5 yllättävää ahdistusta aiheuttavaa asiaa

Monet tekemämme asiat ja ympäristöt, joissa elämme, voivat aiheuttaa ahdistusta, mutta emme tule edes ajatelleeksi niitä. On hyvä oppia tunnistamaan ne löytääkseen ratkaisun ongelmaan.
5 yllättävää ahdistusta aiheuttavaa asiaa

Kirjoittanut Okairy Zuñiga

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Ahdistus saa ihmisen uskomaan jatkuvasti, että pahoja asioita tulee tapahtumaan. Tämä on kehon normaali reaktio odottamattomiin asioihin, ja se liittyy sekä iloisiin että surullisiin hetkiin. Sen päätehtävänä on alunperin varmistaa yksilön selviytyminen.

Ahdistusta kuvaillaan äärimmäiseksi huoleksi ja epävarmuudeksi. Periaatteessa se saa ihmisen epäilemään kaikkea ympärillään olevaa.

Vaivaako sinua ahdistus?

Luuletko, että sinulla on tämä ongelma?

Onneksi on olemassa tekniikoita, joiden avulla ahdistusta voi hallita. Jotkut ahdistuksesta kärsivät ihmiset ovat jatkuvasti valmiina puolustautumaan tai yksinkertaisesti vain ylensyövät. On myös tavallista, että ihminen haluaa suklaata tai muuta makeaa ollessaan erittäin huolestunut tai keskittyessään johonkin.

Alla on lueteltu joitakin yllättäviä ahdistusta aiheuttavia asioita.

Mikä aiheuttaa ahdistusta

ahdistus ja liiallinen lepo

1. Liiallinen lepo

Ahdistuksesta kärsivä ihminen tavallisesti istuu sohvalla tai nukkuu sängyssään saatuaan järkyttäviä uutisia. Tämä johtuu siitä, että hänellä ei ole aikaa käsitellä asiaa ja hänen mielentilansa pysyy siksi pitkään samanlaisena.

Lisäksi liikkumattomuus lisää riskiä ahdistua. Suurin osa terveyttä tutkivista asiantuntijoista on sitä mieltä, että huono terveydentila ja fyysisen aktiivisuuden väheneminen ovat laukaisevia tekijöitä.

Liikunnan harrastamisella ongelma helpottuu. Toinen suositeltava asia on käydä perheen tai ystävien luona vierailulla. Sinun täytyy siis vain rikkoa sohvan ja sängyn välille muodostunut rutiini. Maailma ja monet asiat siinä odottavat sinua.

2. Kaupungissa asuminen

kaupunkielämä ja ahdistus

Kyllä, vaikka et uskoisikaan tätä, kaupunkielämä ja siihen sisältyvä jatkuva liikkeelläolo sekä hälinä voivat todella olla haitaksi. Jos melu ja ihmiset eivät vaikuta sinuun, sinun on kuitenkin varottava kaupungin ilmanlaatua. Ympäristösaasteetkin voivat nimittäin aiheuttaa ahdistusta.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että maaseudulla asuvat ihmiset ovat vähemmän alttiita ahdistukselle kuin kaupungissa asuvat.

Saasteita koskevaa syy-seuraussuhdetta ei kuitenkaan ole todistettu varmaksi. Tutkijat kuitenkin arvioivat, että saasteiden aiheuttamien vapaiden radikaalien tasot voivat olla syy ahdistuneisuuteen.

Hyvä vaihtoehto tätä ahdistusta aiheuttavaa syytä vastaan taistelemisessa on lähteä viikonlopuksi pois kaupungista. On hyvä olla välillä erilaisessa ympäristössä, vaikka olisitkin siellä vain yhden päivän. Sitä paitsi hidastaminen voi tehdä ihmeitä.

3. Talousongelmat ja epämiellyttävä ympäristö

European College of Neuropsychopharmacology -yhdistyksen tekemässä tutkimuksessa saatiin uskomattomia tuloksia.

Ne osoittivat, että kaupungissa asuvat naiset, joilla on huono sosioekonominen asema, ovat suurimmassa vaarassa kärsiä ahdistuksesta. Tämä ei kuitenkaan koske miehiä samalla tavalla.

