Logo image
Logo image

Kilpirauhasen vajaatoiminta ja painonhallinta

3 minuuttia
Vältä ruokia, jotka muuntavat jodin imeytymistä kehossa. Nauti paljon sellaisia ruoka-aineita, joista saa kunnolla kuitua. Kuitu vähentää ruokahalua ja parantaa aineenvaihdunnan toimintaa.
Kilpirauhasen vajaatoiminta ja painonhallinta
Viimeisin päivitys: 07 marraskuuta, 2018

Kilpirauhanen on vastuussa kehon aineenvaihdunnan säätelystä ja se erittää tärkeitä hormoneja, jotka pitävät huolta sisäelinten toiminnasta. Kilpirauhasen vajaatoiminnassa rauhasen toiminnot hidastuvat, ja sillä voi olla kauaskantoisia seurauksia koko elimistössä. Kilpirauhasen vajaatoiminta ja painonhallinta onkin aihe, joka kiinnostaa monia – lue lisää aiheesta tästä artikkelista!

Kilpirauhasen vajaatoiminta syntyy, kun kilpirauhashormonia ei erity tarpeeksi ja aineenvaihdunta hidastuu. Tämä voi johtaa painonnousuun ja yleiseen vaikeuteen pysytellä ihannepainossa. Kilpirauhasen vajaatoiminta vaikuttaa usein naisiin, etenkin yli 50-vuotiaisiin. Kilpirauhasen vajaatoimintaa esiintyy myös nuoremmilla ja se koskee myös miehiä. Kilpirauhasen vajaatoiminta ja painonhallinta koskee siis niin miehiä kuin naisia, nuoria ja vanhoja.

Yleisin syy vajaatoimintaan on tulehdus, joka voi vaurioittaa kilpirauhasen soluja. Vajaatoiminta voi syntyä myös vastustuskyvyn laukaisemasta reaktiosta, virustulehduksesta tai raskaudesta.

Monet ihmiset, joilla todetaan kilpirauhasen vajaatoiminta, antavat periksi eivätkä yritä edes kontrolloida painoaan. Tämä voi johtaa moniin negatiivisiin terveysvaikutuksiin, ja tutkimukset ovat osoittaneet, että noudattamalla terveellisiä elämäntapoja voi hillitä kilpirauhasen vajaatoiminnan haittoja ja parantaa elämänlaatua. 

Tässä artikkelissa jaamme kanssasi tärkeitä vinkkejä: jos sinua kiinnostaa aihe kilpirauhasen vajaatoiminta ja painonhallinta, jatka lukemista!

Kilpirauhasen vajaatoiminta ja painonhallinta – käytännön vinkkejä

Paranna ruokavaliotasi

Kun sinulla on todettu kilpirauhasen vajaatoiminta, on tärkeää muuttaa ruokailutottumuksiasi. Tämä on helpoin ja kaikista tehokkain tapa välttää painon kohoamista ja pitää se tasaisena.

Ruokavalion tule sisältää vain vähän rasvaa ja paljon jodia sisältäviä ruoka-aineita. Jodin määrä vähenee kehossa automaattisesti kilpirauhasen vajaatoiminnan johdosta.

Suositeltua lukemista: Paranna kilpirauhasen toimintaa jodia sisältävillä juomilla

Nauti terveellisiä rasvoja

Some figure

 

Rasvaa ei tarvitse eikä saakaan poistaa ruokavaliosta kokonaan, sillä keho tarvitsee myös jonkin verran rasvaa toimiakseen kunnolla. Valikoi terveellisiä rasvoja, jotka elimistön on helppo sulattaa ja käyttää energiana.

Suosi etenkin näitä:

 • Vaalea liha
 • Valkoinen kala
 • Oliiviöljy
 • Kookosöljy
 • Siemenet

Nauti täysjyväviljoja

Kaikki sellaiset ruoka-aineet, jotka sisältävät prosessoitua, valkoista jauhoa tulisi korvata täysjyvävastineilla. Täysjyvä on huomattavasti ravintorikkaampi vaihtoehto, joka ehkäisee lihomista ja rasvan kertymistä. Samalla se tasoittaa verensokeria.

Lisää nauttimiesi nesteiden määrää

Some figure

 

Nauttimalla paljon vettä joka päivä vältät nestehukan ja elimistön kuivumisen. Samalla tehostat jätteiden ja kuona-aineiden poistumista virtsan, ulosteen ja hien välityksellä.

