Rasvamaksa: ruuat joita on syytä välttää

toukokuu 15, 2015

Rasvamaksasta on tullut yksi aikamme merkittävimpiä lääketieteellisiä ongelmia. Rasvamaksa johtuu nykypäivän kiireisistä elämäntavoista, joihin kuuluu muun muassa pitkä paikallaan olo ilman liikuntaa. Lisäksi epäterveelliset välipalat ja roskaruokien syöminen on lisääntynyt. Nämä ruuat vain kerääntyvät rasvaksi eivätkä tarjoa lähes ollenkaan hyviä ravintoarvoja.

Seurauksina tällaisesta ruokavaliosta on ylipaino. Lihavuus ja ylimääräinen maksaan kertyvä rasva alkavat vaikeuttaa perustoimintoja.

Kun lääkäri diagnosoi potilaan sairaudeksi rasvamaksan, terveellisten elämäntapojen hyväksyminen välittömästi on ratkaisevan tärkeää. Toisin sanoen, rasvamaksan omaavan henkilön on noudatettava tasapainoista ruokavaliota ja aloitettava liikunta osana jokapäiväistä elämää. Näin ollen saadaan paino takaisin hallintaan ja maksan toiminnot elpymään.

Runsaasti rasvaa sisältävät ruuat

rasvamaksa johtuu roskaruoasta

Rasvamaksalla on ongelmia sulattaa ruokia joissa on paljon rasvaa tai muita samankaltaisia tekijöitä, ja tämän takia rasvan käyttöä on vältettävä tai minimoida. Lisäksi ruuat jotka sisältävät paljon rasvaa aiheuttavat painonnousua, joka myös lisää terveyteen liittyviä komplikaatioita henkilöillä, jotka kärsivät rasvamaksasta.

Vältettäviä ruokia on muun muassa:

  • pannulla paistetut ja uppopaistetut ruuat
  • uunissa paistetut ruuat, jotka sisältävät paljon juustoa tai rasvaa
  • maitotuotteet

On erittäin tärkeää, että rasvamaksasta kärsivät välttävät runsaasti rasvaa sisältäviä ruokia.

Ruuat, joissa on runsaasti glukoosia

Ruuat, joissa on paljon luonnonsokeria tai runsaasti glukoosia, aiheuttavat verensokerin nousua, mikä taas vaikuttaa vakavasti maksan toimintaan. Ruuat, joita tulisi nauttia vain kohtuudella ovat peruna, vesimeloni, rusinat, banaani, vaalea leipä, maissituotteet, jäätelöt, maustetut jogurtit ja suklaat, sillä ne sisältävät paljon hiilihydraatteja.

Jalostettu vilja

Näitä ruokia tulisi välttää. Jalostetun viljan sijaan tulisi käyttää täysjyvätuotteita. Täysjyvätuotteet ovat täynnä kuituja, jotka auttavat kontrolloimaan kolesterolia ja veren glukoositasoja. Tämä on erittäin tärkeä askel terveydentilan huolehtimiseksi rasvamaksapotilailla.

Rasvamaksa johtuu myös alkoholista

alkoholi

Liika, tai kohtuullinenkin, alkoholin kulutus johtaa rasvan kertymiseen maksan soluissa. Kun rasvan kertyminen ylittää normaalin rajat, solut alkavat tulehtua ja ajan myötä arpeutua. Tämän jälkeen verenkierto tukkeutuu ja jos tätä ei pysäytetä, voi maksa vaurioitua pahoin.

Tämän takia suositellaan alkoholin kulutuksen lasku minimiin ja jos sinulla on diagnosoitu rasvamaksa, on suositeltavaa lopettaa alkoholin käyttö kokonaan.