Logo image
Logo image

Miten päästä eroon väsymyksestä työpäivinä?

3 minuuttia
Jos olet töissä ja silmät eivät tahdo pysyä auki, kannattaa muuttaa arjen tottumuksia. Nyt kerromme vinkeistä väsymyksen välttämiseksi arkipäivinä, ja seuraaviin neuvoihin ei kuulu kahvinjuonti!
Miten päästä eroon väsymyksestä työpäivinä?
Viimeisin päivitys: 22 maaliskuuta, 2019

Jotkut ihmiset tekevät sen virheen, että juovat kahvia jatkuvasti työpäivinä välttääkseen velttoutta ja päästäkseen eroon väsymyksestä. Näin syntyy riippuvuus, ja tapaa kannattaa ehdottomasti välttää.

Miltä tuntuisi olla pirteä koko päivän? Näin pääset eroon väsymyksestä

Silmäluomet sulkeutuvat lähes huomaamatta, koordinaatio ja keskittymiskyky katoavat… Parasta olisit ottaa nokoset, mutta töissä tämä ei ole mahdollista.

Näitä tilanteita välttääksesi kannattaa tehdä eräitä muutoksia arjen tottumuksiin ja ottaa muutamia uusia tapoja. Jatka lukemista, jos haluat lakata nukahtelemasta työpöytäsi ääreen.

Lue aiheesta lisää: 5 iltatottumusta, jotka ehkäisevät väsymystä

1. Vesi, vesi ja vielä kerran vesi

Some figure

Kun meinaat nukahtaa kesken töiden, parasta on juoda täysi lasillinen vettä. Keho menee “unitilaan”, jos se ei saa riittävästi nestettä.

Lisäksi suosittelemme, että kun tulet kotiin töistä ja tehtävää riittää loppupäiväksi, käyt kylmässä suihkussa (niin viileässä kuin on järkevää) aktivoidaksesi verenkiertoasi ja virkistyäksesi.

Kuuma vesi rentouttaa virkistämisen sijaan. Jos et pääse suihkuun, voit pestä kasvot kylmällä vedellä.

2. Nuku kunnolla öisin

Some figure

Vaikka tämä tuntuu turhalta neuvolta, uni on aina avainasia päivän virkeyden kannalta. Jos lepäät kunnolla yöllä, heräät rentoutuneena ja virkistyneenä.

Sanotaan, että aikuisen tulisi saada kahdeksan tuntia unta joka yö, mutta määrä riippuu ihmisestä. Lisäksi kannattaisi mennä nukkumaan ja herätä aina samaan aikaan, jotta keho tottuu.

Viikonlopun tai lomien nukkumismaratonit ovat täysin turhia. Väsymystä kertyy, mutta levätä ei voi varastoon. Itse asiassa runsas nukkuminen voi olla haitallista ja lisätä uneliaisuutta.

3. Avaa verhot

Some figure

Aivot vastaavat siitä, että elinten toiminnot mahdollistuvat tai tulevat mahdottomiksi. Hyvä tapa välttää ongelmia on varmistaa, että vietät aikaa tiloissa, joissa on runsaammin luonnonvaloa.

Asia on yksinkertainen: kun mieli havaitsee valoa, se ymmärtää, että sen tulee hoitaa asioita. Sen sijaan valaistuksen ollessa vähäistä, mielen kannalta on aika rentoutua, levätä ja nukkua.

Jos sinulla ei ole ikkunaa työpaikalla vieressäsi, laita päälle kirkas lamppu, jotta voisit “huijata” aivojasi.

4. Nauti omena päivässä

Some figure

Yksi suurimmista virheistä väsymyksen torjunnassa on kahvin runsas juonti. Ongelmana on, että voit tulla hyvin riippuvaiseksi kahvista ja tarvita sitä yhä useammin päivän aikana.

Voit valita muitakin virkistäviä ruokia, kuten omenan. Siinä on runsaasti vettä, joten se estää nesteytyksen puutetta, ja pureminen ja pureskelu saavat aivot heräämään.

Lisäksi omena on erinomaista ruokaa leivän syönnin välttämiseksi aamulla.

5. Painonpudotus

Some figure

Kun ihmisellä on ylipainoa, on normaalia olla väsynyt, sillä liikakilot luovat lisää painetta sydämessä ja keuhkoissa. Tämä ei silti tarkoita, että laiha olisi aina energinen, mutta liikalihavat ihmiset väsyvät kylläkin nopeammin.

Tee siis kehollesi palvelus ja karista kiloja, jos sinulla on paljon ylipainoa.

Lue aiheesta lisää: Kuivatut hedelmät ja pähkinät voivat auttaa painonpudotuksessa

6. Ryhdy haastaviin keskusteluihin

Some figure

Emme kannusta tällä aggressiivisuuteen, vaan keskusteluihin jotka voivat “herättää” mielesi. Mielenkiintoiset keskustelut saavat pirteämmäksi– voit jutella vaikkapa politiikasta, taloudesta tai mistä vaan, mikä kiinnostaa.

Aivojen tarvitsee pysyä aktiivisina reagoidakseen toiseen ihmiseen, ja tämä “euforia” ei katoa aivan hetkessä. Älä ryhdy tappeluihin toimistolla, vaan tutki erilaisia mielipiteitä, jotta voisit torjua nukahtamista.

7. Kuuntele musiikkia

Some figure

Jotkut melodiat pystyvät tekemään ihmisen automaattisesti pirteämmäksi ja liikuttamaan jalkoja toimistopöydän alla. Musiikki aktivoi aivoja tavalla, joka parantaa keskittymistä, mielialaa ja muistia. Se auttaa myös estämään uneliaisuutta.

Jos et voi huudattaa radiota, voit aina nauttia musiikista kuulokkeiden kautta (ja ilman, että kukaan huomaisi).

8. Ala liikkua!

Some figure

Samassa asennossa oleminen tuntikausia saa olon uneliaaksi ja veltoksi. Voit välttää tätä niinkin helpolla konstilla kuin nousemalla ylös aina silloin tällöin ja kävelemällä hiukan ympäriinsä. Sen sijaan että lähetät aina sähköpostia kollegalle toiseen kerrokseen, voit käydä sanomassa asiasi suoraan.

Lounaalle voidaan lähteä pois työpaikkarakennuksesta, ja voit kulkea portaita hissin sijasta, jos joudut hoitamaan asioita. Näin pystyt aktivoimaan verenkiertoasi ja pääset eroon väsymyksestä.

Velttoudesta työaikana voidaan kyllä päästä eroon – kyse on omien tottumusten muuttamisesta. Tartutko tilaisuuteen?


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Duelo Marcos M., Escribano Ceruelo E., Muñoz Velasco F.. Obesidad. Rev Pediatr Aten Primaria  [Internet]. 2009  Oct [citado  2018  Dic  14] ;  11( Suppl 16 ): 239-257. Disponible en: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1139-76322009000600008&lng=es.
  • Pardo Lozano, R, Alvarez García, Y, Barral Tafalla, D, Farré Albaladejo, M. Cafeína: un nutriente, un fármaco, o una droga de abuso. Adicciones [Internet]. 2007;19(3):225-238. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=289122084002
  • Romero-Pérez, I, Monterrosa-Castro, Á, Paternina-Caicedo, Á. El sobrepeso y la obesidad se asocian a mayor prevalencia de síntomas menopaúsicos y deterioro severo de la calidad de vida. Salud Uninorte [Internet]. 2014;30(2):180-191. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=81732428009</div>

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.