Kuivatut hedelmät ja pähkinät voivat auttaa painonpudotuksessa

Kuivattujen hedelmien ja pähkinöiden syöminen auttaa ravitsemaan kehoa. Niiden moniin ominaisuuksiin kuuluu se, että ne auttavat laihtumaan sillä ne pitävät vatsan kylläisenä pitkään.
Kuivatut hedelmät ja pähkinät voivat auttaa painonpudotuksessa
Elisa Morales Lupayante

Kirjoittanut ja tarkastanut liikuntapedagogi ja ravitsemusterapeutti Elisa Morales Lupayante.

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Kuivatut hedelmät ja pähkinät ovat mahtava tapa tasapainottaa ruokavaliota ja saada hyvä päivittäinen annos vitamiineja, proteiinia sekä ravintoaineita.

Vaikka kuivatut hedelmät ja pähkinät ovatkin pieniä kooltaan, ovat ne täynnä keholle hyödyllisiä ominaisuuksia.

siemenet ja pähkinät

Yksi pähkinöiden pääominaisuuksista on se, että ne sisältävät alle 50 % vettä. Se ei kuitenkaan estä niitä olemasta täynnä vitamiineja ja mineraaleja, jotka parantavat kehon yleistä kuntoa.

Kuivatuissa hedelmissä ja pähkinöissä on muun muassa:

 • B-vitamiinia
 • Foolihappoa
 • Kaliumia
 • Rautaa
 • Kuitua
 • Kuparia
 • Sinkkiä
 • E-vitamiinia
 • Kalsiumia
 • Magnesiumia

Tässä artikkelissa puhumme kahdesta ruokalajista: kuivatut hedelmät ja pähkinät.

 • Pähkinöillä on kuori, kuten pistaasipähkinöillä.
 • Kuivattuihin hedelmiin kuuluvat muun muassa rusinat ja luumut.

Kuinka kuivatut hedelmät ja pähkinät auttavat pudottamaan painoa?

vyötärön mittaus

Kun olet aterioiden välissä päivän aikana ja kaipaat välipalaa, ovat kuivatut hedelmät ja pähkinät erinomainen vaihtoehto. Ne tyydyttävät nälän ja auttavat vähentämään hiilihydraattien sekä kalorien kulutusta.

 • Koska ne sisältävät paljon kuituja, nämä ruoat auttavat sinua ehkäisemään tai lievittämään ummetusta parantaen samalla ruoansulatusta ja auttaen sinua poistamaan haitalliset jätteet.
 • Ne auttavat myös huolehtimaan luista. Niiden suuren kalsiumpitoisuuden ansiosta ne pitävät luut vahvoina ja hyvässä kunnossa ehkäisten samaan aikaan sairauksia, kuten osteoporoosia.
 • Lisäksi saat nuoremman ja terveemmän ulkonäön niiden sisältämän antioksidanttimäärän ansiosta. Tämä auttaa viivyttämään ikääntymisprosessia sekä ryppyjen ilmestymistä.

Varmista, että nautit kuivattuja hedelmiä ja pähkinöitä ilman lisättyä suolaa tai sokeria. Muutoin ne menettävät niiden ominaisuutensa ja voivat saada sinut lihomaan.

Jos saat liiallisen määrän suolaa, se saa sinut käyttämään enemmän nesteitä ja kuormittaa munuaisiasi.

Seuraavaksi tarkastelemme kuutta ruokaa tässä kategoriassa, jotka auttavat sinua ylläpitämään kehon oikeanlaista toimintaa ja pudottamaan painoa.

saksanpähkinä

Saksanpähkinät

Saksanpähkinät ovat pähkinöitä, joita ympäröi kova, pyöreä ja paksu kuori.

Saksanpähkinöiden syöminen voi auttaa sinua vähentämään vatsaan kertyvän rasvan määrää. Ruokahalun vähentämisen lisäksi ne sisältävät myös minimaalisen määrän hiilihydraatteja.

Pistaasipähkinät

Pistaasipähkinät ovat violetteja pähkinöitä, joilla on vihreä ydin. Nämä pähkinät ovat kovan kuoren peittämiä, joka on puolittunut kahtia ja suhteellisen helppo avata.

Kehon aineenvaihdunta käsittelee pistaasipähkinät täysin, mikä johtaa alhaiseen kaloreiden saantiin. Ne ovat myös hyviä parantamaan näköä ja auttamaan terveiden ja vahvojen hampaiden saantia.

Mantelit

läjä manteleita

Mantelit ovat valkoisia pähkinöitä, joita ympäröi ohut, ruskea kuori.

