Umpilisäkkeen tulehduksen oireita lapsilla

heinäkuu 30, 2018
Umpilisäkkeen tulehdus on yleinen sairaus, jota esiintyy lasten ja nuorten keskuudessa ja joka johtaa useimmiten ensiapuklinikalle menoon. Kun ensimmäiset oireet ilmestyvät, on parasta mennä suoraan lääkäriin.

Umpilisäkkeen tulehdus on yleinen lasten keskuudessa. Se voi tulla kaikenikäisille, mutta harvemmin alle kaksi-vuotiaille.

Yleisimmät oireet vaihtelevat iän myötä ja lääkäri pystyy tekemään diagnoosin ja päätöksen leikkaustarpeesta.

Mikä aiheuttaa umpilisäkkeen tulehtumisen?

 

tulehtunut umpilisäke

Umpilisäke voi tulehtua monista syistä:

  • kovettunut, kuivunut uloste
  • tulehtuneet imusolmukkeet suolistossa
  • parasiitit

Kun umpilisäke tukkeutuu, se tulehtuu ja ensimmäiset oireet ilmaantuvat: kipu. Bakteerit alkavat lisääntymään samantien nopeasti. Umpilisäkkeen tulehduttua se voi revetä jos sitä ei poisteta lyhyen ajan kuluessa. Repeäminen aiheuttaa erittäin vakavia seurauksia ja voi olla hengenvaarallista lapselle.

Yleisimpiä oireita umpilisäkkeen tulehduksesta lapsilla

Umpilisäkkeen koko ja sijainti vaihtelee henkilöstä toiseen myös lasten oireet vaihtelevat hyvin paljon. Nämä oireet ovat hyvin yleisiä, mutta voivat johtua myös muista syistä kuten ruoansulatusongelmista tai jostain vakavammasta.

Kaikkia oireita ei välttämättä tule. Siksi onkin tärkeää mennä lääkäriin heti kun huomaat ensimmäisten oireiden ilmaantuneen. Lääkäri pystyy toteamaan diagnosoimaan sairauden.

Umpilisäke voi revetä 24-72 tunnin kuluessa ensimmäisistä oireista, joten umpilisäketulehdus tulee ottaa erittäin vakavasti.

Yleisimmät oireet

1. Vatsakipu

umpilisäkkeen tulehduksen oireita: vatsakipu

Vatsakipu on kaikkien yleisin oire. Kipu sijaitsee navan takana ja siirtyy yleensä oikealle puolelle alavatsaa.

Kipu pahenee kevyen paineen alla kuten syvään hengittäessä tai liikkuessa. Alavatsalihakset saattavat tuntua jäykiltä tai kipua esiintyy virtsatessa tai ulostaessa.

Katso myös: Umpilisäkkeen tulehduksen 7 merkkiä, joita ei tulisi jättää huomiotta

2. Oksentaminen ja ruokahalun katoaminen

Huimaus, pahoinvointi, oksentaminen ja ruokahalun katoaminen ovat yleisiä kun lapsen umpilisäke tulehtuu.

Nämä oireet ovat yleisiä muidenkin sairauksien kanssa. Jos oireisiin yhdistyy kipua, se voi olla umpilisäketulehdus.

3. Leukosytoosi

Kun elimistössä on tulehdus tai on tapahtunut tartunta, keho puolustautuu lisäämällä valkosolujen eli leukosyyttien määrää.

Laboratoriotesteillä pystytään toteamaan mikäli veren leukosyytit ovat kohonneet.

Harvinaisemmat oireet

4. Kuume

umpilisäkkeen tulehduksen oireita: kuume

Kuume saattaa nousta umpilisäketulehduksen alkuvaiheessa etenkin lapsilla, vaikka tämä ei ole kovin tyypillistä. Kun tulehdus on edennyt ja umpilisäke revennyt, saattaa kuume nousta korkeaksi, jolloin tukkiutuneen umpilisäkkeen sisältö on kulkeutunut vatsaonteloon.

5. Ripuli tai ummetus

Nämä oireet eivät ole kovin yleisiä, mutta niitä saattaa esiintyä. Ripulia ei tule paljon eikä se ole kovin nestemäistä. Sitä tulee vähän ja uloste on limaista.

Ummetusta voi esiintyä.

6. Vatsan turpoaminen

Lapsen vatsa voi turvota tai pullistua lapsen ollessa nuori tai aivan vauva, mutta tämä on harvinaista.

Miten oireet vaihtelevat ikävuosittain?

pieni lapsi lääkärissä

5-12 -vuotiaiden sekä teinien oireet ovat samankaltaisia kuin aikuisilla: vatsakipu, oksennus ja ruokahalun katoaminen.

Alle 1-vuotiailla umpilisäketulehdus on hyvin harvinaista. Pääoire tällöin on vatsan turpoaminen, sen jälkeen yleisimmät ovat oksennus ja ruokahalu katoaminen. Toisaalta on vaikeaa todeta onko lapsella kipua, jos lapsi ei osaa ilmaista itseään.

Vauvojen umpilisäke on niin pieni, että sen tukkeutuminen ja tulehtuminen ei tapahdu helposti.

Tulehdus on hyvin harvinaista samasta syystä 1-5 -vuotiailla. Jos tulehdus iskee, sen oireita ovat kipu, kuume ja oksentaminen. Jos vatsaa painaa, tuntee lapsi kovaa kipua.

5-12 -vuotiaiden lapsille ei tyypillisesti tule vatsakipua on keskellä vatsaa ja sieltä kohti oikeaa alavatsaa. Osalle lapsipotilaista voi nousta kuume ja harvoille toi tulla ripulia.

Lue myös: 7 elintä, joita et oikeastaan tarvitse selviytyäksesi

Ratkaisu: mene lääkäriin

Umpilisäkkeen tulehdusta voi hoitaa ainoastaan poistamalla umpilisäke leikkauksella, jolla on hyvin vähän komplikaatioita. Tähän ei ole kotihoitoa eikä luonnollisia keinoja tulehduksen vähentämiseen.

Jos tulehtunutta umpilisäkettä ei poisteta, se voi revetä ja levittää bakteereita ympäri koko elimistöön. Tulehtunut umpilisäke on hyvin vakava sairaus: se voi muodostaa märkäpesäkkeen tai levitä vatsaan.

Lääkärit pystyvät diagnosoimaan mikäli lapsella on tulehtunut umpilisäke, joten aina kun on epäilyksiä kannattaa mennä lääkärin vastaanotolle.

Umpilisäkkeen poisto on yleinen leikkaus ja potilas pääsee sairaalasta kotiin kaksi tai kolme päivää leikkauksen jälkeen.

UUTISIA VERKOSSA