Kuinka paljon kahvia voimme päivittäin juoda?

1 helmikuun, 2019
Espanjassa keskivertoihminen juo noin 4,5 kg kahvia vuodessa. Kuinka paljon kahvia saisimme todella juoda?

Se, kuinka paljon kahvia ihminen voi juoda päivässä, riippuu ihmisen iästä sekä painosta. Voimme kuitenkin saada energiaa myös muista lähteistä kahvin lisäksi.

Kahvin ansiosta voimme hallita väsymystä, työskennellä tehokkaammin ja herätä oikealla jalalla joka aamu.

On useita maita, joilla on jopa oma päivä omistettuna tälle suositulle juomalle. Monet ihmiset ympäri maailman vannovat sen pääainesosan eteen: se on tietenkin kofeiini.

Liiallinen kofeiini on huonoksi

Kofeiini sisältää keholle positiivisia ominaisuuksia. Sen käyttäminen liiallisessa määrin voi kuitenkin aiheuttaa haitallisia vaikutuksia kenen tahansa terveydelle.

Tämän alkaloidin yliannostus riittää aiheuttamaan vakavia oireita kuten:

Vaikka kofeiinia pitäisikin käyttää huomattavan suuri määrä kärsiäkseen tällaisista sairauksista, voi ihminen jopa kuolla kofeiinin yliannostukseen.

Kaikki riippuu yksilön kehosta.

Lue myös: Kaikki mitä et tiennyt kahvista

Kuinka paljon kofeiinia on kupillisessa kahvia?

kuinka paljon kahvia voi päivässä juoda

On hyvin suhteellista sanoa kuinka paljon kofeiinia yhdessä kahvikupillisessa on. Se riippuu määrästä ja jauhettujen kahvipapujen laadusta, joita tähän suosittuun juomaan on käytetty.

On arvioitu, että yhdessä kupillisessa saattaa olla 50-400 mg kofeiinia. Määrä riippuu tietenkin myös kahvin ja veden jakautumisesta jokaisessa kupillisessa, eli kuinka vahvaa juoma on.

Tiedämme myös, että 10 g annos voi olla kuollettava ihmiskeholle. Tämä mielessä pitäen ihmisen tulisi juoda 25 kupillista kahvia hyvin lyhyessä ajassa kohdatakseen sen komplikaatiot.

Paino ja myrkyn määrä

Mikä on oikea määrä kofeiinia? Se riippuu myös ihmisen painosta.

  • Esimerkiksi alle 50 kg painavalle ihmiselle voi koitua vakavia ongelmia, jos hän nauttii 7,5 g kofeiinia. Se voi jopa johtaa kuolemaan.
  • Yli 78 kg painava ihminen voi kohdata kuoleman nauttiessaan 12 g kofeiinia. Jotkut analyytikot sanovat, että yli 90 espressoannoksen nauttiminen voi johtaa välittömään kuolemaan.

Meidän täytyy olla varovaisia lasten suhteen kun on kyse kofeiinista, sillä heillä on nopeampi aineenvaihdunta.

  • Lasten tapauksessa 35 mg kiloa kohden voi olla riittävästi vakavaan kofeiiniin yliannostukseen.
  • Se on joka tapauksessa sellainen määrä kahvia, jota aikuinenkaan ei normaalisti joisi yhdeltä istumalta.

Kuinka paljon kahvia on oikea määrä?

jauhettu kahvi

Tällä hetkellä uskotaan, että meidän ei pitäisi juoda yli 4 kupillista kahvia päivässä. Se on ihanteellinen käyttöraja, mutta on joitakin ihmisiä, jotka ylittävät sen heittämällä.

Ottaen tämän huomioon meidän pitäisi olettaa jokaisen kehon sietokyvyn tietyille aineille olevan ainutlaatuinen ja yksilöllinen kyky.

Omien rajojemme ylittäminen voi aiheuttaa pieniä oireita kuten:

  • Nukkumisvaikeudet
  • Huimaus
  • Vatsakipu
  • Ärtyneisyys
  • Kohonnut pulssi

Lue myös tämä artikkeli: Terveellisiä ja herkullisia kahvireseptejä

On myös muita vaihtoehtoja

Jos haluamme olla tehokkaampia, pysyä hereillä tai herätä pirteämmin, on myös muita vaihtoehtoja kahvin täydennykseksi.

Esimerkiksi suklaapatukka voi tuoda meille uutta energiaa ja jopa aktivoida aineita kuten endorfiineja ja fenyylietyyliamiinia, jotka yhdistetään onnellisuuden tunteeseen.

Voit myös juoda teetä, joka stimuloi ja pitää huomiomme keskittyneenä. Joissakin teejuomissa on kofeiinia, mutta pienemmissä määrin kun kahvissa.

Parasta on se, että kofeiini ei ole ainoa alkaloidi, joka voi tehostaa fyysistä ja älyllistä suorituskykyä.

Välttele riippuvuutta

kupillinen kahvia

Kahvin tai muiden kofeiinipitoisten juomien juominen aterioiden kanssa voi auttaa ylläpitämään hyvää verenpainetta. Ei ole kuitenkaan hyvä idea käyttää niitä väärin, koska se voi aiheuttaa muita lääketieteellisiä ongelmia.

Kaikella todennäköisyydellä kofeiini saattaa vain olla kaikista käytetyin ja tunnetuin laillinen huumausaine koko maailmassa. On myös totta, että se on psykotrooppinen aine ja sen myötä se voi johtaa riippuvuuteen niiden keskuudessa, joiden on tapana juoda sitä.

Säännölliset kahvinjuojat kokevat vieroitusoireita, jos he eivät saa kofeiinia 24 peräkkäisen tunnin aikana.

Tarkemmin sanottuna viittaamme lihaskipuun ja päänsärkyyn, fyysiseen väsymykseen sekä ummetusongelmiin.

Joten uneliaisuus ja keskittymispuute, jota koemme kun emme saa tarpeeksi kofeiinia, voi oikeasti johtua säännöllisestä kahvin juonnista.

Yhteenvetona voidaan sanoa, että kahvin juonnilla ei ole negatiivista vaikutusta kehoon niin kauan kun juomme sitä kohtuudella. Sinun kehosi kertoo, kuinka paljon kahvia on sinulle sopiva määrä. Kuuntele kehoasi.

Sen hyödyt ovat positiivisia tehokkuutemme kannalta, mutta sen väärinkäyttö voi saada aikaan päinvastaisen vaikutuksen.

Esquivel, P., & Jiménez, V. M. (2012). Functional properties of coffee and coffee by-products. Food Research International. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2011.05.028

de Mejia, E. G., & Ramirez-Mares, M. V. (2014). Impact of caffeine and coffee on our health. Trends in Endocrinology and Metabolism. https://doi.org/10.1016/j.tem.2014.07.003

Nieber, K. (2017). The Impact of Coffee on Health. Planta Medica. https://doi.org/10.1055/s-0043-115007