Logo image
Logo image

Aseta rajat uuvuttaville ihmisille

4 minuuttia
Joka päivä joudut kohtaamaan ihmisiä jotka vievät energiaasi, ja siksi onkin aina hyvä idea asettaa itselleen rajat siten, että tällaiset henkilöt eivät vaikuta oloosi liian suuresti.
Aseta rajat uuvuttaville ihmisille
Viimeisin päivitys: 25 maaliskuuta, 2022

Jotkut ihmiset uuvuttavat sinut ja vetävät pois energiasi. Uuvuttavat ihmiset saavat sinut tappelemaan, vaikka haluaisit vain rauhaa.

Kiinnostavaa on se, että nämä “onnellisuuden sabotoijat” ovat löydettävissä lähes kaikilta henkilökohtaisen elämän alueilta. Heitä on ehkäpä perheessäsi, ystäväjoukossasi tai vaikkapa työpaikallasi.

Joskus uuvuttavat ihmiset käyttäytyvät myrkyllisesti ilman, että he edes itse sitä tajuaisivat. He tarvitsevat sinua, ja he etsivät tukeasi ja neuvojasi, jotta voisivat tuulettaa omaa mieltään.

Nämä asiat voisivat kyllä olla ymmärrettäviä, jos kyseisten ihmisten asenne ei olisi tällainen kaiken aikaa. Tämän lisäksi mukana on usein kiristystä ja soimaamista.

Ei ole aina helppoa elää tällaisten ihmisten kanssa. Mutta sinun tulee kuitenkin pitää tiukasti mielessäsi eräs asia: on tärkeää osata käyttää sopivaa kunnioitusta, jotta voisit suojata itseäsi, ja samalla sinun tulisi etsiä sellaisia ihmisiä, jotka inspiroivat sinua ja tuovat sydämeesi onnellisuutta.

Uuvuttavat ihmiset ovat päivittäisen stressin lähde

Me olemme kaikki jatkuvasti erilaisten stressaavien tilanteiden keskellä. On kuitenkin yksi asia, joka sinun tulisi ymmärtää hyvin selkeästi. Jos joku ihminen uuvuttaa ja tukahduttaa sinut sekä muuttaa tunne-elämäsi tasapainoa, tämä johtuu siitä, että sinulla ei ole “suojausta”.

Some figure

Jokaisella mielellä on oma tasonsa koskien suojausta tai sietoa, ja tämä tietysti riippuu omasta persoonallisuuden tyypistäsi.

  • Introverteilla on paljon alhaisempi sietokyky koskien sellaisia tilanteita, joihin kuuluu jatkuvaa sosiaalista vuorovaikutusta. He tarvitsevat riittävän määrän yksinoloa, jotta he voisivat “ladata akkunsa”.
  • Ekstrovertit, eli ulospäin suuntautuneemmat ihmiset hakevat runsaampaa stimulaatiota, ja he yleisesti ottaen sietävät ja nauttivat useiden ihmisten kanssa juttelusta, liikkumisesta erilaisissa ympäristöissä sekä suunnitelmien teosta.

Ongelma syntyy silloin, kun introverttien tai ekstroverttien täytyy kohdata mainitsemiamme onnellisuuden sabotoijia, eli sen tyyppisiä ihmisiä jotka uuvuttavat toisia. Uuvuttavat ihmiset he asettavat aina oman etunsa etusijalle. He uuvuttavat sinut kritiikillään, pakkomielteillään ja jatkuvalla yrityksellään löytää ongelmia, joita ei ole olemassa.

Usko tai älä, suuri osa stressistäsi johtuu vuorovaikutuksesta toisten ihmisten kanssa – sellaisten ihmisten, jotka uuvuttavat sinua tai stressaavaat sinua toisilla tavoin.

Negatiivinen vuorovaikutus ja sen seuraukset ihmisen aivoissa

Tämän tyyppisissä tilanteissa sana “palaa” alkaa saada merkitystä. Ajattele aivojasi ällistyttävänä verkkona, joka koostuu hermoyhteyksistä. Kyseessä on siis yhteyksiä käsittävä kudos, jossa vallitsee harmonia.

Kun käyt läpi sellaisia aikoja, jolloin sinulla on jatkuvaa tai kroonista stressiä, harmonia rikkoutuu. Tämän seurauksena eräät aivojesi alueet voivat jopa kadota.

