Logo image
Logo image

Syitä alkaa harrastaa liikuntaa säännöllisesti

2 minuuttia
Kuntoiletko säännöllisesti? Tässä artikkelissa jaamme hyviä syitä alkaa harrastaa liikuntaa saadaksesi terveemmän elämän.
Syitä alkaa harrastaa liikuntaa säännöllisesti
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Ei ole mikään salaisuus, että liikunta on yksi parhaista tavoista ylläpitää hyvää fyysistä, psyykkistä ja tunne-elämän tasapainoa. Tästä huolimatta moni ei liiku tarpeeksi eikä löydä aikaa käydä kuntosalilla tai harrastaa jotain muuta urheilua. Kuntoiletko sinä säännöllisesti? Tässä artikkelissa jaamme hyviä syitä alkaa harrastaa liikuntaa saadaksesi terveemmän elämän.

Ei voi kiistää, etteikö liikuntarutiinin ylläpitäminen olisi vaikeaa. Kannattaa kuitenkin yrittää löytää tahdonvoima aloittamiseen, sillä liikunnalla on merkittäviä hyötyjä keholle ja mielelle. Iästä ja fyysisestä kunnosta riippumatta liikunta edistää hyvää oloa, lievittää stressiä ja voi jopa auttaa ehkäisemään sairauksia.

Syitä alkaa harrastaa liikuntaa

1. Alentaa stressiä ja ahdistusta

Some figure

Liikunta on tilaisuus ottaa etäisyyttä työvelvoitteisiin, kodinhoitoon ja kaikkiin stressiä ja ahdistusta aiheuttaviin asioihin.

Lisäksi liikunta vapauttaa serotoniinia ja endorfiineja. Näin se toimii eräänlaisena luonnollisena “rauhoittavana lääkkeenä” stressiä ja hermoston häiriöitä vastaan.

Katso myös: Serotoniinidieetti: mikä se on ja mitä hyötyä siitä on

2. Nostaa itsetuntoa

Kaikki liikuntalajit haastavat meitä. Tavoitteiden saavuttaminen ja tulosten paraneminen päivä päivältä tuo ylpeyden tunteen ja nostaa itsetuntoa. Liikunnasta on hyötyä myös ulkoisesti, sillä keho ja iho näyttävät paremmilta ja tunnet näin olosi itsevarmemmaksi.

3. Kiihdyttää aineenvaihduntaa

Some figure

Yhdessä terveellisen ruokavalion kanssa liikunta on yksi avaintekijöistä aineenvaihdunnan vilkastamisessa ja terveen painon ylläpitämisessä. Liikunnan harrastaminen päivittäin lisää energiankulutusta ja auttaa poistamaan kehoon kertynyttä rasvaa.

Monet harjoitukset rakentavat ja kasvattavat lihasmassaa, mikä tekee kehosta solakamman ja kiinteämmän.

4. Parantaa aivojen kapasiteettia

Vaikka liikunta on fyysistä työtä, siitä saa loistavia terveyshyötyjä myös mielelle ja aivoille.

  • Liikunnassa tarvittava koordinaatio ja keskittyminen eri harjoitusten tekemiseksi toimivat treeninä myös aivoille.
  • Verenkierron vilkastuminen lisää aivosolujen hapensaantia, mikä parantaa psyykkistä suorituskykyä ja keskittymistä.

5. Hyödyttää seksuaalisesti

Some figure

Säännöllinen fyysinen aktiivisuus voi hyödyttää myös seksuaalisesti monin tavoin. Liikunta parantaa itsevarmuutta, mikä auttaa olemaan vapautuneempi seksin aikana kumppanin kanssa. Fyysisesti liikunta nostaa energiatasoa, lisää lihasten kestävyyttä ja parantaa notkeutta kaikki nämä tekijät vaikuttavat seksin nautinnollisuuteen.

6. Ehkäisee sydän- ja verisuonitauteja

Riippumatta siitä, onko sinulla riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, liikunta auttaa vahvistamaan sydämen, verenkierron ja verisuonten terveyttä. Liikunta on yhdistetty korkean kolesterolin hallintaan ja kroonisten vaivojen kuten sydämen vajaatoiminnan ja sydänkohtausten ehkäisyyn.

7. Vahvistaa luita ja niveliä

Some figure

Liikuntaa harrastavat ihmiset kärsivät pienemmällä todennäköisyydellä nivel- ja luuongelmista. Liikunta auttaa tasapainottamaan kehon tulehdusprosesseja. Lihaksia, nivelsiteitä ja jänteitä vahvistamalla se myös ehkäisee nivelten ja luiden vammoja.

On kuitenkin tärkeää muistaa pitää ryhti hyvänä liikkeiden aikana, sillä muutoin liikunnalla voi olla päinvastainen vaikutus.

Käy katsomassa tämäkin artikkeli: 5 tapaa, jotka vahingoittavat luita

8. Ehkäisee ennenaikaista ikääntymistä

On aina sanottu, että liikunta on kaikkein tehokkain lääke ikääntymistä vastaan. Sen elimistölle antamat hyödyt voivat auttaa ehkäisemään kudosten ennenaikaista rappeutumista. Sairauksia ehkäisemällä se voi myös nostaa eliniänodotetta.

Liikkuessa aktivoituvat aineenvaihdunnan, verenkierron ja lymfajärjestelmän toiminnot. Ne toimivat yhdessä pitäen solut terveinä ja suojaten niitä myrkkyjen haitallisilta vaikutuksilta.

Kaikenlainen liikunta auttaa poistamaan myrkkyjä kehosta. Se voi myös auttaa ehkäisemään ryppyjä ja muita ihon ikääntymisen merkkejä.

Eivätkö nämä olekin hyviä syitä alkaa harrastaa liikuntaa?! Liikkumalla vain muutaman minuutin päivässä voit alkaa nauttia mainitsemistamme hyödyistä. Jos et ole tottunut rasitukseen, aloita hitaasti, kunnes siitä tulee päivittäinen rutiini.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Longitudinal Examination of the Exercise and Self-Esteem Model in Middle-Aged Women. Steriani Elavsky, Department of Kinesiology, Pennsylvania State University, University Park, PA. (2010). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3603361/
  • Regular exercise changes the brain to improve memory, thinking skills. Heidi Godman. Harvard Health Publishing. Harvard Medical School. https://www.health.harvard.edu/blog/regular-exercise-changes-brain-improve-memory-thinking-skills-201404097110
  • A lifetime of regular exercise slows down aging, study finds. Birmingham University. (2018). https://www.sciencedaily.com/releases/2018/03/180308143123.htm

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.