Logo image
Logo image

Hoida helposti ärtyvän suolen oireyhtymää

4 minuuttia
Ruokavalion lisäksi suoliston hyvinvointiin vaikuttavat monet muutkin asiat. Näitä ovat muun muassa stressi, ahdistus ja erilaiset negatiiviset tuntemukset, jotka kaikki voivat aiheuttaa suoliston ärtymistä.
Hoida helposti ärtyvän suolen oireyhtymää
Kirjoittanut Valeria Sabater
Viimeisin päivitys: 20 joulukuuta, 2022

Tuntuuko sinusta siltä, että saattaisit kärsiä ärtyvän suolen oireyhtymästä eli IBS:stä (Irritable Bowel Syndrome)? Tämä vaiva on hyvin yleinen suoliston sairaus, mutta lääkärit eivät silti vielä ole varmoja siitä, mikä sen tarkasti ottaen aiheuttaa. Hyvä uutinen on kuitenkin se, että IBS on lievennettävissä oleva ongelma, ja suureksi avuksi tässä ovat eräät luonnontuotteet.

Yleinen suoliston sairaus

Moni tietää tunteen: toistuvasti ilmenevä ripuli, joka liittyy erityisesti stressaaviin hetkiin. Tätä vaivaa esiintyy erityisesti naisilla, ja ensin saattaa ilmetä ummetusta ja vasta myöhemmin ripulia. Ärtyneen suolen oireyhtymä on erittäin yleinen suoliston sairaus. Moni haluaa tietää, mikä lääkitys tai hoitomuoto tällaiseen vatsan oireiluun on paras vaihtoehto. On tietysti aina tarpeellista seurata tarkasti lääkärien antamia neuvoja, mutta on hyväksi sisällyttää hoitoon myös muutamia luonnollisia tuotteita. Tässä artikkelissa kerromme siis tavoista helpottaa luonnollisesti ärtyvän suolen oireyhtymän aiheuttamia vaivoja.

Ärtyvän suolen oireyhtymän hoito luonnollisin keinoin: mehu mintusta ja aloe verasta

1. Mitkä tuotteet hillitsevät tätä oireyhtymää parhaiten?

Ensiksi haluamme selkeyttää yhden asian: älä koskaan ryhdy varsinaisesti lääkitsemään itseäsi ilman asiantuntijan neuvoja. Älä myöskään koskaan jätä huomioimatta sellaisia ohjeita, jotka ovat pätevien asiantuntijoiden antamia. Pidä myös mielessäsi, että jos käytät jatkuvasti useita lääkkeitä, saattaa tällä olla haitallisia vaikutuksia pidemmän ajan kuluessa. Ongelmia saattaa ilmetä esimerkiksi maksassa ja munuaisissa.

Mikä sitten on oikea tapa hoitaa ärtyvän suolen oireyhtymää? Vastaus on, että sinun tulisi syödä ainoastaan sellaisia lääkkeitä ja ravinnelisiä, jotka ovat välttämättömiä, ja niiden lisäksi olisi hyvä käyttää apuna päivittäin luonnontuotteita.

Luonnollisena hoitona suosittelemme ennen kaikkea seuraavaa tehokasta yhdistelmää:

 • Kaksi isoa lusikallista (40 grammaa) aloe vera -geeliä mieluiten suoraan itse kasvista
 • Piparmintun lehtiä: 15 grammaa (jos sinulla on minttu-öljyä, voit hyvin käyttää myös sitä)

2. Miksi juuri nämä kaksi ainesta auttavat ärtyvän suolen oireyhtymän hoidossa?

Some figure

 

Aloe vera: jos nautit aloe veraa 10 peräkkäisenä päivänä, pystyt helpottamaan tulehtuneisuutta ja ärtyneisyyttä paksusuolessasi. Aloe vera on yksi harvoista ruokatuotteista, jotka eivät muutu kaasuksi suolistoon päästyään.

Aloe vera -geeli taistelee tulehduksia vastaan, ja sillä on parantavia ominaisuuksia, jotka tehoavat myös suolistoon. Se pehmentää ja kiinteyttää, ja se saa kivun aiheuttamat supistukset loppumaan. Se säätelee ulosteen poistumista elimistöstä, ja se estää sekä ummetusta että ripulia. Aloe veran ansiosta paksusuoli pystyy paremmin imeyttämään ravinteita. Lisähyötynä on myös se, että geeli poistaa sellaisia haitallisia bakteereja elimistöstä, jotka saattavat saada sinut sairastumaan.

