7 psyykkistä terveyttä parantavaa ruokaa

helmikuu 2, 2017
Muista sisällyttää nämä ruoat ruokavalioosi. Ne auttavat parantamaan aivojen hermoyhteyksiä iästä riippumatta. Ne myös parantavat mielialaa.

Hermosoluyhteys ymmärretään neuronien eli aivosolujen väliseksi synapsiksi eli hermoliitokseksi. Kun yhteyksiä on enemmän, psyykkinen ”tietoverkko” on voimakkaampi. Näin aivojen toiminnot lisääntyvät.

Näihin toimintoihin liittyy useita eri tekijöitä, mm. huomio ja muisti. Tiedämme jo, että on olemassa tiettyjä tapoja, jotka parantavat aivojen toimintoja. Joitakin esimerkkejä näistä tavoista ovat jatkuva oppiminen, lukeminen ja aivotoimintaa parantavien pelien pelaaminen.

Näiden lisäksi on kuitenkin olemassa yksi tekijä, joka tulisi ottaa huomioon: syömämme ruoka.

Aivomme tarvitsevat eri ravintoaineita. Se käyttää niitä vahvistamaan hermoimpulsseja, lisäämään hapetusta ja vahvistamaan aivojen verisuoniverkostoa.

Tässä artikkelissa kerromme ruoka-aineista, jotka kannattaa sisällyttää ruokavalioon aivoista huolehtiaksesi.

1. Lisää hermosoluyhteyksiä kurkuman avulla

Kurkuma on hyvin tavallinen mauste itämaissa, mutta sitä on alettu käyttää yhä enemmän myös länsimaalaisessa keittiöissä.

Joidenkin Kalifornian yliopiston suorittamien tutkimusten mukaan kurkuma suojelee Alzheimerin taudilta. Samalla sen pääainesosa, kurkumiini, antaa meille monia hyötyjä. Näihin kuuluvat aivojen suojaaminen tulehdukselta, hermoimpulssien stimuloiminen ja jopa aivotoiminnan vilkkauden lisääminen.

Voit nauttia kurkumaa 500 mg päivässä, joka vastaa noin 1/4 teelusikallista, eli se on vain pikku hyppysellinen. Tämä tulisi mielellään jakaa kolmeen annokseen, jotka nautitaan tasaisesti pitkin päivää.

2. Vihreä tee, lahja aivoille

vihrea-tee

Yllättävää kyllä, tee on suosituin juoma ympäri maailmaa. Se on jopa suositumpaa kuin kahvi. Kaikista eri teelajeista vihreä tee on se, josta saa eniten hyötyjä.

  • Sen pääasialliset hyödyt tulevat sen sisältämästä kahden tyyppisestä antioksidantista: theaflaviinista ja thearubigiinista. Nämä ovat tulehdusta lievittäviä aineita, jotka taistelevat myös solujen hapettumista vastaan.
  • Vihreässä teessä on myös polyfenoleja. Nämä vahvistavat hermosoluverkkoa aivojesi päälaenlohkon ja otsalohkon välillä.
  • Vihreä tee parantaa lyhytkestoista muistia ja keskittymiskykyä sekä ehkäisee dementiaa.

Juo sitä yhdestä kahteen kupillista päivässä. Näin tehdessäsi tulet huomaamaan, miten hyvältä se saa olosi tuntumaan.

3. Tumma suklaa, terveellinen nautinto

Sivustollamme suosittelemme usein syömään hieman tummaa suklaata joka päivä. Se on hyväksi terveydelle ja hyvinvoinnille, ja aivot rakastavat sitä.

  • Kitkerä sokeriton suklaa on täynnä antioksidantteja.
  • Sen sisältämät flavonoidit edistävät aivojen verenkiertoa. Ne parantavat myös keskittymiskykyä ja reaktioaikaa.
  • Tutkimusten, kuten Science Direct -julkaisussa ilmestyneen artikkelin mukaan tumma suklaa parantaa verenkiertoa ja edistää verisuonten toimintaa.
  • Kaikki tämä lisää aivoille kulkeutuvan hapen määrää. Sen seurauksena kognitiiviset kykymme paranevat.

4. Kurpitsansiemenet ehkäisevät psyykkisten toimintojen heikentymistä

kurpitsansiemenet

Kurpitsansiemenet sisältävät hermoyhteyksien kannalta elintärkeää hivenainetta: sinkkiä.

Ei tule myöskään unohtaa, että kurpitsansiemenet ovat täynnä magnesiumia. Ne myös vähentävät stressiä sisältämänsä tryptofaanin ansiosta, joka on serotoniinin esiaste. Myös tryptofaani on aivokemikaali, joka nostaa mielialaa.

5. Älä kieltäydy parsakaalista

Parsakaali on suuri K-vitamiinin lähde. Vaikka kyseinen vitamiini ei olekaan yleisesti hyvin tunnettu, se on vastuussa paremmista kognitiivisista toiminnoista. K-vitamiini vahvistaa myös älykapasiteettia.

Syy, miksi parsakaali on niin hyväksi aivoille, on se että se sisältää yhdisteitä nimeltä glukosinolaatit. Nämä yhdisteet hidastavat aivojen rappeutumista. Tämä johtuu siitä, miten ne vaikuttavat asetyylikoliiniin. Ei pidä unohtaa, että tämän kemikaalin puutos aivoissa lisää Alzheimerin taudin riskiä.

Pidä mielessä, että parsakaalia tulisi syödä vähintään kaksi kertaa viikossa.

6. Salvia lisää keskittymiskykyä

Voit valmistaa salviasta teetä tai ripotella sitä salaattiin. Sen sisältämät luonnolliset öljyt parantavat muistia, keskittymiskykyä ja hermoyhteyksiä. Se sopii loistavasti myös naisten terveyden hoitamiseen!

Salviaa löytyy luontaistuotekaupoista.

7. Syö enemmän pähkinöitä

Pähkinät hunajassa

Varmasti jo arvasitkin, että pähkinät kuuluvat tähän listaan. Niitä ei voi unohtaa. Itse asiassa monet lääkärit ja ravitsemusneuvojat suosittelevat syömään niitä säännöllisesti.

American Journal of Epidemiology -lehti on julkaissut artikkelin, jossa puhutaan pähkinöiden tärkeydestä. Sen mukaan 3-5 pähkinän syöminen päivittäin auttaa ehkäisemään kognitiivisten toimintojen heikentymistä. Tämä johtuu niiden sisältämästä E-vitamiinista.

Toinen mielessä pidettävä seikka liittyy Omega-3 -rasvahappoihin. Ne ovat erittäin tärkeä tekijä psyykkisen suorituskyvyn lisäämisen kannalta. Ne ehkäisevät myös ikään liittyvää rappeutumista.

Jos haluat saada kaiken irti pähkinöistä, syö niitä aamupalalla. Sinun ei tarvitse syödä kuin neljä pähkinää hunajalusikallisen kera.

Jos syöt näitä ruokia ja pidät mielesi aktiivisena ja uteliaana, aivosi tulevat hyötymään siitä. Muista samalla myös taistella päivittäistä stressiä vastaan ja hallita tunteitasi.

Nämä yksinkertaiset tavat parantavat elämänlaatuasi.

 

 

UUTISIA VERKOSSA