Logo image
Logo image

Ruokatorven tulehduksen oireet

3 minuuttia
Ruokatorven tulehduksen oireet
Viimeisin päivitys: 31 lokakuuta, 2018

Ruokatorven tulehduksen oireet ovat yleensä samat aiheuttajasta riippumatta. Joskus ruokatorven tulehtuminen on seurausta jostakin muusta ongelmasta kuin refluksitaudista. Asiantuntijoiden mukaan tämä ruoansulatusjärjestelmän osa saattaa tulehtua hiukan silloin, kun ihmisen vastustuskyky heikentyy ja elimistö altistuu uhkaaville tekijöille. Tässä artikkelissa kerromme, mitkä ovat ruokatorven tulehduksen oireet, mistä se johtuu ja kuinka tätä kiusallista ongelmaa voidaan lievittää.

Mistä tiedän, että ruokatorveni on tulehtunut?

Ruokatorven tulehduksessa voi olla kyse niin kutsutusta normaalista ruokatorven tulehtumisesta tai bakteeri- tai virusperäisestä tulehduksesta. Lääkärin tulee määritellä kokeella, kumpi näistä on kyseessä. Syitä voivat olla siis virus, bakteerit tai yksinkertaisesti reaktio refluksitautiin. Yleisesti ottaen kaikki näistä kolmesta ilmiöstä voivat ilmetä samoina oireina. Seuraavassa katsomme tarkemmin, mitkä ovat ruokatorven tulehduksen oireet.

Ruokatorven tulehduksen oireet

1. Nieleminen on vaikeaa

Some figure

Kun kärsit ruokatorven tulehduksesta, ongelma ulottuu kurkkuun asti. Sinun tulee muistaa, että ruokatorvi on vatsan ja kurkun yhdistävä kohta elimistössäsi, ja siten se on ruoansulatusjärjestelmän ylin osa. On normaalia, että ruokatorvesta lähtöisin oleva kipu ulottuu aina kurkkuun asti, minkä seurauksena kurkku tulehtuu ja nieleminen vaikeutuu.

2. Suun haavaumat

Suun haavaumia tai rohtumia ilmenee siksi, että jossakin kohtaa elimistöä on tulehdus. Yleensä tulehdukset ilmenevät helpommin silloin kun ihmisen vastustuskyky on alhaalla, eli silloin kun immuunijärjestelmä ei ole tarpeeksi vahva eivätkä veren valkosolut toimi oikealla tavalla. Ruokatorven tulehduksen ensimmäinen oire on useimmiten suussa oleva yskänrokko tai afta.

3. Yskä

Some figure

Kuivuus ja tulehtuneisuus ruokatorvessa aiheuttavat kuivan yskän, joka on tyypiltään aivan omanlaisensa. Tämä johtuu siitä, että alue tarvitsisi kosteutusta, mutta tulehdus estää tämän.

4. Närästys

On tärkeää muistaa, että ruokatorven tulehtuminen saattaa olla seurausta monenlaisista asioista. Näitä voivat olla muun muassa refluksitauti, jokin virus (esimerkiksi sytomegalovirus), sieni tai jokin vakava sairaus. Monissa tapauksissa ruokatorven tulehduksen alkuvaiheen oireena on polttava tunne vatsassa. Tämä kipu nousee sitten kurkkua pitkin, mutta se keskittyy kuitenkin vatsaan.

5. Korkea kuume

Some figure

Silloin kun kehon lämpötila nousee niinkin pienen määrän kuin kaksi kymmenesosaa astetta, on nousu yleensä tarpeeksi selvä merkki siitä, että jotakin vakavaa on meneillään elimistössä. Korkea kuume on yleensä merkki tulehduksesta. Tämän vuoksi onkin parasta mennä lääkäriin ennen kuin otat aspiriinia olotilasi lievittämiseksi. Kuume on merkki siitä, että jotakin tapahtuu elimistössäsi – älä siis koskaan jätä sitä huomiotta.

6. Kuorsaaminen

Ruokatorvesta tulehdus leviää koko kurkkua pitkin, ja kun kurkkusi turpoaa tämän seurauksena, vaikeutuu ilman kulku hengitysteitä pitkin. Tämän johtaa kuorsaamiseen nukkuessa. Kuorsaaminen ei tietystikään aina ole oire jostakin ongelmasta, mutta jos tunnet tämän lisäksi kipua kurkussasi ja vatsassasi, ota asia vakavasti ja mene käymään lääkärisi vastaanotolla.

Ruokatorven tulehduksen lievitys

Some figure

Lääkärisi pystyy määrittelemään sinun tapaukseesi sopivan hoitomuodon, mutta yleensä siihen sisältyy kahdeksan tai kymmenen päivän antibioottikuuri, jotta voidaan nähdä kuinka tulehdus käyttäytyy.

On kuitenkin kaikkein tärkeintä tietää, mikä tulehduksen itse asiassa aiheuttaa: onko se esimerkiksi virus, vai onko elimistösi vastustuskyky päässyt niin huonoksi, että olisi ryhdyttävä toimiin sen parantamiseksi? On olemassa kokeita, joilla saadaan selvyys siihen mistä tulehdus johtuu. Sillä välin kun odotat tuloksia, haluat varmati lievittää tukalaa olotilaasi, joten seuraavassa annamme muutamia vinkkejä kotona tehtäviä hoitoja varten.

Teet ja uutteet, joissa on käytetty aloe veraatämä kasvi on ihanteellinen tulehtuneisuuden vähentämiseen ja hoitoon. Aloe vera on luonnollinen bakteereja vastaan taisteleva tuote, joka auttaa hoitamaan kaiken tyyppisiä tulehduksia – sekä sisäisiä että ulkoisia. Siksi suosittelemmekin, että sekoittaisit aloe-kasvista saatavaa geeliä litraan vettä ja joisit tätä nestettä joka päivä ainakin 6 päivän ajan.

Miten geeli sitten saadaan otettua talteen kasvista? Tämä on itse asiassa hyvin helppoa, sillä sinun tarvitsee vain raapia kaksi ruokalusikallista kasvin sisältämää geeliä, samalla varoen ettet loukkaa itseäsi lehtien piikkeihin. Lisää geeli kupilliseen kiehuvaa vettä ja sekoita kunnes geeli on liuennut hyvin. Laita sitten kolme lasillista lisää vettä tähän nesteeseen ja juo sitä päivän mittaan. Pidä huolta siitä, että neste on aina huoneenlämpöistä, eli ei kylmää eikä myöskään kuumaa, jotta et ärsyttäisi vatsaasi tai ruokatorveasi.

Inkivääritee: inkivääri on toinen sellainen luonnollinen antibiootti, joka edistää parantumista sekä lieventää tulehdusta. Ihanteellista olisi, jos joisit päivittäin kaksi kupillista inkivääristä tehtyä teetä. Tämänkin juoman valmistus on hyvin helppoa, sillä sinun tarvitsee vain raastaa ruokalusikallinen inkivääriä kupilliseen vettä. Muista, että näitä juomia ei tulisi nauttia kuumina, vaan ne toimivat parhaiten huoneenlämpöisinä.

Jos kärsit siis ruokatorven tulehduksen oireista, käy lääkärisi vastaanotolla ja kokeile lisäksi antamiamme ohjeita. Niillä voit parantaa oloasi luonnollisesti ja miellyttävällä tavalla.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.