Logo image
Logo image

Musiikkiterapia hoitaa korkeaa verenpainetta

3 minuuttia
Tämä voi kuulostaa kummalliselta, mutta moni tutkija uskoo, että musiikki voisi korvata lääkehoidon korkeasta verenpaineesta kärsivillä, ainakin joissakin tapauksissa.
Musiikkiterapia hoitaa korkeaa verenpainetta
Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Korkea verenpaine on monen aikuisen ja ikääntyneen ihmisen terveysongelma. Lääkärikäynnit, verenpainemittarit ja lääkitys ovat se tavallisin hoito, mutta nyt on tarjolla vähän erikoisempikin vaihtoehto: musiikkiterapia.

Äärimmäiset tunteet kuuluvat korkean verenpaineen syntyyn aiheuttaviin tekijöihin.

Lääkärit korostavatkin, että koska kyseessä on suurilta osin psyykkinen ongelma, ruokavalio ja lääkitys eivät voi korjata korkeaa verenpainetta täysin.

Jos tilaa halutaan hoitaa tunne-elämän ja käytöksen muuttamisella, musiikki voi olla monen tapauksessa kiinnostava mahdollisuus.

Miten musiikkiterapia voi laskea verenpainetta?

Some figure

On tieteellisesti todistettu, että tietyt musiikkityypit säätelevät ja vaikuttavat systoliseen ja diastoliseen verenpaineeseen.

Näin musiikki voi auttaa estämään korkeaa verenpainetta, sydämen ja verisuonten ongelmia sekä sydänkohtauksen esioireita.

  • Hidas rytmi ja harmonisuus voivat parantaa vasodilataatiota 26 %:n verran.
  • Tällainen musiikki myös auttaa estämään sydämen vajaatoimintaa ja sydänsairauksia etenkin silloin, kun nämä liittyvät äkillisiin mielialan vaihteluihin, vihaan tai muihin tunne-elämän ilmiöihin.

Kaiken tyyppisellä musiikilla ei luonnollisestikaan ole tällainen vaikutus ihmiseen. Asia tulee hyvin selväksi, jos kuuntelemme eri tyyppisiä rytmejä ja musiikkilajeja.

Lue aiheesta lisää: Korkean verenpaineen hoito kanelilla ja linnunsiemenillä

Klassinen musiikki on todistetusti hyväksi verenpaineelle

Asiantuntijoiden mukaan klassinen musiikki vaikuttaa vasokonstriktioon positiivisesti.

Tämän tyyppisellä musiikilla on tehty useita kokeita, ja se on saanut parhaat tulokset paineen säätelyä koskien.

Eräät klassisen musiikin teokset, kuten Mozartin Serenata No 13 in G Major ja Vivaldin Neljä vuodenaikaa ovat olleet tieteellisten kokeiden kohteena, ja tulokset ovat todella ällistyttävät.

Muunkin tyyppinen musiikki voi tosin olla hyväksi ihmisen verenkierrolle.

Meditaatiomusiikki on tämän tyyppisten vaikutusten saamiseksi suosituinta, ja se on suunniteltu käytösongelmien hallintaan ja luomaan terveyshyötyjä sitä kuuntelevalle henkilölle.

Kyseessä on siis aivan erityinen terapiatarkoitukseen luotu musiikin käyttötapa.

Voit havaita musiikin hyvät vaikutukset helposti

Some figure

On osoitettu, että sellaiset stimulaation aiheuttajat kuten nauraminen, ympäristö tai musiikki ovat merkittävässä roolissa ihmisen tunne-elämän tilan kannalta, ja ne vaikuttavat verenpaineeseen.

Pystyt havaitsemaan tämän vaikutuksen helposti – ala vain kuunnella jotakin laulua josta pidät, ja saat huomata tulevasi tunnetasolla stimuloiduksi. Vaikutus syntyy jo sillä hetkellä, kun musiikki alkaa kuulua kuulokkeistasi tai kaiuttimista.

Muista kuitenkin, että kaikki musiikki ei tietenkään toimi hyvällä tavalla tässä mielessä.

Opastettu meditaatio tai rentoutus toimii tyynnyttävän musiikin kaltaisesti, ja usein näissä tilanteissa käytetään luonnollisia ja helliä ääniä, jotka saavat ihmisen tuntemaan olevansa rauhallisessa ja miellyttävässä paikassa.

Sen sijaan kuunnellessasi rokkia tai tanssimusiikkia, vaikutus on usein jopa päinvastainen.

Lue aiheesta lisää: Tanssimisen terveysedut

Rentoutusvaikutus

Aiheesta ei vielä ole selvitetty kaikkea, mutta jotkut tutkijat kutsuvat edellä kuvattua ilmiötä rentoutusvaikutukseksi.

Vapautuminen stressistä sekä psyykkisestä rasituksesta edistää sitä, että verenpaine ei nouse.

Musiikkiterapia pystyy luomaan ihmisessä rentoutumisen tunteen. Se ei kuitenkaan ole ainoa tapa saada tällainen vaikutus aikaan – syvään hengittäminen, lomalle lähteminen ja sohvalla makaaminen vaikuttavat itse asiassa saman tyyppisesti.

Nykyisin tutkijat uskovat, että rentoutuminen on nopein tapa alentaa verenpainetta luonnollisesti ja ilman lääkitystä.

Lue aiheesta lisää: 7 hyvää tapaa rentouttaa mieli

Hyvä rentoutusharjoitus

Some figure

Jos jokin vahva tunne saa sinut voimattomaksi tai jos verenpainemittari näyttää epätavallisen korkeaa lukemaa, on tärkeää ryhtyä toimeen:

  • Ihan ensimmäiseksi laita soimaan jotakin lempeää, hidasrytmistä musiikkia.
  • Voit mennä tätä varten mukavampaan huoneeseen tai tilaan.
  • Sitten mene makuulle mukavaan paikkaan ja ala hengittää syvään kuunnellessasi musiikkia.
  • Lisää vähitellen hengityksen voimakkuutta.

Näin pystyt yhdistämään usean rentotustekniikan välttääksesi korkeaa verenpainetta ja sen huonoja vaikutuksia terveyteesi.

Musiikin avulla verenpainetta voi hallita ilman sivuvaikutuksia

Tämä uusi tutkimuslöydös on hyödyllinen myös siinä mielessä, että musiikin avulla saadaan tuloksia ilman tyypillisiä verenpainelääkityksen haittoja.

Tällainen hoito voi lisäksi tuottaa parannuksen potilaan elämänlaadussa ja antaa uusia työkaluja stressin ja väsymyksen hallintaan. Lisäksi se tarjoaa myös aikaa jännitteen vapauttamiseksi.

Parasta on kuitenkin kenties se, että tähän “lääkintään” ei tarvita juurikaan rahaa – musiikkiterapia on kaikille mahdollinen. Musiikkia toistava laite, kuulokkeet ja mukava tila ovat riittävät resurssit, jotta päästään alkuun.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Bruscia, E. Definiendo musicoterapia. Salamanca: Amarú, 1997.
  • Calderón, M. “Musicoterapia y salud mental: prevención, asistencia y rehabilitación.” Revista de Investigación en Musicoterapia 1 (2017): 151-153.
  • Ortega, E., et al. “Aplicaciones de la musicoterapia en educación especial y en los hospitales.” European Journal of Education and Psychology 2.2 (2015).

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.