Hoida munuaisia hyvin - 6 neuvoa

Tiedätkö, kuinka munuaisia hoidetaan oikein? Sen lisäksi, että vältät runsasta suolansyöntiä sekä juot runsaasti vettä, on myös tärkeää noudattaa terveellistä ruokavaliota.
Hoida munuaisia hyvin - 6 neuvoa
Maricela Jiménez López

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Maricela Jiménez López.

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Kannattaa muistaa, että munuaiset ovat eräät kaikkein tärkeimmistä elimistä ihmisen kehossa. Hoida munuaisia oikein välttyäksesi lukuisilta terveysongelmista.

Hoida munuaisia oikein ja välty terveysongelmilta

Munuaisten moniin toimintoihin kuuluvat muun muassa seuraavat:

  • virtsan tuottaminen
  • myrkyllisten aineiden poistaminen kehosta
  • veden kulkeutumisen edistäminen elimistössä
  • verenpaineen ylläpito

Tämän vuoksi onkin syytä pitää erittäin hyvää huolta munuaisista. On nimittäin niin, että jos ne toimivat huonosti, seurauksena voi olla epätasapainoa koko kehossa.

Jos et hoida munuaisia oikein, saatat näin edistää monenlaisten ongelmien syntyä aina korkeasta verenpaineesta diabetekseen. Onneksi munuaissairauksien estäminen on kuitenkin helppoa.

On kyllä totta, että moni ihminen joka kärsii munuaisten häiriöistä, omaa sellaiset perintötekijät, jotka saavat tämän ongelman aikaan. Elämäntyyli on kuitenkin myös sellainen asia, joka vaikuttaa suuresti munuaisongelmiin.

Terveellisten tapojen omaksuminen ja hyvä ruokavalio auttavat välttämään munuaisten häiriöiden kehittymistä.

Jos haluat saada enemmän tietoa siitä, kuinka munuaiset pidetään terveinä, jatka lukemista – nyt annamme kuusi neuvoa, hoida munuaisia paremmin niiden avulla!

hoida munuaisia oikein

Kuinka munuaisia voidaan hoitaa elintavoilla?

1. Pidä kolesterolitasosi kurissa

Ne, joilla on korkea kolesteroli, ovat todennäköisemmin vaarassa kärsiä munuaisongelmista.

On tärkeää, että pidät nämä tasot vakaina sekä vältät munuaisten liikaa rasittamista. Jos nämä elimet ovat liian työllistetyt, tuloksena on munuaisten vajaatoiminta.

Lisäksi näin tekemällä voit edistää verenpaineen säilymistä hyvänä. Tämä on toinen asia, joka auttaa munuaisiasi voimaan paremmin.

2. Hyvä ruokavalio

Transrasvat, joita saat roskaruoasta, kekseistä ja muista jalostetuista tuotteista, saavat aikaan munuaisten liikaa rasittumista. Tämä estää niiden normaalia toimintaa.

On erittäin tärkeää, että et syö liikaa sokeria. Kaikki tämä saa aikaan myrkyllisten aineiden liiallista kertymistä kehoosi.

Ruokavalio, joka perustuu hedelmiin, kasviksiin, täysjyväviljoihin, leseisiin ja runsaaseen kuidun määrään, on paras ratkaisu, jotta voisit ruoan avulla hoitaa näitä tärkeitä elimiä.

3. Juo vettä

hoida munuaisia, juo tarpeeksi vettä

Vesi on perusasia kehosi toiminnan kannalta. Se helpottaa sitä, että munuaisesi voivat hajottaa ja hankkiutua eroon kaikista myrkyllisistä aineista ja jätteistä, joita kehoosi kertyy.

Kun et juo tarpeeksi vettä, saat aikaan munuaistesi “kuivumista”, minkä vuoksi ne imevät myrkyllisiä aineita, ja tämä estää niitä poistamasta myrkyllisiä aineita kehostasi.

