12 luonnollista helpotusta ahdistukseen

Jos koet usein olosi ahdistuneeksi, kannattaisi pitää mielessä, että säännöllinen liikunta auttaa vähentämään ahdistuneisuutta. Tästä on kiittäminen endorfiineja, joita ihmisen elimistö tuottaa liikunnan aikana. Tunnet siten olosi paremmaksi ja parannat samalla terveydentilaasi.

Jos sinulla on usein ahdistunut olo, et kuitenkaan välttämättä halua kääntyä heti lääkkeiden puoleen. Haluat ehkä ensin yrittää parantaa oloasi luonnollisemmin keinoin. Onneksi onkin olemassa monia turvallisia tuotteita, jotka eivät ole lääkkeitä, vaan luonnollisia hoitoja olon rauhoittamiseksi.

Luonnollisiin keinoihin ahdistuneisuuden vähentämiseksi kuuluvat mielen ja kehon rentoutumista edistävät tekniikat sekä tietyt ravinnelisät, jotka saavat ahdistuksen vähenemään. Jotkut näistä ratkaisuista ovat tehokkaita heti niiden soveltamisesta lähtien, kun taas toiset vaativat oman aikansa ennen kuin ne alkavat vähentää tuntemaasi ahdistusta. Tässä artikkelissa kerromme siis 12 luonnollisesta tavasta, joilla voit helpottaa ahdistunutta oloa.

1. Kamomilla

Jos sinulla on aikakausia, jolloin tunnet olosi hermostuneeksi, voi kupillinen kamomillahauduketta tai -teetä olla hyvä apu. Se saa olosi rauhallisemmaksi, ja jotkut kamomillan yhdisteistä toimivat vuorovaikutuksessa aivojen reseptoreiden kanssa samalla tavalla kuin tietyt lääkkeet, kuten muun muassa Valium.

Yhdysvaltalaisen University of Pennsylvania -yliopiston toteuttaman tutkimuksen mukaan ne potilaat, joilla oli todettu ahdistuneisuushäiriö ja jotka ottivat kamomillateetä ravinnelisänä 8 viikon ajan, kokivat huomattavan vähenemisen ahdistuneisuusoireissaan verrattuna niihin potilaisiin, jotka ottivat vain lumelääkettä. Tätä juomaa kannattaa siis ehdottomasti nauttia sellaisina aikoina, kun kamppailet ahdistuksen kanssa.

2. Vihreä tee

Vihreä tee

Tutkimukset ovat osoittaneet, että vihreä tee pystyy tasapainottamaan sydämen lyöntirytmiä sekä verenkiertoa, ja tietyt tutkimukset ovat myös viitanneet siihen, että tämä tee vähentää ahdistuneisuutta. Yhdessä tutkimuksessa koehenkilöt, joilla oli taipuvaisuutta ahdistukseen, tunsivat olonsa rauhallisemmaksi sekä keskittyivät paremmin koetilanteessa, jos he olivat ottaneet 200 mg vihreää teetä ennen kyseistä koetta.

3. Humala

Tämä on todellakin yksi oluen ainesosista, mutta sen rauhoittavista ominaisuuksista ei voi nauttia, jos humalaa tulee elimistöön oluen kautta. Humalan rauhoittava yhdiste on haihtuva öljy, jota on läsnä ainoastaan uutteissa ja tinktuuroissa, kuten sellaisissa, joita käytetään aromaterapiassa. Humalaa käytetään usein rauhoittamisessa, joten se edesauttaa raukean olon saavuttamista sekä helpottaa unen saantia.

4. Virmajuuri

Virmajuuri

Virmajuuri on rauhoittava yrtti, ja se on mahtava tuote univaikeuksista kärsiville. Jos sinulla on siis unettomutta, käänny heti tämän kasvin puoleen. Itse asiassa Saksan hallitus on hyväksynyt virmajuuren hoitotuotteena unihäiriöistä kärsiville. Tämä yrtti tuoksuu kuitenkin epämiellyttävälle, joten monet ihmiset nauttivat sitä kapseleiden muodossa. Tätä kasvia voi helposti yhdistää muihin rauhoittaviin yrtteihin, kuten humalaan, kamomillaan ja sitruunamelissaan.

5. Liikunta

Liikunnan harrastaminen on turvallinen keino ahdistuksen vähentämiseksi. Se on hyväksi mielelle, ja se on kyvykäs lääke sekä masennusta että ahdistusta vastaan. Liikunta toimii tehokkaasti sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä. Jos harrastat siis säännöllistä liikuntaa, on sinulla parempi itsetunto ja tunnet itsesi myös terveemmäksi. Yksi suuri syy ahdistukseen on huoli sairastumisesta ja terveydestä, ja tämä huoli vähenee luonnollisesti silloin, jos olet hyvässä kunnossa.

6. Kärsimyskukka

Kärsimyskukka

Tämä kukka on rauhoittava kasvi, jonka Saksan hallitus on hyväksynyt hoitotuotteeksi ahdistuksen vähentämisessä. Jotkut tukimukset ovat todenneet, että se voi vähentää ahdistuneisuuden oireita yhtä tehokkaasti kuin lääkärin määräämät lääkkeet. Sitä käytetäänkin usein unettomuuden hoidossa, ja kuten muutkin rauhoittavat tuotteet, saattaa se aiheuttaa uneliasta oloa. Ole siis varovainen, jos otat enemmän kuin yhtä rauhoittavaa yrttiä kerrallaan, äläkä ota kärsimyskukkaa enempää kuin yhden kuukauden ajan yhtäjaksoisesti.

