Selitys ja hoitokeinot rasvamaksalle

Kun rasvamaksa aiheutuu liiallisesta alkoholin käytöstä, voi taudin parantaa noin kuudessa viikossa alkoholin nauttimisen lopettamisella. Jos alkoholin nauttiminen jatkuu rasvamaksasta huolimatta, voi se muuttua maksakirroosiksi.
Selitys ja hoitokeinot rasvamaksalle

Viimeisin päivitys: 28 helmikuuta, 2019

Rasvamaksa on Suomen yleisin maksasairaus, ja se koskee jopa 25 % maailman väestöstä. Siinä maksaan kertyy runsaasti rasvasoluja, mikä aiheuttaa sen laajenemisen. Rasvamaksalle ei ole määritelty tiettyä rasvaisuuden raja-arvoa, mutta rasvamaksasta puhutaan yleensä, kun rasvan määrä ylittää 5–10 prosenttia maksan painosta.

Jatka artikkelin lukemista, jos epäilet kärsiväsi rasvamaksasta tai haluat tietää miten sen kehittymistä voi ehkäistä ja hoitaa.

Taustaa rasvamaksalle

Rasvamaksa todetaan tavallisesti 40-60 vuoden iässä, mutta nykyään sitä löytyy yhä useammin lapsilla ja nuorilla aikuisilla. Rasvamaksa ilmenee yleensä ylipainoisilla sekä korkeasta kolesterolista, korkeasta verenpaineesta ja diabeteksesta kärsivillä. Jopa 80 prosentilla niistä potilaista, jotka kärsivät yllä mainituista vaivoista, on myös rasvamaksa. Alkoholin suurkäyttö voi myös johtaa maksan rasvoittumiseen.

Rasvamaksa todetaan näitä menetelmiä käyttämällä:

Ultraäänitutkimus

Ultraäänellä pystytään määrittelemään taudin vakavuus ja rasvan määrä maksassa

Koepalalla diagnoosi rasvamaksalle

Koepalalla saadaan kunnollinen diagnoosi ja usein koepalaa otetaan niiltä, joiden riski sairastua rasvamaksaan on korkeampi kuin normaaliväestön.

Laboratoriotestit

Laboratoriokokeissa määritellään maksan rasvamäärä, joka rasvamaksasta kärsijöillä on kaksi tai kolme kertaa suurempi kuin terveillä ihmisillä. Glukoosin, kolesterolin ja triglyseridien määrä on yleensä koholla.

Kahta eri laatua rasvamaksalle:

Potilaat voidaan jakaa kahteen ryhmään:

Alkoholinkäyttöön liittyvä rasvamaksa

Alkoholi vahingoittaa maksaa ja häiritsee sen toimintaa. Maksa ei pysty rikkomaan rasvasoluja, joten niitä alkaa kertyä kaikkialle elimistöön ja maksaan.

Yleensä rasvamaksan voi hoitaa tässä tapauksessa alkoholinkäytön lopettamalla ja yleensä maksa palaa normaalitasolle noin 6 viikon jälkeen alkoholin nauttimisen lopettamisesta. Tässä vaiheessa ei vielä ehdi muodostua peruuttamattomia vaurioita, mutta jos potilas jatkaa alkoholin juomista tai lisää nauttimansa alkoholin määrää, maksan tila heikkenee ja usein johtaa maksakirroosiin.

Muista syistä johtuva rasvamaksa

Rasvamaksa voi johtua aikuisiän diabeteksesta, korkeasta kolesterolista, tiettyjen lääkkeiden nauttimisesta tai rankoista laihdutuskuureista.

Suositeltua lukemista: Onko sinulla rasvamaksa?

Mitä oireita rasvamaksa aiheuttaa?

Monissa tapauksissa maksan rasvoittuminen etenee täysin oireitta. Ensimmäiset merkit rasvamaksasta antavat verestä mitattujen maksakokeiden koholla olevat arvot. Rasvamaksaa ei voi todeta ilman tutkimuksia. On kuitenkin syytä epäillä rasvamaksaa, mikäli kärsit seuraavista oireista tai täytät seuraavat kuvaukset:

 • Olet keski-ikäinen, ylipainoinen nainen
 • Sinulla on diabetes tai korkea kolesteroli
 • Perheessäsi on maksan toimintaan liittyviä ongelmia ja sairauksia
 • Syöt epäterveellisesti
 • Kärsit kroonisesta väsymyksestä tai epämukavasta tunteesta ylävatsalla
 • Ruokavaliomuutokset eivät vähennä triglyseridien määrää veressä

Miten vältän rasvamaksan?

Näillä vinkeillä voit välttää rasvamaksan kehittymisen ja lievittää oireita:

 • Vähennä valkoisen sokerin ja jauhon nauttimista, eläinperäisiä rasvoja ja alkoholia
 • Syö enemmän kasviksia, hedelmiä ja kuivattuja hedelmiä
 • Seuraa Välimeren ruokavaliota, korvaa rasva oliiviöljyllä, jne
 • Harrasta liikuntaa 2-3 kertaa viikossa
 • Älä käytä kipulääkkeitä, estrogeeniä, sienilääkityksiä tai tulehduslääkkeitä
 • Alenna painoasi pikkuhiljaa terveellisesti
 • Nauti enemmän antioksidantteja ravinnon välityksellä
 • Hanki rokotukset A- ja B-hepatiittia vastaan
syyt rasvamaksalle

Luonnolliset hoitokeinot rasvamaksaan

Ylläolevien vinkkien lisäksi voit noudattaa näitä kotihoitokeinoja rasvamaksan hoitoon.

