Nuorekkuutta edistävät hedelmät ja vihannekset

Ruusukaalissa on runsaasti C-vitamiinia, joka edistää kollageenin tuotantoa kehossa sekä antaa suojaa vapaita radikaaleja vastaan - siten se on oiva tuote ikääntymisen vaikutusten jarruttamiseksi.

Jos yksi uudenvuodenlupauksistasi on aina se tyypillinen, eli ruokavalion parantaminen tai painon pudottaminen, olet ehkä jo kiinnittänyt huomiota niin kutsuttuihin superruokiin. Nämä ovat hedelmiä, vihanneksia, pähkinöitä yms, joissa on paljon fytoravinteita, mineraaleja, vitamiineja, elintärkeitä proteiineja ja aminohappoja. Ne eivät ainoastaan auta tiettyjen sairauksien torjunnassa, vaan sopivat myös erinomaisesti kehon puhdistukseen ja ikääntymisen vaikutusten torjumiseen.

Jotta voisit hyötyä superruoista parhaimmalla tavalla terveytesi kannalta, sinun ei tule nauttia yksinomaan näitä tuotteita – ruokavalion ei tulisi siis koostua ainoastaan esimerkiksi kaurasta ja viinirypäleistä. Paras tapa on siis noudattaa tasapainoista ruokavaliota, johon kuuluu paljon näitä niin kutsuttuja superruokia. Samalla kannattaa ehdottomasti muuttaa elämäntapaa aktiivisemmaksi, mikä tarkoittaa runsaasti liikuntaa ja tehokasta stressinhallintaa.

Tämänkertaisessa artikkelissamme kerromme siis 5 parhaasta kasviksesta ja hedelmästä kehon puhdistuksen ja ikääntymisen merkkien torjuntaan. Tulet varmasti ihastumaan näihin herkullisiin luonnontuotteisiin, joten jatka lukemista ja kokeile kotona!

1. Ruusukaali

 

ruusukaali

Ruusukaali on herkullinen lisä mihin tahansa ruokaan, ja siitä saa suuren määrän erilaisia elimistöä hyödyttäviä yhdisteitä. Ruusukaali onkin ehdoton vihannes kehon puhdistukseen ja sen elinvoimaisuuden ylläpitoon vuosien kuluessa. Mistä ruusukaalin kyvyt sitten johtuvat? Seuraavassa kerromme tarkemmin tämän loistotuotteen terveyttä edistävistä ominaisuuksista.

 • Ruusukaalissa on runsaasti A-, C- ja E-vitamiinia sekä luteiinia, joista kaikista saa hyvän avun vapaiden radikaalien vaikutusten hillitsemiseksi sekä solujen hapettumisen estämiseksi (tämä liittyy ikääntymiseen ja kasvainten kehittymiseen).
 • Ruusukaalissa on myös ainetta nimeltään sinigriini, joka antaa maksalle suojaa ja tehostaa sen tärkeimpiä toimintoja. Näihin tehtäviin kuuluvat esimerkiksi solujen ikääntymisen prosessiin liittyvien myrkyllisten aineiden poistaminen sekä kehon yleinen puhdistaminen.
 • Ruusukaalissa on myös runsaasti proteiinia, joka auttaa sinua pitämään parempaa huolta ihostasi ja luistasi.

2. Porkkana

Superruoat porkkana

Porkkanat ovat virkistäviä, herkullisia ja raakanakin hyviä – niitä voi syödä erittäin monella tapaa, kuten esimerkiksi raastettuina, höyrytettyinä tai muihin hedelmiin ja vihanneksiin yhdistettyinä. Porkkana sopii mainiosti myös juomiin, ja siitä saa runsaasti mineraaleja ja proteiinia. Niissä on myös mielenkiintoista yhdistettä nimeltään falcarinol, joka edistää hyvinvointia.

Iso-Britanissa sijaitsevan Newcastlen yliopiston maatalous-, ravinto- ja maaseutukehityksen osaston sekä Tanskan yliopiston mukaan keitettyjen porkkanoiden syönti tarjoaa seuraavia loistavia hyötyjä:

 • Ne parantavat ihosolujen terveyttä, mikä johtuu falcarinol-yhdisteestä, joka on erinomainen antioksidantti.
 • Porkkanoissa oleva kuitu edistää raskasmetallien poistumista elimistöstä – näitä metalleja ovat muun muassa lyijy ja kadmiun sekä monet muut keholle hyvin myrkylliset metallit.
 • Porkkanoiden viehättävä oranssi väri johtuu niiden suuresta alpha- ja betakaroteenimäärästä, mikä auttaa parantamaan ihosi ja muiden kehosi elinten solujen terveyttä.

