6 haitallista tapaa, jotka voivat aiheuttaa masennusta

· kesäkuu 19, 2017
Pitääksesi masennuksen loitolla on tärkeää, että omistat vähintään puoli tuntia päivästä jonkinlaiselle fyysiselle aktiivisuudelle. Lue lisää tästä ja muista hyödyllisistä elämäntapamuutoksista tästä artikkelista.

Masennus on psyykkinen häiriö, jonka aiheuttavat aivokemiassa tapahtuvat muutokset, joko tietyn tilanteen tai hormonaalisen epätasapainon ja ympäristötekijöiden stimuloimana.

Masennukselle ovat ominaista suru ja ärtyneisyys sekä joskus myös kiinnostuksenpuute elämää kohtaan. Se on terveysongelma, joka huolettaa monia nykyään, sillä se on jatkuvasti yhä yleisempi, erityisesti nuorilla.

Vaikka suurin osa tapauksista on lieviä ja satunnaisia, hoitamattomina ne voivat muuttua vakavaksi ongelmaksi, jota on vaikea hallita.

Masennuksesta on tullut erittäin yleinen sairaus, eivätkä kaikki edes ole tietoisia siitä, että sen voivat aiheuttaa jotkut päivittäiset tavat.

Tänään haluaisimme kertoa kuudesta tavasta, jotka liittyvät masennuksen syntyyn. Katso, mitkä ne ovat, jotta voit pitää mielesi ja kehosi terveenä.

1. Epäterveellinen ruokavalio

epäterveellinen ruoka

Et ehkä tiedä, että syömälläsi on ruoalla on suuri merkitys psyykkiseen terveyteesi ja että se vaikuttaa suoraan hermostoosi.

Epäterveellinen ruokavalio, jossa on runsaasti rasvaa ja valkoista sokeria, saa aikaan hormoniongelmia ja lisää alttiutta masennukseen ja stressiin.

Epäterveellisen ruoan liiallinen syöminen lisää kortisolintuotantoa, kemikaalia, joka liittyy psyykkisiin epätasapainotiloihin.

Kuinka voit korjata asian?

 • Rajoita epäterveellisen ruoan määrää.
 • Syö sen sijaan enemmän sellaisia ruokia, jotka sisältävät runsaasti antioksidantteja, Omega-3 -rasvahappoja ja proteiinia.

Katso myös tämä artikkeli: 6 ahdistusta ja masennusta aiheuttavaa ruokailutottumusta

2. Fyysinen liikkumattomuus

Paljon paikoillaan pysyvät ihmiset eivät ainoastaan sairastu todennäköisemmin kroonisiin terveysongelmiin, vaan myös masennukseen.

Liikunta on välttämätöntä hyvän fyysisen ja psyykkisen terveyden kannalta, sillä se stimuloi onnellisuushormonien eritystä.

Kuinka voit korjata asian?

 • Suunnittele itsellesi monipuolinen liikuntarutiini ja pitäydy siinä joka päivä.
 • Käytä ainakin 30 minuuttia päivästä fyysiseen aktiivisuuteen.

3. Liian vähäinen nukkuminen

unettomuus

Unella on erittäin suuri merkitys fyysisen ja psyykkisen hyvinvoinnin kannalta. Sinun sitä itsekään tiedostamatta, yöaikaan elimistö käy läpi tiettyjä prosesseja, joita se ei voi suorittaa mihinkään muuhun aikaan vuorokaudesta.

Katkonainen uni tai unettomuus useana peräkkäisenä yönä lisää kortisolintuotantoa, mikä puolestaan edistää ahdistusta. Sen seurauksena olet alttiimpi masennukselle ja kykenet huonommin kohtaamaan päivittäiset ongelmat.

Kuinka voit korjata asian?

 • On erittäin tärkeää saada 8 tuntia keskeytymätöntä unta joka yö.
 • Jos sinulla on nukkumisvaikeuksia, sinun tulisi löytää siihen rentouttava, luonnollinen ratkaisu, joka toimii omalla kohdallasi.
 • Älä käytä elektronisia laitteita tai syö raskaita aterioita ennen nukkumaanmenoa.

4. Vietät liikaa aikaa yksin

Yksinolo voi auttaa mietiskelemään ja pääsemään yli vaikeista tilanteista. Jos kuitenkin vietät liikaa aikaa yksin, se voi olla haitallista psyykkiselle terveydellesi.

Seura ja ihmissuhteet pitävät mielen aktiivisena ja vaikuttavat suoraan hyvinvointiisi. Itsensä eristäminen muista ja se, ettei jätä aikaa ystäville, on läheisessä yhteydessä masennukseen.

Kuinka voit korjata asian?

 • Vietä aikaa ystävien ja perheen kanssa tehden jotakin hauskaa.
 • Kun elämässäsi on vaikea vaihe, puhu läheiselle ihmiselle, johon luotat.

Suosittelemme lukemaan: Tunnetko olosi jatkuvasti syylliseksi ja huonotuuliseksi? Kyseessä voi olla masennus

5. Negatiivinen ajattelu

tytöllä masennusta

Negatiiviset ajatukset ovat yksi suurimmista masennuksen aiheuttajista. Vaikka ne eivät välttämättä ole tietoisia ajatuksia, ne saavat aikaan surua ja katkeruutta.

Se, että näet asioissa huonot puolet ja koet että kaikki on sinua vastaan, sekä pysyt pelon takia mukavuusalueella ovat asioita, joilla on suuri vaikutus psyykkiseen tilaasi.

Kuinka voit korjata asian?

 • Opi näkemään kaikki mahdollisuutena olla parempi ihminen. Tämä on loistava tapa oppia ajattelemaan positiivisesti.
 • Tunnista myrkylliset ihmiset ja pysy heistä erossa. Tämä on avainasia negatiivisesta ajattelusta irti pääsemiseksi.
 • Ole aina halukas kohtaamaan eteen tulevat haasteet, riskeistä tai seurauksista huolimatta.
 • Kirjoita muistiin positiiviset asiat joita elämässäsi tapahtuu päivittäin, tai negatiivisten kokemusten positiiviset seuraukset.
 • Opettele tapoja, jotka auttavat lievittämään stressiä ja edistämään tyyneyttä: 7 vinkkiä stressinlievitykseen, kun tulet kotiin

6. Stressaava työympäristö

Suuri osa masentuneista ihmisistä on sairastunut pysymällä stressaavassa työympäristössä.

Liika työmäärä, työpaikkakiusaaminen ja ongelmat työkavereiden kesken aiheuttavat lopulta ongelmia psyykkisellä tasolla ja saavat aikaan surua ja motivaation puutetta.

Kuinka voit korjata asian?

 • Tee parhaasi vähentääksesi työmäärääsi ja pidä parin minuutin lepotaukoja työstäsi.
 • Vältä olemasta tekemisissä sellaisten ihmisten kanssa, joiden kanssa et tule toimeen.
 • Pidä työympäristö rauhallisena taustamusiikin ja ilmanraikastimien rauhoittavan tuoksun avulla sekä pitämällä työalue siistinä.

Onko sinulla mitään näistä tavoista? Jos on, pyri muuttamaan niitä, jotta masennus ei pääse ottamaan sinua valtaansa.

Jos ongelma ei poistu, älä epäröi ottaa yhteyttä lääkäriin.