Logo image
Logo image

Kipeä kurkku hoituu näillä 10 ruoalla

3 minuuttia
Porkkanoissa on runsaasti A-, C- ja K-vitamiinia, kuten myös kuitua ja kaliumia, ja niitä kannattaa syödä keitettyinä, jotta voisit parhaiten hoitaa kipeää kurkkuasi sekä vahvistaa vastustuskykyäsi.
Kipeä kurkku hoituu näillä 10 ruoalla
Viimeisin päivitys: 13 toukokuuta, 2019

Kurkku voi kipeytyä milloin tahansa, ja se voi olla seurausta esimerkiksi bakteeri- tai virustulehduksesta. Tällaiset tulehdukset aiheuttavat vilustumista, flunssaa, kurkun streptokokkitulehdusta ja mononukleoosia. Kipeä kurkku voi myös olla tulosta tupakoinnista, liiallisesta suun kautta hengittämisestä nukkuessa, saastuneessa ilmassa oleilusta tai monen tyyppisistä allergioista.

Mikä ongelma kipeän kurkun sitten aiheuttaakin, kannattaa toimia niin, että voit lievittää kipuun syynä olevaa tulehdusta sekä estää ongelmaa muuttumasta vakavammaksi. Vaikka ruoka ei välttämättä tulekaan ensimmäisenä mieleen kun kurkku tuntuu ikävältä, ravinto on kuitenkin mahdollinen apukeino kurkkukivun häivyttämisessä: eräät tuotteet ovat tehokkaita lääkkeitä tämän tavallisen vaivan hoidossa.

Tällä kertaa kerromme siis mitkä ovat 10 parasta ruokaa kipeän kurkun hoitamiseksi. Näillä tuotteilla pystyt antamaan elimistöllesi sellaisia ravinteita, joilla ärtynyttä kurkkua voidaan tyynnyttää, ja samalla voit lievittää epämukavaa oloasi. Jatka siis lukemista, jos haluat hoitaa kurkkuasi luonnollisin keinoin ravinnon avulla!

Hoida kipeä kurkku banaanilla

Some figure

Banaaneissa on monia ravinteita, kuten esimerkiksi B6-vitamiinia, kaliumia ja tietysti C-vitamiinia. Banaani on pehmeä hedelmä, joten se on helppo niellä myös kipeällä kurkulla, eikä banaanin vähäinen happoisuus aiheuta epämukavuutta.

Hunaja ja sitruunahoito ja kipeä kurkku

Tämä on yksi niistä ikivanhoista resepteistä, jotka tunnetaan hyvänä kipeän kurkun apuna sekä tulehdusten lievittäjänä. Se voi auttaa myös muiden oireiden kanssa, kuten esimerkiksi yskän ja tukkoisuuden. Jotta voisit valmistaa tämän hoidon, sekoita sitruunamehua ruokalusikalliseen hunajaa, ja nauti seosta sitten sellaisenaan tai laimenna sitä kupilliseen lämmintä vettä.

Kipeä kurkku – siihen tepsii inkivääri- tai hunajatee

Some figure

Jotta voisit lievittää ärtyneen kurkun tuottamaa kipua, kannattaa ottaa avuksi inkivääri tai hunaja ja valmistaa maittava tee.

Inkiväärillä on tehokkaita kehon tulehduksia vastaan taistelevia ominaisuuksia, jotka vähentävät kipeän kurkun aiheuttamaa epämukavuutta nopeasti. Hunaja on luonnollinen antibiootti, joka auttaa torjumaan tulehduksia sekä samalla tyynnyttää ärtynyttä kurkkua.

Kaura

Tämä pehmeä ruoka on mieto kurkulle, ja sitä voidaan yhdistää hunajaan tai banaaniin, jotta kauran ominaisuudet voitaisiin käyttää mahdollisimman tehokkaasti hyödyksi. Kaurassa on liukenevaa kuitua, joka on avuksi kolesterolin kannalta. Lisäksi siinä on runsaasti proteiinia, joka auttaa parantamaan fyysistä suorituskykyäsi sekä tarjoaa tukevan kylläisyyden tunteen, joka kestää pitkälle seuraavaan ateriaan asti.

Täysjyväpasta

Täysjyväpastasta saa monia ravinteita, kuten esimerkiksi kuitua, rautaa, sinkkiä ja B1-, B2-, B3- ja E-vitamiinia. Se auttaa tyynnyttämään ärtynyttä kurkkua, sillä se on helposti syötävää ja erittäin maukasta ruokaa esimerkiksi lämmitettynä ja vähärasvaisen kermakastikkeen kanssa.

Keitetyt porkkanat

Porkkanassa on myöskin loistava määrä ravinteita, kuten A-, C- ja K-vitamiinia, kuten myös kuitua ja kaliumia. Tämä kasvis vahvistaa vastustuskykyä sekä auttaa vähentämään kurkun särkyä, ja tämä pätee etenkin keitettyyn porkkanaan. Ota kuitenkin huomioon, että jos syöt porkkanaa raakana, se voi olla liian rasittavaa kipeälle kurkulle, ja ongelma saattaa itse asiassa pahentua.

Kanakeitto

Tämä klassinen kurkkukivun lievittäjä parantaa kehon vastustuskykyä virustulehduksia vastaan, ja lisäksi se helpottaa tukkoisuuden tuottamaa epämiellyttävä oloa. Kanakeiton kevyet tulehduksia vastaan taistelevat vaikutukset estävät viruksia pääsemästä yhteyksiin limakalvojen kanssa. Kokeile vaikkapa sellaista reseptiä, jossa on mukana porkkanoita, sipulia, selleriä, naurista, perunaa ja valkosipulia.

Munakokkeli kananmunan valkuaisesta

Kananmunat ovat loistavaa ravintoa, ja ne ovat on erittäin helppo valinta ruoansulatuksen kannalta. Niistä saa proteiinia ja muita hyvin tärkeitä ravinteita, ja kannattaakin kokeilla kananmunan valkuaisista valmistettua munakasta, jolla pystyt taistelemaan tulehtuneisuutta vastaan sekä helpottamaan kurkkukipua. Muista kuitenkin, että kurkun ollessa kipeä munakkaassa ei kannata käyttää mitään mausteita!

Salvia

Some figure

Salvia on loistava kasvi, jolla on monia lääkinnällisiä ominaisuuksia, ja sitä onkin käytetty jo vuosisatojen ajan esimerkiksi kipeän kurkun hoidossa. Siitä saa runsaasti entsyymejä, flavonoideja ja fenolihappoja. Voit valmistaa esimerkiksi salviateetä, tai voit laittaa sitä lisukkeeksi keittoihisi.

Valkosipuli ja sipuli

Sekä valkosipuli että sipuli sisältävät sulfuuriyhdisteitä, jotka torjuvat liman muodostumista sekä edistävät liman irtoamista hengitysteistä. Näitä kahta tuotetta pidetään eräinä kaikkein tehokkaimmista luonnon antibiooteista, ja ne kykenevätkin taistelemaan tehokkaasti sekä virusten että bakteerien aiheuttamia tulehduksia vastaan. Siten sipuli ja valkosipuli lievittävät oivallisesti myös kurkun tuottamaa särkyä.

Seuraavan kerran kun siis tunnet kurkkusi epämiellyttävän tuntuiseksi, ota avuksesi nämä 10 tehokasta kurkkukipua lievittävää ruokaa, ja voit parantaa oloasi luonnollisesti ja helposti!

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.