Logo image
Logo image

9 ruokaa, jotka estävät sydänhalvausta ja verisuonitukoksia

4 minuuttia
Jotta voisit torjua näitä kahta terveytesi kannalta äärimmäisen vaarallista asiaa, sydänhalvausta ja verisuonitukoksia, sinun tulisi syödä runsaasti sellaisia ruokia, jotka mahdollistavat kolesterolin hallinnan sekä parantavat verenkiertoa.
9 ruokaa, jotka estävät sydänhalvausta ja verisuonitukoksia
Kirjoittanut Valeria Sabater
Viimeisin päivitys: 24 helmikuuta, 2023

Verisuonitukokset ja sydänhalvaus liittyvät verisuonten tukkeutumiseen, ja kyseessä on asia, joka saattaa johtaa jopa kuolemaan.

Sydänhalvaus saa alkunsa verisuonissa ja valtimoissa, ja verisuonitukos viittaa varsinaisen verihyytymän liikkumiseen verenkierrossa. Moni ihminen kärsii näistä vaarallisista häiriöistä, ja ongelma on suuri etenkin niiden kohdalla, joilla on suonikohjuja.

Mitä sitten voidaan tehdä tämän vakavan ongelman estämiseksi? On tosiasia, että näitäkään terveyshaittoja ei voida täysin välttää, mutta niiden kehittymisen todennäköisyyttä voidaan kyllä vähentää muuttamalla elämäntyyliä terveellisemmäksi.

Elintapojen muuttaminen on tietenkin toteutettavissa oleva asia. Jos sinulla itselläsi on perintötekijöiden vuoksi minkään tyyppinen alttius verisuonitukoksille, on korkea aika aloittaa itsesi hoitaminen, ruokavaliosi suunnittelu hyvinvointia silmällä pitäminen sekä elämäsi muuttaminen aktiivisemmaksi.

Tällä kertaa haluamme siis kertoa hiukan tästä tärkeästä aiheesta, ja ehdotamme samalla eräitä mahtavia tuotteita, joita kannattaa lisätä ruokavalioon kyseisten terveysongelmien estämiseksi.

Jatka siis lukemista – näin torjut sydänhalvausta ja verisuonitukoksia luonnollisesti sekä vähennät riskiäsi saada vakavia terveysongelmia!

Miksi sydänhalvaus ja verisuonitukokset ilmaantuvat?

 

Some figure

Ei ole olemassa mitään yksittäistä syytä näiden ongelmien synnylle. Ne perustuvat useisiin tekijöihin, jotka liittyvät yleensä ihmisen elämäntyyliin, perintötekijöihin ja näihin asioihin liittyviin sairauksiin. Tällaisia riskejä ovat seuraavat:

 • korkea kolesterolin ja triglyseridien taso elimistössä
 • ajan viettäminen suurissa määrin istuma-asennossa
 • ehkäisypillereiden tai estrogeenihormonien ottaminen (etenkin niiden naisten kohdalla, jotka tupakoivat)
 • minkä tahansa tyyppisen leikkauksen läpikäynti viimeaikoina
 • raskaus
 • liikalihavuus
 • sydämen tai munuaisten toimintahäiriöt
 • perinnölliset tekijät, jotka altistavat kyseisille ongelmille

Kuten voit huomata, moni näistä riskitekijöistä on sellainen, ettei niitä voida välttää. Mutta jos olet raskaana tai sinulla on korkea kolesteroli, tämä ei tarkoita että sinulle tulee varmasti kehittymään verihyytymä. Sinulla on kyllä tällöin riski, mutta kyseessä ei ole syy-seuraus -suhde.

Lue aiheesta lisää: 5 asiaa, joita et välttämättä tiennyt kolesterolista

Katsotaan sitten seuraavaksi, kuinka verisuonitukos tarkemmin ottaen eroaa sydänhalvauksesta.

 • Verisuonitukos: tässä on kyseessä veren kertyminen verisuoneen tai valtimoon hyytymisen vuoksi, ja verisuonen muuttuminen tai valtimon seinämän repeäminen.
 • Sydänhalvaus: tämä voi olla tulosta verisuonihyytymästä tai rasvan, amyotrooppisten nesteiden tai jopa hiilidioksidikuplien (koskien sukeltajia ja vapaasukeltajia) syytä.
 • Sydänhalvaukseen kuuluu valtimon tukkeutuminen missä tahansa kohdassa kehoa, kuten esimerkiksi keuhkoissa.

Mitkä ruoat voivat auttaa estämään verisuonitukoksia ja sydänhalvausta?

Some figure

1. Sitruuna

Olemme kertoneet sitruunan hyödyistä jo lukemattomia kertoja. Kaikki lukijamme tietävätkin, että ne ovat mahtava tuote vastustuskyvyn parantamiseksi, myrkkyjen poistamiseksi kehosta sekä vapaiden radikaalien vaikutusten torjumiseksi.

Tiesitkö kuitenkaan sitä, että sitruuna voi olla hyvin tehokas apu verenkierron parantamiseksi sekä veren punasolujen tuotannon lisäämiseksi?

Älä siis jätä väliin yhtenäkään päivänä sitruunamehun juontia veden kera, tai lisää vaihtoehtoisesti hiukan sitruunamehua salaatinkastikkeeseesi.

2. Oliiviöljy

Ekstraneitsyt-oliiviöljy on oikea luonnon lahja, joka sisältää runsaasti Omega-6 -rasvahappoja, ja se on ihanteellinen apu huonon kolesterolin (eli LDL-kolesterolin) vähentämiseksi verenkierrossa.

