5 syytä korkeaan verenpaineeseen

Muista, että vaikka korkea verenpaine ei olekaan sellainen sairaus joka tekee olon aina hyvin huonoksi, sitä tulee hoitaa vakavana ongelmana, joka se todella onkin.
5 syytä korkeaan verenpaineeseen

Viimeisin päivitys: 02 toukokuu, 2019

Korkea verenpaine vaarantaa ihmisen terveyden. Seuraavaksi kerromme mitkä ovat viisi yleisintä syytä korkeaan verenpaineeseen.

Verenpaine on elintärkeä asia terveen verenkierron kannalta, ja sen avulla keho saa tarvitsemansa hapen ja ravinteet. Kyseessä on se voima, joka liikuttaa verta valtimoissa ja kuljettaa sitä koko kehon lävitse elinten toimintaa ylläpitäen.

Korkea verenpaine syntyy siitä, että pikkuvaltimot kapenevat, mikä pakottaa sydämen pumppaamaan enemmän verta. Seurauksena korkeasta verenpaineesta voi olla muun muassa sydämen vajaatoiminta, halvaus tai sydänkohtaus.

Jos sitä ei saada taltutettua, sydänkohtauksen ja halvauksen riski lisääntyy 60 %:lla.

Viisi yleisintä syytä korkeaan verenpaineeseen

Tämä sairaus ei yleensä aiheuta minkäänlaisia oireita, mikä selittää sen, että usein se jää huomaamatta. Yleensä korkea verenpaine tulee selväksi vasta silloin kun kyseessä on jo vakava ongelma terveyden kannalta.

31 %:lla maailman väestöstä on korkea verenpaine. Suuri osa heistä on tietämättömiä siitä, että he kärsivät tästä sairaudesta.

Korkealle verenpaineelle on havaittu perinnöllinen alttius. Viimeaikaiset tutkimukset osoittavat, että tietyt geneettiset muutokset häiritsevät munuaisen roolia suolan säätelyssä, muiden mutaatioiden lisäksi.

Korkea verenpaine ei kuitenkaan aina synny juuri tästä syystä. Joka tapauksessa on tärkeää välttää istuma-asentoon painottuvaa elämäntyyliä sekä pitää huolta ruokailutottumuksista.

Lue aiheesta lisää: 5 veren laatua parantavaa ruokaa

Jokainen korkean verenpaineen tapaus on erilainen. Eräät asiat ovat kuitenkin aina riskitekijöitä sen kehittymisen kannalta. Useimmat niistä liittyvät ihmisen jokapäiväisiin tapoihin. Seuraavaksi esittelemme tarkemmin viisi yleisintä syytä korkeaan verenpaineeseen.

1. Ylipaino

ylipaino syy korkeaan verenpaineeseen

Tutkimukset osoittavat, että ylipainoisilla tai liikalihavilla ihmisillä on suurempi riski sairastua korkeaan verenpaineeseen. Tämän seurauksena sydämen täytyy tehdä töitä vielä kovemmin.

Painon pudottaminen vähentää painetta, ja siten se vähentää sydämen ja verisuonten kokemaa stressiä.

2. Epäterveelliset elämäntavat

Liiallinen alkoholinjuonti, tupakointi, liika suolan käyttö ja fyysisen aktiivisuuden vähäisyys ovat kaikki riskitekijöitä korkean verenpaineen kannalta.

Kulttuurissamme merkittävänä osana oleva istuma-asentoon painottuva ajankäyttö on suuri tekijä korkean verenpaineen tapausten lisääntymisessä aikuisilla ja nuorilla.

 • Yritä harrastaa liikuntaa joka päivä. Voit aloittaa puolen tunnin kävelyillä joka päivä ja lisätä tähän sitten enemmän sykettä nostavaa liikuntaa.
 • Noudata tasapainoista ruokavaliota. Valitsemalla hedelmiä ja kasviksia, vähärasvaisia ruokia ja täysjyväviljaa, pystyt vaikuttamaan terveyteesi positiivisella tavalla.
 • Hallitse stressiä ja tunteitasi. Kliiniset tutkimukset ovat osoittaneet, että viha, stressi ja muut voimakkaat ja käsittelemättömät tunteet ovat tekijöitä korkean verenpaineen kehittymisessä.

