5 tapaa, jotka vahingoittavat luita

Miten huolehdit luustostasi? Aina luuston kuntoa ei tule ajateltua, varsinkaan silloin, jos se ei oireile mitenkään. Syömme huonosti, vietämme liikkumatonta elämää, kannamme liikaa tavaraa laukuissamme ja pikkuhiljaa vuosien myötä kehittyy kipuja ja ongelmia. Etenkin vanhemmilla ikäpolvilla saattaa olla paljon kulumia ja kipuja luiden liitoskohdissa. Miten estämme luuston kulumisen ja kipuilun? Tässä artikkelissa tutustumme niihin tapoihin, jotka voivat pitkällä aikavälillä vahingoittaa luustoa.

Päivittäiset tavat, jotka vahingoittavat luita

Kaikki se, mitä teet nuoruudessasi, vaikuttaa terveyteesi tulevaisuudessa. Luustosi tarvitsee tietynlaisia ravintoaineita pysyäkseen vahvana ja ehkäistäkseen esimerkiksi nukkuminen

Lepo ja uni on elintärkeä biologinen välttämättömyys. Unen aikana keho palautuu päivän rasituksesta ja haasteista ja lataa akkuja uuteen päivään. Yöllä lepäävät niin aivot kuin lihaksetkin. Yön aikana keho käy läpi luonnollisia syklejä, joiden aikana se puhdistaa ja poistaa myrkkyjä.

Tämä prosessi saa alkunsa imusuonistossa ja jatkuu aina maksaan saakka, sekä imusuonisto että maksa pitävät peruselintoiminnot tasapainossa. Kehon puhdistusprosessi voi onnistua vain syvän unen aikana, joten jos nukut pätkittäisesti, keskeytyy kehon uudistumisprosessi jatkuvasti.

Erään tutkimuksen mukaan huonot yöunet vahingoittavat luun ja luuytimen terveyttä, ja vähentävät luun mineraaleja tehden luusta hauraamman. Tämä voi johtaa lopulta osteoporoosiin. Ala siis elää elämääsi hyvän rytmin mukaan, joka tekee tarpeeksi tilaa nukkumiselle ja levolle. Jos tunnet olosi levottomaksi iltaisin, eikä uni tahdo tulla, kokeile käydä kuumassa suihkussa ennen nukkumaanmenoa. Kuuma vesi rentouttaa lihakset. Muista myös syödä illallinen tarpeeksi aikaisin.

3. Lopeta tupakointi

laukut

Naisilla eritoten on paljon huonoja ’tapoja,’ jotka vaikuttavat luuston kuntoon. Pitkällä aikavälillä nämä voivat vahingoittaa luustoa. Esimerkiksi korkokenkien käyttö voi muuttaa ryhtiä, selän luita, sekä jalan niveliä ja luita. Vaivaisenluu on yksi yleisimmistä jalan epämuodostumista, jota esiintyy naisilla miehiä enemmän, ja jonka katsotaan johtuvan moderneista kengistä, jotka kapenevat kärkeä kohti ja jättävät varpaat puristuksiin.

Korkeissa koroissa on vaikea viettää koko päivä, sillä yleensä jalkoja alkaa särkeä ja pakottaa, ja vuosien korkkareiden käytön jälkeen voi ilmaantua vakavia ongelmia. Valitse piikkikorkojen sijaan matalammat ja tukevammat korot, ja valitse sellainen kengänmuoto, joka jättää tarpeeksi tilaa varpaille. 

Toinen naisten riesa on käsilaukut. Kaikki rakastavat kauniita käsilaukkuja, ja monilla niitä kertyykin aikamoinen kokoelma. Laukkuun heitetään kaikki mahdollinen mitä päivän aikana tarvitaan vaihtokengistä meikkipussiin ja läppäriin. Tajuamattamme voimme kanniskella ympäriinsä jopa kymmenen kilon painoista laukkua.

Laukun hihna pureutuu olkapäähän, niska vihoittelee ja selkä ja kyljet kipeytyvät. Painavien laukkujen kanniskelu voi johtaa jopa muutoksiin luuston rakenteessa. Valitse siis suuren laukun sijaan pienempi, jonne joudut valikoimaan huomattavasti pienemmän määrän tavaraa. Jos olet liikkeessä koko päivän ja tarvitset monia tavaroita mukaasi, käytä reppua. Reppu tasoittaa painon niin, että se jakautuu koko selän alueelle, eikä vain toiselle puolelle.

Etenkin isojen laukkujen kanssa kannattaa olla varovainen. Kanna niitä lyhyt aika yhdellä olalla ja vaihda toiselle puolelle. Älä tunge niitä täyteen tavaraa, vaikka tilaa olisikin. Karsi pois turhat tavarat ja mieti, mitä todella tarvitset laukussasi. Raskasta laukkua ei myöskään tulisi kantaa käsivarren päällä kyynärpää koukistettuna, sillä se laittaa paljon painetta kyynärpäähän.

Jos et siedä reppuja, valitse sellainen yliolan laukku, jossa on hyvät pehmusteet ja leveä hihna, niin ettei se pureudu olkapäähän. Kiristämällä hihnaa saat laukun mukavan lähelle kehoa, eikä se aiheuta lihaskipuja.

5. Liikkumaton elämä? Ei kiitos

kävely

Liikkumattomuus on luustolle vahingollista. Jos vietät päiväsi tietokoneen edessä istuen, voit kärsiä monista lihaskivuista ja ryhtisi huononee. Jos et saa liikuntaa töissä, varmista, että saat sitä vapaa-ajalla. Keskitason rasitus tekee luustolle hyvää ja vahvistaa.

Muista ryhti niin seistessä kuin istuessa, ja harrasta vähintään puoli tuntia liikuntaa joka päivä. Liikunnalla pidät luuston joustavana ja liikkuvaisena, samoin siihen kiinnittyneet lihakset. Näin ehkäiset monia liikkumattomuudesta syntyviä ongelmia etenkin vanhemmalla iällä.