Banaaninkuoren yllättävät käyttötavat

Banaaninkuoria voi käyttää ulkoisesti ja sisäisesti sairauksien hoitamiseen. Ne häivyttävät myös juonteita ja ryppyjä.

Jos olisimme kaikki tietoisia siitä, miten mahtavia hyötyjä nauttimiemme hedelmien ja kasvisten kuoriin piiloutuu, emme koskaan heittäisi niitä roskiin! Osa hedelmien ja kasvisten kuorista on syötäviä, ja yllättävän usein juuri kuoret sisältävät eniten ravintoaineita. Tässä artikkelissa tutustumme banaaninkuorien hyötyihin ja käyttöön.

Banaaninkuoren ravintosisältö

Banaaneja syödään ympäri maailmaa ja ne ovat helppo ja nopea välipala. Banaani sopii jälkiruokiin ja terveelliseksi naposteluruuaksi. Lapset pitävät yleensä banaanin makeasta mausta ja pehmeästä koostumuksesta.

Et kuitenkaan välttämättä ole tietoinen siitä, että myös banaaninkuori sisältää paljon ravintoaineita. Kuoresta saa mm. rautaa, kaliumia, B-vitamiineja, C- ja K-vitamiinia. Tämän lisäksi kuoresta löytyy magnesiumia, kuitua, antioksidantteja ja kuparia.

Jos haluat hyödyntää banaaninkuorta, suosittelemme ostamaan luomutuotettuja banaaneja, joiden kasvatuksessa ei ole käytetty haitallisia myrkkyjä ja kemikaaleja.

Suositeltua lukemista: Miksi kypsät banaanit ovat terveellisiä?

Banaaninkuori: hyödyt ja käyttö

Et ole välttämättä koskaan suonut ajatustakaan banaaninkuorille, vaan olet heittänyt ne huoletta roska-astiaan. Tämän artikkelin luettasi haluat varmasti kokeilla eri keinoja niiden hyödyntämiseen.

Kuoret parantavat suoliston terveyttä

Jos kärsit ummetuksesta tai muista suoliston vaivoista, voi banaaninkuorien syöminen lisätä ravinnosta saamasi kuidun määrää ja helpottaa ruuansulatusprosessia. Aloita nauttimalla kuorta pienissä määrin, ja kun totut makuun ja koostumukseen, voit syödä niitä enemmänkin.

Kuoresta saamasi kuitu helpottaa hidasta ruuansulatusta.

Hoida päänsärkyä

Painele kuoren sisäpinta suoraan ohimoille ja otsalle. Anna vaikuttaa vähintään 5 minuuttia. Voit teipata kuoren paikoilleen tai pidellä siitä kiinni. Rentoudu, istahda mukavalle tuolille ja anna kuoren lievittää särkyä.

Suojaa näköäsi

Viipaloitu banaani

Parantaaksesi silmien terveyttä tulee sinun nauttia kuori sisäisesti. Kuoren sisältämä betakaroteeni (sama ainesosa, joka tekee porkkanoista silmien terveydelle hyödyllisiä) kohentaa silmän toimintaa ja näkökykyä. Kuoren sisältämä A-vitamiini suojaa verkkokalvoja.

Alenna kolesterolia

Jos hiljattaisista verikokeista paljastuu kohonnut kolesteroli, voit alentaa kolesterolia syömällä banaania kuorineen.

Kuorien nauttiminen auttaa poistamaan suoniin kertynyttä rasvaa. Lisäksi banaanin sisältämä kalium alentaa verenpainetta.

Hoida iho-ongelmia

Pilkottu banaani ja kokonaiset kuorineen

Oletko kärsinyt vakavasta vammasta ja saanut jättimäisen mustelman johonkin kehonosaan? Banaaninkuorta käyttämällä voit häivyttää mustelman nopeasti. Painele kuoren sisäpinta mustelman päälle ja sido paikoilleen laastarilla tai harsolla. Anna sen hoitaa aluetta päivän ajan.

Jos kärsit psoriasiksesta, suosittelemme käyttämään banaaninkuorta kutinan ja kuivuuden hoitamiseen. Hiero banaaninkuoren sisäpintaa kaksi kertaa päivässä niille ihoalueille, jossa psoriasisläiskiä esiintyy.

Kuoria voi hyödyntää myös aknen hoidossa. Jos iho on ärtynyt ja tulehtunut aknen jäljiltä, hiero kuorta alueelle ja huuhtele lämpimällä vedellä ennen nukkumaanmenoa joka ilta.

Häivytä rypyt, syylät ja juonteet

Banaaninkuoret sopivat ilmejuonteiden ja ryppyjen pehmentämiseen. Tuloksia alkaa näkyä säännöllisen käytön jälkeen.

Hiero kuoren sisäpintaa ryppyiselle iholle ennen nukkumaanmenoa ja anna kuivua, älä huuhtele aluetta. Ihosi tuntuu aamulla sileältä ja pehmeältä.

Jos sinulla on syylä, josta haluaisit eroon, voit käyttää vihreän tai kirkkaan keltaisen banaanin kuorta. Kuoren sisältämät entsyymit hajottavat syylän hellävaraisesti, ilman että ärsytät ympäröivää ihoaluetta. Hiero kuoren sisäpintaa syylää vasten ja toista niin monta kertaa kuin on tarpeen.

Suositeltua lukemista: 7 vaarallista oiretta naisilla

Paranna mielialaasi

Hyväntuulinen nainen

Banaaninkuori sisältää tryptofaania. Tämä aminohappo auttaa lisäämään serotoniinin, eli onnellisuushormonin tuotantoa. Serotoniini vaikuttaa suoraan mielialaan, tekee olon energiseksi ja hyväntuuliseksi. Kuorella voi siis lievittää masennuksen ja ärtymyksen oireita. Jaksat paremmin töissä ja vapaa-ajalla, nukut paremmin ja vältät kinastelun kumppanin kanssa.

Nauttimalla kaksi banaaninkuorta päivässä kolmen peräkkäisen päivän ajan voit lisätä kehon serotoniinimäärää jopa 16 %.

Muita käyttätapoja

Edellä mainittujen käyttötapojen lisäksi voi kuorta käyttää myös seuraavin tavoin:

 • Lievitä hyönteisten puremista aiheutuvaa kutinaa ja turvotusta. Banaaninkuori sopii hytysten ja muurahaisten puremien hoitoon.
 • Kuoria voi käyttää hampaiden valkaisuun.
 • Kuorilla voi häivyttää arpia ja parantaa ihon sävyä.
 • Kuori voi auttaa häivyttämään ihon tummia läiskiä.
 • Kuori vahvistaa luustoa.
 • Kuori auttaa kehoa imeyttämään enemmän kalsiumia.
 • Kuorella voi kiillottaa kengät.
 • Kuorella voi kiillottaa hopea-astiat.
 • Kuorta voi käyttää paremman kompostijätteen luomiseen.
 • Kuorella voi lannoittaa kasvimaata ja kukkapenkkejä.
 • Kuorta käyttämällä voi päästä eroon puutarhaa vainoavista tuholaisista.
 • Kuorella voi hillitä kutinaa ja ihottumaa.
 • Kuorella voi houkutella perhosia.
 • Kuorella voi helpottaa tikkujen poistamista iholta.
 • Käytä kuorta huonekasvien lehtien kiillottamiseen.
 • Kuori houkuttaa luokseen yöperhosia, joten jos olet kiinnostunut niiden keräämisestä, voi kuori auttaa niiden nappaamisessa.