Logo image
Logo image

Ehkäise vaivaisenluun muodostuminen

2 minuuttia
Ehkäise vaivaisenluun muodostuminen
Viimeisin päivitys: 27 maaliskuuta, 2019

Vaivaisenluut ovat yleisimpiä jalan vaivoista ja ne voivat olla hyvin kivuliaita. Vaivaisenluu on jalan epämuodostuma, joka syntyy usein liian pienien kenkien käyttämisestä, mutta ne voivat olla myös perinnöllinen vaiva. 

Tässä artikkelissa tutustumme vaivaisenluun muodostumisen syihin, tunnista vaivaisenluun ensioireet ja ehkäise vaivaisenluu ennen kuin vaiva pahenee!

Naisilla vaivaisenluun muodostuminen on 10 kertaa yleisempi kuin miehillä. Syy tähän liittyy useimmiten nyky-yhteiskunnan kenkämuotiin, jossa kengät kapenevat kärkeä kohti aiheuttaen painetta ja puristusta varpaissa.

Vaivaisenluu esiintyy isovarpaan ulkosyrjässä, josta varvas kääntyy sisäänpäin muita varpaita kohti aiheuttaen muutoksia varpaan tyvinivelessä. Nivel ja siihen kiinnittynyt limapussi turpoavat ja kipeytyvät.

Jos jalkoihisi on jo ehtinyt muodostua vaivaisenluu, suosittelemme käyttämään tulehdusta lievittäviä lääkkeitä ja kipulääkkeitä, jos kipu on kova.

Ehkäise vaivaisenluun oireilu

Some figure

Vaivaisenluun kipuilua ja oireilua voi ehkäistä ja hoitaa tietyillä terapeuttisilla liikkeillä, sekä pohjallisten ja erilaisten vaivaisenluun suojien käytöllä. Ne ehkäisevät kengän hankautumisen luuta vasten.

Joskus vaivaisenluu esiintyy molemmissa jaloissa ja joskus pelkästään toisessa.

Usein yksi jalka on hieman suurempi kuin toinen, mikä tarkoittaa sitä, että vaivaisenluu muodostuu herkemmin suurempaan jalkaan, kun kenkiä ostettaessa otetaan se koko, joka sopii pienempään jalkaan – tämä aiheuttaa puristusta suuremmassa jalassa. Yritä löytää sellainen koko, joka tuntuu mukavalta kummassakin jalassa.

Tärkeintä on luopua kengistä, jotka puristavat liikaa, sillä vaivaisenluu vain pahenee iän myötä, jos käytetään jatkuvasti liian puristavia kenkiä. Osta vain sellaisia kenkiä, joissa varpailla on tarpeeksi tilaa, ja jotka eivät kapene liikaa kärkeä kohti.

Jotkut turvautuvat vaivaisenluun leikkaamiseen, kun tilanne on äitynyt pahaksi ja epämuodostuma on vakava.

Esimerkiksi Espanjassa tehdään vuosittain 5000 vaivaisenluun korjausleikkausta. Ortopedi määrittelee iän ja vaivan vakavuuden mukaan sopivan leikkausmenetelmän ja toipumisaika kestää 3-6 viikkoa. Vaiva saattaa kuitenkin uusiutua ja kipuilu tekee kävelemisestä vaikeaa.

Kuinka estää vaivaisenluun muodostuminen?

Some figure

Paras tapa estää vaivaisenluun muodostuminen on käyttää oikeanlaisia, mukavia kenkiä, joissa varpailla on tarpeeksi tilaa. Korkeat korot laittavat painetta päkiän ja varpaiden seudulle, mikä voi johtaa vaivaisenluun muodostumiseen. Suosittelemme käyttämään maksimissaan 4 cm korkeita korkoja, ja mitä leveämpi korko sen parempi.

Some figure

Korkeissa koroissa varpaat puskevat vasten kengän kärkeä ja isovarvas puristuu muita varpaita vasten epäluonnolliseen asentoon. Käytä siis matalakorkoisia kenkiä, jotka eivät kapene kärkeä kohti.

Jos rakastat korkeita korkoja, yritä käyttää niitä vain lyhyitä aikoja kerrallaan ja pidä matalat vaihtokengät mukana. Älä käytä korkkareita joka päivä, sillä varpaasi ja jalkasi tarvitsevat lepoa.

Jos jatkat puristavien ja epämukavien kenkien käyttöä, vaivaisenluut vain pahenevat iän myötä ja saattavat johtaa erittäin kivulaisiin oireisiin ja epäesteettiseen ulkomuotoon. Kesällä suosi avonaisia, matalia sandaaleita, joissa varpailla on paljon tilaa.

Jos käytät korkokenkiä töissä, riisu ne istuessasi pöydän ääressä ja venyttele pohkeita ja varpaita säännöllisin väliajoin. Yritä siirtyä kenkiin, joissa on  tarpeeksi tukea ja tilaa – usko pois, myös mukavat kengät voivat olla tyylikkäät, muodikkaat ja seksikkäät.

Jos vaivaisenluut oireilevat vakavasti tai ovat pahannäköiset, käy näyttämässä niitä lääkärillesi tai jalkahoitajalle. Alan ammattilaiset osaavat neuvoa sinua vaivaisenluun hoidossa ja ehkäisyssä.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.