Logo image
Logo image

Kansainvälinen perhepäivä - ylistys lähimmäisille, ei vain sukulaisille

3 minuuttia
Vaikka saatatkin ajatella, että perhettäsi ovat vain verisukulaiset tai vastaavat ihmiset, tätä käsitettä voidaan laajentaa niin, että se käsittää lähimmät ystäväsikin.
Kansainvälinen perhepäivä - ylistys lähimmäisille, ei vain sukulaisille
Viimeisin päivitys: 18 huhtikuuta, 2019

15. toukokuuta on YK:n julistama kansainvälinen perhepäivä. Joka vuosi tämä juhlapäivä tuo esille tietyn aiheen tai teeman, joka liittyy siihen maagiseen suhteeseen, joka perheenjäsenten välillä on – ja läheisten ystävien.

Vuoden 2016 pohdittavaksi ja tuettavaksi teemaksi valittiin “tarve edistää terveellistä elämäntyyliä ja kestävää kehitystä“.

Riippuen ihmisen tilanteesta, perheeksi voidaan käsittää se sosiaalinen ja henkilökohtainen piiri, jonka puitteissa hän kasvattaa lapsia ja jakaa toisten kanssa arvoja, käytöstapoja ja roolimalleja.

Terveellisen elämäntyylin edistäminen – joka auttaa luomaan kestävämpää ja ympäristöä arvostavampaa tulevaisuutta – on epäilemättä velvollisuus, joka meillä kaikilla on tulevien sukupolvien sekä planeettamme terveyden kannalta.

Kutsumme sinut siis juhlistamaan tätä huomionarvoista päivää, kansainvälistä perhepäivää, joka vuoden toukokuussa!

Kansainvälinen perhepäivä ja sydämen siteet

Yhdessä asuminen ja kaikesta samaa mieltä oleminen eivät ole kaikkein tärkeimpiä asioita siitä näkökulmasta, että ollaan perhettä. Se, mikä on kuitenkin hyvin tärkeää, on pysyä yhtenäisenä mahdollisista etäisyyksistä huolimatta. On myös olennaista tietää, että kunnioitatte toinen toisianne sekä arvostatte jokaista perheenne jäsentä sellaisena kuin hän on. Samoin tulee arvostaa toisten saavutuksia ja sitä, mikä heidät määrittää.

Perheenä oleminen tarkoittaa myös sitä, että ihminen osaa muodostaa todellisia siteitä toisiin, ja tämä ei tietystikään ole aina helppo tehtävä.

On myös totta, että jotkut ihmiset ovat ottaneet tämän toukokuisen juhlapäivän vastaan hiukan skeptisesti. Tämä voi johtua siitä, että heillä on itsellään ollut pettymyksiä, jotka ovat saaneet aikaan sen, että he eivät enää usko kyseiseen ihmiselon perustavanlaatuiseen yksikköön – perheeseen.

Me ehdotammekin, että perhettä katsottaisiin seuraavien asioiden kautta:

Perhe ei ole vain verisukulaiset, vaan myös uskollisuuden toteutumista käytännössä

Some figure

 

Et välttämättä tule toimeen kaikkien perheenjäsentesi kanssa, mutta tämän ei tulisi estä sinua uskomasta siihen, mitä sana “perhe” tarkoittaa.

  • Perhe on verkosto, jossa on erilaisia yksilöitä, joita yhdistävät hellät tunteet, rakkaus ja kunnioitus. Ei ole niin väliä sillä, onko ihmisillä yhteisiä sukulaisia, sillä perheesi kostuu niistä henkilöistä, jotka ovat sinua kaikkein lähimpänä.
  • Sukulaisesi tulevat sinulle sukupuun kautta, mutta suhteet, jotka heihin muodostat, muokkautuvat aitojen hellien tunteiden ja tunne-elämän rikastumisen kautta, joka tuo kaikille osapuolille onnellisuutta.
  • Joskus isoäiti tai täti saattaa muodostua henkilön varsinaiseksi äidiksi. Samoin äiti saattaa olla isän, isovanhemman, tädin tai serkun roolissa.
  • Jokainen tilanne on uniikki ja ainutlaatuinen, ja sydämesi opettaa sinulle, keitä todelliset perheenjäsenesi ovat. Heihin voi sisältyä myös läheisiä ystäviä – miksipä ei?

Suuret perheet ja pienemmät perheet

Perheitä on monen tyyppisissä muodoissa, väreissä ja kokoluokissa, ja vain ihminen itse osaa ymmärtää tilanteen ja nauttia näistä tekijöistä.

Perheet voivat olla hyvin suuria, jolloin on paljon sisaruksia, serkkuja, tätejä, setiä ja lapsenlapsia. Kaikki saattavat tulla toimeen toistensa kanssa, jolloin kokoontumiset ovat mahtavia. Ihmiset voivat tuntea, että on olemassa tukisysteemi, jonka myötä mikään etäisyys ei estä perheenjäseniä tarjoamasta tukea tai apua, jos joku sitä tarvitsee.

Toisaalta on olemassa yhden vanhemman perheitä, jolloin toinen vanhempi ohjaa lapsia rohkeasti ja suurta työtä tehden, antaen heille kaiken sen minkä hän voi, sekä saaden suuren aarteen lastensa hymyistä, keskusteluista, jaetuista unelmista ja tavoitteista.

Some figure

Perheet ovat aarteita, joita ei tulisi ottaa itsestäänselvyytenä

On tärkeää muistaa, että perheessä on kyse saaristosta, jonka muodostavat pienemmät saaret. Ja kaikilla meillä on vaikkapa vanhemmat, sedät, tädit ja serkut.

Samalla tavalla me muodostamme uusia perheitä valitsemiemme kumppaneiden kanssa sekä niiden ystävien kanssa, joista tulee meille kuin veljiä ja siskoja. Mahdollisesti jopa saamme omiakin lapsia jonakin päivänä.

Perheet ovat aarteita, joista tulee välittää siitä huolimatta, mistä ne ovat lähtöisin.

Saattaa käydä joskus niin, että olet täysin jonkin henkilökohtaisen projektisi uumenissa, tai kumppanisi ja lastesi asioihin uppoutunut. Tällöin saatat hiukan laiminlyödä vanhempiasi – noita suojelijoitasi, jotka rakastavat sinua kovasti, mutta joiden luona et käy niin usein kuin ehkä kannattaisi.

Vanhempasi ovat lähellä sydäntäsi, siitä ei luultavasti ole epäilystä, mutta rakkaus ja hellien tunteiden näyttäminen vaativat jatkuvaa sanojen luomaa sidettä, tunteita ja iloa, sekä silloin tällöin myös elämän pieniä yksityiskohtia.

Älä jätä vanhempiasi vähälle huomiolle. Käy perheesi luona, kokoontukaa tapaamisiin, ja jakakaa uudet liittonne perheenne kanssa. Tee samoin kumppanisi perhettä ja ystäviäsi koskien.

Nämä kokemukset ovat monelle myönteisiä, ja ne auttavat rakentamaan sosiaalisia siteitä ja suhteita, jotka luovat niin kutsuttua kognitiivista varastoa.

Some figure

 

Nykyhetkessä oleminen on hyvin tärkeää, jotta voisit välittää ja nauttia omasta perheestäsi.

Laita siis onnellisuus erimielisyyksien edelle, anna anteeksi ja liitä kätesi toisten käsien kanssa yhteen. Ja kuten vuoden 2016 kansainvälinen perhepäivä ja sen teemakin kertoi, pyri myös viettämään terveellistä elämää ja edistä kestävää kehitystä.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.