10 luonnollista hoitoa hammaskipuun

Jos haluat päästä eroon voimakkaasta hammaskivusta ilman lääkkeitä, ensinnäkin on hyvin tärkeää pitää huolta kunnollisesta suuhygieniasta. Lisäksi on hyväksi hyödyntää eräitä tehokkaita luonnollisia tapoja hoitaa hammaskipua.
10 luonnollista hoitoa hammaskipuun

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Hammaskipu on yksi kaikkein epämiellyttävimmistä tuntemuksista, joita ihminen voi kokea, ja se on myös merkki siitä, että jokin on vialla ja vaatii hoitoa. Kyseessä voikin olla todellinen huutava ongelma, joka on hyvin tärkeää huomioida kunnolla.

Vakavampi ongelma hampaissa aiheuttaa kovaa ja sykkivää kipua, joka lisääntyy muutaman tunnin kuluessa, ja sen ohessa ihminen saattaa kokea muutakin kehon oireilua. Nykyisin on aiempaa helpompaa hoitaa suun ongelmia ja löytää tilanteen aiheuttaja, sillä teknologiset edistysaskeleet ja hammaslääkärien saama moderni koulutus ovat tuoneet uusia ratkaisuja potilaiden hoitoon.

Joskus saattaa kuitenkin olla mahdotonta päästä heti kunnolliseen hoitoon, tai voi olla vaikea löytää oikean tyyppistä lääkettä kovan hammaskivun taltuttamiseksi. Siksi onkin hyvä idea tutustua muutamiin kotona toteutettaviin luontaishoitoihin ja perusneuvoihin. Kannattaa pitää mielessä eräät kotoasi jo valmiiksi löytyvät tuotteet, joiden avulla voit lievittää hammaskipua helpommin.

Luonnollisia keinoja lievittää hammaskipua

1. Hyvä suun hygienia on avainasia

Hyvä suuhygienia on avainasia

Yksi ensimmäisistä asioista, joita kovaan hammaskipuun liittyen tulisi muistaa, on yleisestikin suun kunnossapidon tärkeys. Joskus hammaskipu aiheutuu liiallisesta bakteerien määrästä suussa, ikenissä tai kielessä, ja tähän tilanteeseen voidaan vaikuttaa, jotta hammaskipu poistuisi nopeammin.

Kuinka suun hygieniaa voidaan parantaa?

  • Aloita käyttämällä hammaslankaa kipeän hampaan ympärillä. Varmista, että mitään ruoantähteitä ei ole jäänyt suuhun.
  • Harjaa sitten hampaasi normaaliin tapaan ja lopuksi huuhtele suusi suuvedellä.

2. Persiljan käyttö

Persiljalla on tulehtuneisuutta torjuvia yhdisteitä, jotka kykenevät vähentämään ongelmaisen alueen aiheuttamaa epämukavuutta.

Kuinka persiljaa käytetään hammaskipuun?

  • Pureskele hiukan tuoretta persiljaa useamman kerran päivässä.
  • Persilja sekä lievittää hammaskipua että toimii myös pahanhajuisen hengityksen torjujana.

3. Suola

Tällä perustuotteella on tehokas antiseptinen vaikutus, ja se myös lievittää hammaskipua, joka johtuu paiseesta tai tulehduksista, joiden syynä on ruoan hajoaminen poskihampaiden välillä.

Kuinka suolaa voi hyödyntää hammaskivun taltuttamisessa?

  • Laimenna yksi ruokalusikallinen suolaa puolillaan olevassa pienessä lasillisessa vettä ja kurlaa nesteellä suu jokaisen aterian jälkeen.

4. Valkosipuli

Valkosipuli torjuu tulehdusta

Valkosipulilla on tehokkaita antibioottisia ja tulehduksia torjuvia vaikutuksia kehossa, ja se onkin yksi parhaista aineksista tulehdusten ja niiden tuottaman kivun torjumiseen.

Kuinka valkosipulia voi käyttää hammaskivun lievittämiseksi?

  • Murskaa hiukan valkosipulia, jotta saisit sen mehun talteen. Laita nestettä sitten suoraan poskihampaalle ja kyseessä olevaan ikeneen.

5. Musta tee

Tämä tee saa aikaan kipua lievittävän ja tulehdusta hillitsevän vaikutuksen suussa, sillä mustassa teessä on runsaasti tanniinihappoja. Siten kyseinen tee voi lievittää hammaskipua.

Kuinka mustaa teetä voi käyttää hammaskivun lievittämiseksi?

  • Valmista hauduke yhdestä pussillisesta mustaa teetä ja kuumasta vedestä. Kun juoma on viilentynyt huoneenlämpöiseksi, laita nestettä kipeälle alueelle.
  • Voit myös juoda mustaa teetä tavalliseen tapaan, jotta se voisi vaikuttaa kipuun sisäisesti.

6. Pieni määrä alkoholia

Ole varovainen tämän niksin kanssa! Tässä ei ole kysymys siitä alkoholista, jota käytetään haavojen hoitoon. Kyseessä on tavallinen alkoholi, jota on sellaisissa juomissa kuten viski, rommi tai muut vastaavat tuotteet.

