Mistä ruoanhimo johtuu?

Tällä kertaa otamme esille aiheen, joka ei aina ole ollenkaan yksinkertainen asia. Monella ihmisellä on joskus elämässään vaiheita, jolloin hän syö enemmän kuin on tarpeen. Ja usein tuntuu siltä, että syynä tähän on vaikeasti selitettävissä oleva ahdistus, joka saa aikaan välipalojen jatkuvan nakertamisen. Se aiheuttaa myös sen, että joudut menemään jääkaapille keskellä yötä. Tai sen, että astut taas sisään siihen kakkukahvilaan, jonka tuotteet ovat niin mielettömän houkuttelevia...

Miksi näin tapahtuu – mikä saa aikaan nämä vaikeasti selitettävät ruoanhimot? Onko ruoka kenties jotain sellaista, jolla haemme onnellisuutta, joka päivittäisestä elämästämme puuttuu?

Tällä kertaa katsomme tarkemmin aihetta nimeltään ruoanhimo – jatka siis lukemista, mikäli haluat saada selkeyttä omaan suhteeseesi ruokaan!

Ahdistaako ruoka vai helpottaako se ahdistusta?

Ruoanhimo ja nainen jääkaapilla

”Kun olen huolestunut tai ahdistunut, syön aina enemmän kuin normaalisti.” Olet varmasti joskus kuullut kavereidesi sanovan jotain tällaista, ja olet ehkäpä itsekin joskus ollut tässä tilanteessa. Ruokaan liittyy prosesseja, jotka voivat joskus muodostua varsinaisiksi tuhoaviksi noidankehiksi. Kun tunnemme olomme ahdistuneemmaksi, syömme enemmän, ja samanaikaisesti saamme lisäpainoa, mikä saattaa aiheuttaa olon muuttumista vieläkin ahdistuneemmaksi.

Tämä on hyvin tavallinen ongelma, joka herättää usein erittäin klassisia kysymyksiä onnellisuudesta ja elämänlaadusta: “Olenko todella edes nälkäinen kun syön? Syönkö ruokaa vain siksi, että elimistöni tarvitsee sitä, vai siksi, että se tekee minut onnellisemmaksi? Ja täytänkö ruoalla siten jotakin kuilua sisälläni, jota en edes pysty oikein määrittelemään?”

Ensinnäkin ruoanhimon kanssa kamppailevan ihmisen tulisi sanoa itselleen, että jo se, että hän kysyy näitä kysymyksiä on positiivinen asia. Tällaisten kysymysten miettiminen on selkeä merkki siitä, että haluat selvittää mikä käytöksesi aiheuttaa. Jotkut ihmiset eivät kuitenkaan kysy itseltään näitä kysmyksiä, ja he jatkavat liiallista syömistä ilman asian kunnollista pohtimista.

Mikä siis aiheuttaa näitä ruoanhimoja, jotka tuntuvat hämmentäviltä?

 • Voidaan sanoa, että ruoanhimon takana on aina tunne-elämän asioita, jolloin ruoka muuttuu keinoksi saada välitöntä tyydytyksen tunnetta. Nautit tällöin hetken jostakin makeasta, suolaisesta ja herkullisesta (ehkäpä paljon rasvaa sisältävästä), joka saa sinut tuntemaan olosi täydeksi sekä antaa iloa pienen hetken ajan. Makeat ruoat auttavat vapauttamaan endorfiineja, joista saa pientä nautintoa – tällaiset hetket siis voivat joskus peittää tunne-elämän ongelmia.
 • Joskus ihmissuhteisiin liittyvät ongelmat ovat suorana syynä näihin kuvaamiimme ruokaan liittyviin prosesseihin ja niistä seuraavaan painonnousuun. On ehkä asioita, joita haluaisimme kertoa kumppanillemme – olet ehkä todella onneton, mutta et tiedä miten pystyisit ratkaisemaan tilanteen. Ja koska et pysty tekemään asialle oikeastaan mitään, käännyt ruoan puoleen.
 • Voi myös olla niin, että et pidä itsestäsi – katsot peiliin, eikä sinua miellytä siellä näkyvä kuva. Ahdistuneisuus, tyytymättömyys… Ja lähes tilannetta tajuamatta alat syödä herkkuja ja välipaloja. Sipsipussi auttaa meitä olemaan ajattelematta, ja jos emme saa unen päästä kiinni iltaisin, jääkaapille on aina helppo lähteä.
 • On myös sellaisia päiviä, jolloin tulemme kotiin hyvin stressaantuneina, ja päämme on täynnä huolia ja ahdistusta. Menemme siis kenties kylpyyn, mutta tunnemme vatsamme tyhjäksi sillä tavalla, jota lievittää vain pala piirasta, paahtoleipä hillolla tai jokin muu vastaava ruoka. Ahdistuneisuus saattaa joskus tulla osaksi elämääme ilman, että itse edes kunnolla huomaamme, ja syömisestä voi tällöin tulla jokapäiväinen tapa saada rentoutusta. Se on niin helppo apu. Kun annamme jotakin vatsallemme, saamme tyydytystä ja löydämme jonkinasteisen rauhan sisällämme.

