Logo image
Logo image

Kuinka elvyttää vauva

4 minuuttia
Vauvat ovat alttiita hengenvaarallisille onnettomuuksille. Painelu-puhalluselvytystekniikoiden osaaminen on elintärkeää tilanteissa, jotka vaikuttavat henkilön hengitykseen tai sydämen rytmiin.
Kuinka elvyttää vauva
Maricela Jiménez López

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Maricela Jiménez López

Kirjoittanut Thady Carabaño
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Lapsenelvytystekniikat ovat tekniikoita, joita kukaan ei haluaisi koskaan joutua käyttämään, mutta ne ovat oleellisia vauvan elvyttämisessä. Näiden taitojen osaaminen on elämän ja kuoleman kysymys. Tässä artikkelissa katsomme, kuinka elvyttää vauva.

Painelu-puhalluselvytys eli PPE on hengenpelastusmenetelmä, jota käytetään silloin kun ihminen lakkaa hengittämästä tai hänen sydämensä lakkaa lyömästä. Tässä kuvailtu menetelmä ei korvaa sertifioitua PPE-koulutusta.

Jos olet vanhempi tai hoidat vauvoja, sinun tulisi käydä lapsenelvytyskurssi. Vauvalle annettava PPE on erilaista kuin vanhemman lapsen elvytys.

Milloin PPE:tä täytyy soveltaa

Vauvat ovat syntyjään uteliaita. Heidän kiinnostuksensa maailmaa kohtaan saattaa johtaa hengenvaarallisiin onnettomuuksiin. Onkin hyvin tärkeää, että vauvojen vanhemmat tai hoitajat minimoivat riskitekijät vauvan ympärillä. Vauvoja tulee myös pitää silmällä koko ajan.

Ajalla on merkitystä onnettomuuden sattuessa. Kun vauva on tajuton eikä hengitä, jo 4 minuuttia ilman happea voi aiheuttaa pysyvän aivovaurion, ja vauva voi kuolla 4-6 minuuttia myöhemmin.

Some figure

Jos vauva alkaa päästää outoja ääniä tai ei päästä minkäänlaista ääntä, kakoo, tai hänen ihonsa vaihtaa väriä, vauva voi olla tukehtumassa. Sinun on toimittava nopeasti ja pysyttävä rauhallisena pystyäksesi soveltamaan tehokkaita elvytysmenetelmiä.

Mikä voi saada vauvan hengityksen lakkaamaan ja sydämen pysähtymään?

 • Ruokaan tai pieniin esineisiin (nappeihin, kolikoihin, leluihin yms.) tukehtuminen
 • Keuhkosairauden komplikaatiot
 • Myrkytys ruoasta, lääkkeistä tai myrkyllisistä aineista
 • Tukehtuminen kylpy- tai ammeveteen
 • Sähköisku
 • Liiallinen verenvuoto haavasta
 • Päävamma tai muu vakava vamma putoamisen seurauksena

Kuinka elvyttää vauva

1. Arvioi tilanne nopeasti

Jos vauva yskii, ei voi hengittää ja hänen ihonsa väri muuttuu, sinun on yritettävä poistaa hengitystiet tukkiva esine. Yskiminen on luontainen mekanismi hengitysteiden puhdistamiseksi.

Kun lapsi on tiedoton, aloita PPE hengityksen ja sydämensykkeen palauttamiseksi. Pyydä jotakuta soittamaan ambulanssi elvyttäessäsi itse lasta.

Jos olet yksin, älä jätä elvyttämättä soittaaksesi puhelun. Ensin sovella elvytystekniikkaa kaksi minuuttia ja soita sitten puhelu pitäen koko ajan vauvaa silmällä. Kaikki nämä toimenpiteet tulisi tehdä huolellisesti ja varovasti.

