
p>Terveessäkin emättimessä on bakteereja, mutta kun kyseessä on bakteerivaginoosi, bakteerikannassa on epätasapaino tai niiden tyypeissä on muutoksia.
Koska nivelrikko voi johtaa vakaviin terveysongelmiin, on suositeltavaa tehdä ehkäiseviä toimenpiteitä sen välttämiseksi tai ainakin hidastamiseksi mahdollisimman paljon.
Nivelrikko on luuston sairaus, joka vaikuttaa sekä miehiin että naisiin. Se on yleisempi vanhemmilla ihmisillä. Sen aiheuttaa ruston ja siihen kiinnittyneen luun rappeutuminen.
Ruston rappeutuminen ilmenee ikävuosien 50 ja 55 välillä, jolloin sen oireet voivat olla selkeämmät.
Jos sairaudesta tulee krooninen, se voi aiheuttaa ongelmia liikkuvuudessa. Se on siis hyvä hoitaa ajoissa. Tässä mielessä ei tulisi vähätellä nivelkipuja tai nivelten rutinaa, sillä on aina parempi ehkäistä kuin hoitaa.
Vaikka nuorilla ihmisillä nivelrikko tulee heikommin ilmi, useimmissa tapauksissa nivelrikon oireet alkavat erityisesti tietyissä nivelissä, mihin tulee kiinnittää huomiota:
Kalsiumin syönti on oleellista luiden terveyden kannalta. Kalsiuminsaantiin on kiinnitettävä huomiota päivittäin.
Se ei ainoastaan auta ehkäisemään nivelrikkoa, vaan voi myös ehkäistä tai viivästyttää muiden rappeumasairauksien, esimerkiksi osteoporoosin, ilmaantumista. Osteoporoosi on hyvin yleinen naisilla. Ruokavalioon tulisi harkita kalsiumlisää.
Ruokavalion tulee sisältää paljon hedelmiä ja kasviksia. Niistä saa monia vitamiineja ja kivennäisaineita sekä luille että keholle yleisesti.
Kaikkein eniten C-vitamiinia sisältävät seuraavat ruoat:
Ylipaino on nykyään hyvin yleinen terveysongelma ja yksi nivelrikon aiheuttajista.
Ylipaino voi aiheuttaa liikapainoa polville, joiden tehtävänä on tukea kehoa, ja vahingoittaa nivelrustoa.
Päivittäinen liikunta on yksi keino välttää tämän tyyppisiä sairauksia, kunhan liikunta tehdään oikein. Salilla painoja nostaessa asento on pidettävä hyvänä, jotta se ei vaikuttaisi luihin ja näin rustoihin.
Hölkätessä on kiinnitettävä huomiota askeliin ja laskettava etäisyydet (pudotukset yms.) painon mukaan. Suositeltuja harjoituksia nivelten kannalta ovat:
Istumatyötä tekevien on pidettävä ryhti hyvänä. Tuolien on oltava ergonomisia, ja ryhtiä on korjattava tarvittaessa.
On suositeltavaa pitää aktiivitaukoja tunnin tai 50 minuutin välein ja tehdä venytysharjoituksia. Jos ryhti on huono, työssä tai liikuntaa harrastaessa, ihminen on alttiimpi nivelrikolle.
Kun huomaat kipua, on suositeltavaa mennä lääkäriin. Näin sairaus ja sen vaikeusaste voidaan diagnosoida. Saat myös hoitoa sairauden lievittämiseen. Tämän jälkeen lääkärikäyntejä on jatkettava säännöllisesti sairauden etenemisen seuraamiseksi.
Jos joskus olet saanut murtuman tai iskun, joka ei ole parantunut kunnolla, nivelrikko voi ilmaantua huonosta toipumisesta johtuen, sillä se vaikuttaa suoraan rustoon.
Nykyään on saatavilla lisäravinteita kehon ravitsemiseen. Nivelrikon kohdalla suosittelemme käyttämään glukosamiinia, hydrolysoitua kollageenia ja hyaluronihappoa. Näin luita peittävää rustoa voi ruokkia ja ravita.
Tässä artikkelissa annoimme muutamia vinkkejä nivelrikon ehkäisyyn, mutta se mikä on tärkeää terveyden kannalta, on elää terveellisesti yleisesti ottaen, syödä hyvin ja noudattaa hyviä elämäntapoja. Pidä mielessä, että minkä tahansa oireen ilmaantuessa on mentävä lääkäriin.