Smoothie aivojen stimulointiin ja mielialan nostattamiseen

Tämä smoothie stimuloi aivoja ja nostattaa energiatasoa. Se on myös hyvin täyttävä, maistuva juoma, joka pitää vatsan kylläisenä lounaaseen saakka.
Smoothie aivojen stimulointiin ja mielialan nostattamiseen
Valeria Sabater

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Valeria Sabater.

Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Tämä smoothie on herkullinen, helppo valmistaa ja täydellisen energisoiva. Nauttimalla ravitsevan smoothien parannat suorituskykyäsi ja tehokkuuttasi, ja lisäksi smoothie kohentaa mielialaa. Jatka lukemista, niin tarjoamme smoothiereseptin aivojen stimulointiin ja mielialan nostattamiseen!

Pelkkä kahvi ei riitä päivän aloitukseen. Kofeiinin piristävä vaikutus kestää vain noin 30-90 minuuttia, minkä jälkeen energiataso alkaa palautua normaaliksi. Mutta yhdistämällä avokadon ja raakakaakaon lisäät sekä energiaasi että pysyt kylläisenä pidempään.

Avokado on nykyisin hyvin suosittu ruoka-aines, jota käytetään salaateissa, voileivissä ja erilaisissa juomissa. Avokado on etenkin vegaanien suosikki, sillä se sisältää runsaasti terveellisiä rasvoja. Kun avokadoa nauttii kohtuudella, ei tarvitse pelätä sen sisältämää suurta kalorimäärää.

Avokado auttaa ehkäisemään painonnousua, sillä se täyttää vatsan nopeasti pitäen naposteluhimon loitolla. Lisäksi pidät mielialan tasaisena ja ehkäiset aamuista päänsärkyä.

Avokadoa ja suklaata aivojen stimulointiin

Avokadoa ja kaakaota aivojen stimulointiin.

 

Kaakaon ja avokadon sisältämät kalorit saattavat kuulostaa terveystietoisen korvaan tikittävältä aikapommilta, mutta todellisuudessa makeuttamaton raakakaakao ja avokado ovat erittäin terveellisiä ruokia.

Sekä kaakao että avokado tyydyttävät aivojen ravinnontarpeen, mutta on tärkeää tietää milloin ja miten näitä aineksia tulee nauttia. Alta löydät ohjeet niiden hyödyntämiseen.

Kaakao auttaa hidastamaan kognitiivista rappeutumista

Raakakaako sisältää yli 1200 aktiivista ainesosaa ja jopa 10 prosenttia kaakaon painosta on antioksidantteja. Raakakaakao sisältää kaikista maailman ruoka-aineista suurimpia pitoisuuksia magnesiumia sekä korkeita pitoisuuksia rautaa, kromia, sinkkiä, rikkiä ja kuparia. Kaakao on hyvä kuitujen lähde ja kuumentamattomassa muodossa se sisältää myös paljon E- ja C-vitamiineja sekä suuren määrän aivojen mielihyvää tuottaviin välittäjäaineisiin vaikuttavia ainesosia.

Tässä reseptissä käytetään luomutuotettua raakakaakaojauhetta, joka on luonnostaan gluteenitonta ja sokeritonta. Suosi kylmäkäsiteltyä jauhetta, sillä kuumentamattomassa kaakaossa on jäljellä eniten ravintoaineita.

Luomuraakakaakaota on saatavilla terveysruokakaupoista ja muista alan liikkeistä. Jauhe valmistetaan pelkästään kaakaopavuista, eikä jauheeseen lisätä ylimääräisiä aineksia – näin jauheen sisältämät vitamiinit ja mineraalit säilyvät muuttumattomina. Jos haluat smoothieen enemmän makeutta, voit käyttää pienen määrän tummaa suklaata.