Oliiviöljyn ansiosta voit pitää valtimosi joustavina sekä vähentää plakin kertymistä, mikä saattaa estää veren virtausta sekä lisätä verisuonitukoksen riskiä.

Lue aiheesta lisää: Yrttien ja oliiviöljyn pakastamisen hyödyt

3. Avokado

Avokadot, mikäli niitä syödään kohtuullisissa määrin, eivät aiheuta painonnousua, ja ne voivat olla aivan yhtä terveellisiä tai jopa terveellisempiä kuin oliiviöljy.

Kokeile puolikkaan avokadon nauttimista kolmesti viikossa aamiaisella. Terveytesi tulee kiittämän sinua tästä!

4. Valkosipulinkynsi päivässä

Some figure

Syö ainakin kerran päivässä valkosipulinkynsi. Siinä on runsaasti allisiinia, joka on lääkinnällinen entsyymi, ja se edistää sydämesi terveyttä, parantaa vastustuskykyä sekä toimii myös veren hyytymistä estäen, jotta verenkiertosi pysyisi hyvänä.

5. Artisokka

Nauti keitettyä artisokkaa, jonka kera otat hiukan etikkaa, oliiviöljyä ja sitruunamehua. Tee tästä yhdistelmästä säännöllinen osa ruokavaliotasi – kyseessä on enemmän kuin terveellinen tuote, sillä artisokka on äärimmäisen tehokas apu hyvinvoinnin lisäämiseksi!

Tämä kasvis onkin yksi parhaista ratkaisuista myös verihyytymien ja sydänhalvauksen estämiseksi.

6. Selleri

Sellerissä on runsaasti antioksidantteja, vitamiineja ja fytoelementtejä, jotka säätelevät verenpainettasi.

Tämä kasvis auttaa myös vähentämään kortisolin määrää verenkierrossa – kyseessä on stressihormoni, jolla voi olla hyvin negatiivinen vaikutus ihmisen sydämen ja verisuonten terveyteen.

Jos nautit selleriä säännöllisesti joko raakana tai osana mehuja, voit pitää valtimosi puhtaampina ja joustavampina, ja niissä tulee olemaan vähemmän plakkia.

7. Karpalomehu

Yksi parhaista luonnollisista vaihtoehdoista verenkierron parantamiseksi on karpalo. Tämän marjan ansiosta voit parantaa verenkiertoasi, sillä se estää veren hyytymistä. Kyseessä on todellinen loistoruoka!

Juo siis karpalomehua ja osta karpaloita myös kuivattuina tai pakastettuina, mikäli vuodenaika ei ole tuoreiden hankinnan kannalta otollinen.

Lue aiheesta lisää: 6 tapaa puhdistaa virtsarakko luonnollisesti

8. Punaviini

 

Some figure

Jos juot lasillisen punaviiniä päivässä, voit vähentää sydänkohtauksen ja -halvauksen riskiä.

Tämä viinirypäleeseen pohjautuva juoma on tehokas antioksidanttien lähde, kuten myös etanolin, joka säätelee huonon kolesterolin tasoasi. Punaviini viivästyttää myös plakin muodostumista valtimoissa, ja se parantaa verenkiertoa.

Juo punaviiniä kuitenkin vain kohtuullisissa määrin, jotta voisit parhaalla tavalla hyötyä sen monista hyveistä terveytesi kannalta!

9. Porkkana

Porkkanat ovat monien suosikkeja. Ne ovat virkistäviä, helposti syötäviä sekä sopivat kaikennäköisten ruokien kanssa yhdistettäviksi – lisäksi ne ovat erinomainen apu verisuonitukosten ja sydänhalvauksen torjunnassa.

Porkkana on mahtava beetakaroteenin lähde. Se torjuu sydänkohtausten kehittymistä sekä tasapainottaa kolesterolin määrää ihmisen elimistössä.

Luuletko, että voisit nyt nauttia enemmän näitä yhdeksää ruokaa? Se todellakin kannattaa, mikäli haluat parantaa terveyttäsi  – estä siis verisuonitukoksia ja sydänhalvauksen riskiä luonnollisesti!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Stanford Health Care. Causes of Thrombosis.

https://stanfordhealthcare.org/medical-conditions/cancer/thrombosis/thrombosis-causes.html">https://stanfordhealthcare.org/medical-conditions/cancer/thrombosis/thrombosis-causes.html</a>

 • Personal de Clínica Mayo. Trombosis venosa profunda (TVP)

https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/deep-vein-thrombosis/symptoms-causes/syc-20352557">https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/deep-vein-thrombosis/symptoms-causes/syc-20352557</a>

 • Deep vein thrombosis (Trombosis venosa profunda). Instituto Nacional del Corazón, los Pulmones y la Sangre (National Heart, Lung, and Blood Institute).

https://www.nhlbi.nih.gov/health-topics/venous-thromboembolism">https://www.nhlbi.nih.gov/health-topics/venous-thromboembolism</a>

 • Micallef M. Lexis L. Lewandowski P. licensee BioMed Central Ltd. 2007. Red wine consumption increases antioxidant status and decreases oxidative stress in the circulation of both young and old humans. Nutrition Journal.

https://nutritionj.biomedcentral.com/articles/10.1186/1475-2891-6-27">https://nutritionj.biomedcentral.com/articles/10.1186/1475-2891-6-27</a>

 • Lawenda B. IntegrativeOncology-Essentials. Reduce Your Risk Of Blood Clots Without A Prescription. (2013).

https://integrativeoncology-essentials.com/2013/03/reduce-your-risk-of-blood-clots-without-a-prescription/">https://integrativeoncology-essentials.com/2013/03/reduce-your-risk-of-blood-clots-without-a-prescription/</a>


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.