  • Tuojahaarakkeet ihmisen hermosoluissa aivojen hippokampuksen alueella alkavat tällöin rikkoutua. Tämän johtuu siitä, että välittäjä-aineissa tapahtuu muutos. Kortisoli saa aikaan hyvin negatiivisen vaikutuksen ihmisen aivoissa.
  • Kyseiset tuojahaarakkeet ovat äärimmäisen pieniä tekijöitä, jotka yhdistävät neuronit toisiinsa.
  • Mitä suurempi henkilön kokema stressi on, sitä pienempää on hippokampuksen alueella tapahtuva yhdistämistoiminta. Tämä johtuu siitä, että kun paljon tuojahaarakkeita rikkoutuu, yhdistyneisyys ei pysy yllä.
  • Muista, että hippokampus on se aivojen rakenne, joka varastoi muistoja ja tunteita.

Me kerromme sinulle kaikesta tästä siksi, että se auttaa selittämään sitä, miksi ahdistuksen tai stressin aikana ihmiset menettävät kykynsä keskittyä. On myös melko tavallista, että ihminen kärsii tällöin apatiasta ja negatiivisuudesta.

Some figure

Kuinka voit olla vähemmän “suojaton” uuvuttavien ihmisten kanssa?

Ei ole helppoa oppia olemaan vähemmän suojaton stressaavissa tilanteissa. Ensinnäkin tämä johtuu siitä, että joskus ihmisen oma negatiivisuus aiheuttaa hänellä tukkeutumista. Tunnet tällöin olosi puolustuskyvyttömäksi.

Kuinka voit sitten reagoida, jos uuvuttava ihminen on esimerkiksi oma äitisi? Tai kumppanisi tai pomosi? Nämä ovat tietysti herkkiä tilanteita, jotka voivat aiheuttaa ihmiselle suurta kuormitusta.

Katsotaan siis seuraavaksi muutamaa yksinkertaista strategiaa.

“En anna heidän vaikuttaa itseeni”

Some figure

Saattaa olla, että sinulla on sellainen ystävä tai perheenjäsen, joka jatkuvasti soittaa sinulle kertoakseen omista ongelmistaan. Yksi tapa ratkaista tämä tilanne on vastata heidän puhelinsoittoihinsa vaikkapa vain kerran kahdessa päivässä.

Sinun tulee välttää huonoa omatuntoa, jos asetat itsellesi omat rajasi. Kyseiset ihmiset saattavat tällöin tietysti suuttua sinulle muutaman kerran, mutta sitten he alkavat hitaasti sopeuttaa itseään sinun asettamiisi henkilökohtaisiin rajoihin.

Etsi sellaisia ihmisiä, jotka inspiroivat sinua ja tekevät sydämesi onnelliseksi

Jos joku perheenjäsenistäsi tai työtovereistasi uuvuttaa sinua, ota lomaa tästä henkilöstä viettämällä aikaa sellaisten kanssa, jotka tekevät sinut onnelliseksi.

  • Elämässä on ennen kaikkea kyse tasapainosta. Sinun täytyy siis tehdä asioita kompensoiden. Yksi asia toisen edestä.
  • Uuvuttavat ihmiset tulee pitää etäisyyden päässä itsestäsi. Jos joudut olemaan vuorovaikutuksessa tällaisten ihmisten kanssa, opi asettamaan omat rajasi. Aseta siis oma itsesi etusijalle ja suojaa omaa itsetuntoasi.
  • Yritä omistaa 70 % ajastasi henkilökohtaiselle rikastuttamiselle. Tätä varten sinun tulee etsiä sellaisia ihmisiä, jotka ovat oikeasti aikasi veroisia ja jotka inspiroivat sinua. Etsi ihmisiä, jotka saavat sinut tuntemaan olosi varmaksi ja myönteiseksi.
  • Sinulla on varmaankin joitakin hyviä työtovereita, ja perheessäsi on luultavasti ainakin yksi ihminen, josta pidät aivan mielettömästi.

Ja muista se, että missä on rakkautta, ei ole tilaa sellaiselle ihmiselle, joka uuvuttaa sinua. He kuluttavat energiaasi ja vievät jopa terveytesi.

Kyseessä on tärkeä asia, joka kannattaa ehdottomasti pitää mielessä. Opettele asettamaan rajasi uuvuttavien ihmisten suhteen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


Fiske, S. T. (2018). Controlling other people: The impact of power on stereotyping. In Social Cognition: Selected Works of Susan Fiske. https://doi.org/10.4324/9781315187280

Fiske, S. T. (1993). Controlling other people. American Psychologist. https://doi.org/10.1037/0003-066X.48.6.621

Rozin, P., & Royzman, E. B. (2001). Negativity bias, negativity dominance, and contagion. Personality and Social Psychology Review. https://doi.org/10.1207/S15327957PSPR0504_2


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.