Lisäksi on niin, että liian vähäinen veden määrä kehossa aiheuttaa nesteen kertymistä. Tämä johtuu siitä, että munuaiset eivät anna sitä veden määrää, jonka niiden tulisi. Toisin sanoen ne eivät siis toimi kunnolla.

Vettä suositellaan juotavan 6-8 lasillista päivittäin. Muista kuitenkin, että tämä määrä vaihtelee yksittäisen ihmisen tarpeisiin perustuen. Näin on siksi, että oleellisia ovat henkilön fyysinen kunto ja ne aktiviteetit, joita hänellä on.

4. Liikunta

Liikunta on perusasia, jotta voisit säädellä kaikkia kehosi toimintoja, ja munuaiset eivät ole tässä mikään poikkeus.

Kun sinulla on päivittäinen liikuntarutiini, voit nauttia paremmasta terveydestä. Jos et pysty harrastamaan liikuntaa ajanpuutteen vuoksi, puoli tuntia kävelyä päivittäin on jo aivan riittävä panostus.

5. Vähennä suolan määrää ravinnossasi

hoida munuaisia hyvin ja vältä suolaa

Suola, ja etenkin niin sanottu pöytäsuola, on yksi munuaistesi päävihollisista.

Tämä mauste on suuri syy munuaisten vajaatoimintaan. Vaikka sitä onkin kaikissa ruoissa, suola on ongelma silloin, kun sitä saadaan ravinnosta liikaa.

On suositeltavaa käyttää vain hiukan suolaa aterioilla. Vältä myös syömästä suolaisia ruokia, kuten; 

  • ranskalaiset perunat
  • sipsit
  • suolapähkinät
  • valmiskastikkeet
  • cheddarjuusto

6. Vältä tupakointia

Tupakka ei ainoastaan ole haitallista kehkoille, sillä se vaikuttaa myös rakkoon, vatsaan ja munuaisiin.

Tupakointi tekee todennäköisempää siitä, että kehittyy munuaisten vajaatoimintaa, diabetesta, liikalihavutta ja korkeaa verenpainetta. Tupakan välttäminen on siis hyvä idea kehon terveyden kannalta yleisestikin ottaen.

Sano siis EI tupakoinnille!

Hoida munuaisia näillä resepteillä

hoida munuaisia greipillä

On monia hedelmiä ja tuotteita, jotka ovat hyväksi munuaisten toiminnan edistämiseksi. Tämä johtuu siitä, että niissä on runsaasti kuitua ja mineraaleja. Älä siis epäröi, vaan ota enemmän seuraavia tuotteita mukaan ruokavalioosi:

  • greippi
  • vihreä omena
  • vesimeloni
  • artisokka

Lisäksi on monia loistavia reseptejä, jotta voisit puhdistaa munuaisesi myrkyllisistä aineista ja jätteistä. Tällä kertaa kerromme eräästä parhaimmista detox-mehuista munuaisten puhdistamiseksi, ja sen lisäksi, että se on herkullinen, kyseessä on myös superravitseva juoma.

Tarvittavat ainekset

  • 1 mango
  • 2 greippiä mehustettuina
  • 2 appelsiinia mehustettuina
  • 1/2 meloni (verkko-, hunaja- tms.)

Näin valmistat tämän mehun

  • Ota ensin mehu talteen greipistä ja appelsiineista.
  • Laita mehut tehosekoittimeen kuoritun mangon ja melonin kanssa.
  • Jos haluat antaa mehulle lisää makeutta (jota se ei luultavasti kuitenkaan tarvitse), voit aina lisätä sekaan hunajaa.
  • Jos haluat, voit lisätä myös muutaman jääkuution, jotta saisit aikaan raikkaan ja kylmän juoman.

Tämä on herkullinen ja terveellinen tapa munuaisten terveyttämiseksi!

Ota muistiin nämä neuvot ja tee niistä osa arkeasi – hoida munuaisiasi ja auta niitä voimaan paremmin, niin parannat olennaisesti terveyttäsi!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.