Nivelrikon ehkäisy 6 vinkin avulla

Koska nivelrikko voi johtaa vakaviin terveysongelmiin, on suositeltavaa tehdä ehkäiseviä toimenpiteitä sen välttämiseksi tai ainakin hidastamiseksi mahdollisimman paljon.
Nivelrikon ehkäisy 6 vinkin avulla

Kirjoittanut Lorena González

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Nivelrikko on luuston sairaus, joka vaikuttaa sekä miehiin että naisiin. Se on yleisempi vanhemmilla ihmisillä. Sen aiheuttaa ruston ja siihen kiinnittyneen luun rappeutuminen.

Ruston rappeutuminen ilmenee ikävuosien 50 ja 55 välillä, jolloin sen oireet voivat olla selkeämmät.

 • Rusto koostuu kollageenista, ja sen perustehtävä on estää luita hankaamasta toisiaan vasten.
 • Kun tämä kudos katoaa tai rappeutuu, se alkaa aiheuttaa kipua johtuen luiden hankauksesta. Tämä on suurin tulehduksen ja epämuodostumien syy nivelissä.

Jos sairaudesta tulee krooninen, se voi aiheuttaa ongelmia liikkuvuudessa. Se on siis hyvä hoitaa ajoissa. Tässä mielessä ei tulisi vähätellä nivelkipuja tai nivelten rutinaa, sillä on aina parempi ehkäistä kuin hoitaa.

Mistä tiedän kärsiväni nivelrikosta?

Vaikka nuorilla ihmisillä nivelrikko tulee heikommin ilmi, useimmissa tapauksissa nivelrikon oireet alkavat erityisesti tietyissä nivelissä, mihin tulee kiinnittää huomiota:

 • Kämmenet ja sormet
 • Alaselän alue
 • Lantio
 • Polvet
 • Kyynärpäät

Nivelrikon ehkäisy 6 vinkin avulla

1. Syö kalsiumia

Kalsiumin syönti on oleellista luiden terveyden kannalta. Kalsiuminsaantiin on kiinnitettävä huomiota päivittäin.

Se ei ainoastaan auta ehkäisemään nivelrikkoa, vaan voi myös ehkäistä tai viivästyttää muiden rappeumasairauksien, esimerkiksi osteoporoosin, ilmaantumista. Osteoporoosi on hyvin yleinen naisilla. Ruokavalioon tulisi harkita kalsiumlisää.

2. Runsaasti kasviksia sisältävä ruokavalio

Ruokavalion tulee sisältää paljon hedelmiä ja kasviksia. Niistä saa monia vitamiineja ja kivennäisaineita sekä luille että keholle yleisesti.

Kaikkein eniten C-vitamiinia sisältävät seuraavat ruoat:

 • Sitrushedelmät (appelsiini, greippi, mandariini)
 • Mansikka
 • Selleri
 • Porkkanat
 • Keräkaali
 • Parsakaali
Kasviksista ja hedelmistä saa paljon vitamiineja

3. Pudota painoa

Ylipaino on nykyään hyvin yleinen terveysongelma ja yksi nivelrikon aiheuttajista.

Ylipaino voi aiheuttaa liikapainoa polville, joiden tehtävänä on tukea kehoa, ja vahingoittaa nivelrustoa.

4. Harrasta liikuntaa

Päivittäinen liikunta on yksi keino välttää tämän tyyppisiä sairauksia, kunhan liikunta tehdään oikein. Salilla painoja nostaessa asento on pidettävä hyvänä, jotta se ei vaikuttaisi luihin ja näin rustoihin.

Hölkätessä on kiinnitettävä huomiota askeliin ja laskettava etäisyydet (pudotukset yms.) painon mukaan. Suositeltuja harjoituksia nivelten kannalta ovat:

 • Pilates
 • Jooga
 • Venyttely
 • Uinti
Pyöräily sopii nivelille

5. Hyvä ryhti

Istumatyötä tekevien on pidettävä ryhti hyvänä. Tuolien on oltava ergonomisia, ja ryhtiä on korjattava tarvittaessa.

On suositeltavaa pitää aktiivitaukoja tunnin tai 50 minuutin välein ja tehdä venytysharjoituksia. Jos ryhti on huono, työssä tai liikuntaa harrastaessa, ihminen on alttiimpi nivelrikolle.

6. Käy lääkärissä

Kun huomaat kipua, on suositeltavaa mennä lääkäriin. Näin sairaus ja sen vaikeusaste voidaan diagnosoida. Saat myös hoitoa sairauden lievittämiseen. Tämän jälkeen lääkärikäyntejä on jatkettava säännöllisesti sairauden etenemisen seuraamiseksi.

Jos joskus olet saanut murtuman tai iskun, joka ei ole parantunut kunnolla, nivelrikko voi ilmaantua huonosta toipumisesta johtuen, sillä se vaikuttaa suoraan rustoon.

7. Ravitse rustoa

Nykyään on saatavilla lisäravinteita kehon ravitsemiseen. Nivelrikon kohdalla suosittelemme käyttämään glukosamiinia, hydrolysoitua kollageenia ja hyaluronihappoa. Näin luita peittävää rustoa voi ruokkia ja ravita.

Tässä artikkelissa annoimme muutamia vinkkejä nivelrikon ehkäisyyn, mutta se mikä on tärkeää terveyden kannalta, on elää terveellisesti yleisesti ottaen, syödä hyvin ja noudattaa hyviä elämäntapoja. Pidä mielessä, että minkä tahansa oireen ilmaantuessa on mentävä lääkäriin.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
7 suositusta ikääntyvien käsien hoitamiseksi
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
7 suositusta ikääntyvien käsien hoitamiseksi

Ikääntyvien käsien hoitaminen voi olla haastavaa. Kerromme joitakin vinkkejä ja tapoja, jotka voit sisällyttää päivittäiseen kauneudenhoitorutiinii...


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.