Eroon unettomuudesta: 4 neuvoa

20 joulukuun, 2018
Jos haluat karkottaa unettomuuden, on hyvin tärkeää välttää pakkomielteisyyttä ja sen sijaan kokeilla rentouttavia tekniikoita tai meditaatiota. Nämä nimittäin auttavat rauhoittumaan ja saamaan unen päästä kiinni helpommin.

Unettomuus voi olla yksi kaikkein vaikeimmista ongelmista, joita ihminen elämässään kohtaa – pitkän työpäivän jälkeen jokainen haluaa saada kunnollisen levon, mutta monelle hyvä uni on pelkkä haave.

Jos tunnistat ongelman omaksesi, jatka lukemista, sillä nyt kerromme hyvistä keinoista unettomuuden torjumiseksi.

Mikä aiheuttaa unettomuutta?

liikalihavuus

Unettomuus voi johtua monesta eri asiasta, kuten esimerkiksi huonosta fyysisestä olosta tai sitten elämäntyyliin tai ympäristöön liittyvistä asioista.

Seuraavassa unettomuuden syyt ovat luokiteltuina neljään kategoriaan:

  • Tunne-elämän ongelmat: Masennus ja ahdistus voivat helposti aiheuttaa unettomuutta ja nukkumiseen liittyviä ongelmia.
  • Huono ruokavalio: Epäterveelliset tavat, kuten tupakointi tai liika hiilihapollisten tai kofeiinijuomien nauttiminen voivat estää unen saamista.
  • Liika työnteko: Koko päivän töissä oleminen tuo tietysti jo sellaisenaan paljon stressiä, mutta jos päivät ovat pitkät ja lisäksi tuot työt kotiin, tuloksena saattaa olla vaikeuksia nukahtamisessa.
  • Sosiaaliset ongelmat: Jos sinulla on ongelmia jonkun itsellesi tärkeän henkilön kanssa, tämäkin voi aiheuttaa unettomuutta.

Usein syyt ovat kuitenkin hiukan monimutkaisempia kuin vain yksittäisiä ilmiöitä. Olipa tilanteesi mikä tahansa, tällä kertaa siis kerromme neljästä neuvosta, jotka auttavat suuresti unettomuudesta eroon pääsemiseksi.

Aivan ensiksi: paranna nukkumiseen liittyviä rutiinejasi

On hyvin tärkeää, että pidät huolta tottumuksistasi. Vaikka haluaisitkin olla hereillä myöhään, sinun tulee noudattaa unirytmiäsi. Luo itsellesi aikataulu ja pidättäydy siinä aina.

Älä unohda, että ihmisen vuorokausirytmi riippuu myös nukkumistottumuksista. Laita siis kehosi ”kello” sopimaan niihin aikoihin, jolloin haluat mennä nukkumaan ja herätä.

Eroon unettomuudesta näillä neljällä neuvolla

1. Älä mene nukkumaan syömättä illallista

On tärkeää että syöt illallisen, sillä yksi syistä unettomuuteen on vatsaongelmat. Illallinen tulee syödä ihan joka päivä. Yritä kuitenkin syödä jotakin kevyttä, sillä rasvaiset ruoat voivat aiheuttaa ongelmia, jotka estävät unta.

eroon unettomuudesta syömällä terveellisemmin

Ruokavalio on tärkeä osa ihmisen elämää: aamiainen, lounas ja illallinen oikeina aikoina on yksi tapa pysyttäytyä säännöllisessä rutiinissa ja varmistaa, että kehon biologisia rytmejä ei häiritä.

Jos teet kaiken oikeaan aikaan, kehosi tulee olemaan terveempi, ja näin tekemällä saat myös paremman unen.

2. Meditoi ennen nukkumaanmenoa

Hyvä tapa rentoutua ennen nukkumaanmenoa on meditaatioOta yhteys hiljaisempaan puoleesi – ole vain sisäisen rauhasi ja ympärillä olevan hiljaisuuden kanssa.

  • Voit käyttää musiikkia meditaation tukena ja luoda makuuhuoneeseesi rauhallisen ympäristön.
  • Hiljaisuus on tärkeää, mutta musiikin kuunteleminen voi toisaalta olla avuksi meditaation vaikutusten lisäämiseksi.

Meditaatio edistää ihmisen tunne-elämän vakautta sekä auttaa hallitsemaan ajatuksia. Se ei ainoastaan auta unettomuuden hallinnassa, vaan edistää ahdistuneisuuden ja masennuksen hoitoa, ja se kohentaa arkea yleisesti ottaen.

3. Paranna ruokailutottumuksiasi

Jätä ruokavaliostasi pois kaikki hiilihapolliset juomat ja kofeiini, kuten myös tupakka.

Jätä siis pois kahvi, sillä tämä juoma stimuloi hermostoasi, mikä voi tehdä sinusta hermostuneemman ja ahdistuneemman. On siis parasta välttää kahvia, jos haluat nukkua paremmin.

Jos tupakoit, on tärkeää ymmärtää, että tämäkin tottumus vaikuttaa uneesi. Tee siis parannus ja lopeta, jos haluat eroon unettomuudesta. Kaikki terveyden osa-alueet ovat yhteydessä toisiinsa, joten muutos yhdellä alueella voi saada aikaan hyötyjä muillakin.

eroon unettomuudesta rentoutumalla

4. Rentoudu!

Yritä pitää itsesi rauhallisena ja aseta itsellesi rajat. Jätä työt toimistolle ja jätä ongelmasi makuuhuoneen ulkopuolelle. Unohda kaikki sellainen nukkumaan mennessäsi, joka voi saada rauhasi häiriintymään.

Voit myös kokeilla seuraavaa hierontaa:

  • Hiero selkääsi pyörivin liikkein, jotta voisit vähentää sitä jännitettä, jota on kertynyt päivän aikana.

Me toivomme, että nämä perusvinkit auttavat sinuakin unettomuuden karistamisessa. On kuitenkin tärkeää muistaa, että unettomuus ei ole mikään maailmanloppu – älä siis vaivu epätoivoon, jos et pysty nukkumaan kunnolla. Sinun tarvitsee kuitenkin löytää unettomuuden syyt ja hoitaa ne pois päiviltä.

Jos kärsit unettomuudesta pitkään, kannattaa käydä asiantuntijan luona. Älä siis anna unettomuuden saada elämääsi täysin pois raiteiltaan.

  • Varkevisser, M., van Dongen, H. P. A., van Amsterdam, J. G. C., & Kerkhof, G. A. (2007). Chronic insomnia and daytime functioning: An ambulatory assessment. Behavioral Sleep Medicine. https://doi.org/10.1080/15402000701557425
  • Krakow, B., Ulibarri, V., Melendrez, D., Kikta, S., Togami, L., & Haynes, P. (2008). A daytime, abbreviated cardio-respiratory sleep study (CPT 95807-52) to acclimate insomnia patients with sleep disordered breathing to positive airway pressure (PAP-NAP). Journal of Clinical Sleep Medicine.
  • S. D., S. (2012). Stress management through ‘yoga practices’ in the corporate sector. AFRICAN JOURNAL OF BUSINESS MANAGEMENT. https://doi.org/10.5897/AJBM11.314