Vältä kaupallisesti valmistettuja juomia, kuten sokeroituja mehuja ja limuja, vaan juo paljon vettä ja purista tuoremehut itse.

Syö kevyempiä aterioita

Älä koskaan syö juuri ennen nukkumaanmenoa, ja vältä muutenkin illallisella etenkin hitaasti sulavia, raskaita ruokia.

Valmista illallinen kevyistä aineksista, vältä suuria määriä rasvaa ja proteiinia. Nauti illallinen 2-3 tuntia ennen nukkumaanmenoa, niin se ehtii sulaa kokonaan.

Juo vihreää teetä

Vihreä tee on yksi terveellisimmistä juomista ja se sopii erityisen hyvin kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastaville. Vihreä tee on täynnä antioksidantteja ja rasvaa polttavia aineksia, joten se sopii luonnolliseen painonpudotukseen.

Vihreällä teellä on lievästi laksatiivinen vaikutus, joka tehostaa ruuansulatusta. Se antaa energiaa ja ehkäisee vajaatoiminnan aiheuttamaa väsymystä, ja samalla fyysinen suorituskyky paranee.

Vältä tiettyjä ruoka-aineita

Some figure

 

On tiettyjä ruokia, joita kannattaa vältellä niiden sisältämien goitrogeenien takia. Goitrogeenit ehkäisevät jodin imeytymistä ja johtavat kilpirauhasen vajaatoiminnan pahenemiseen.

Vältä näitä ruokia:

 • Ruusukaali, kukkakaali ja parsakaali
 • Retiisi
 • Selleri
 • Maissi
 • Soijatuotteet
 • Maapähkinä
 • Avokado
 • Appelsiini
 • Verkkomeloni
 • Viikuna
 • Vehnä

Nauti enemmän kuitua

Paljon kuitua sisältävät ruuat ovat tärkeä lisäys kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavien ruokavalioon. Kuitu tukee ruuansulatuksen toimintaa ja pitää suolen toiminnan säännöllisenä, mikä ehkäisee ummetusta ja tulehdusta suolistossa.

Kuidun nauttiminen ehkäisee ylensyömistä ja pitää mahan täynnä, jolloin ei tule syötyä ja naposteltua liikaa. Samalla aineenvaihdunta pysyy tehokkaana.

Suositeltua lukemista: Luonnollinen tapa polttaa rasvaa ja poistaa turvotusta

Harrasta säännöllistä liikuntaa

Some figure

 

Tehostaaksesi uutta ruokavaliota ja ehkäistäksesi aineenvaihdunnan laiskistumisen, on tärkeää harrastaa liikuntaa päivittäin. Liikunta ja ruokavalio yhdessä auttavat laihtumaan ja säätelemään painoa. Harrasta liikuntaa 40 minuuttia päivässä.

Joissain tapauksissa tulee liikunnan määrää rajoittaa, mutta tämä ei tarkoita sitä, että liikkuminen tulee lopettaa kokonaan. Keskustele asiasta lääkärisi kanssa.

Kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastaville soveltuu hyvin tasainen, keskitason rasitus. Kokeile näitä liikuntamuotoja:

 • Rivakka kävely
 • Juoksu ja hölkkä
 • Pyöräily
 • Uiminen
 • Painonnosto

Älä näännytä itseäsi

Liian monet ihmiset kuvittelevat, että aterioiden skippaaminen ja näännyttäminen on hyvä tapa vähentää päivittäistä kalorinsaantia. Tämä on paha virhe, sillä elimistö tarvitsee ravintoa säännöllisin väliajoin toimiakseen kunnolla. Jos näännytät kehoa, se toimii säästöliekillä ja tarrautuu rasvavarastoihin entistä tiukemmin.

Älä koskaan jätä aamiaista väliin, sillä keho kaipaa kunnon aloituksen päivään. Keho on yön jäljiltä nälissään ja janoissaan ja ansaitsee kunnollisen aterian, joka laittaa aineenvaihdunnan toimintaan, samaten suoliston.

Jos jätät aterioita väliin, se kostautuu yleensä ylensyömisellä ja ahminnalla myöhemmin.

Motivaatiolla on tärkeä osa kilpirauhasen vajaatoiminnan aiheuttamassa painonnousussa ja sen hallinnassa. Kun pysyt motivoituna, pystyt kontrolloimaan painoasi ja ottamaan tarvittavat askeleet painonhallintaan.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.