5 tunteisiin vetoavaa kiristystapaa, jotka vahingoittavat terveyttäsi

On sinun omalla vastuullasi tunnistaa ja ehkäistä joutumasta tunteisiin vetoavan kiristyksen kohteeksi, jotta et vahingoita omaa henkistä terveyttäsi. Omasta terveydestäsi huolehtiminen on kaikkien tärkeintä elämässäsi.
5 tunteisiin vetoavaa kiristystapaa, jotka vahingoittavat terveyttäsi
Bernardo Peña

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi Bernardo Peña.

Kirjoittanut Toimitus

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Toista ihmistä voi vahingoittaa monella eri tavalla saadakseen mitä haluaa. Tarkastelemme tässä artikkelissa viittä tunteisiin vetoavaa tapaa kiristää, jotta osaat tunnistaa ne jos ne osuvat kohdallesi.

Kiristäminen on tapa, jolla saa toisen antamaan itselleen tyydytystä. Toisia kiristävä henkilö on usein häikäilemätön ja käyttää eri tapoja kiristämään saadakseen mitä haluaa, millä hinnalla tahansa. Kun kiristäminen on toistuvaa, hän tallaa toisia kuin tossun alle.

Haluamme tähdentää, että tunteisiin vetoavaa kiristämistä voi tapahtua aivan lähipiirissä, kuten perheenjäsenten, puolison, lapsen, kollegan tai ystävän suunnalta.

Kerromme sinulle tänään viidestä tunteisiin vetoavasta kiristämisestä, joita saatat joutua kohtaamaan elämässäsi ja joilla on vaikutusta terveyteesi ja hyvinvointiisi. Lue eteenpäin ja tunnista keinot välttyäksesi niiltä.

naista itkettää

Viisi tunteisiin vetoavaa kiristämistapaa

1. Syyttäminen

Syyttäminen on kenties yleisin tapa kiristää tunteisiin vedoten.

Manipuloija tekee itsestään uhrin, jotta toinen tuntisi olonsa syylliseksi. Kiristäjä näyttelee kärsivän ja olevan kivuissa sekä rankaisevan itseään, jotta ihmiset hänen ympärillään tuntisivat olonsa huonoksi ja antaisivat periksi kiristäjälle.

Tilanne voi tapahtua töissä, kotona, yhteisössä johon kuulut tai puolisosi kanssa. Syyllisyyden tunne aiheuttaa huolta ja ahdistusta, millä on huonoja vaikutuksia terveyteesi ja tämä alentaa puolustuskykyäsi.

2. Gaslighting

Toinen yleinen tunteisiin vetoava kiristäminen saa nimensä elokuvamaailmasta, elokuvasta nimeltään Kaasuvalo.

Kiristäjä saa toisen henkilön uskomaan että tämä on harhaluuloinen ja että tämän pitäisi mennä psykologille, eli hän saa henkilön uskomaan tämän olevan heikko ja täynnä epäilystä. Tässä tilanteessa kiristäjä pystyy tekemään mitä haluaa ja käyttää toista henkilöä hyväkseen.

nainen on joutunut kiristyksen uhriksi

Tämän tyyppistä manipulaatiota on vaikeaa tunnistaa, mikä tekee siitä hyvin vaarallista. Enimmäkseen tätä tapahtuu läheisen henkilön, useimmiten puolison kanssa. Puolisosi ei ehkä edes tiedosta että hän tekee sitä tai se voi olla ennalta suunniteltua.

Gaslighting tarkoittaa sitä, että alat epäilemään omaa havaintokykyäsi ja käsitystäsi todellisuudesta. Alat lopulta epäilemään kaikkea. Kiristäjä saattaa sanoa esimerkiksi: “En se minä ollut. Sinun olisi pitänyt tehdä se itse.” Tai: “En ole koskaan sanonut noin.”

Hän horjuttaa sinun uskoasi ja käsitystäsi vääräksi niin pitkälle, että alat epäilemään itseäsi. Hämmennyt, turhaudut ja se vaikuttaa henkiseen terveyteesi.

3. “Elefantti huoneessa” tai “peitä aurinko sormella”

Nämä ovat kuvainnollisia sanontoja päivänselvistä asioista, jotka edustavat oikeita ongelmia, mutta joita vältetään kuin niitä ei olisi olemassakaan. Molemmat sanonnat ovat käytännössä mahdottomia. Et voi olla huomaamatta elefanttia etkä voi peittää aurinkoa sormella.

Ongelman olemassaolon kieltäminen saa tilanteessa olevat henkilöt kärsimään henkisestä paineesta ja ajan kuluessa jännitys kiristyy. Puhu jonkun kanssa asiasta, jos sinusta tuntuu siltä. Älä jätä asiaa sikseen, äläkä anna manipuloijan vältellä asiaa. Laita tilanteelle piste.

4. Ylihuolehtiminen

tunteisiin vetoava kiristys tapahtuu yleensä lähipiirissä

Ylihuolehtiminen on yleistä parisuhteissa, mutta sitä esiintyy myös paljon vanhempien ja lasten välillä.

Tämän tyyppisessä tunteisiin vetoavassa kiristämisessä toinen henkilö uskoo suojelevansa toista henkilöä. Se on luonnollista tiettyyn pisteeseen asti, mutta ylittää terveellisen ihmissuhteen rajan kun se muuttuu ylihuolehtimiseksi. Suhde muuttuu haitalliseksi ja tekee sinut onnettomaksi.

Tämän tyyppistä kiristystä voi olla aluksi vaikeaa huomata, sillä henkilöllä on alkuun hyvät aikeet. Ajan myötä suhde muuttuu haitalliseksi tunneriippuvuuden myötä, eikä uhri enää lopulta pysty hallitsemaan omia päätöksiään tai omaa elämäänsä. Uhrista tulee täysin kiristäjän hallitsema henkilö.

5. Avuttomuus

halaava pari

On hyvin yleistä nähdä henkilön käyttävän ongelmiaan ja avuttomuuttaan hyväkseen yrittäen saada muita tuntemaan sääliä häntä kohtaan. Henkilö yrittää saada muut ratkaisemaan hänen ongelmansa hänen puolestaan.

Tämä on hyvin hiuksenhieno ja ovela keino yrittää hallita muita.

Tämä tilanne on herkkä ja arkaluontoinen, sillä manipuloija yrittää näyttää uhrilta eikä jätä tilannetta, koska hän yrittää saada huomiota muilta ja muut huolehtimaan hänestä. Henkilö yrittää aina olla “säälittävä vauva”.

Ovelan kiristämisen perusongelma on että kiristäjä luo tilanteita jotka näyttävät normaaleilta tarpeilta. Hän yrittää hyötyä tilanteista hankkimalla ratkaisuja ongelmiinsa ja avuttomuuteensa muilta henkilöiltä. Tämä on väkivaltaista käytöstä, jota kenenkään ei tule sietää missään tilanteessa.

Kuten huomaat, erilaisia tunteisiin vetoavaa kiristämistä voi esiintyä eri tavoilla, tilanteesta riippuen. On sinun omalla vastuullasi tunnistaa ja ehkäistä joutumasta tällaisiin tilanteisiin, jotta sinun hyvinvointisi ei kärsi. Muista, että sinun terveytesi tulee tärkeysjärjestyksessä ensimmäisenä.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Uhrimentaliteetti – miksi jotkut aina valittavat?
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Uhrimentaliteetti – miksi jotkut aina valittavat?

Kuinka uhrimentaliteetti ilmenee ihmisissä? Useimmiten tällainen ihminen tuntee olonsa turhautuneeksi, kun hän ei saa apua toisilta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.