3. Kliiniset syyt korkeaan verenpaineeseen

naisella munuaisvaivoja

Korkea verenpaine voi myös olla yhteydessä kroonisiin munuaisongelmiin, kilpirauhasen häiriöihin, diabetekseen ja uniapneaan.

Eräät tutkimukset ovat osoittaneet, että 10 % potilaista kärsii sekundaarisesta korkeasta verenpaineesta. Toisin sanoen korkea verenpaine voi johtua toisesta kliinisestä ongelmasta.

4. Lääkitys

Eräät lääkkeet jotka hoitavat astmaa, kuten myös hormonilääkkeet (kuten ehkäisypillerit) voivat kohottaa verenpainetta. Tällä listalla lääkkeitä ovat myös eräät ei-steroidiset tulehdusta torjuvat lääkkeet, masennuslääkkeet ja kipulääkkeet.

Nämä tuotteet voivat vaikuttaa verenpaineeseen siksi, että ne muuttavat natriumin ja nesteiden tasapainoa kehossa. Tämän johdosta verisuonet supistuvat, ja seurauksena on siten korkea verenpaine.

5. Ikääntyminen

vanhus ja hoitaja

Yli 40-vuotiailla ihmisillä on suurempi korkean verenpaineen kehittymisen riski. Kun ikäännymme, verisuonemme heikentyvät ja niiden joustavuus vähenee.

Valtimot muuttuvat ja kovenevat vuosien vieriessä, ja tämä saa sydämen tekemään liikaa työtä. Samoin kuten käy minkä tahansa muun liian rasittuneen lihaksen kohdalla, sydämen koko kasvaa jotta se voisi hoitaa suuremman määrän työtä.

Kun sydän kasvaa, se vaatii enemmän verta ja happea. Se ei kuitenkaan aina pysty vastaamaan näihin verenkierron tarpeisiin.

Tämän vuoksi on tärkeää pitää päivittäiset tavat kunnossa, jos haluat nauttia terveydestäsi vielä pitkään tulevaisuudessa.

 • Vältä pakattuja ruokia ja liiallista suolan syöntiä.
 • Juo vähemmän alkoholia ja yritä rajoittaa tupakointia yhä enemmän.

Kun teet tämä muutokset elämäntyyliisi sekä käytät sellaista lääkitystä jonka lääkäri sinulle määrää, pystyt hallitsemaan verenpainettasi sekä vähentämään korkean verenpaineen aiheuttamia sivuvaikutuksia.

Muista, että korkea verenpaine ei välttämättä tee oloasi erityisen huonoksi, mutta se on kuitenkin vakava tila jota tulisi hoitaa asianmukaisesti.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Tietyt juomat voi kohottaa verenpainetta
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Tietyt juomat voi kohottaa verenpainetta

Monet jokapäiväiset elintarvikeet ja juomat kohottaa verenpainetta. Jos sinulla on korkea verenpaine, tämä ongelma voi vaikuttaa sydämesi terveytee... • Marturana A. (2016). How to deal with crotch sweat.
  self.com/story/how-to-deal-with-crotch-sweat
 • Muscat JE, et al. (2008). Perineal talc use and ovarian cancer: A critical review. DOI:
  10.1097/CEJ.0b013e32811080ef
 • Hamlin A, et al. (2018). Brief vs. thong hygiene in obstetrics and gynecology (B-THONG): A survey study. Kelly-Jones A. (2018) Personal interview.
  journals.lww.com/greenjournal/Abstract/2018/05001/Brief_vs_Thong_Hygiene_in_Obstetrics_and.375.aspx
 • Klebanoff MA, et al. (2011). Personal hygienic behaviors and bacterial vaginosis.
  ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2811217/