Nämä ovat terveellisimmät juustot

Juustot ovat erinomainen kalsiumin ja proteiinin lähde. Jotkut laadut ovat suolaisempia ja rasvaisempia kuin toiset, ja tällä kertaa kerromme seitsemästä terveellisestä juustotyypistä, joiden maku on myös aivan loistava.
Nämä ovat terveellisimmät juustot
Sofía Quintana Alonso

Tarkistanut ja hyväksynyt: fysioterapeutti Sofía Quintana Alonso.

Kirjoittanut Yamila Papa Pintor

Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Juustot ovat herkullisia ja monikäyttöisiä tuotteita, joita on mukana meistä useimpien aterioissa. Ne ovat erinomainen kalsiumin ja proteiinien lähde, mutta joskus juustossa on myös paljon suolaa tai rasvaa. Siten haluammekin nyt kertoa, mitkä ovat terveellisimmät juustot – jatka lukemista ja varmista, että näitä on aina saatavilla omassa jääkaapissasi!

Nauti myös terveellisimmät juustot kohtuudella

Monen mielestä juustot ovat erittäin herkullisia, ja ne ovatkin usein se täydellinen lisä aterioilla. Mitäpä esimerkiksi pasta olisi ilman päällä olevaa raastettua juustoa? Ja leipäkin maistuu paljon paremmalta juustoviipaleen kera.

Juusto valmistetaan runsaasti kalsiumia sisältävästä lähteestä. Siinä on myös proteiineja ja aminohappoja (yksi näistä on tryptofaani). Siten juustoa suositellaankin kaiken ikäisille ihmisille, mutta koska mikään elämässä ei ole täydellistä, juustosta saadaan myös kaloreita ja natriumia. Siten se onkin tuote, jota tulisi nauttia vain kohtuudella.

Oikeissa määrissä syötynä juusto on hyväksi terveydelle. Terveellisimmät tyypit ovat luonnollisempia ja vähemmän jalostettuja, ja usein niissä on myös vähemmän suolaa. Mutta tämä kuitenkin riippuu enemmän valmistajasta kuin siitä, minkä tyypin juusto on kyseessä.

Jos esimerkiksi yrität pudottaa painoasi, kannattaa pitää mielessä, että tuorejuustoissa on vähemmän rasvaa ja suolaa kuin kovissa laaduissa. Tämä ohje käsittää myös sellaiset kaupan juustot, joissa on vain vähän suolaa ja kaloreita.

Toisaalta sitten lampaan- tai vuohenmaidosta valmistetut juustot ovat yleensä terveellisempiä kuin lehmänmaidosta valmistetut. Syy tähän on seuraava: ihmisen ruoansulatuksen järjestelmä pystyy käsittelemään niiden ravinteet paremmin. Niissä on myös enemmän ravinteita ja vitamiineja.

Samalla ei tulisi kuitenkaan sivuuttaa sitä, että suurin osa lehmänmaidosta on saatu aikaan hormonien ja keinotekoisen ravinnon avulla (jyvillä, ei ruoholla).

Tämän vuoksi terveellisimmät juustot ovat niitä, jotka tulevat suoraan pientiloilta tai luomutuotannosta.

Mitkä ovat terveellisimmät juustot?

Usein käy niin, että kun ihminen ryhtyy jollekin dieetille, juustosta tulee yksi suurimmista vihollisista. Tämä johtuu niiden sisältämistä kaloreista ja natriumista. Mutta kuten jo sanoimmekin, jotkut juustot ovat terveellisempiä kuin toiset. Jos tiedät mitä nämä ovat, voit käyttää niitä ruokavaliossasi ilman ongelmia, vaikkakin pienissä määrin.

1. Ricotta

terveellisimmät juustot: ricotta

Tässä juustossa on runsaasti proteiineja, A- ja B-vitamiinia sekä sinkkiä. Se sisältää lisäksi vain vähän natriumia, ja sitä voidaan ostaa vähärasvaisenakin. Ricottaa saadaan toissijaisesta maitoheran käsittelystä, ja sen väri on valkoinen, koostumus rakeinen ja maku pehmeä. Ricottaa voidaan käyttää sekä makeissa että suolaisissa ruoissa. Italiassa se on yksi kaikkein suosituimmista täytteistä pastan valmistuksessa.

2. Pecorino Romano

Tämä on toinen terveellisimpiin kuuluva juusto, ja sitä valmistetaan lampaanmaidosta. Se on kova, suolainen ja Lacion seudulta Italiasta peräisin oleva juusto. Sitä käytetään usein kastikkeissa ja sulatettuna, ja se on suolaisempi kuin muut pecorinot, toscano ja sardo.