Nämä pähkinät sisältävät terveellisiä rasvoja, jotka lievittävät nälänhimoa ja auttavat sinua tarkkailemaan painoa. Lisäksi mantelit parantavat ruoansulatusta ja ovat hyödyllisiä korkean kolesterolitason ehkäisyssä ja sydänongelmissa.

Auringonkukansiemenet

auringonkukansiemenet painonpudotuksessa

Näillä siemenillä on valkoinen ydin, jota ympäröi musta, valkoraitainen kuori. Ne ovat peräisin auringonkukista.

Aivan kuten useimmat pähkinät, auringonkukansiemenet sisältävät suuren määrän kehoa puhdistavia vitamiineja sekä terveellisiä rasvoja.

Kun niitä käytetään oikean määrän verran, auringonkukansiemenet tarjoavat paljon Omega-3-, -6- ja -9 -rasvahappoja, jotka parantavat kehon yleistä kuntoa ja stimuloivat painonpudotusta.

Luumut

kuivatut hedelmät ja pähkinät

Tällä kuivatulla hedelmällä on tumma ja ryppyinen ulkonäkö. Sen epämiellyttävästä ulkonäöstä huolimatta se on makea hedelmä, jossa on paljon ravintoaineita.

Kiitos sen lukuisten ominaisuuksien, luumut parantavat aineenvaihduntaa ja puhdistavat kehon. Luonnollisesti tämä auttaa sinua välttämään ummetukseen ja rasvan kerääntymiseen liittyviä ongelmia.

Taatelit

taatelit

Lopuksi mainitsemme taatelit. Taatelit tulevat taatelipalmupuusta. Ne ovat ovaalinmuotoisia hedelmiä, joiden väri vaihtelee punaisen ja keltaisen välillä. Kuten saatat tietää, taatelien syöminen antaa sinulle mahtavan kuituannoksen.

Taatelit eivät kuitenkaan ainoastaan auta tyydyttämään nälkää ja hallitsemaan painoa. Ne parantavat myös aivojen aktiivisuutta.

Lisäksi taatelit ovat luonnollinen hoitokeino allergiaa ja anemiaa vastaan taistelemisessa.

Vältä syömästä kuivattuja hedelmiä ja pähkinöitä liikaa

Kuten kaikkien ruokien kohdalla, myös kuivattuja hedelmiä ja pähkinöitä on syytä syödä maltillisesti.

Siitä syystä on paras keskustella ravitsemusasiantuntijan kanssa ohjeistuksen saamiseksi. Jokaisen ihmisen keho on erilainen, joten on tärkeää selvittää millainen määrä on sinulle oikea. 

Ostaessasi kuivattuja hedelmiä ja pähkinöitä, varmista että ne ovat kypsiä ja että kuori (jos niissä on sellainen) näyttää normaalilta. Muutoin ne saattavat sisältää sientä tai hometta (jos ne näyttävät vihertäviltä ulkopuolelta).

Joitakin yleisimpiä riskejä liiallisessa kuivattujen hedelmien ja pähkinöiden syömisessä ovat:

 • Raakojen hedelmien syömisestä aiheutuvat myrkyt
 • Allergiset reaktiot
 • Ripuli
 • Munuaiskivet

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Grillo A, Salvi L, Coruzzi P, Salvi P, Parati G. Sodium Intake and Hypertension. Nutrients. 2019 Aug 21. 11 (9): 1970.
 • Hayes D, Angove M, et al. Walnuts (Junglans regia) chemical composition and research in human health. Critical Reviews Food Science and Nutrition. Junio 2016. 56 (8): 1231-41.
 • Lutz M. Nuts and body weight. An overview. Journal of Nutrition and Health Sciences. Febrero 2016. 3 (1).
 • Rock Ch, Zunshine E, et al. Effects of pistachio consumption in a behavioral weight loss intervention on weight change, cardiometabolic factors and dietary intake. Nutrients. 2020. 12 (7): 2155.
 • Ros E. Health benefits of nut consumption. Nutrients. Julio 2010. 2 (7): 652-682.
 • Warrilow A, Mellor D, McKune A, Pumpa K. Dietary fat, fibre, satiation, and satiety-a systematic review of acute studies. European Journal of Clinical Nutrition. 2019 Mar. 73 (3): 333-344.
 • Wien MA, Sabaté JM, Iklé DN, Cole SE, Kandeel FR. Almonds vs complex carbohydrates in a weight reduction program. Int J Obes Relat Metab Disord. 2003 Nov. 27 (11): 1365-72.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.