3. Kurpitsa

Superruoat kurpitsa
Oletko jo kokeillut tätä mahtavaa tuotetta? Kannattaa todella hyödyntää kaikenlaisia kurpitsoja ympäri vuoden, sillä ne sopivat erittäin hyvin kehon puhdistuksen tueksi sekä nuorekkuuden säilyttämiseksi.

 • Kurpitsassa on paljon kuitua ja vettä, jotka molemmat ovat suureksi hyödyksi kehon puhdistuksen kannalta.
 • Siinä on runsaasti vitamiineja ja mineraaleja, ja siten kurpitsat ovat hyväksi iholle, nivelille, luille ja aivoille.
 • Lisäksi kurpitsassa on paljon kumariinia, joka on erään tyyppinen bentsopyroni, ja se auttaa vähentämään tulehtuneisuutta sekä torjuu epäterveellisiä bakteereja suolistossa.
 • Kurpitsassa on myös A- ja C-vitamiineja, kuten myös antioksidantteja, jotka torjuvat vapaiden radikaalien toimintaa sekä ennenaikaista vanhenemista.

4. Vesikrassi

Superruoat vesikrassi
Vesikrassia voi tarjoilla vaikkapa valkosipulin kera, kuullotettuna, keitettynä, raakana salaateissa tai juuston kanssa – mahdollisuudet ovat monet tämän herkullisen luonnontuotteen kanssa. Se on myös yksi parhaista kehon puhdistukseen sopivista vihanneksista, ja se edistää elimistön elinvoimaisuuden säilymistä. Nämä hyödyt ja monet muut vesikrassin ominaisuudet ovat suuri syy sisällyttää tätä tuotetta ruokavalioosi, joten seuraavan kerran kun käyt paikallisilla markkinoilla tai torilla, poimi mukaasi myös hiukan vesikrassia!

 • Vesikrassissa on runsaasti karotenoideja, jotka ovat antioksidantteja, ja ne torjuvat vapaita radikaaleja sekä edistävät ihon parantumista vahingoista.
 • Se sopii hyvin ruoansulatuksen tueksi sekä auttaa parantamaan maksan ja munuaisten toimintaa.
 • Yksi huomionarvoinen seikka on se, että vesikrassissa on suuri määrä jodia, joka auttaa säätelemään aineenvaihduntaa sekä tasapainottaa kehon painoa.
 • Vesikrassissa on myös lukuisia antioksidantteja, kuten rautaa, kalsiumia ja magnesiumia, ja sen sisältämien A-, C- ja E-vitamiinien lailla nämä aineet auttavat estämään ryppyjä ja auringon tuottamaa vahinkoa.

5. Shiitake-sienet

Superruoat shiitake
Et ehkä vielä ole kovin tuottunut sienten syöjä, mutta shiitake-sienet ovat ehdottomasti hyvä lisä kauppalistaan. Niillä on mahtavat kyvyt elimistön puhdistusta ajatellen, ja ne vahvistavat vastustuskykyä sekä säilyttävät kehon nuorekkaana – shiitakkeilla torjut elimistösi ennenaikaista vanhenemista.

Vaikka tämä sieni löytyy enemmänkin aasialaisista ruokalajeista, kannattaa shiitaketta kokeilla, sillä sen terveysvaikutukset ovat huomattavat. Katso siis seuraavalla kauppakerrallasi erikoistuotteiden osastoa, ja lisää koriisi hiukan shiitake-sieniä!

 • Niistä saa lisää energiaa sekä vahvistusta immuniteettiin.
 • Shiitakkeilla pystyt pitämään paremmin huolta maksastasi, sillä niistä saa beta-glukaania, joka poistaa kehosta haitallisia myrkyllisiä aineita.
 • Niissä on paljon B3-vitamiinia, joten ne edistävät kehoon varastoituneiden sokereiden prosessointia sekä parempaa painonhallintaa.
 • Shiitakkeet edistävät ihon säilymistä nuorekkaana, sillä niissä on antioksidantteja sekä mineraaleja, kuten esimerkiksi sinkkiä ja seleeniä.

Nauti siis kaikista näistä loistavista kasviksista, jotta voisit tehokkaammin puhdistaa kehoasi sekä elää terveempänä ja pidempään!