Logo image
Logo image

Rajaa oma tilasi ihmissuhteissa

4 minuuttia
Toiselle ihmiselle tilan antaminen on aivan yhtä tärkeää kuin se, että he kunnioittavat sinun tilaasi. Jos tiedät, että se on sinulle parhaaksi, sinun tulisi  ottaa etäisyyttä toisesta, jotta voisit suojella itseäsi.
Rajaa oma tilasi ihmissuhteissa
Viimeisin päivitys: 17 joulukuuta, 2018

Tilan antamisen viisaus on yksi parhaista asioista, joita voit opetella. Anna tilaa kaikissa elämäsi ihmissuhteissa. Siinä on kyse toisen ihmisen kunnioittamisesta ja sellaisen tilan antamisesta, joka edistää ihmisen henkilökohtaista kasvua. Kun tämän oman tilan saaminen ei tapahdu, toiset ihmiset eivät kunnioita tilaasi, oikeuksiasi ja tarpeitasi. Tällöin sinun täytyy itse ottaa etäisyyttä toisista.

Anna tilaa

Tämän tekeminen ei ole missään nimessä pelkuruutta, vaan sen sijaan viisautta. Kun ihmiset tunkeutuvat yksityiseen tilaasi – niihin tiloihin mielessäsi, joihin varastoit unelmasi, tarpeesi ja arvosi – he hyökkäävät identiteettiäsi ja itsetuntoasi vastaan.

On siis tärkeää, että muistat tämän tilan tarpeen, ja siksi haluammekin tällä kertaa nostaa esille seuraavat asiat toisen ihmisen kunnioitukseen liittyen.

Tilan antaminen edistää henkilökohtaista vapautta

Aloitetaan tekemällä selväksi yksi asia. Tilan antamisella emme tässä tarkoita vain ihmisten välistä fyysistä etäisyyttä. Käsittelemämme idea menee pidemmälle, ja se voidaan määritellä seuraavasti:

  • Tilan antamisessa hyvässä mielessä on kyse sellaisen tilan jättämisestä, joka antaa toiselle ihmiselle mahdollisuuden hänen omaan ääneensä, mielipiteeseensä ja omien arvojensa puolustamiseen. Tähän kuuluu myös sen varmistaminen, että näitä asioita kunnioitetaan.
  • Tämän tilan kunnioittaminen toisessa ihmisessä edistää hänen henkilökohtaista kasvuaan. Näin annat toiselle siivet omien tavoitteiden saavuttamiseen siten, että hän voi olla oma itsensä aina ja ilman, että pakottaisit häntä omien uskomustesi tai valintojesi omaksumiseen.

On tavallista sekä vanhemman ja lapsen välisessä suhteessa että romanttisessa suhteessa, että joskus nämä henkilökohtaiset tilat, joita jokainen tarvitsee, tulevat vahingoitetuksi. Katsotaan tätä asiaa seuraavaksi hieman tarkemmin.

Some figure

 

Perheen tila ja oma tila

Lasten kasvattaminen ei tarkoita sitä, että heitä tulisi hallita, tai että heidän joka ikistä askeltaan tai tekemäänsä valintaa tulisi seurata. Jokaisella lapsella on oma persoonallisuutensa sekä omat unelmansa ja toiveensa, joita vanhemman tulisi kunnioittaa.

  • Jos yrität tehdä lapsestasi “sellaisen kuin haluat”, tulet täysin loukkaamaan lapsesi omaa tilaa sekä henkilökohtaista ja tunnetason kasvua. Tämä ei ole oikein.
  • Perheiden tulisi nauttia yhteisestä tilasta, jossa he voivat jutella, antaa neuvoja ja opastusta, mutta tämän ohessa jokaisella jäsenellä on oikeus omiin arvoihinsa ja omien unelmiensa saavuttamiseen.

Parisuhteen tila ja oma tila

Pariskuntana oleminen tarkoittaa sitä, että luodaan yhteinen tila, jossa ei kuitenkaan koskaan lakata olemasta oma itsensä.  Huolimatta siitä, että monimutkaisen liiton tasapainottaminen on taito, jota jokainen pari tarvitsee, vain ne parit, jotka menestyksekkäästi saavat aikaan tämän tasapainon, voivat olla tyydyttävässä ja kestävässä suhteessa keskenään.

