10 luonnollista hoitoa hammaskipuun

Jos haluat päästä eroon voimakkaasta hammaskivusta ilman lääkkeitä, ensinnäkin on hyvin tärkeää pitää huolta kunnollisesta suuhygieniasta. Lisäksi on hyväksi hyödyntää eräitä tehokkaita luonnollisia tapoja hoitaa hammaskipua.

Hammaskipu on yksi kaikkein epämiellyttävimmistä tuntemuksista, joita ihminen voi kokea, ja se on myös merkki siitä, että jokin on vialla ja vaatii hoitoa. Kyseessä voikin olla todellinen huutava ongelma, joka on hyvin tärkeää huomioida kunnolla.

Vakavampi ongelma hampaissa aiheuttaa kovaa ja sykkivää kipua, joka lisääntyy muutaman tunnin kuluessa, ja sen ohessa ihminen saattaa kokea muutakin kehon oireilua. Nykyisin on aiempaa helpompaa hoitaa suun ongelmia ja löytää tilanteen aiheuttaja, sillä teknologiset edistysaskeleet ja hammaslääkärien saama moderni koulutus ovat tuoneet uusia ratkaisuja potilaiden hoitoon.

Joskus saattaa kuitenkin olla mahdotonta päästä heti kunnolliseen hoitoon, tai voi olla vaikea löytää oikean tyyppistä lääkettä kovan kivun taltuttamiseksi.

Siksi onkin hyvä idea tutustua muutamiin kotona toteutettaviin luonnollisiin hoitoihin ja perusneuvoihin. Kannattaa pitää mielessä eräät kotoasi jo valmiiksi löytyvät tuotteet, joiden avulla kivun lievittäminen voi onnistua helpommin.

1. Hyvä suun hygienia on avainasia

Hammaslanka

Yksi ensimmäisistä asioista, joita kovaan hammaskipuun liittyen tulisi muistaa, on yleisestikin suun kunnossapidon tärkeys. Joskus hammaskipu aiheutuu liiallisesta bakteerien määrästä suussa, ikenissä tai kielessä, ja tähän tilanteeseen voidaan vaikuttaa, jotta kipu poistuisi nopeammin.

Kuinka suun hygieniaa voidaan parantaa?

 • Aloita käyttämällä hammaslankaa kipeän hampaan ympärillä. Varmista, että mitään ruoantähteitä ei ole jäänyt suuhun.
 • Harjaa sitten hampaasi normaaliin tapaan, ja lopuksi huuhtele suusi suuvedellä.

2. Persiljan käyttö

Persiljalla on tulehtuneisuutta torjuvia yhdisteitä, jotka kykenevät vähentämään ongelmaisen alueen aiheuttamaa epämukavuutta.

Kuinka persiljaa käytetään hammaskipuun?

 • Pureskele hiukan tuoretta persiljaa useamman kerran päivässä.
 • Vaikutuksena on kivun lievittyminen, ja persilja toimii myös pahanhajuisen hengityksen torjujana.

3. Suola

Tällä perustuotteella on tehokas antiseptinen vaikutus, ja se lievittää myös kipua, joka aiheutuu paiseesta tai tulehduksista, joiden syynä on ruoan hajoaminen poskihampaiden välillä.

Kuinka suolaa voi hyödyntää hammaskivun taltuttamiseksi?

 • Laimenna yksi ruokalusikallinen suolaa puolillaan olevassa pienessä lasillisessa vettä, ja kurlaa nesteellä suu jokaisen aterian jälkeen.

4. Valkosipuli

Valkosipuli ja hammaskipu

Valkosipulilla on tehokkaita antibioottisia ja tulehduksia torjuvia vaikutuksia kehossa, ja se onkin yksi parhaista aineksista tulehdusten ja niiden tuottaman kivun torjumiseen.

Kuinka valkosipulia voi käyttää hammaskivun lievittämiseksi?

 • Murskaa hiukan valkosipulia, jotta saisit sen mehun talteen. Laita nestettä sitten suoraan poskihampaalle ja kyseessä olevaan ikeneen.

