Logo image
Logo image

Kookosöljyä rasvamaksan hoitoon

3 minuuttia
Tiesitkö, että kookosöljy on maksan terveyttä edistävä aines? Lisäksi kookosöljy tehostaa laihtumista ja ehkäisee monia ruuansulatusvaivoja.
Kookosöljyä rasvamaksan hoitoon
Kirjoittanut Valeria Sabater
Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Kookosöljyä kutsutaan joskus “elämän öljyksi”. Se pitää huolta kehosta sisäisesti ja ulkoisesti. Vaikka voi tuntua kummalliselta, että jokin niin rasvainen aines kuin kookosöljy nähdään nykyisin terveellisenä ja turvallisena, ovat useat tutkimukset osoittaneet sen terveysvaikutukset. Kookosöljyä käytetään muun muassa rasvamaksan hoitoon. Kookosöljyn sisältämät rasvahapot tuovat mukanaan monia hyödyllisiä vaikutuksia.

Tässä artikkelissa kerromme siitä, miten kookosöljy toimii terveyttä edistäen, miten se vaikuttaa maksan toimintaan ja miten se auttaa rasvamaksan hoitoon.

Kookosöljy ja maksan terveys

Aloitetaan siitä, että kookosöljyä kannattaa ostaa vain luotettavista myymälöistä ja että kookosöljyn tulisi olla luomutuotettua. Suosi etenkin kylmäpuristettua kookosöljyä.

Kookosöljyä on käytetty vuosituhansien ajan Aasiassa ja Tyynenmeren alueella sekä ruuanlaitossa että erilaisten sairauksien hoidossa, sekä kauneudenhoidossa. Kookosöljy sopii iholle ja hiuksiin levitettäväksi.

Nykyisin kookosöljyä käytetään ympäri maailmaa. Terveysintoilijat ovat ottaneet sen osaksi päivittäistä ruokavaliotaan ja kauneudenhoitorutiiniaan. Kookosöljyä voi käyttää monella eri tavalla, mutta sen käytössä tulisi pysyä kohtuuden rajoissa.

  • Kookosöljy on koostumukseltaan sellaista tyydyttynyttä rasvaa, joka on tunnetusti hyväksi keholle ja joka tehostaa monia kehon perustoimintoja. Elimistö kaipaa käytettäväkseen rasvahappoja säännöllisesti.
  • Kookosöljyn sisältämät rasvat ilmenevät keskimittaisissa ketjuissa. Suurin osa rasvoista ilmenee pitkässä ketjussa ja näillä rasvatyypeillä voi olla negatiivinen vaikutus kolesteroliarvoihin. Kookosöljy puolestaan pitää huolta sekä sydämestä että maksasta, eikä se nosta kolesterolin määrää.
  • Kookosöljy sisältää lauriinihappoa. Tämä yhdiste auttaa alentamaan veren kolesterolia ja tasapainottaa verenpainetta.

Suositeltua lukemista: Mikä on rasvamaksa ja miten sitä hoidetaan?

  • Kookosöljy sisältää myös korkean määrän antioksidantteja, jotka suojaavat maksaa vapaiden radikaalien haittavaikutuksilta ja poistavat myrkkyjä kehosta.

Kookosöljyä rasvamaksan hoitoon

Some figure

Kookosöljy auttaa vähentämään rasvoittuneen maksan turpoamista ja tulehdusta. Kookosöljyn nauttiminen voi vähentää maksan kuormitusta ja poistaa maksan ympärille kertynyttä liiallista rasvakudosta. Kookosöljy on uskomattoman tehokas apu rasvamaksan hoitoon.

Kookosöljyn antibakteerinen, sienikasvustoa ja viruksia tappava vaikutus hoitaa monia maksan ongelmia ja tehostaa samalla aineenvaihduntaa ja nesteiden poistumista.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että kookosöljyn säännöllinen nauttiminen (ruokalusikallinen päivässä riittää) auttaa korjaamaan alkoholin aiheuttamia vaurioita maksassa. Kookosöljy parantaa ja ravitsee tätä tärkeää elintä ja antaa sinulle energiaa.

Kookosöljy antaa keholle energiaa

Kookosöljy antaa potkun energiaa, kun sitä eniten kaipaat. Jos olo on hidas ja väsynyt, voit nauttia kookosöljyä esimerkiksi smoothiessa ja se energisoi oloa välittömästi. Usein maksan häiriintynyt toiminta tekee olon väsyneeksi ja saamattomaksi.

Kun maksan ympärille kertyy rasvapeite, maksan toiminta hidastuu ja maksa ylikuormittuu. Se ei pysty enää suorittamaan perustehtäviään kunnolla. Nauttimalla ruokalusikallisen kookosöljyä säännöllisesti, hajotat maksan ympärille kertynyttä rasvaa ja muunnat sen hiilihydraateiksi eli energiaksi, jota keho voi käyttää polttoaineena.

  • Urheilijat lisäävät usein kookosöljyä ruokavalioonsa luonnollisen ravintolisän muodossa. Se sopii urheilujuomiin ja smoothieihin sekoitettuna.
  • Kookosöljy voi tehostaa laihtumista, mikäli sitä käytetään osana monipuolista ja terveellistä ruokavaliota.
  • Mitä enemmän energiaa kehollasi on, sitä nopeammin aineenvaihduntasi toimii. Energiaa vapautuu hitaasti ja varmasti päivän mittaan, ja suoriudut töistä ja vapaa-ajasta kuin leikiten. Energinen olo motivoi sinua liikkumaan ja pitäytymään terveellisessä ravinnossa.

Suositeltua lukemista: 7 loistavaa ruokaa laihdutukseen

Kookosöljy parantaa ruuansulatuksen toimintaa

Some figure

Kookosöljy parantaa ruuansulatusjärjestelmän toimintaa, mikä puolestaan johtaa siihen, että vitamiinit ja vesiliukoiset rasvat imeytyvät tehokkaammin. Keho pääsee hyödyntämään tärkeät yhdisteet vaivatta.

Kookosöljyn sisältämät mineraalit ja aminohapot auttavat ehkäisemään monia ruuansulatuksen ongelmia, kuten vatsahaavoja ja jopa ärtyvän suolen oireyhtymää.

Tämän lisäksi öljyn sisältämät rasvahapot toimivat antimikrobisina aineina, jotka poistavat bakteereja, sieniä ja loiseliöitä suolistosta.

Suositeltua lukemista: Hyvät ja huonot rasvat ruoanlaitossa

Näin nautit kookosöljyä terveellisesti

  • Ruokalusikallinen (15 ml) kookosöljyä tyhjään mahaan nautittuna on suositeltava hoitokeino maksan terveyden parantamiseen. Voit lisätä sitä mehuihin ja smoothieihin. Kookosöljy jähmettyy kaappisäilytyksessä, mutta muutama sekunti mikrossa riittää saamaan sen juoksevaksi.
  • Joskus kookosöljyn nauttiminen voi johtaa pahoinvointiin ja mahavaivoihin. Kaikki eivät saa samaa reaktiota kookosöljystä, joten tarkkaile elimistösi reagoimista.
  • Voit jakaa annoksen kolmeen osaan ja nauttia teelusikallisen eli 5 ml öljyä kolme kertaa päivässä. Kokeile öljyn nauttimista juomiin sekoitettuna, jos vatsasi reagoi negatiivisesti sinällään nautittuun öljyyn. Tärkeintä on jatkaa sitkeästi öljyn nauttimista – keho tottuu lopulta öljyn sulattamiseen – ja välttää liikakulutusta.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.