Logo image
Logo image

7 syytä maksan puhdistamiseen

3 minuuttia
7 syytä maksan puhdistamiseen
Maricela Jiménez López

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Maricela Jiménez López

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Maksa on yksi elimistön tärkeimmistä elimistä, ja se suorittaa elintärkeitä toimintoja joka päivä. Maksan toiminta on koko kehon terveyden kannalta tärkeää, sillä maksa on vastuussa mm. myrkkyjen ja kuona-aineiden käsittelystä ja poistamisesta. Maksa ehkäisee monien eri sairauksien kehittymistä ja suojaa elimistöä taudinaiheuttajia vastaan. Maksalla on jopa yli 500 eri toimintoa ja puhdistuksen lisäksi se vaikuttaa myös aineenvaihduntaan, ruuansulatuksen toimintaan ja puolustusjärjestelmän toimintaan.

Suurin osa meistä kuormittaa maksaa huomaamattamme. Kun maksa kuormittuu suuresta määrästä kuona-aineita, joita saamme mm. ravinnon ja ympäristön kautta, sen toiminta hidastuu, eikä se pysty enää samalla tavalla puhdistamaan elimistöä – tämä johtaa myrkkyjen kertymiseen, joka puolestaan altistaa sairauksille. Aina maksan toiminnan tärkeyttä ei ymmärretä, eikä maksaa osata hoitaa ja puhdistaa oikealla tavalla. Tässä artikkelissa kerromme sinulle seitsemän syytä maksan puhdistamiseen, sillä puhdistamalla maksan pidät koko elimistön hyvässä kunnossa.

7 syytä maksan puhdistamiseen

Some figure

Maksa on kehon tärkein puhdistusmekanismi, sillä se suodattaa verenkierrosta haitalliset aineet joka päivä ja poistaa myrkyt yön aikana. Maksan puhdistaminen pitää maksan toiminnan ihanteellisena ja poistaa mahdolliset kuona-aineiden kertymät, jotka voivat aiheuttaa tauteja.

Maksa suodattaa ja käsittelee kehon hormonit, ja pitää hormonit hyvässä tasapainossa. Maksan toiminnan häiriöt voivat johtaa hormonitoiminnan muutoksiin, jolloin kehossa voi ilmetä esimerkiksi liikaa estrogeeniä, liian vähän insuliinia jne.

Suorittamalla maksan puhdistuksen poistat myrkkyjä ja kuona-aineita, vähennät vapaiden radikaalien negatiivisia vaikutuksia ja poistat raskasmetalleja kehosta. Näiden lisäksi on olemassa seitsemän hyvää syytä maksan puhdistamiseen:

1. Runsaasti tyydyttyneitä ja prosessoituja rasvoja sisältävä ruokavalio

Monet ruoka-aineet sisältävät tyydyttyneitä, huonolaatuisia rasvoja, sekä prosessoituja hiilihydraatteja, jotka varastoituvat kehoon. Rasvaisten ruokien syöminen, eläinperäiset tuotteet jotka eivät ole luomutuotantoa, prosessoitu liha kuten leikkeleet ja makkarat, sekä valmisruuat ja tölkkiruuat vaikuttavat maksan toimintaan negatiivisesti. Kun maksa joutuu jatkuvasti käsittelemään näitä tuotteita, se rasittuu ja sen toiminta hidastuu. Maksa hajottaa ja imeyttää ruokaa, ja edellä mainittujen ruokien hajottaminen on maksalle vaikeaa.

2. Ruokavalio, joka sisältää runsaasti hiilihydraatteja

 

Some figure

Prosessoiduista hiilihydraateista valmistetut ruoka-aineet, kuten vaalea leipä, pasta, sokeriset juomat ja makeiset voivat kuormittaa maksaa, ja maksa joutuu työskentelemään paljon kovemmin säädelläkseen verensokeriarvoja. Jos ruokavaliostasi löytyy paljon näitä aineksia, on hyvä idea puhdistaa maksa säännöllisesti ja välttää prosessoituja hiilihydraatteja.

3. Alkoholin suurkulutus ja reseptilääkkeiden nauttiminen

Alkoholi ja lääkkeiden popsiminen ovat tunnetusti maksan terveydelle vaarallisia, ja niiden vaikutus maksassa on tuhoisa. Jos juot liikaa alkoholia tai nautit säännöllisesti tiettyjä lääkkeitä pitkällä aikavälillä, voi maksaan muodostua esimerkiksi maksakirroosi tai rasvamaksa.

