Vetyperoksidi: 12 syytä pitää sitä kotona

Sen lisäksi että vetyperoksidi on hyvä desinfiointiaine haavoille, se on erittäin hyödyllinen tuote siivouksessa.
Vetyperoksidi: 12 syytä pitää sitä kotona

Viimeisin päivitys: 24 tammikuuta, 2019

Vetyperoksidi on yksi tehokkaimmista ja turvallisimmista desinfiointiaineista. Sillä on kyky tuhota pieneliöitä hapettamalla, mikä tarkoittaa että se tavallaan hallitusti polttaa ne. 

Mutta nämä ominaisuudet tarkoittavat myös, että se on yksi parhaista vaihtoehdoista kotisi puhdistamiseen. Mikä parasta, se on verrattain edullista eikä sillä ole haittavaikutuksia kuten ylimääräisiä kemikaaleja.

Ennen kuin kerromme sinulle kuinka monin tavoin voit käyttää vetyperoksidia kotonasi, muista että useimmat seokset joita on saatavilla ovat vahvuudeltaan 3 %, mikä onkin sopiva liuos kotikäyttöön. Tämä mielessä pitäen, valmistaudu oppimaan 12 syytä miksi ei kannata koskaan olla pitämättä vetyperoksidia kotona!

Vetyperoksidi pöydän ja puisten leikkuulautojen puhdistukseen

Pöydät ja leikkuulaudat luovat täydellisen ympäristön monien pöpöjen lisääntymiselle, esimerkiksi salmonellalle jota esiintyy raa’assa lihassa. Suihkuta nämä pinnat läpikotaisin vetyperoksidilla desinfioidaksesi ne.

Hedelmät ja vihannekset

Hedelmät ja vihannekset joita ostat marketeista ovat yltäpäältä kaikenlaisten pöpöjen ja kemikaalien peitossa, ja nämä voivat vaikuttaa haitallisesti terveyteesi. Päästäksesi niistä eroon, sekoita desilitran verran vetyperoksidia kulholliseen vettä ja huuhtele tuotteet tässä seoksessa.

Jääkaappi ja pesuallas

Käytämme jääkaappia ja pesuallasta säilyttäessämme ja pestessämme ruoka-aineita ja muita ruoanlaittotarvikkeita. Koska ne voivat kerätä tuhansia erilaisia pieniä pöpöjä, on hyvä tehdä suihke vetyperoksidista ja säännöllisesti suihkuttaa sillä jääkaappi ja pesuallas ulko- ja sisäpuolelta. Anna vaikuttaa muutaman minuutin ajan ja pyyhi kostealla liinalla.

Pesusienet

pesusienen desinfiointi

Pesusienet ja rätit, joita käytät keittiössä, antavat myös suojapaikan monenlaisille bakteereille, sillä niitä käytetään usein ruoanjäämien puhdistukseen. Puhdistaaksesi ja desinfioidaksesi sienet ja rätit, tee seos jossa on puolet vetyperoksidia ja puolet vettä, ja yksinkertaisesti vain kasta rätit nesteeseen.

Vaatteiden valkaisu

Vetyperoksidi on loistava poistamaan tahroja valkoisista vaatteista tai poistamaan veritahroja matoista tai kankaista. Lisää kupillinen vetyperoksidia koneelliseen pyykkiä tai lisää tätä tehokasta desinfiointiainetta suoraan veritahralle poistaaksesi sen.

Uudistava ja puhdistava kylpy

kylpyammeessa

Jalkasieni

Vetyperoksidi on erittäin hyödyllinen taistelussa jalkasientä vastaan. Tarvitset vain veden ja vetyperoksidin sekoituksen suhteella 50:50, jossa liotat jalkojasi joka ilta.

Tulehdukset

Vetyperoksidi voi auttaa taistelussa sieniä ja muita ihon tulehduksia vastaan. Voit levittää sitä suoraan ongelma-alueelle useaan kertaan päivässä.

Pölypunkit

Pölypunkkeja saattaa kerääntyä alueille joihin vähiten odotat niiden kertyvän tai jossa et huomaa niiden olemassaoloa. Ne saattavat heikentää terveyttäsi. Päästäksesi eroon pölypunkeista kotona, tee seos vedestä ja vetyperoksidista suhteella 50:50 ja suihkuta paikkoihin joissa pölypunkkeja saattaa majailla.

Hampaiden harjaus

hampaiden harjaus
hammasharjasi

Hammassärky

Vetyperoksidilla ei ole kipua lievittävää vaikutusta mutta se on virusta vastaan taisteleva, antibioottinen ja sillä on myös sientä poistava vaikutus. Nämä kaikki ominaisuudet auttavat taistelussa suun tulehduksia vastaan.

Hiusten huuhtelu

vetyperoksidi hiusten huuhteluun
Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Miten voit käyttää vetyperoksidia?
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Miten voit käyttää vetyperoksidia?

Voit käyttää vetyperoksidia monella eri tavalla. Sillä voi muun muassa siivota, vaalentaa hiuksia ja pitää huolta suun terveydestä. Lue lisää!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Sahel, K., Elsellami, L., Mirali, I., Dappozze, F., Bouhent, M., & Guillard, C. (2016). Hydrogen peroxide and photocatalysis. Applied Catalysis B: Environmental. http://doi.org/10.1016/j.apcatb.2015.12.044
  • Rust, F. F. (1959). The manufacture of hydrogen peroxide. Filtration.

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.