Lue myös: Ensiapu kuuman veden aiheuttamiin palovammoihin

2. Jos vauva on tajuton, auta poistamaan hengitystiet tukkiva esine

 • Laita vauva kyynärvartesi päälle kasvot ylöspäin. Tue vauvan päätä ja niskaa samalla kädellä. Aseta toinen käsi ja kyynärvarsi lapsen ylle niin, että lapsi on kyynärvarsiesi välissä.
 • Käytä toisen käden peukaloa ja etusormea avataksesi vauvan suun. Käännä lapsi ympäri ja laita hänet vatsalleen lepäämään toisen kyynärvarren päälle. Tue lasta kannattelevaa käsivartta reiden päällä. Vauvan pään tulisi olla rintasi alapuolella.
 • Anna viisi hellää mutta napakkaa iskua vauvan lapojen väliin, jotta saisit kurkkuun juuttuneen esineen irtoamaan. Pidä leuoista kiinni napakasti, niin että pystyt kannattelemaan myös päätä ja niskaa.
 • Jos esine ei irtoa kurkusta, laita vapaa kätesi (se jolla annoit iskut) vauvan niskaan ja tue käsivarrella vauvan selkärankaa. Käännä vauva ympäri pitäen toinen käsi ja kyynärvarsi hänen rintansa päällä.
Some figure
 • Käytä vauvan päätä kannattelevan käden peukaloa ja etusormea avaamaan lapsen leuka. Tue vauvan selkää kannattelevaa käsivartta reiden päällä. Varmista, että vauvan pää on vartalosi alapuolella.
 • Aseta kahden tai kolmen sormen keskikohdat keskelle vauvan rintaa, juuri nännien yläpuolelle. Paina alaspäin noin 3-4 senttiä. Lopeta painaminen niin, että sormet pysyvät koko ajan rintaluun päällä.
 • Paina hellästi viisi kertaa. Sitten toista: käännä vauva ympäri ja anna viisi iskua selkään, ja toista sitten painelu.
 • Toista niin kauan, kunnes saat esineen irtoamaan tai vauva alkaa yskiä tai hengittää itse.

3. Jos vauva on tajuton, aloita PPE

 • Katso onko vauva tajuton. Huuda hänen nimeään. Katso liikkuuko rintakehä ja kuulostele hengitystä.
 • Aseta vauva varovasti selälleen tukevalle alustalle. Pidä toisella kädellä vauvan otsaa ja kallista hänen päätään taaksepäin. Painele toisella kädellä vauvan rintaa alaspäin 3-4 cm ja anna rinnan sitten nousta kokonaan.
 • Tee 30 painelua, nopeasti ilman taukoja (“ja 1, ja 2, ja 3” aina 30:een asti).
 • Avaa hengitystiet. Nosta leukaa toisella kädellä ja kallista päätä taaksepäin toisella.
 • Tarkista hengitys: Laita korva lähelle vauvan nenää ja suuta, katso liikkuuko rintakehä ja tarkkaile tuntuuko hengitys poskella.
 • Jos vauva ei hengitä, peitä vauvan nenä ja suu omalla suullasi. Jos et pysty peittämään sekä nenää että suuta, peitä omalla suullasi vain nenä ja laita vauvan suu kiinni. Tee kaksi puhallusta vakaasti vauvaan (niiden tulisi kestää sekunti) ja seuraa rintakehän nousua.
 • Jos vauva ei vieläkään hengitä, yritä nähdä mikä tukkii hänen hengitystiensä. Jos näet esineen, yritä ottaa se pois pikkurillillä.
 • Toista painelua ja kahta puhallusta niin kauan, kunnes vauva virkoaa tai apu saapuu.

Mitä muita varotoimenpiteitä tulisi tehdä ennen elvytystä?

Some figure

Jos on mahdollista, että vauvalla on selkärangassa vamma, vältä pään ja niskan kallistamista taaksepäin. Vauvan elvyttämiseksi vauva on siirrettävä toisen henkilön avustuksella.

Jos vauva vuotaa verta, verenvuoto tulisi tyrehdyttää ennen elvytystä.

Vauvaa ei tulisi jättää yksin onnettomuuden jälkeen. Ambulanssin soittaminen on erittäin tärkeää; mitä nopeammin sen teet, sitä parempi. Mutta jos olet yksin, muista ensin soveltaa PPE:tä kaksi minuuttia ja soittaa vasta sen jälkeen pitäen vauvaa koko ajan silmällä.

Jos ulottuvillasi on ulkoinen defibrillaattori, voit käyttää sitä elvytykseen vain siinä tapauksessa, että se soveltuu vauvoille. Kun asetat koneen elektrodit vauvan rinnalle, ne tarkistavat automaattisesti sydämen rytmin. Sinun on noudatettava ohjeita tarkasti elvyttääksesi vauvan laitteen avulla.

Tämä artikkeli saattaa kiinnostaa sinua: Mitä tehdä jos lapsesi juo valkaisuainetta?

Muistutamme vielä, että nämä ovat perusohjeet kuinka elvyttää vauva, ja niistä voi olla hätätilanteessa apua. Mutta jos pidät vauvasta tai vauvoista huolta kotona tai töissä, käy sertifioidulla elvytyskurssilla.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.