4. Saastuneen ilman hengittäminen

Suurkaupunkien ilmanlaatu on tunnetusti heikko, ja liikenteen ja muiden lähteiden aiheuttamat saasteet vaikuttavat suoraan ihmisten terveyteen. Suurin osa meistä hengittää myrkyllisiä hiukkasia joka päivä ja pitkällä aikavälillä voi niiden vaikutus muodostua vaaralliseksi. Aivan ensimmäiseksi saasteet päätyvät keuhkoihin ja keuhkojen kautta maksaan, joka on vastuussa saasteiden käsittelemisestä ja poistamisesta. Ajan myötä saasteiden vaikutus voi sairastuttaa maksan.

5. Riittämätön lepo

 

Some figure

Monet meistä nukkuvat liian vähän yön aikana. Nykyelämän kiire sekä töiden ja perhe-elämän vaatimukset johtavat usein siihen, että yöunista nipistetään ensimmäisenä kun kiire on kovimmillaan, eikä aika riitä kaikkeen. Monet sinnittelevät jopa 5 tunnin yöunilla, etenkin mitä tulee pienten lasten vanhempiin.

Unen vähyys vaikuttaa kuitenkin kehoon dramaattisesti, ja esimerkiksi maksa kärsii vähäisistä unista. Uni on maksan toiminnalle tärkeää, sillä maksa on aktiivisimmillaan kello yhden ja kolmen välillä yöaikaan, jolloin se suorittaa päivittäisiä puhdistustoimiaan. Siksi onkin tärkeää nukkua tarpeeksi ja antaa maksan suorittaa toimintonsa.

6. Liian paljon liikuntaa

Tätä ei usein kuule, sillä liikunta on tärkeä osa terveellistä elämää ja myrkkyjen poistumista elimistöstä. Liian vähäinen määrä liikuntaa nähdään syyksi moneen eri sairauteen, mutta myös liian suuri määrä liikuntaa voi olla haitallista. Yliannostus liikuntaa voi kiihdyttää vapaiden radikaalien toimintaa ja vaikutusta, eikä maksalla ole tarpeeksi aikaa taistella niiden haitallista vaikutusta vastaan. Muista siis viettää ainakin yksi lepopäivä viikossa.

7. Ravinnepuutokset

Kunnollinen ravinto on elintärkeää maksalle. Ruokavalion tulisi sisältää riittävästä vitamiineja, kuten C-, B3-, B6- ja E-vitamiinia, sekä foolihappoa ja muita tärkeitä ravintoaineita. Lisäksi tarvitset paljon kalsiumia ja aminohappoja, kuten tauriinia ja glysiiniä. Jos ruokavaliosta puuttuu edellämainittuja aineksia, on tärkeää muuttaa ruokailutottumuksiasi tai nauttia ravintolisiä.

Tässä oli seitsemän hyvää syytä maksan puhdistamiseen; nyt varmaan ymmärrät miten tärkeää tästä elimestä on pitää huolta!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • American Liver Foundation. (2017). Liver wellness. Asociación Española para el Estudio del Hígado, Libro blanco de hepatología en España, 2015
  • National Institutes of Health. (2014). “Su hígado rinde”, en la web de la National Institutes of Health. https://salud.nih.gov/articulo/su-higado-rinde/
  • Sevastianova K et al. (2012). “Effect of short-term carbohydrate overfeeding and long-term weight loss on liver fat in overweight humans”, Am J Clin Nutr. 2012 Oct;96(4):727-34. Epub 2012 Sep 5.
  • Schwarz JM et al. (2015). “Effect of a High-Fructose Weight-Maintaining Diet on Lipogenesis and Liver Fat”, J Clin Endocrinol Metab. 2015 Jun;100(6):2434-42.
  • Younossi ZM et al. (2016). Global epidemiology of nonalcoholic fatty liver disease-Meta-analytic assessment of prevalence, incidence, and outcomes”, Hepatology. 2016 Jul;64(1):73-84.
  • Pérez-Calvo, J. (2013). Nutrición energética para la salud del hígado y la vesícula (Vol. 1). Edaf.
  • Williams, R., & Gimson, A. E. (1991). Intensive liver care and management of acute hepatic failure. Digestive diseases and sciences, 36(6), 820-826. https://link.springer.com/article/10.1007/BF01311243
  • Vienken, J., & Christmann, H. (2006). How can liver toxins be removed? Filtration and adsorption with the Prometheus system. Therapeutic Apheresis and Dialysis, 10(2), 125-131. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1744-9987.2006.00353.x

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.