5. Musta tee

Tämä tee saa aikaan kipua lievittävän sekä tulehdusta taltuttavan vaikutuksen suussasi, sillä mustassa teessä on runsaasti tanniinisia happoja. Siten kyseinen tee pystyy rauhoittamaan hammaskipua.

Kuinka mustaa teetä voi käyttää hammaskivun lievittämiseksi?

 • Valmista hauduke yhdestä pussillisesta mustaa teetä ja kuumasta vedestä. Kun juoma on viilentynyt huoneenlämpöiseksi, laita nestettä kyseiselle alueelle.
 • Voit myös juoda mustaa teetä tavalliseen tapaan, jotta se voisi vaikuttaa kipuun sisäisesti.

6. Pieni määrä alkoholia

Ole varovainen tämän niksin kanssa! Tässä ei ole kysymys siitä alkoholista, jota käytetään haavojen hoitoon. Kyseessä on tavallinen alkoholi, jota on sellaisissa juomissa kuten viski, rommi tai muut vastaavat tuotteet.

Pienissä määrissä alkoholi luo antiseptisen ja viruksia torjuvan vaikutuksen, joka on turvallinen ja nopea apu taistelussa suussa olevia tulehduksia vastaan.

Kuinka alkoholia tulee käyttää hammaskivun lievittämiseksi?

 • Kaada alkoholia pieneen lasiin, ja kurlaa suutasi sitten muutaman minuutin ajan. Sylkäise lopuksi pois.

7. Kokonaiset mausteneilikat

Neilikkaa hammaskipuun

Tämä yleisesti käytössä oleva mauste sisältää yhdistettä, joka tunnetaan nimellä eugenoli, ja se on erinomainen rauhoittava tuote kivun ollessa kova.

Kuinka mausteneilikkaa voi käyttää hammaskivun taltuttamiseksi?

 • Laita sitä suoraan kipeälle alueelle ja anna olla muutaman minuutin ajan.
 • Toinen hyvä vaihtoehto on laittaa 5 kokonaista mausteneilikkaa pieneen määrään suuvettä ja purskuttaa tällä nesteellä sitten 3 kertaa päivässä.

8. Sitruunamehu

Sitruunamehussa on antiseptisia, tulehduksia torjuvia ja supistavia ominaisuuksia, ja nämä saavat aikaan kohentumisen suun terveydessä. Siten sitruuna on hyödyksi eri tyyppisten tulehduksien estämiseksi ja hillitsemiseksi.

Kuinka sitruunaa voi käyttää hammaskivun hoitoon?

 • Purista mehu yhdestä sitruunasta, ja laita sitä suoraan sille alueelle, jossa kipua tuntuu.
 • Toinen vaihtoehto on yhdistää sitruunamehu pieneen määrään suolaa, jotta saisit aikaiseksi tehokkaan suuveden.

9. Sipuli

Sipuli ja hammaskipu

Sipulin mehussa on runsaasti antibioottisia ja tulehduksia vastaan vaikuttavia yhdisteitä, jotka auttavat vähentämään tulehtuneisuutta kipeän viisaudenhampaan ympärillä.

Kuinka sipulia voi käyttää hammaskivun lievittämiseksi?

 • Leikkaa pieni pala sipulista, ja laita se sitten suoraan kipeälle viisaudenhampaalle painaen niin, että mehu puristuu ulos.

10. Vetyperoksidi

Jos hampaaseesi sattuu siksi, että siinä on jokin tulehdus, ja jos sinulla on samanaikaisesti pahanhajuinen hengitys, pieni määrä vetyperoksidia voi olla avuksesi.

Kuinka vetyperoksidia voi käyttää hammaskivun lievittämiseksi?

 • Kostuta puuvillavanua vetyperoksidiin, ja laita sitä sitten suoraan kipeälle hampaalle ja sen ympärille.
 • Voit myös valmistaa suuvettä, jossa on yksi osa vetyperoksidia ja kolme osaa vettä.