Logo image
Logo image

Näin hyödynnät käytetyt teepussit ja kahvinporot

4 minuuttia
Voit käyttää teepusseja muussakin kuin teen valmistuksessa - esimerkiksi silmien rentoutuksessa. Kastele yksi teepussi kylmässä vedessä ja laita se luomillesi vähentääksesi niiden turvotusta.
Näin hyödynnät käytetyt teepussit ja kahvinporot
Viimeisin päivitys: 18 huhtikuuta, 2019

Kun teepussia on käytetty teekupillisen valmistamiseksi, on tapana heittää käytetty pussi roskikseen. On kuitenkin monia tapoja käyttää näitä pusseja niin, että pystyt sekä edistämään ympäristön hyvinvointia että saamaan enemmän vastinetta rahallesi. Jatka siis lukemista, sillä esittelemme parhaat tavat hyödyntää käytetyt teepussit ja kahvinporot – mukana on varmasti myös yllättäviä ohjeita!

Näin voit hyödyntää käytetyt teepussit ja kahvinporot

Tämä on yksi kierrätyksen perusideoista: uudelleenkäyttö muussa kuin tavaran alkuperäisessä tarkoituksessa. Jos haluat saada aikaan muutoksen maailmassa, kannattaa aina tehdä myös pieniä asioita, joten tartu seuraaviin vinkkeihin koskien teepussien ja kahvinporojen käyttöä sen jälkeen, kun niiden ensisijainen tarkoitus on jo täyttynyt.

Luonnollinen lannoite

Voit aloittaa oman luonnollisen lannoitteesi valmistuksen kotona, ja tähän ei edes tarvita puutarhaa. Käytät tähän vain biojätteitäsi (hedelmien ja vihannesten kuoret ja muut vastaavat jätteet), jotka keräät kasaan, ja saat siten aikaiseksi mustaa ainesta, joka toimii erinomaisena lannoitteena kasveillesi ja kukillesi. Lisäksi vältät tämän luonnonmukaisen vaihtoehdon avulla saastuttamasta sitä aluetta, jolla elät. Jos et kuitenkaan oikein haluaisi jätekasaa pieneen asuntoosi, tai et välitä saada sen hajuja lähellesi, on tähän hyvä vaihtoehto: avaa käytetty teepussi tai ota talteen kahvinporot, ja kaada kotonasi oleviin kasviruukkuihin.

Käytetty tee tai kahvi toimii tehokkaana apuna kukkien hoidossa, ja jos käytät kahvia, voit myös nauttia sen mahtavasta tuoksusta. Muista, että sinun tulisi laittaa kahvi tai tee ruukkuihin vasta sitten kun ne ovat kylmiä ja kuivia. Tällä tavalla estät sienien kasvun ja varmistat, että luonnollinen lannoitteesi ei ala vetämään puoleensa itikoita tai muurahaisia.

Jääkaapin hajujen poistaja

Kahvinporot voidaan uudelleenkäyttää jääkaapin pahojen hajujen poistamiseksi. Tällä maailman suosituimmalla kuumalla juomalla on tällainenkin vaikutus, joten seuraavan kerran kun juot kahvia, ota kahvinporot talteen ja laita ne jääkaappiisi. Jos käytät kokonaisia papuja, voit laittaa ne kulhoon ja peittää sen harsolla. Kahvi imee pahoja hajuja, ja täten teet jääkaapista jälleen hajuttoman ja miellyttävän käyttää.

Some figure

Kotihoidot

Tiesitkö, että voit käyttää vanhoja teepusseja apuna ihonhoidossa? Kannattaa kokeilla, sillä niistä on hyötyä esimerkiksi silmäluomien turvotuksen poistamisessa, hyttysten tai muiden itikoiden puremien hoidossa sekä tietokoneen ääressä rasittuneiden silmien virkistämisessä. Tämä johtuu teessä olevasta ainesosasta nimeltään tanniinihappo, joka auttaa vähentämään turvotusta. Sinun kannattaakin siis aina pitää käytettyjä teepusseja jääkaapissa, jotta voisit tarpeen vaatiessa saada kaipaamaasi apua.

Tässä on yksi mahtava vinkki, jota kannattaa alkaa toteuttaa joka päivä töiden jälkeen: istuudu sohvallesi (tai mene lämpimään kylpyyn, jossa on luonnollisia suoloja), laita jotakin rentouttavaa musiikkia päälle, sulje silmäsi ja aseta teepussi (jota olet liottanut kylmässä vedessä) kummallekin silmäluomellesi. Alat tuntemaan tämän hoidon vaikutukset jo lyhyen ajan kuluessa!