  • Pariskunnan tila on sellainen, jossa jaetaan tulevia projekteja osapuolten välisen siteen vahvistamiseksi. Siinä tilassa korostetaan niitä arvoja, jotka tuovat kyseiset ihmiset yhteen ja jotka saavat aikaan heidän väliset sopimuksensa.
  • Samanaikaisesti jokaisella parisuhteessa olevalla ihmisellä tulisi kuitenkin olla oma henkilökohtainen tilansa, jossa hän voi jatkaa ihmisenä kasvamista projektien, ystävyyksien ja tavoitteiden puitteissa. Nämä asiat eivät koskaan saisi tulla tuhotuiksi parisuhteessa, eikä niitä vastaan saisi hyökätä.

Kun henkilökohtaista tilaasi vastaan hyökätään, puolusta sitä

Some figure

 

Kuvittele, että on olemassa useita näkyviä seiniä, jotka ovat ympärilläsi ja jotka suunniteltiin sinua suojelemaan. Olet näiden seinien sisällä, ja samoin on kaikki se, joka sinua määrittää ja tekee sinut onnelliseksi:

  • arvosi
  • unelmasi
  • onnistumisesi
  • kokemuksesi ja se, mitä niistä olet oppinut
  • itsetuntosi
  • oma kuvasi itsestäsi – se kuva, johon olet tyytyväinen
  • tärkeät ihmissuhteesi niiden kanssa, joita rakastat ja jotka ovat sinulle tärkeitä

Kuvittele sitten, että kumppanisi, työkaverisi, veljesi tai siskosi alkaa murtaa näitä seiniä. Hän hyökkää jokaista aarrettasi vastaan, joka sinulla on kätkössä sisälläsi – nämä aarteet määrittävät sinut. He kritisoivat arvojasi ja vartaloasi sekä pilkkaavat sitä, minkälaisia ystäviä sinulla on.

Mitä tässä on siis meneillään? Kyseinen ihminen loukkaa henkilökohtaista tilaasi ja sinua, ja siksi sinun täytyy puolustaa itseäsi. Seuraavassa kerromme, kuinka tämä tapahtuu.

Tapoja puolustaa omaa tilaasi

  • Tee selväksi toiselle, että kenelläkään ei ole oikeutta astua sinun rajojesi ylitse.  Tämä on jotakin sellaista, joka toisen tulee tietää jo alusta asti. Jos suljet suusi tänään ja huomenna, ja teit niin eilenkin, toiset päätyvät menemään liian pitkälle rajojesi ylitse, ja tuloksena on sinun itsetuntosi vahingoittuminen.
  • Jos ihminen loukkaa henkilökohtaista tilaasi, laita “tilaa” teidän kahden välille. Etäännytä siis itsesi siitä, mikä sinua vahingoittaa. Jos et tätä tee, alat hitaasti lakata olemasta oma itsesi, ja päädyt olemaan niin tyhjä sisältäsi, että muutut varjoksi siitä, kuka sinä joskus olit. Tämä ei tietenkään ole hyväksi.
  • Tilan ottaminen ja oman itsensä etäännyttäminen ei koskaan ole pelkuruutta. Itse asiassa se on juuri pelkuruuden vastakohta.

Ne ihmiset, jotka ovat kykeneväisiä jättämään taakseen sellaiset asiat, jotka heitä satuttivat, toimivat viisaasti ja rohkeasti, sillä he pystyvät puolustamaan itseään. Tämä on yksi tapa välittää omasta itsetunnostasi.

Me suosittelemme, että alat harjoittamaan itsetunnostasi välittämistä jo tänään. Puolusta omaa henkilökohtaista tilaasi samalla kun annat tilaa ja kunnioitat toisten vastaava tilaa.

 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Graziano, M. S., & Cooke, D. F. (2006). Parieto-frontal interactions, personal space, and defensive behavior. Neuropsychologia, 44(6), 845-859.
  • Kennedy, D. P., Gläscher, J., Tyszka, J. M., & Adolphs, R. (2009). Personal space regulation by the human amygdala. Nature neuroscience, 12(10), 1226-1227.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.