Logo image
Logo image

7 myrkyllistä ihmistyyppiä, joita kannattaa välttää

3 minuuttia
On tärkeää muistuttaa itselleen, että kaikkia ei voi miellyttää, joten lakkaa antamasta huomiota ihmisille, jotka eivät ansaitse sitä, ja keskity heihin, jotka välittävät sinusta.
7 myrkyllistä ihmistyyppiä, joita kannattaa välttää
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Kun asiat eivät mene odottamallasi tavalla tai kohtaat jonkinlaisen hankalan tilanteen, on normaalia katsoa asioita hieman negatiivisessa valossa. Asenteesi tällaisia tilanteita kohtaan määrittelee kuitenkin osaksi sen, oletko vahva persoona, joka pääsee yli vaikeista asioista.

Ongelma on siinä, että ympärilläsi ei ole joka hetki oikeanlaisia ihmisiä, ja myrkyllisten ihmisten pessimistiset asenteet voivat pahentaa oloasi. Myrkylliset ihmiset eivät kykene arvostamaan ympärillään olevia positiivisia puolia ja keskittyvät sen sijaan valittamaan asioista.

Tunnista 7 myrkyllistä ihmistyyppiä

Tällaisten ihmisten tunnistaminen on erittäin tärkeää, sillä he voivat seisoa esteenä tielläsi, kun yrität löytää ratkaisun vaikeaan tilanteeseen.

Todennäköisesti tälläkin hetkellä lähelläsi on joku myrkyllinen henkilö, etkä ole siitä edes tietoinen. Jos et ole onnellinen, sinun kannattaa yrittää välttää näitä seitsemää ihmistyyppiä elämässäsi.

1. Opportunisti

Some figure

On olemassa monenlaisia opportunisteja, mutta keskitymme tässä vain kahteen yleisimpään: manipuloijat ja säälinkerääjät.

Ensimmäiset käyttävät hyödyksi sosiaalista asemaansa, taitojaan tai kykyjään saadakseen sinut tuntemaan olosi huonommaksi tai heistä riippuvaiseksi. He saattavat omaksua dominoivan asenteen saadakseen sinut toimimaan heidän toivomallaan tavalla, vaikket haluaisikaan.

Toisaalta taas ihmiset, jotka kaipaavat sääliä, haluavat herättää sinussa empatiaa saadakseen sinut ratkaisemaan heidän omat ongelmansa, tai sitten painostavat sinut auttamaan.

Vaikka onkin aina oikein auttaa ystävää, joka käy läpi vaikeita aikoja, on tärkeää myös varoa kun sitä alkaa tapahtua liian usein.

2. Vastuuta välttelevät ihmiset

Sellaisella henkilöllä, joka ei kykene tunnustamaan omia virheitään tai joka sysää vastuun niistä toisen ihmisen harteille, on negatiivinen vaikutus elämääsi.

Tällaiset henkilöt eivät ainoastaan tartuta samanlaista asennetta muihin, vaan jossakin vaiheessa sinusta tulee todennäköisesti heidän uhrinsa. Nämä ihmiset ovat tavallisesti epäkypsiä, ja heiltä puuttuu kyky kohdata omat haasteensa ja vastoinkäymisensä.

Jos et pääse heistä eroon mahdollisimman pian, on todennäköistä, että he sysäävät kaikkia ongelmansa ja vastuunsa sinulle.

3. Ihmiset, jotka eivät pidä sinusta

Some figure

On mahdollista, että joku ei pidä sinusta elämäntapojesi, persoonallisuutesi tai minkä tahansa muun henkilökohtaisen ominaisuutesi takia, vaikkei edes tuntisi sinua.

Monet ihmiset yrittävät nähdä vaivaa muuttaakseen asian, mutta toinen ihminen ei edes huomaa tai välitä siitä. On olemassa niitä, jotka yksinkertaisesti paheksuvat olemassaoloasi.

Siksi sinun täytyy keskittyä elämässäsi sellaisiin ihmisiin, jotka haluavat olla siinä läsnä ehdoitta, sen sijaan, että etsisit tapoja saada kaikki pitämään sinusta.

4. Ihmiset, jotka eivät pysty poistumaan mukavuusalueeltaan

Jos haluat viettää elämää, joka on täynnä seikkailuja ja uusia kokemuksia, on parasta välttää ihmisiä, jotka eivät suostu poistumaan mukavuusalueeltaan.

Sellaiset ihmiset pelkäävät kaikkea ja yrittävät juurruttaa myös sinuun saman pelon tuntematonta kohtaan.

5. Virheistäsi huomauttelevat ihmiset

Some figure

Kaikissa meissä on vikoja, ja joskus se, että joku ihminen huomauttaa niistä, voi auttaa pääsemään niistä irti ja tulemaan paremmaksi ihmiseksi.

Sinun olisi kuitenkin kyettävä erottamaan toisistaan henkilö, joka ilmaisee huolensa rehellisesti ja rakentavalla tavalla, ja henkilö, joka käyttää heikkouksiasi mahdollisuutena hyökätä sinua vastaan.

Jos tunnet ihmisen, joka huomauttelee ja kritisoi sinua virheistäsi, mutta ei koskaan näytä antavan tunnustusta saavutuksistasi, hän on juuri sellainen myrkyllinen henkilö, joka lopulta todennäköisesti murskaa itsetuntosi.

6. Ihmiset, jotka täyttävät sinut epäilyillä

Joskus tarvitset rinnallesi ihmisen, joka auttaa sinua näkemään tiettyihin tilanteisiin ja toimintoihin liittyvät riskit. On olemassa kuitenkin myrkyllisiä ihmisiä, jotka pyrkivät vain kylvämään epäilyksen siemeniä ja estämään toisten ihmisten toiveet.

Tällaiset henkilöt elävät elämäänsä tavallisesti pelossa, pysyen mukavuusalueellaan, ja haluavat muidenkin elävän niin.

Siksi he saattavat yrittää sabotoida toimiasi, lisätä epävarmuuttasi tai täyttää sinut negatiivisuudella.

7. Laiskat ihmiset

Some figure

Laiskuus on erittäin helposti tarttuva tauti. Kun ympärilläsi on laiskoja ihmisiä, ennemmin tai myöhemmin se tarttuu sinuunkin. Jopa vahvinkin ihminen saattaa laiskistua, jos on jatkuvasti tekemisissä sellaisten kanssa, jotka eivät näe tarvetta saada mitään aikaiseksi.

Vuorovaikutus laiskureiden kanssa, jotka ottavat liiaksi aikaa kaikelle tekemälleen, voi aiheuttaa oman tuotteliaisuutesi vähenemisen.

Kun olet tunnistanut omassa elämässäsi jonkin näistä myrkyllisistä ihmistyypeistä, kannattaa alkaa välttää heitä, jotta he eivät pysty vaikuttamaan negatiivisesti päätöksiisi, työhösi tai huveihisi.

Heidän manipulointitapojaan ei ole aina helppo välttää, mutta se on terveellisempää koko henkisen tasapainosi kannalta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Hazy, J. K., & Boyatzis, R. E. (2015). Emotional contagion and proto-organizing in human interaction dynamics. Frontiers in psychology6, 806. https://doi.org/10.3389/fpsyg.2015.00806
  • Kuang, B., Peng, S., Xie, X., & Hu, P. (2019). Universality vs. Cultural Specificity in the Relations Among Emotional Contagion, Emotion Regulation, and Mood State: An Emotion Process Perspective. Frontiers in psychology10, 186. https://doi.org/10.3389/fpsyg.2019.00186

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.