7. Laventeli

Laventelin voimakas tuoksu voi olla avuksi tulehtuneisuuden vähentämisessä. Yksi tutkimus on totesi, että ne potilaat, jotka olivat menossa hammaslääkäriin ja jännittivät tätä, olivat vähemmän ahdistuneita odotushuoneessa, jos se oli hajustettu laventeliöljyllä. Toinen tutkimus, joka toteutettiin Floridassa, osoitti että ne opiskelijat jotka hengittivät laventelin tuoksua ennen koetilannetta, tunsivat itsensä vähemmän ahdistuneiksi kuin muut.

Saksassa tehdyn tutkimuksen mukaan taas laventelista valmistettu pilleri pystyi vähentämään ahdistuneisuutta sellaisilla ihmisillä, joilla oli todettu yleinen ahdistuneisuushäiriö. Tämä pilleri toimi yhtä tehokkaasti kuin lääke nimeltään Lorazepam, joka on ahdistuneisuutta vastaan vaikuttava Valiumin kaltainen tuote.

8. Syvähengitys

Joogassa toteutettava syvähengitys on todistetusti tehokas tapa vähentää stressiä ja ahdistusta. Yksi syy tähän on se, että et pysty samaan aikaan hengittämään syvään sekä olemaan ahdistunut. Jotta voisit vetää henkeä syvään, puhalla ulos kunnolla suusi kautta, ja hengitä sitten sisään nenäsi kautta laskien samalla neljään. Pidätä hengitystäsi laskien seitsemään, ja anna sitten ilman päästä ulos suusi kautta laskien kahdeksaan. Toista tätä ainakin kahdesti päivässä.

9. Jos sinulla on nälkä, syö!

Pähkinät

Yleensä ihminen on ahdistuneempi ja ärsyyntyneepi silloin, jos hän on nälkäinen. Joskus kun tunnet olosi ahdistuneeksi, saattaa tämä itse asiassa olle oire siitä, että verensokerisi on laskemassa. Paras lääke tähän on siis syödä välipalaa, kuten vaikkapa kourallinen pähkinöitä tai palanen tummaa suklaata, ja täydentää tätä lasillisella vettä tai kupillisella kuumaa teetä.

Pidemmällä aikavälillä hyvä ruokavalio on avainasemassa sen kannalta, pystytkö estämään ahdistunutta oloa. Ravintoosi tulisi kuulua runsas valikoima luontaistuotteita, ja ruokavalion tulisi perustua vihanneksiin. Siinä tulisi olla vähän lihaa ja mereneläviä, ja lisäksi sinun tulisi syödä lehtivihreää sisältäviä vihanneksia (kuten kale-salaattia), joista saat foolihappoa ja erilaisia fytoravinteita (näitä löytyy kasveista, ja ne ovat luonnollisia kemikaaleja). Oikealla ruokavaliolla pystyt vähentämään tuntemaasi ahdistusta.

10. Aamiainen

Moni ihminen, jolla on ahdistuneisuushäiriö, jättää aamiaisen väliin. Ihanteellista olisi, jos söisit aamiaisella esimerkiksi kananmunia, sillä ne ovat kylläisen olon tuottavia sekä lisäksi luonnollinen koliinin lähde. Matala koliinin taso elimistössä on yhteydessä kohonneeseen ahdistuksen tasoon.

11. Omega-3 -rasvahappo

Kalasta saatavat öljyt ovat hyväksi sydämen terveydelle, mutta ne voivat myös auttaa sinua taistelemaan ahdistuneisuutta vastaan. Yhdessä tutkimuksessa todettiin, että ne opiskelijat, jotka nauttivat 2,5 mg Omega-3 -rasvahappoja päivässä 12 viikon ajan, kokivat olonsa vähemmän ahdistuneeksi ennen koetilannetta kuin ne opiskelijat, jotka ottivat ahdistuneisuuteensa lumelääkettä.

Asiantuntijat suosittelevat yleisesti, että Omega-3 -rasvahappoa sisällytettäisiin ravintoon ruokatuotteiden kautta. Kylmissä vesissä elävät kalat, kuten esimerkiksi lohi, ovat paras tapa saada näitä rasvahappoja – anjovikset ja sardiinit sisältävät myös paljon kyseisiä terveyttä edistäviä rasvahappoja.

12. Lämmitä vartaloasi!

Oletko koskaan tullut miettineeksi sitä, miksi olosi on aina niin rentoutunut vaikkapa saunan tai höyrykylvyn jälkeen? Kehon lämmittäminen auttaa vähentämään lihasten jännittyneisyyttä, ja näin vähennät myös ahdistuneisuutta. Kun tunnet kehollasi lämpöä, voi tämä muuttaa hermopiirejä, jotka ohjaavat mielialaa, ja näihin kuuluvat myös ne, jotka vaikuttavat välittäjäaine serotoniinin. Serotoniini on perustavanlaatuinen välittäjäaine, joka ylläpitää tunne-elämän tasapainoa. Kehon lämpiäminen on luultavasti myös yksi syy siihen, miksi liikunta tekee niin hyvää mielialalle.

Nyt kun tiedät, että ahdistuneisuutta voi hoitaa myös muilla tavoilla kuin lääkkeillä, kokeile tehokkaita luonnollisia keinoja ahdistuneisuuden vähentämiseksi!