Lisäksi naiset, joiden talous on vakaa mutta jotka asuvat sota-alueilla, kärsivät todennäköisemmin ahdistuksesta.

Naiset, jotka tekevät työtä yhteisössään, luultavasti työskentelevät ahdistuksensa seurauksena. Tämä saattaa olla syy siihen, miksi naiset osallistuvat enemmän naapuruston yhteisiin asioihin kuin miehet. Kun naiset aistivat lähiympäristön epävarmuuden, se lisää heidän huoltansa. Tästä syystä he ahdistuvat.

4. Syöminen liian nopeasti

On hassua ajatella, että liian nopea syöminen voi aiheuttaa ahdistusta, ja vielä oudompaa ajatella, että se voi myös aiheuttaa masennusta.

British Journal of Pharmacology –lehden julkaisemassa tutkimuksessa havaittiin, että jyrsijöiden syöttäminen neljän kuukauden ajan hyvin rasvapitoisella ruoalla sai ryhmässä aikaan hermostuneisuuden ja apatian merkkejä, verrattuna toiseen ryhmään, joka söi normaalisti.

Myöhemmin näille hyvin rasvapitoista ruokavaliota noudattaneille rotille syötettiin tavallista ruokaa, jolloin niiden ahdistuksen ja masennuksen oireet katosivat.

Jos ruokavaliossasi on tällä hetkellä liikaa rasvaa, sinun tulisi vähentää sitä ja noudattaa terveellistä ruokavaliota. Tulet huomaamaan, kuinka hermostuneisuutesi vähenee terveellisen ruoan nauttimisen myötä.

5. Asuminen meluisilla alueilla

Ahdistusta aiheuttavat myös päivittäiset äänet, kuten koulun pihalla kirkuvien lasten tai tehtaan aiheuttama melu. Vaikket ehkä uskokaan, tämän tyyppinen meteli voi aiheuttaa huonovointisuutta ja päänsärkyä.

Jos elät tällaisella alueella, etsi silloin tällöin hiljainen paikka, jossa voit olla rauhassa.

Jos olet vasta muuttanut uuteen taloon valtatien, lentokentän tai metroreitin lähelle ja ongelmia terveydessä on alkanut esiintyä, se saattaa johtua yllä mainituista syistä.

Tiedämme, että et välttämättä voi muuttaa, mutta suosittelemme kuitenkin etsimään toista vaihtoehtoa kuin melun sietäminen. Voisitko esimerkiksi harjoittaa joogaa hiljaisessa puistossa?

selätä ahdistus joogalla

Romahdus töissä tai lapsista tai kumppanista huolehtiminen yhdistettynä meluisiin naapureihin voi olla liikaa. Ahdistus on yhdistetty hermostuneisuuteen. Kun meidän täytyy keskittyä johonkin asiaan vapaa-aikana, tarvitsemme rauhaa ja hiljaisuutta.

Jos kärsit jostakin näistä yllättävistä ahdistusta aiheuttavista asioista, sinun tulisi selvittää vaihtoehdot tilanteen korjaamiseksi. Ehkä voit muuttaa tilanteen kokonaan, tai ehkä voit ainakin löytää jonkinlaisen ratkaisun tasapainoon sopeutumisen ja muutoksen välillä.

Tiivistettynä: ahdistusta voivat aiheuttaa niin kaupunkielämän hälinä kuin kovat äänetkin, sekä jotkut yllättävät asiat, kuten liiallinen lepo. Huolehdi terveydestäsi, elä rauhallisesti ja noudata tasapainoista ruokavaliota. Kehosi reaktio on sisälläsi tapahtuvien asioiden lopputulos.

Jos olet usein hermostunut, on mahdollista, että sinulla on ongelma. Tee tarvittavat asiat voittaaksesi sen, ja käy tarvittaessa lääkärissä.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Ahdistusta lievittäviä ruokia
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Ahdistusta lievittäviä ruokia

Tiesitkö, että vihreät vihannekset, pähkinät, auringonkukansiemenet, oluthiiva, basilika ovat kaikki ahdistusta lievittäviä ruokia?
Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.