Tutustutaan lähemmin kaakaon hyötyihin aivoille:

 • Medical Daily – sivustolla julkaistun artikkelin mukaan säännöllinen suklaan nauttiminen (tosin pienissä määrissä) ehkäisee kognitiivista rappeutumista ja parantaa aivojen toimintakykyä.
 • Vuonna 2016 suoritetussa kokeessa Adelaiden yliopistossa havaittiin että 25-28 grammaa sokeritonta tummaa suklaata päivässä optimoi aivojen toimintaa. Tutkijoiden mukaan vaikutus johtuu suklaan sisältämistä flavonoideista, magnesiumista ja B-vitamiineista. Suklaan sisältämät flavonoidit ovat yhtä hyödyllisiä kuin punaviinin, teen, viinirypäleiden ja omenoiden sisältämät samantyyliset flavonoidit.
 • Paras hetki suklaan nauttimiseen on aamulla. Aamuisin keho sulattaa suklaan tehokkaimmin ja aamuisin aivot kaipaavat eniten energiaa keskittymiskyvyn ja työmuistin tehostamiseen.

Avokadolla nostat mielialaa

Avokado auttaa nostattamaan mielialaa.

 

Avokadot sisältävät runsaasti terveellisiä rasvahappoja, jotka parantavat mm. sydämen terveyttä.

 • Älä kuitenkaan syö avokadoa liikaa. Puolikas avokado päivässä tai joka toinen päivä on ihanteellinen määrä monipuolisessa, terveellisessä ruokavaliossa.
 • Critical Reviews in Food Science and Nutrition -julkaisun mukaan avokadot sisältävät foolihappoa, joka ehkäisee homokysteiiniä muodostumasta aivoissa. Tämä yhdiste voi vaurioittaa verenkiertoa ja ehkäistä ravintoaineiden pääsyä aivoihin.
 • Liiallinen homokysteiinin määrä voi vaikuttaa negatiivisesti myös serotoniinin, noradrenaliinin ja dopamiinin tuotantoon. Nämä aivojen välittäjäaineet ovat vastuussa mielialan säätelystä ja unirytmistä.

Kaakao ja avokado soveltuvat siis ihanteellisesti osaksi terveellistä ruokavaliota, ja tässä smoothiessa niiden piristävä, mielialaa tasoittava vaikutus on erityisen tehokas.

Näin valmistat virkistävän smoothien aivojen stimulointiin

Ainekset

 • 250 ml mantelimaitoa
 • Puolikas avokado
 • 1 ½ ruokalusikallista luomutuotettua, sokeritonta raakakaakaojauhetta
 • 10 mustikkaa
 • 1 ruokalusikallinen luomutuotettua kookosöljyä (jos sinulla ei ole kookosöljyä, voit korvata sen ruokalusikallisella hunajaa)

Valmistus

Kuten mainitsimme edellä, raakakaakaota voi ostaa terveysalan liikkeistä ja joistakin apteekeista. Raakakaakaota voi käyttää smoothien lisäksi puurossa, leivoksissa ja vaikka jogurtin seassa.

 • Aivan aluksi sinun tulee leikata avokado kahtia, poistaa kivi ja kaapia hedelmäliha lusikalla tehosekoittimeen.
 • Lisää joukkoon loput ainekset. Mantelimaito sisältää paljon aivoille hyödyllisiä ravinteita, joten se sopii tuomaan lisäpotkua smoothielle.
 • Sekoita tasaiseksi ja nauti välittömästi. Tämän aivojen stimulointiin tarkoitetun smoothien maku on herkullinen ja sen vaikutus näkyy pian nauttimisen jälkeen.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Messerli, F. H. (2012). Chocolate Consumption, Cognitive Function, and Nobel Laureates. New England Journal of Medicine. https://doi.org/10.1056/NEJMon1211064
 • Crichton, G. E., Elias, M. F., & Alkerwi, A. (2016). Chocolate intake is associated with better cognitive function: The Maine-Syracuse Longitudinal Study. Appetite. https://doi.org/10.1016/j.appet.2016.02.010
 • Nurk, E., Refsum, H., Drevon, C. A., Tell, G. S., Nygaard, H. A., Engedal, K., & Smith, A. D. (2009). Intake of Flavonoid-Rich Wine, Tea, and Chocolate by Elderly Men and Women Is Associated with Better Cognitive Test Performance. The Journal of Nutrition. https://doi.org/10.3945/jn.108.095182

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.