Logo image
Logo image

Mitä tehdä jos lapsesi juo valkaisuainetta?

2 minuuttia
Jos lapsesi on juuri juonut valkaisuainetta, vie hänet suoraan sairaalaan päivystykseen, äläkä jää lukemaan tätä artikkelia.
Mitä tehdä jos lapsesi juo valkaisuainetta?
Kirjoittanut Thady Carabaño
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Jos sinua vain kiinnostaa tietää mitä voi tapahtua kun lapsi juo valkaisuainetta, tai haluat tietää mitä pitää tehdä kun lapsi on juonut valkaisuainetta tai muuta myrkyllistä puhdistusainetta, kannattaa lukea artikkelimme jotta voit ehkäistä tätä tapahtumasta tai valmistautua reagoimaan nopeasti.

Miten nämä aineet ovat myrkyllisiä lapsille?

Myrkyllisten aineiden kuten valkaisuaineen ja muiden puhdistusaineiden nielemisellä on vakavia seurauksia. Vaikutuksia voi saada jopa hengittämällä aineiden ilmaan päästämiä höyryjä tai ihokosketuksella.

Some figure

Lapsi on välittömästi vietävä sairaalaan päivystykseen jos hän on niellyt näitä myrkyllisiä aineita.

Valkaisuainetta, puhdistusaineita, kosmetiikkaa ja henkilökohtaisia hygieniatuotteita pidetään myrkyllisinä. Ne sisältävät kemikaalisia yhdisteitä, joiden tiedetään aiheuttavan samanlaista vahinkoa kuin palovammat.

Kun lapsi juo valkaisuainetta tai muuta vastaavaa, se tapahtuu yleensä vahingossa. Jos teini tai aikuinen nielee sitä, on kyseessä ollut todennäköisesti itsemurhayritys ja silloin henkilö tarvitsee muutakin hoitoa kuin vain ensiapua.

Miten tätä voi estää tapahtumasta?

Lapset yleensä juovat myrkkyä kun joku on jättänyt sitä heidän ulottuvilleen, ja joskus ne jopa muistuttavat heidän omaa juomapulloaan.

Lue tämä: ”Isoäidin” pyyhkeenvalkaisuvinkit – 5 helppoa ja edullista ratkaisua

Lapsi tunnistaa tutunnäköisen pullon ja juo siitä. Kodin turvallisuus riippuu ehkäisystä. Lue seuraava kohta ja ehkäise vahinkoja sattumasta:

 • Vältä jättämästä myrkyllisiä aineita lapsen ulottuville (valkaisuainetta, ammoniakkia, pesuaineita, shampoota).
 • Älä käytä uudelleen tuttua ja turvallista pulloa tai astiaa myrkyllisiin aineisiin. Pidä myrkylliset aineet niiden alkuperäisissä säilytysastioissa, jotta voit lukea valmistajan ohjeet jos lapsi vahingossa juo siitä.
 • Vältä pitämästä myrkyllisiä aineita lapsen leikkialueen läheisyydessä, sillä myrkytys voi tapahtua myös hengityksen tai ihokosketuksen välityksellä.
 • Suosittelemme käyttämään etikkaa puhdistusaineena kodissasi. Tämä on antibakteerinen eikä siitä lähde myrkyllisiä höyryjä ilmaan eikä se vahingoita ihoa suoran kosketuksen välityksellä.
Some figure

Mitä tulee tehdä kun lapsi on juonut valkaisuainetta?

Pysy rauhallisena. Jos panikoit, se vain pahentaa tilannetta. Lapsesi vuoksi sinun on oltava päättäväinen. Ensiapu perustuu seuraaviin kohtiin:

 • Älä koskaan yritä saada lasta oksentamaan. Tämä aiheuttaa vahingon tapahtumaan uudestaan kun myrkky kulkee ruokatorven läpi.
 • Älä anna lapsellesi ruokaa tai juomaa, ei vettä, maitoa tai kananmunan valkuaisia. Tähän tilanteeseen ei ole olemassa kotitekoisia lääkkeitä eikä ratkaisuja.
 • Soita hätänumeroon.
 • Vie lapsesi lähimpään sairaalaan päivystykseen tai ensiapuun niin pian kuin mahdollista.
 • Ota se pullo mukaan, josta lapsi joi myrkkyä.
 • Todennäköisesti lapsi joi ainetta hyvin vähän. Aine maistuu kitkerälle, sillä valmistajat lisäävät kitkeriä aineita, jotta ihmiset eivät vahingossa joisi niitä.
 • Jos lapsesi on vanhempi ja joi suuremman määrän ainetta, hän teki sen mahdollisesti vahingoittaakseen itseään. Mitä nopeammin viet lapsesi ensiapuun, sitä paremmat mahdollisuudet sinulla on pelastaa hänen henkensä.

Katso tämä: Näin poistat mineraalikertymät kylpyhuoneesta luonnollisesti

Oireita myrkyllisten aineiden jouduttua elimistöön

Some figure

Jos sinulla on pieni lapsi, etkä tiedä onko hän juonut valkaisuainetta tai muuta myrkyllistä ainetta, tarkista onko lapsellasi jotain seuraavista oireista:

 • välitön kipu suussa tai nielussa
 • vaikeus niellä ja äänen käheys
 • huonovointisuus ja oksentaminen, mahdollisesti verta oksennuksessa
 • hengitysvaikeuksia ja teräviä ääniä hengittäessä
 • rintakipu

Jos lapsesi menee shokkiin, sinun on toimittava nopeasti. Shokin oireita ovat: henkinen sekavuus, tajunnan menetys, hikoilu, kasvojen kalpeus, kylmät kädet ja jalat.

Muista: kaikkein tärkeintä tällaisissa tapauksissa on mennä suoraan sairaalaan päivystykseen tai ensiapuun. Jos lapsesi on tarkoituksella niellyt myrkyllistä ainetta ja selviytyy siitä, on sinun vastuullasi viedä hänet myös psykiatrin vastaanotolle.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.