Kuinka ruoanhimoa voi kontrolloida?

Ruoanhimo voi talttua liikunnalla

1. Ensimmäiseksi – ja tämä on hyvin loogista – tulisi yrittää löytää syy kokemaamme ahdistukseen ja ruoanhimoon. Onko syynä kenties työsi? Onko sinulla ongelmia parisuhteessasi? Onko sinussa jotakin sellaista, josta et itse pidä? Ehkä tässä on tilaisuus ottaa tilanne haltuun, olla rohkea ja uskaltaa ottaa riskejä ollaksesi onnellisempi. Tämä on mahdollisuus tuntea olosi paremmaksi omasta itsestäsi. Vaivannäkö kannattaa tässä asiassa.

2. Kuuntele elimistöäsi. Onko sinulla edes todella nälkä? Kysy itseltäsi tämä kysymys joka kerta kun alat syömään välipaloja aterioiden välillä, sillä ehkäpä kehosi pyytää sinulta jotakin muuta kuin ruokaa. Ehkä se haluaa sinun ratkaisevan ongelmasi ja huolesi sekä lopettamaan itsesi huijaamisen makeisilla ja jatkuvilla välipaloilla. Nälkäsi ei siis ole todellista.

3. Hengitä. Joka kerta kun tunnet itsesi tyhjällä tavalla nälkäiseksi, tee hengitysharjoituksia. Hengitä rauhallisesti, laita kätesi vatsallesi, ja hengitä ulos syvään. Toista tätä harjoitusta 5 kertaa ja yritä saada itsesi rauhalliseksi.

4. Syö sellaisia ruokia, jotka saavat olosi tuntumaan kunnolla kylläiseksi. On monia ruokia, jotka ovat hyvin soveliaita ahdistuneisuuden poistamiseen ja ruoanhimojen vähentämiseen, ja ne voivat olla hyvin hyödyllisiä ja terveellisiä kehollesi. Tässä on muutamia esimerkkejä tällaisista ruoista:

 • Kaura
 • Omena
 • Parsa
 • Kalkkunanrinta
 • Sokeriton kreikkalainen jogurtti
 • Pinaatti
 • Voikukkatee
 • Kärsimyskukkatee
 • Mantelit

5. Mene kävelylle. Vain harva asia on niin terapeuttinen kuin pitkä kävely luonnossa. Näin pystyt paremmin asettamaan ongelmasi mittasuhteisiin, helpottamaan ahdistustasi, saamaan sydämesi kunnolla liikkelle sekä vapauttamaan mielesi. Kun alat kävellä, asiat rupeavat tuntumaan erilaisilta. Kannattaa siis todella kokeille kävelyä, jos haluat parantaa oloasi.

Jos itselläsi on joskus ongelmia ruoanhimon kanssa, ryhdy noudattamaan näitä neuvoja, jotta saisit olosi paranemaan sekä välttäisit ruokaan liittyvän haitallisen kierteen.