Pienissä määrissä alkoholi luo antiseptisen ja viruksia torjuvan vaikutuksen, joka on turvallinen ja nopea apu taistelussa suun tulehduksia vastaan.

Kuinka alkoholia tulee käyttää hammaskivun lievittämiseksi?

  • Kaada alkoholia pieneen lasiin ja kurlaa sitten suutasi muutaman minuutin ajan. Sylkäise lopuksi pois.

7. Kokonaiset mausteneilikat

Mausteneilikan eugenoli lievittää kipua

Tämä yleisesti käytössä oleva mauste sisältää yhdistettä, joka tunnetaan nimellä eugenoli, ja se on erinomainen rauhoittava tuote kivun ollessa kova.

Kuinka mausteneilikkaa voi käyttää hammaskivun taltuttamiseksi?

  • Laita sitä suoraan kipeälle alueelle ja anna olla muutaman minuutin ajan.
  • Toinen hyvä vaihtoehto on laittaa 5 kokonaista mausteneilikkaa pieneen määrään suuvettä ja purskuttaa tällä nesteellä 3 kertaa päivässä.

8. Sitruunamehu

Sitruunamehussa on antiseptisia, tulehduksia torjuvia ja supistavia ominaisuuksia, jotka parantavat suun terveyttä. Siten sitruuna on hyödyksi eri tyyppisten tulehduksien estämisessä ja hillitsemisessä.

Kuinka sitruunaa voi käyttää hammaskivun hoitoon?

  • Purista mehu yhdestä sitruunasta ja laita sitä suoraan kipeälle alueelle.
  • Toinen vaihtoehto on yhdistää sitruunamehu pieneen määrään suolaa tehokkaan suuveden valmistamiseksi.

9. Sipuli

Sipuli yhdisteet vähentävät tulehdusta

Sipulin mehussa on runsaasti antibioottisia ja tulehduksia vastaan vaikuttavia yhdisteitä, jotka auttavat vähentämään tulehtuneisuutta kipeän viisaudenhampaan ympärillä.

Kuinka sipulia voi käyttää hammaskivun lievittämiseksi?

  • Leikkaa pieni pala sipulia ja laita se suoraan kipeälle viisaudenhampaalle painaen niin, että mehu puristuu ulos.

10. Vetyperoksidi

Jos hampaaseesi sattuu siksi, että siinä on jokin tulehdus, ja jos sinulla on samanaikaisesti pahanhajuinen hengitys, pieni määrä vetyperoksidia voi olla avuksesi.

Kuinka vetyperoksidia voi käyttää hammaskivun lievittämiseksi?

  • Kostuta puuvillavanua vetyperoksidissa ja laita sitä sitten suoraan kipeälle hampaalle ja sen ympärille.
  • Voit myös valmistaa suuvettä, jossa on yksi osa vetyperoksidia ja kolme osaa vettä.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


    • Cohen, L. A., Bonito, A. J., Akin, D. R., Manski, R. J., Macek, M. D., Edwards, R. R., & Cornelius, L. J. (2009). Toothache pain: Behavioral impact and self-care strategies. Special Care in Dentistry29(2), 85–95. https://doi.org/10.1111/j.1754-4505.2008.00068.x
    • Ashu Agbor M, Naidoo S. Ethnomedicinal Plants Used by Traditional Healers to Treat Oral Health Problems in Cameroon. Evid Based Complement Alternat Med. 2015;2015:649832. doi:10.1155/2015/649832
    • Huynh, N. C. N., Everts, V., Leethanakul, C., Pavasant, P., & Ampornaramveth, R. S. (2016). Rinsing with saline promotes human gingival fibroblast wound healing in vitro. PLoS ONE11(7). https://doi.org/10.1371/journal.pone.0159843
    • Bhat G, Kudva P, Dodwad V. Aloe vera: Nature’s soothing healer to periodontal disease. J Indian Soc Periodontol. 2011;15(3):205–209. doi:10.4103/0972-124X.85661
    • Wallock-Richards, D., Doherty, C. J., Doherty, L., Clarke, D. J., Place, M., Govan, J. R. W., & Campopiano, D. J. (2014). Garlic revisited: Antimicrobial activity of allicin-containing garlic extracts against Burkholderia cepacia complex. PLoS ONE9(12). https://doi.org/10.1371/journal.pone.0112726
    • Taher YA, Samud AM, El-Taher FE, et al. Experimental evaluation of anti-inflammatory, antinociceptive and antipyretic activities of clove oil in mice. Libyan J Med. 2015;10:28685. Published 2015 Sep 1. doi:10.3402/ljm.v10.28685
    • Singh, R., Shushni, M. A. M., & Belkheir, A. (2015). Antibacterial and antioxidant activities of Mentha piperita L. Arabian Journal of Chemistry8(3), 322–328. https://doi.org/10.1016/j.arabjc.2011.01.019
    • Vieira, D. R. P., Amaral, F. M. M., Maciel, M. C. G., Nascimento, F. R. F., Libério, S. A., & Rodrigues, V. P. (2014). Plant species used in dental diseases: Ethnopharmacology aspects and antimicrobial activity evaluation. Journal of Ethnopharmacology155(3), 1441–1449. https://doi.org/10.1016/j.jep.2014.07.021

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.