3. Raejuusto

terveellisimmät juustot: raejuusto

Tämä juusto valmistetaan juoksutetusta maidosta. Se voi olla enemmän tai vähemmän rasvaisempaa, mikä riippuu siitä, kuinka se on valmistettu. Sitä on saatavilla useassa eri muodossa: kermaisena, sekoitettuna, suolattomana ja laktoosittomana. Raejuustossa on paljon proteiineja ja muita ravinteita. Siinä on esimerkiksi kalsiumia, seleeniä ja fosforia. Kupillinen raejuustoa sisältää 28 grammaa proteiinia. Se on erittäin hyvää ruokaa silloin, jos haluat pudottaa painoa.

4. Parmesaani

Tämä laatu on myös yksi terveellisimmistä vaihtoehdoista, ja se on peräisin Italiasta – tarkemmin ottaen Parmasta, ja siitä kyseinen juusto saakin nimensä. Sen koostumus on rakeinen, ja sitä saadaan Holstein- tai Reggiana-lajin lehmien maidosta. Sitä ei tule syödä alle vuoden kypsytyksellä, ja kaikkein runsaimmat laadut saavat valmistua kolmen vuoden ajan.

Ajatellaan, että tämä juusto sopii vain pastaan tai keittoihin. Parmesan-juusto on kuitenkin hyvä ratkaisu myös alkupalana kuutioiden muodossa, tai sitten makkaran tai hedelmien kanssa. Sen alkuperämaassa Italiassa sitä suositellaan raskaana oleville naisille, vanhuksille, lapsille ja urheilijoille. Lisäksi kannattaa muistaa, että parmesaani on helpompi pala ruoansulatukselle kuin mikään muu juusto.

5. Kypsä cheddar

terveellisimmät juustot: cheddar

Jos sinulla on laktoosi-intoleranssi, asia voi olla ongelma ja ärsytys, sillä hyvin moni tuote sisältää maitoa. Tämä koskee myös kaiken tyyppisiä juustoja, mutta hyvä uutinen on kuitenkin se, että cheddar on eräs kaikkein terveellisimmistä juustoista, ja siinä ei ole paljon laktoosia. Kannattaa kysyä kuitenkin ensin asiantuntijalta, sopiiko tämä juusto omalla kohdallasi.

6. Fetajuusto

Tätä juustoa valmistetaan yleensä lampaan- ja vuodenmaidosta, ja se on suolainen tuote, jolla on ainutlaatuinen maku. Sen mureneva ja kermainen koostumus on loistava lisä aterioilla, ja jos haluat sitä ihan oikeaa fetaa, kannattaa ostaa Kreikassa valmistettua juustoa. Hyvälaatuista fetaa saadaan myös Bulgariasta, Turkista, Romaniasta ja Tanskasta. Fetaa käytetään salaateissa yhdessä oliiviöljyn, tomaattien ja kurkun kanssa. Se on aivan täydellinen herkku kesäisin!

7. Terveellisimmät juustot: Panela

terveellisimmät juustot: panela

Tämä tuore, valkoinen ja pehmeä juusto valmistetaan pastöroidusta lehmänmaidosta. Se on yksi terveellisimmistä juustoista, ja yleensä sitä tarjoillaan alkuruokana pienissä paloissa. Sillä on myös erityinen kyky imeä muita makuja, kuten esimerkiksi valkosipulin kohdalla. Siinä on runsaasti proteiinia, ja jotta voisit pitää tätä juustoa syödessäsi parempaa huolta terveydestä, tulisi valita sekä vähän rasvaa että suolaa sisältävä tuote.

Tiesitkö, että nämä ovat ne terveyden kannalta suositelluimmat juustot? Jos olet tähän asti suosinut muita laatuja, harkitse siirtymistä näihin, myöskin hyvin herkullisiin vaihtoehtoihin!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Ahola, A.J., Yli-Knuuttila, H., Suomalainen, T., Poussa, T, Ahlstrom, A., Meurman, J.H., & Korpela, R. (2002, November). Short-term consumption of probiotic-containing cheese and its effect on dental caries risk factors. Archives of Oral Biology, 47(11), 799-804
    ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12446187
  • Groves, D. (2013, October 18). EU shows the way on per capita cheese consumption. Cheese Reporter
    npaper-wehaa.com/cheese-reporter/2013/10/s2/#?article=2050691
  • Lin, H., Boylston, T.D., Chang, M.J., Luedecke, L.O., Shultz, T.D. (1995, November). Survey of the conjugated linoleic acid contents of dairy products. Journal of Dairy Science, 78(11), 2358-2365
    ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8747326
  • National Dairy Council. (2011). Cheese & healthy eating
    nationaldairycouncil.org/SiteCollectionDocuments/education_materials/cheese/General%20Audience%20CheeseHealthy%20Eating%20Brochure%20Final.pdf
  • National Nutrient Database for Standard Reference Release 27. (n.d.). United States Department of Agriculture, Agricultural Research Service.
  • Ravishankar, T.L., Yadav, V., Tangade, P.S., Tirth, A., & Chaitra, T.R. (2012, June). Effect of consuming different dairy products on calcium, phosphorus, and pH levels of human dental plaque: a comparative study. European Archives of Paediatric Dentistry, 13(3), 144-148
    ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22652212

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.