Ensiapu kuuman veden aiheuttamiin palovammoihin

Kuuman veden aiheuttamat palovammat ovat hyvin yleisiä. Jos palovamma on mielestäsi vakava, mene lääkäriin. Jos ei, lue alta, niin kerromme kuinka voit hoitaa sitä.

Kuuman veden aiheuttamat palovammat ovat erittäin yleisiä.

Olet keittiössä valmistamassa illallista tai kupillista teetä. Käännät ehkä hanan auki, ja vesi onkin kuumempaa kuin odotit. Mitä sinun tulee tehdä seuraavaksi?

Tänään kerromme, mitkä ovat ensiaputoimet tällaiseen vammaan.

Erityyppiset palovammat

Ennen kuin valitset hoidon palovammaasi, sinun tulisi tietää, että niitä on kolmea eri asteista:

Ensimmäisen asteen palovamma

Nämä vaikuttavat ihon uloimpaan kerrokseen eli pintakerrokseen. Oireisiin kuuluu punoitus, turvotus ja pieni kipu.

Alue kuoriutuu pois 7 päivän sisällä ja palautuu normaaliksi kahden viikon kuluessa.

Haluatko tietää enemmän? 9 tapaa käyttää kookosöljyä kehon ja kasvojen hoidossa

Toisen asteen palovamma

kattila

Tämä on vakavampi, sillä myös ihon toinen kerros palaa. Se aiheuttaa rakkuloita ja tulehdusta. Kipu on pahempaa.

Rakkulat puhkeavat itsekseen viikossa. Täydellinen paraneminen tapahtuu kolmessa viikossa, ja joskus iho jää hieman vaaleammaksi tai tummemmaksi arpeutumisen jälkeen.

Kolmannen asteen palovamma

Tämä on kaikkein vakavin palovamma ja hätätapaus, joka vaatii välitöntä lääkärihoitoa. Palovamma ulottuu ihon kaikkiin kerroksiin ja on äärimmäisen kivulias.

Kiehuvan veden aiheuttamat palovammat

kiehuva vesi

Nämä ovat hyvin tavallisia palovammoja kotona. Kattilallinen kiehuvaa vettä liedellä voi olla todellinen vaara tai jopa tragedia, jos lapsia on lähettyvillä.

Pienet mutta vakavat kiehuvan veden aiheuttamat vammat eivät ole epätavallisia. Sinun kannattaa aina varoa ja keittää vettä kauimpana reunasta olevilla liesillä aina kun mahdollista.

Jos kiehuvaa vettä roiskahtaa päällesi tai on vain kevyessä kosketuksessa ihoosi, se aiheuttaa hieman kipua mutta katoaa luultavasti heti. Hyvä keino pysäyttää kipu on laskea kylmää vettä sen päälle, joko astiassa tai hanan alla, vähintään 5 minuutin ajan alueen viilentämiseksi.

Jos vamma on hieman vakavampi, tee sama mutta kauemmin. Toisen asteen palovammoissa laske kylmää vettä vähintään 15 minuuttia.

Hoito riippuu siitä, mikä kehon alue on palanut. Voit esimerkiksi peittää alueen märällä liinalla tai pitää sen päällä jäätä muovipussissa (ei koskaan suoraan iholle).

Hoito ihon palovammoihin

lapsi ja vedenkeitin

Kun viilennät palovammaa, arvioi samalla vauriot.

Jos kipu ei katoa muutaman minuutin kuluessa ja huomaat punoittavan alueen laajentuneen tai rakkuloiden alkavan muodostua, harkitse päivystykseen menoa. Muutoin, jos oireet alkavat hävitä, voit jatkaa kotihoitoa.

Ota sideharsoa ja kostuta se vedellä. Kääri se vaurioituneen alueen ympärille ja anna olla 30 minuutista tuntiin. Tarvittaessa vaihda side. Tämä estää sen, ettei palovamma ole kosketuksissa haitallisten pintojen ja epäpuhtauksien kanssa.

Aloe vera on yksi parhaista hoidoista pinnallisiin palovammoihin, olivat ne sitten kuuman veden, öljyn tai jopa auringon aiheuttamia. Tämä kasvi tulisi olla joka kodissa. Riko vain varsi horisontaalisesti ja erota sisällä oleva geeli.

Sisällä olevalla paksulla nesteellä on ihoa kosteuttava vaikutus. Levitä hoitoa vaativalle alueelle ja anna vaikuttaa, kunnes se on kokonaan imeytynyt.

Halutessasi voit kääriä palovamman puhtaaseen sideharsoon, vaikka on parempi antaa haavan ”hengittää”.

Vakavat palovammat: milloin sairaalaan

vesi kiehuu

Kuvitellaan, että kattilallinen kiehuvaa vettä kaatuu päällesi.

Vaatteet saattavat tarttua kiinni ihoosi. Älä yritä irrottaa niitä itse. Kostuta alue kylmällä vedellä ja mene välittömästi päivystykseen. Lääkärit hoitavat vaatteiden irrotuksen oikealla tavalla, jotta niistä ei aiheudu enempää haittaa.

Jos palovamma saa aikaan rakkuloita, älä puhkaise niitä, sillä tämä voi aiheuttaa vakavampaa haittaa, arpia ja jopa tulehduksen. Peitä rakkula siteellä päivän ajaksi, jotta se ei puhkea, ja anna sen hengittää muutaman minuutin ajan. Ole kuitenkin varovainen, sillä jos rakkula on suuri, suosittelemme käymään lääkärissä.

Jos rakkula on hyvin kivulias ja aiheuttaa painetta, jonka vuoksi et kykene liikuttamaan aluetta normaalisti, voit tehdä siihen pienen viillon päästääksesi nesteen ulos. Varmista kuitenkin, että ensin desinfioit käyttämäsi välineen.

Muista lukea: 7 loistavaa keinoa raskausarpien häivyttämiseen

Vaiheet palovammojen hoitamiseksi kotona

Kotihoito toimii vain pieniin pinnallisiin palovammoihin, aina toisen asteen palovammoihin asti. Vakavampien palovammojen kohdalla sinun tulisi aina mennä lääkäriin.

Laskettuasi kylmää vettä ensiapuna suosittelemme seuraavaa:

  • Levitä hieman vaseliinia ja peitä palovamma puhtaalla sideharsolla.
  • Pidä se siteeseen peitettynä ensimmäisen päivän ajan liikuttelematta aluetta liikaa.
  • Ota kipulääkettä (kuten ibuprofeenia)
  • Kostuta sideharso ennen poistoa, jotta se ei tartu ihoon.
  • 7 päivän kuluttua puhdista alue ja poista kuollut ihosolukko käyttämällä isotonisella vedellä kosteutettua sideharsoa. Älä kuitenkaan yritä poistaa ihoa väkisin; se irtoaa lopulta itsekseen.

Artikkelikuvan käyttöluvan on myöntänyt wikiHow.com

 

 

UUTISIA VERKOSSA