Logo image
Logo image

Mikä on oikea ensiapu sydänkohtaukseen tai -pysähdykseen?

3 minuuttia
Lopputuloksen kannalta voi olla ratkaisevaa, mitä sydämeen liittyvässä hätätilanteessa tehdään silloin, kun vielä odotetaan lääkintähenkilökunnan saapumista. Olipa kyseessä sitten sydäninfarkti tai äkillinen sydänpysähdys, on hyvä tietää miten on parasta toimia.
Mikä on oikea ensiapu sydänkohtaukseen tai -pysähdykseen?
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Sydämeen liittyvät hätätilanteet voivat tulla eteen missä ja milloin tahansa. On siis hyvä saada tietoa näistä tilanteista ja niiden riskeistä, vaikka yleisesti ottaen niitä onkin lähes mahdotonta ennustaa. Tässä artikkelissa kerromme, mikä on oikea ensiapu sydänkohtaukseen tai sydämen pysähdykseen.

Nykyisin eletään hyvin nopealla tahdilla, ja useimmat ihmiset viettävät suurimman osan ajastaan töissä. Niinpä on melko suuri todennäköisyys, että sydämen aiheuttamat ongelmat tulevat eteen juuri työpaikalla.

Sydämeen liittyvät hätätilanteet ovat yleisempiä kuin arvaammekaan.

 • Yhdysvalloissa sydänkohtaus sattuu joka 34. sekunti.
 • Espanjassa on 30 000 äkillisen kuoleman uhria ja jopa 20 000 elvytysyritystä vuosittain.

Eroja sydänkohtauksen ja äkillisen sydänpysähdyksen välillä

Sydänkohtaus ja äkillinen sydänpysähdys ovat kaksi eri asiaa.

 • Ensimmäinen näistä tarvitsee yleensä enemmän aikaa ongelman korjaamiseksi.
 • Jos kyseessä on äkillinen sydänpysähdys, henkilö voi olla kuollut jo minuuteissa.

Sydänkohtaus tai -infarkti

Some figure

Sydänkohtaus syntyy silloin, kun veren virtaus osaan sydäntä vähenee tai pysähtyy täysin, ja suurimmassa osassa tapauksia tämä ilmiö johtuu plakin repeämisestä sepelvaltimoissa. Ongelma voi myös aiheutua tukkeutuneesta verisuonesta tai kouristuksesta sepelvaltimossa. Sydänkohtaus ei välttämättä tarkoita sitä, että sydän lakkaa toimimasta.

Sen pääasiallinen oire on äkillinen ja hyvin voimakas kipu rinnassa, ja tämä voi levitä muille kehon alueille, kuten esimerkiksi käsivarsiin, hartioihin, leukaan ja niskaan.

Muitakin oireita saattaa ilmetä, kuten esimerkiksi seuraavia:

 • uupumus
 • pyörrytys
 • vaikeudet hengittää
 • pahoinvointi
 • hikoilu
 • närästys
 • äkillinen tietoisuuden menettäminen

On tärkeää muistaa, että oireet eivät välttämättä ole kaikilla kohtauksen kokevilla samat. Joskus sydänkohtaus voi sattua ilman, että henkilöllä on mitään näistä varoitusmerkeistä, tai sitten ne saatetaan sekoittaa johonkin muuhun ongelmaan ja jättää siksi huomiotta.

Äkillinen sydänpysähdys

Some figure

Äkillinen sydänpysähdys syntyy silloin, kun sydän pysähtyy täysin ja äkillisesti. Aivot ja muut kehon elimet eivät tällöin saa verta ja happea.

Usein äkillinen sydämen toiminnan lakkaaminen on niin nopea, että henkilöllä ei ole aikaa hakea apua. Kun sydän pysähtyy, ihminen pyörtyy äkillisesti ja menettää tajuntansa. Hengitys saattaa myös pysähtyä. Vain pienessä osassa tapauksia henkilö tuntee huimausta ennen pyörtymistä.

Ensiapu sydänkohtaukseen tai -pysähdykseen

Some figure
 • Soita heti hätänumeroon ja pyydä ammattilaisia avuksi.
 • Sydänkohtauksen sattuessa laita potilas sohvalle niin mukavaan asentoon kuin mahdollista, ja pysy rauhallisena.
 • On aivan ensiarvoisen tärkeää, että potilas yrittää hengittää normaalisti. Avaa hänen vyönsä ja myös paidannapit.
 • Mitä tulee äkilliseen sydänpysähdykseen, kehon toiminnot (hengitys ja pulssi) tulee tarkistaa.

Jos ei ole reagointia, tulisi ripeästi aloittaa sydänhieronta tai sydämen ja keuhkojen elvytys :

 • Tätä varten tulee laittaa molemmat kädet henkilön rintalastalle ja painaa niin, että käsivarret pidetään ojennettuina.
 • Rintalastaa tulisi painaa ainakin neljä senttiä alaspäin ja sellaisella nopeudella, joka on ainakin 100 painelua minuutissa.
 • Pidä rytmi säännöllisenä ja keskeytä niin vähän kuin mahdollista.
 • Suusta suuhun -elvytystä tulisi tehdä vain silloin, kun ihminen osaa tämän tekniikan. Muuten siitä ei ole hyötyä.
 • Jos on saatavilla defibrillaattori, sitä tulisi käyttää sydämen aktiivisuuden saamiseksi uudelleen käyntiin.Nämä laitteet eivät vaadi mitään erityistä kokemusta, ja niitä on yksinkertaista käyttää, ja ohjeet ovat laitteessa.

Mitä nopeammin toimit näissä tilanteissa, sitä parempi lopputulos tulee todennäköisesti olemaan. Jos on kyseessä äkillinen sydänpysähdys, on sitä parempi, mitä nopeampaa reagointi on. Jokainen minuutti vähentää selviytymisen todennäköisyyttä 10 %:lla, ja kymmenen minuutin jälkeen eloonjäämisen mahdollisuus on nolla. Jos ympärillä olevat ihmiset eivät toimi ja vain odottavat ambulanssia, traagisen lopputuloksen todennäköisyys on 95 %.

On siis tarpeen olla valmiina tällaisia tilanteita varten. Nämä ohjeet mielessä pitämällä voit olla varautunut sydäntä koskevaan hätätilanteeseen parhaalla mahdollisella tavalla. Tämä todella kannattaa, sillä kuten sanoimme, nämä ovat yleisiä asioita, jotka voivat sattua kenen tahansa kohdalle milloin ja missä tahansa.

Tiesitkö jo mikä on oikea ensiapu sydänkohtaukseen ja sydämen pysähdykseen? Nämä perusohjeet mielessä pitäen pystyt reagoimaan parhaalla mahdollisella tavalla henkilöä auttaaksesi.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.