Piparminttu: mintun hyödyt ja soveltuvuus ärtyvän suolen oireyhtymän hoidossa julkaistiin British Medical Journal –lehdessä. Mentoli on ainesosa, joka auttaa muun muassa vähentämään lihasten supistumista, sillä se rentouttaa suoliston seinämiä. Siten se vähentää kipua, kramppeja, ummetusta ja ripulia. Johtopäätös tutkimuksesta oli selvä: piparminttu on selvästi tehokkain luonnontuote ärtyvän suolen oireyhtymän hoidossa.

Jos yhdistät nämä kaksi luonnontuotetta, saat tehokkaan kaksoisvaikutuksen: aloe vera vähentää tulehtuneisuutta suolistossasi, kun taas minttu lieventää epämukavaa tunnetta ja kipua.

3. Kuinka valmistat juoman aloe verasta ja mintusta?

Some figure

 

Tätä juomaa tulisi juoda kaksi lasillista päivässä. Yksi lasillinen juodaan aamulla tyhjään vatsaan, ja toinen illallisen jälkeen.

 • Juoman valmistaminen on hyvin helppoa: ensin kiehautat kaksi lasillista vettä (yhteensä puoli litraa), ja sitten lisäät kuumaan nesteeseen 40 grammaa aloe veran geeliä.
 • Sekoita hyvin, jotta neste on tasaista, ja lisää siihen sitten piparmintun lehdet. Mintunlehtien sijasta voit käyttää myös piparminttuöljyä, mutta siinä tapauksessa on hyvä lisätä öljy jo siinä vaiheessa kun vesi ei vielä ole alkanut kiehumaan. Jos kuitenkin käytät mintunlehtiä, voit käyttää niitä kuten normaalia haudukejuomaa valmistaessasi.
 • Kun ainekset on sekoitettu ja olet antanut niiden vaikuttaa vedessä jonkin aikaa, poista kattila liedeltä ja anna nesteen viilentyä.
 • Juo tätä juomaa aina lämpimänä, suurin piirtein huoneenlämpöisenä. Ensimmäinen juoma tulee juoda aamulla tyhjään vatsaan, ja toinen päivällisen jälkeen, ja tätä rutiinia tulee jatkaa 10 päivää yhteen putkeen. Ihanteellista olisi toistaa tämä jakso joka kuukausi. Niin pystyt puhdistamaan tehokkaasti paksusuoltasi sekä vahvistamaan koko suolistoasi. Tämä juoma on mahtava keino lääkitä ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsivää suolistoa!

Muita suosituksia ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsivälle

Some figure

 

 • Vältä maitotuotteiden sekä rasvaisten tai mausteisten ruokien syöntiä. Lopeta myös hiilihappoa sisältävien juomien ja kahvin nauttiminen.
 • Syö vain pieniä määriä kerrallaan, mutta usein ja koko päivän mittaan. On parempi syödä vähän ja 6 kertaa päivässä kuin paljon ja vain pari kertaa.
 • Syö enemmän kuitua sisältäviä tuotteita ja vihanneksia.
 • Papaija on hyvä tuote, ja sitä voi syödä monella tavalla, esimerkiksi salaatteihin lisättynä.
 • Luumumehu toimii erittäin lääkinnällisenä, kuten myös kaurahiutaleet omenaan yhdistettyinä.
 • Pellavansiemenet soveltuvat hyvin ärtyvän suolen oireyhtymän hoitoon.
 • Kamomilla- tai kanelitee iltapäivällä nautittuna tekee myös olostasi paremman.
 • Punajuuri-porkkanamehu on sekä ravitseva että myrkkyjä poistava juoma, ja lisäksi se suojelee paksusuolta. Punajuurta ja porkkanoita kannattaa myös syödä esimerkiksi päivällisellä.
 • Vältä tai ainakin pyri vähentämään sellaisia tilanteita, jotka tuottavat sinulle stressiä. Myös kielteiset tunteet, ahdistus tai huoli saattavat kaikki toimia ärtyvän suolen oireyhtymän laukaisijoina.

Kokeile näitä luonnontuotteisiin perustuvia hoitoja ärtyvän suolen oireyhtymän hillitsemiseksi, ja muista aina myös noudattaa lääkärisi neuvoja!

Vaihda epäterveelliset ruoat terveellisiin


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Portincasa, P., Bonfrate, L., De Bari, O., Lembo, A., & Ballou, S. (2017). Irritable bowel syndrome and diet. Gastroenterology Report. https://doi.org/10.1093/gastro/gow047
 • Tsynman, D. N., Thor, S., & Kroser, J. A. (2011). Treatment of Irritable Bowel Syndrome in Women. Gastroenterology Clinics of North America. https://doi.org/10.1016/j.gtc.2011.03.012

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.