Maarianohdake

Tällä kasvilla on monia hyödyllisiä ominaisuuksia ja hiljattaisten tutkimusten mukaan sillä voi vähentää rasvan määrää maksassa. Lisäksi maarianohdake parantaa maksan toimintaa, lisää maksan uudistumistahtia ja auttaa hajottamaan kertyneen rasvan.

Voit nauttia maarianohdaketta ravintolisänä (luontaistuotekaupat) tai teenä.

Teen ainekset

 • 1 kourallinen maarianohdakkeen lehtiä ja kukkia
 • 2 dl vettä

Valmistus

Kaada vesi kattilaan, lisää joukkoon maarianohdake ja anna kiehua 5 minuuttia. Poista liedeltä ja anna jäähtyä 5 minuuttia. Siivilöi ja nauti.

Teen voi makeuttaa hunajalla, mikäli maku on mielestäsi liian kitkerä.

Inkivääri

inkivääriä

Inkiväärin runsaat antioksidantit auttavat alentamaan triglyseridien määrää, joten se sopii ihanteellisesti rasvamaksan hoitoon ja ehkäisyyn.

Osta kunnon pala inkiväärin juurta kaupasta, kääri se paperiin ja säilytä jääkaapissa – näin pitkität sen käyttöaikaa ja pystyt valmistamaan teeuutteen tuoreeltaan monen viikon ajan.

Inkivääriä voi lisätä raastettuna kakkuihin, keittoihin, salaatteihin ja muihin ruokiin, ja siitä voi valmistaa uutteen:

Ainekset

 • 1 teelusikallinen raastettua inkivääriä
 • 2 dl kuumaa vettä
 • 1 teepussi

Valmistus

Keitä tee normaaliin tapaan (voit juoda mustaa teetä, vihreää teetä, tai mitä tahansa teesekoitusta, jonka kanssa inkiväärin maku sopii). Lisää inkivääri joukkoon, anna uuttua muutaman minuutin ajan, siviilöi ja nauti kuumana.

Greippi

Tämä sitrushedelmä sopii hyvin rasvamaksan hoitoon ja ehkäisyyn. Greipin tärkein ainesosa naringeniini aktivoi rasvan hajottamisesta vastuussa olevat yhdisteet ja tämä ehkäisee liikarasvan kertymistä ja hajottaa olemassaolevaa rasvaa.

Lisäksi greippiä nauttimalla voi vähentää rasvakudoksen määrää ja hoitaa metabolista oireyhtymää. Syö yksi greippi joka aamu tyhjään mahaan tai nauti greipin mehu hedelmälihan kanssa.

Artisokka

Lisää artisokkaa viikottaiseen ruokavalioosi parantaaksesi maksan terveyttä ja toimintaa. Artisokka sisältää hyvin vähän kaloreita, se sopii nesteiden poistoon ja auttaa kontrolloimaan verensokeria ja kolesterolia. Artisokan voi nauttia kevyesti kypsennettynä oliiviöljyn ja balsamietikan kanssa, ja se sopii myös keittoihin, salaatteihin ja kastikkeisiin.

Lue lisää artisokasta: 7 lääkinnällistä käyttötapaa artisokalle

Voikukka

voikukkajuoma

Voikukka kasvaa vapaana luonnossa lähes kaikilla alueilla, ja sitä voi kerätä talteen erilaisten uutteiden valmistamiseksi. Voikukka sopii myös raakana salaatteihin. Voikukalla on tehokas puhdistava vaikutus, joka puhdistaa etenkin maksaa ja poistaa liiallista rasvaa. Voikukkaa voi ostaa myös erilaisina valmisteina luontaistuotekaupoista.

Mikäli takapihallasi kasvaa voikukkaa, kerää se talteen ja valmista siitä lääkinnällinen tee:

Ainekset

 • 1 kourallinen voikukan lehtiä ja kukkia
 • 2 dl vettä

Valmistus

Kiehauta vesi ja anna voikukan uuttua 10 minuuttia, jäähdytä 5 minuuttia, siivilöi, makeuta hunajalla ja nauti. Voit juoda kupillisen voikukkateetä korkeintaan kolme kertaa päivässä.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Puhdista maksa viikossa
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Puhdista maksa viikossa

Maksa on yksi tärkeimmistä elimistä koko kehossa. Tässä artikkelissa kerromme, kuinka puhdistaa maksa seitsemässä päivässä ja parantaa sen terveytt...


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Fatty liver disease (nonalcoholic steatohepatitis). (2014).  transplant.surgery.ucsf.edu/conditions–procedures/fatty-liver-disease-(nonalcoholic-steatohepatitis).aspx
 • Kampschulte M, et al. (2014). Western diet in ApoE-LDLR double-deficient mouse model of atherosclerosis leads to hepatic steatosis, fibrosis, and tumorigenesis. DOI:
  10.1038/labinvest.2014.112
 • Liver disorders. (n.d.).  marchofdimes.org/complications/liver-disorders.aspx
 • Rabinowich L, et al. (2015). Drug induced steatohepatitis: An uncommon culprit of a common disease. hindawi.com/journals/bmri/2015/168905/
 • Tolman KG, et al. (2007). Treatment of non-alcoholic fatty liver disease. ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2387293/
 • When the liver gets fatty. (2011). health.harvard.edu/diseases-and-conditions/when-the-liver-gets-fatty
 • Zhang QQ, et al. (2015). Nonalcoholic fatty liver disease: Dyslipidemia, risk for cardiovascular complications, and treatment strategy. DOI:  10.14218/JCTH.2014.00037

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.