Kankaan värjäys

Jo vuosisatojen ajan ihmiset ovat käyttäneet teetä, kuten muitakin kasveja ja kukkia, kankaiden värjäyksessä. Jos liotat valkoista kangasta teessä, huomaat heti, että se muuttuu “antiikki-tyyliseksi”. Tiedätkö sepia-valokuvat, jotka näyttävät vanhoilta? Tässä on kyse samantyyppisestä vaikutuksesta. Näin pystyt muuttamaan esimerkiksi sohvasi, verhojesi tai vanhojen vaatteidesi tyyliä, jos olet kyllästynyt niiden alkuperäiseen väriin. Voit antaa kankaille vanhahtavan ulkonäön, ja jos esimerkiksi haluat järjestää juhlat vintage-tyyliin, saat teestä täydellisen ratkaisun sisustuskankaiden käsittelyyn.

Tee lisää teetä!

Olet ehkä huomannut vanhempien ihmisten säästävän teepusseja muutaman päivän ajan ja käyttävän ne sitten uudelleen. Jos pystyt säästämään vaikkapa viisi teepussia, saat niistä aikaiseksi melko vahvan teekupillisen. Tämä tekniikka auttaa sinua säästämään rahaa, ja jos vaikka juot yhden kupillisen teetä arkipäivisin, on lauantaina juomasi tee ikään kuin ilmainen. Voit myös sekoittaa erilaisia teelaatuja, jotta saisit aikaiseksi uusia mielenkiintoisia makuja.

Some figure

 

Vähennä selluliittia

Olet ehkä tietoinen selluliittivoiteiden ja muiden vastaavien tuotteiden kalliista hinnoista, ja myös siitä, että kenelläkään ei ole 100 % tehokasta reseptiä tämän ongelman hoitamiseksi. Lisäksi tavallisista kaupoista löytämissäsi selluliitin esto- ja poistotuotteissa on hyvin paljon epäterveellisiä ainesosia, joten kannattaa kokeilla seuraavaa täysin luonnollista vaihtoehtoa selluliitin vähentämiseksi.

Tarvitset tähän hiukan käytettyjä, jauhettuja kahvipapuja. Sekoita nämä kahvinporot muutamaan tippaan kookos- tai manteliöljyä, kunnes saat aikaiseksi tahnan. Laita tätä tahnaa niille ihon alueille, joilla näet selluliittia, ja levitä sitä pyörivin liikkein suihkussa ollessasi: keskity takapuoleen, reisiin, mahaan, jalkoihin ja käsivarsiin. Huuhtele ja jatka suihkuasi.

Poista pahat hajut käsistäsi

Tiettyjen ruokatuotteiden käsittely saattaa jättää kätesi pahanhajuisiksi – esimerkiksi valkosipuli, kala, oliivit tai sipuli ovat tällaisia ruokia. Tästä hajusta saattaa myös olla vaikea päästä eroon, ja saatat joutua pesemään kätesi monta kertaa ja laittamaan vielä jotakin hajustetta. Ota siis kulho, johon olet kerännyt kahvinporot, ja käytä kahvia hajujen poistamiseksi. Laita pieni määrä poroja käsiisi, ja hiero niitä muutaman minuutin ajan. Lopuksi huuhtele kahvi pois lämpimällä vedellä.

Kiiltävämpi tukka

Some figure

 

Kukapa ei mielellään ottaisi kiiltävämpää tukkaa, joka näyttää terveeltä ja kauniilta. Tällaiset hiukset näkee kaikissa shampoo- ja hoitoainemainoksissa, ja niiden saamiseksi ei ole välttämätöntä maksaa satoja euroja asiantuntijoille. Kiiltävät hiukset voi saavuttaa yksinkertaisesti kahvinporojen avulla – tässä on erittäin edullinen vaihtoehto hintaville salonkihoidoille, ja lisäksi paljon luonnollisempi, joten tartu tilaisuuteen!

Ota siis kulhollinen käytettyjä kahvinporoja ja lisää niihin keitettyä vettä. Anna viilentyä. Siivilöi ja laita nestettä puhtaaseen, kosteaan tukkaasi (kun olet käynyt suihkussa). Anna vaikuttaa 20 minuutin ajan ja huuhtele sitten lämpimällä vedellä. Toista tätä käsittelyä kuukauden ajan, ja alat takuulla näkemään mahtavia tuloksia hiustesi kunnossa!

Näin voit hyödyntää käytetyt teepussit ja kahvinporot sekä kotona että kauneudenhoidossa – jos kierrättäminen kiinnostaa, merkkaa muistiin nämä kätevät ohjeet!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Scalbert, A. (1991). Antimicrobial properties of tannins. Phytochemistry. https://doi.org/10.1016/0031-9422(91)83426-L
  • Netherlands Nutrition Centre. (2013). Caffein Fact sheet. Www.Voedingscentrum.Nl.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.