Stressi on haitallisinta alle 50-vuotiaille naisille

kesäkuu 12, 2017

Stressi on, kuten me kaikki jo tiedämme erittäin hyvin, ihmisen jokapäiväinen vihollinen. Ei ole terveydelle hyväksi, jos stressi pääsee kasvamaan liian suureksi ja saa meidät uuvuksiin, vieden sekä fyysisen että henkisen tasapainomme.

Vaikka tällainen stressi onkin riskitekijä sekä naisille että miehille, viimeaikaiset tutkimukset ovat paljastaneet eräitä seikkoja, jotka kannattaa ottaa huomioon.

Alle 50-vuotiaat naiset omaavat nimittäin suuremman riskin saada sepelvaltimoihin liittyviä sydänsairauksia stressin seurauksena.

Tämä on tärkeä asia, ja näin on etenkin siksi, että yleensä sydänkohtaukset tai -ongelmat yhdistetään vanhempiin miehiin. Nykyiset tutkimustulokset ovat kuitenkin osoittaneet, että todellisuus ei vastaa tätä harhakuvaa.

Naiset ovat nykypäivänä hyvin alttiita stressille. Me naiset emme hallitse stressiä hyvin, ja mikä pahinta, kun kehomme antaa meille siitä varoitusmerkkejä, me jätämme ne usein huomiotta.

Yhdistämme tällaiset oireet uupumukseen tai toteamme vain, että ”nyt ei ole aikaa käydä lääkärissä”.

On hyvin oleellista asettaa kunnolla omat prioriteetit. Naisten tulee huomioida itsensä paljon useammin ja enemmän, ja ennen kaikkea stressin oireet tulisi ottaa huomioon.

Tällä kertaa kerromme siis tarkemmin stressin erityisen voimakkaasta vaikutuksesta terveyteen alle 50-vuotiailla naisilla. Jatka lukemista, ja tee vaadittavat muutokset omassa elämässäsi, jotta voisit pysyä terveempänä!

Jokapäiväinen stressi on hyväksyttyä ja itse valittua

Ehkäpä koko ongelman aiheuttaja onkin juuri tämä. Hiukan kerrallaan pienet asiat yhdistyvät isoksi, ja tuloksena on kokonainen stressin kuilu, jonka me hyväksymme lähes ymmärtämättä, kuinka tämä tapahtuu.

Ne, joilla on kovin uuvuttava työ, osaavat tunnistaa omat pääasialliset ongelmien aiheuttajat: paine saavuttaa tavoitteet, tarve vastata pomojen odotuksiin, kilpailuhenkisyys, ja niin edelleen.

Mutta mitä tulee naisiin (useimpiin naisiin), elämän tärkeimmät palapelit muodostuvat monesta palasta, jotka luovat yhdessä monimutkaisen kokonaisuuden.

Työ on lisä perheen aiheuttamaan stressiin, ja lapset vaativat suurta huomiota etenkin kun he ovat vielä nuoria.

Lapset voivat olla lisänä parisuhdeongelmassa, ja joskus on tarve myös uurastaa yhä enemmän ja enemmän päivä päivältä – esimerkkejä ovat uudet opinnot ja projektit, tai yhä useammista sukulaisista huolehtiminen.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö miehillä olisi näitä samoja ongelmia.

Erona on silti se, että keskimäärin suurimmat työtä, henkilökohtaista elämää sekä tunnetasoa koskevat ongelmat ovat juuri naisilla, ja nimenomaan ikävälillä 30-50.
väsymys
Eräs tutkimus, joka julkaistiin lehdessä nimeltään Health ja jonka toteutti Rollins School of Public Health Emory University in Atlanta (Yhdysvalloissa), tuotti samat tulokset.

Seuraavassa kerromme, miksi näin on.

Kuinka naisen sydän sopeutuu stressiin?

Tämä mainitsemamme tutkimus tehtiin lääkärin ja epidemiologian professorin Viola Vaccarinon toimesta.

 • Kun yli 700 miestä ja naista oli seurattu useissa sairaaloissa, tutkija havaitsi erään hyvin yllättävän ilmiön.
 • Naiset eivät reagoi kuten miehet, kun he joutuvat stressaavaan tilanteeseen. Heidän sydämensä tulee tällöin jopa neljä kertaa todennäköisemmin vähentämään veren virtausta.
 • Tässä on oleellista kyseisen ilmiön seuraus. Veren virtauksen väheneminen voi johtaa sydäkohtaukseen.

Vaccarino teki myös sellaisen löydöksen, että se ikäryhmä, jolla on suurin riski saada stressiin liittyvä sydänkohtaus, on 30-50 -vuotiaat. Riski on kuitenkin kaikkein korkein ikävälillä 45-50.

Nuoruus ei tarkoita suojaa sydänongelmilta

Nuori ja aktiivista elämää viettävä ihminen saattaa joskus ajatella olevansa voittamaton.

sydän

 • Tämän tutkimuksen mukaan ne naiset, joilla oli suurin riski saada sydänongelma, olivat ne, joilla oli täysi vastuu kodinhoidosta.
 • Samoin riippuvaisen perheenjäsenen hoitaminen, kuten myös useammassa työssä oleminen samaan aikaan kun nainen hoitaa pieniä lapsia, saa riskin kasvamaan.
 • Todellinen ongelma kaikissa näissä tapauksissa on se, että nainen tottuu elämään tällä tavalla. Hän alkaa ajatella, että stressi on se kaista, jolla hänen elämänsä väistämättä kulkee.

Nainen jättää usein selvittämättä, miksi päähän sattuu kovasti tai miksi kotiin tultaessa olo alkaa tuntua tukahtuneelta. Ja mikä pahinta, naiset kyllä usein vievät toisia lääkäriin mistä tahansa pienestä vaivasta johtuen, mutta omalle terveydelle ei huolenpitoa anneta juurikaan.

Tämä ei ole hyvä tapa elää. Kukaan ei voi elää stressin kanssa tiiviisti, sillä ennemmin tai myöhemmin se voi tuhota koko elämän.

Kohtaa stressi ja paranna elämänlaatuasi

Kyseisen tutkimuksen vastaavat ovat jättäneet meille naisille viestin, jota kannattaa miettiä. Älä huolla vain sydäntäsi, sillä kaikkein tärkein asia jota sinun täytyy hoitaa, on mielesi.

liikunta

 • Meidän täytyy huoltaa kehoamme. Jatkuva niska- tai selkäsärky on asia, joka vaatii kunnollisen diagnoosin. Joskus muun tyyppisiä sydämeen liittyviä sairauksia saattaa olla piilossa.
 • Naisten tulee harrastaa liikuntaa. Yksi tunti aerobista liikuntaa päivässä riittää.
 • Opettele asettamaan omat rajasi, ja ole selkeä sen suhteen, kuinka pitkälle haluat mennä.
 • Lepää ja anna itsellesi aikaa. Päästä tunteesi ilmoille ja ympäröi itsesi sellaisilla ihmisillä, jotka saavat sinut kasvamaan, nauramaan ja kokemaan muita hyviä asioita.
 • Käy säännöllisesti lääkärintarkastuksissa.
 • Hoida verenpainettasi ja kolesteroliasi huolimatta siitä, mikä ikäsi on.

Ei ole koskaan liian aikaista alkaa huolehtia omasta itsestään hiukan paremmin. Tee tämä muutos nyt, ennen kuin on liian myöhäistä.

UUTISIA VERKOSSA