Ruokatorventulehduksen oireet

syyskuu 18, 2015

Joskus ruokatorven tulehtuminen on seurausta jostakin muusta ongelmasta kuin refluksitaudista. Asiantuntijoiden mukaan tämä ruoansulatusjärjestelmän osa saattaa tulehtua hiukan silloin kun ihmisen vastustuskyky heikentyy ja elimistö altistuu uhkaaville tekijöille. Tässä artikkelissa kerromme sinulle siis ruokatorvea vaivaavan tulehduksen syistä sekä siitä, kuinka voit lievittää tätä kiusallista ongelmaa.

Mistä tiedän, että ruokatorveni on tulehtunut?

Tämän kehon osan tulehtuminen voi olla seurausta kahdesta asiasta: niin kutsutusta normaalista ruokatorven tulehduksesta tai tarttuvasta ruokatorven tulehduksesta. Lääkärin tulee siis määritellä kumpi näistä on kyseessä, ja tämä tehdään kokeen avulla. Syinä voivat olla virus, bakteerit tai yksinkertaisesti kehon reaktio refluksitautiin. Yleensä kuitenkin kaikki näistä kolmesta ilmiöstä voivat ilmetä samoina oireina. Seuraavassa katsomme tarkemmin mitä nämä ruokatorventulehduksen oireet ovat.

1. Nieleminen on vaikeaa

kipeä_kurkku

Kun kärsit ruokatorven tulehtuneisuudesta, leviää tämä ongelma laajemminkin, ja se ulottuu koko kurkun alueelle. Sinun tulee muistaa, että ruokatorvi on vatsaa ja kurkkua yhdistävä kohta elimistössäsi, ja siten se on ruoansulatusjärjestelmän ylin osa. On normaalia, että ruokatorvesta lähtöisin oleva kipu ulottuu aina kurkkuun asti, minkä seurauksena tämä tulehtuu ja estää nielemästä normaaliin tapaan.

2. Suun haavaumat

Suun haavaumat tai rohtumat ilmenevät siksi, että jossakin kohtaa elimistöäsi on tulehdus. Yleensä tulehdukset ilmenevät helpommin silloin kun ihmisen vastustuskyky on alhaalla, eli silloin kun immuunijärjestelmä ei ole tarpeeksi suojattuna eivätkä veren valkosolut toimi oikealla tavalla. Ruokatorventulehduksen ensimmäinen oire on useimmiten suussa oleva haavauma tai rohtuma.

3. Yskä

yskä

Kuivuus ja tulehtuneisuus ruokatorvessa aiheuttavat yskän, joka on tyypiltään aivan omanlaisensa. Tällöin yskää ei pysty lievittämään tulehtuneisuuden ja kuivuuden vuoksi, eikä suu saa tarvitsemaansa kosteutta.

4. Närästys

On tärkeää muistaa, että ruokatorven tulehtuminen saattaa olla seurausta monenlaisista asioista. Näitä voivat olla muun muassa refluksitauti tai jokin virus (kuten esimerkiksi suun herpes tai sytomegalovirus eli sienitulehdus), tai esimerkiksi jokin vakava sairaus, joka uhkaa ihmisen terveyttä. Monissa tapauksissa tulehduksen alkuvaiheen oireena on polttava tunne vatsassa. Tämä kipu nousee sitten kurkkua pitkin, mutta se keskittyy kuitenkin vatsaan.

5. Korkea kuume

kuumemittari

Silloin, kun kehon lämpötila nousee niinkin pienen määrän kuin kaksi kymmenesosaa astetta, on nousu yleensä tarpeeksi selvä merkki siitä, että jotakin vakavaa on meneillään elimistössä. Jos lämpötila nousee sitten korkealle, on se yleensä oire siitä, että jokin tulehdus on meneillään. Tämän vuoksi onkin parasta mennä lääkärille ennen kuin otat aspiriinia olotilasi lievittämiseksi. Kuume on merkki siitä, että jotakin tapahtuu elimistössäsi – älä siis koskaan jätä sitä huomiotta.

6. Kuorsaaminen

Ruokatorvesta tulehdus leviää koko kurkkua pitkin, ja kun kurkkusi turpoaa tämän seurauksena, vaikeutuu ilman kulku hengitysteitä pitkin. Tämän johtaa siihen, että sinun täytyy kuorsata nukkuessasi. Kuorsaaminen ei silti tietystikään aina ole oire jostakin ongelmasta, mutta jos tunnet tämän lisäksi kipeyttä kurkussasi ja vatsassasi, ota asia vakavasti, ja mene myös käymään lääkärisi vastaanotolla.

Ruokatorven tulehtuneisuuden lievitys

aloe_vera_juoma

Lääkärisi pystyy määrittelemään sinun tapaukseesi sopivan hoitoratkaisun, mutta yleensä tähän sisältyy antibioottikuuri kahdeksan tai kymmenen päivän ajaksi, jotta voidaan nähdä kuinka tulehdus käyttäytyy.

On kuitenkin kaikkein tärkeintä tietää mikä tulehduksen itse asiassa aiheuttaa: onko se esimerkiksi virus, vai onko elimistösi vastustuskyky päässyt niin huonoksi, että olisi ryhdyttävä toimiin sen parantamiseksi? On olemassa kokeita, joilla saadaan selvyys tähän kysymykseen tulehduksen alkuperästä. Sillä välin kun odotat tuloksia, haluat kuitenkin lievittää tukalaa olotilaasi, joten seuraavassa annamme muutamia vinkkejä kotona tehtäviä hoitoja koskien:

Teet ja uutteet, joissa on käytetty aloe veraatämä kasvi on ihanteellinen tulehtuneisuuden vähentämiseen ja hoitoon. Aloe vera on luonnollinen bakteereja vastaan taisteleva tuote, ja se auttaa hoitamaan kaiken tyyppisiä tulehduksia – sekä sisäisiä että ulkoisia. Siksi suosittelemmekin, että sekoittaisit aloe-kasvista saatavaa geeliä litraan vettä, ja joisit tätä nestettä joka päivä ainakin 6 päivän ajan.

Miten geeli sitten saadaan otettua talteen kasvista? Tämä on itse asiassa hyvin helppoa, sillä sinun tarvitsee vain raapia kaksi ruokalusikallista kasvin sisältämää geeliä, samalla varoen ettet loukkaa itseäsi lehtien piikkeihin. Lisää geeli kupilliseen kiehuvaa vettä, ja sekoita kunnes geeli on liuennut hyvin. Laita sitten kolme lasillista lisää vettä tähän nesteeseen, ja juo sitä päivän mittaan. Pidä huolta siitä, että neste on aina huoneenlämpöistä, eli ei kylmää eikä myöskään kuumaa, jotta et ärsyttäisi vatsaasi tai ruokatorveasi.

Inkivääritee: inkivääri on toinen sellainen luonnollinen antibiootti, joka edistää parantumista sekä lieventää tulehdusta. Ihanteellista olisi, jos joisit päivittäin kaksi kupillista inkivääristä tehtyä teetä. Tämänkin juoman valmistus on hyvin helppoa, sillä sinun tarvitsee vain raastaa ruokalusikallinen inkivääriä kupilliseen vettä. Muista, että näitä juomia ei tulisi nauttia kuumina, vaan ne toimivat parhaiten huoneenlämpöisinä.

Jos kärsit siis ruokatorventulehduksen oireista, käy lääkärisi vastaanotolla ja kokeile lisäksi antamiamme ohjeita. Niillä voit parantaa oloasi luonnollisesti ja miellyttävällä tavalla.

 

UUTISIA VERKOSSA