Joogan hyödyt lapsille

Jooga auttaa lapsia kasvamaan itsevarmemmiksi ja ympäristön suhteen vastuullisemmiksi aikuisiksi. Se on myös laji, josta puuttuu kilpailuelementti.
Joogan hyödyt lapsille

Kirjoittanut Ángela Aragón

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Usko tai älä, lasten joogasta on tulossa yhä suositumpaa, ja sitä voidaan käyttää keinona parantaa lasten terveyttä.

Vielä vähän aikaa sitten uskottiin, että tärkein osa lasten elämää oli heidän koulutuksensa. Mutta nyt tiedetään, että aktiivisuus on oleellista lasten kehityksen sekä psyykkisen terveyden kannalta. Mutta millaista liikuntaa lasten kannattaisi harrastaa?

Perinteinen vastaus tähän on jalkapallo, koripallo tai muut vastaavat urheilulajit, mutta näiden ulkopuolella on toinenkin maailma.

Itämaisten filosofioiden mukana tulee koko kehon huoltaminen, mikä tuntuu kiinnostavan ihmisiä yhä enemmän ja enemmän. Tämä näkyy joogan lisääntyneenä suosiona, mutta onko se hyväksi myös lapsille?

Tässä artikkelissa kerromme, mitkä ovat joogan hyödyt lapsille.

Milloin lasten kannattaisi aloittaa jooga?

Jooga kannattaa aloittaa jo pienenä

Lasten ominaisuudet huomioon ottaen heidän olisi parasta aloittaa jooga aikaisintaan 4. ikävuoden paikkeilla. Tällöin keho on rakenteeltaan jo vahvempi, ja lasten psykomotoriset kyvyt ovat kehittyneet jonkin verran. He ovat tietoisia omasta kehostaan ja hallitsevat sitä paremmin.

Jotkut ihmiset pohtivat, onko jooga oikea laji kaikenlaisille lapsille. Vastaus on kyllä.

Sekä introvertit että dynaamisemmat lapset hyötyvät joogasta. Jopa hieman erilaiset lapset kokevat joogan hyödylliseksi. Avain on siinä, että löytää omaan persoonallisuuteensa parhaiten sopivan ryhmän.

Jooga käsittää eri metodeja, jotka tähtäävät kehon epätasapainotilojen korjaamiseen tai puutteiden vahvistamiseen. Mutta kaikenlaisesta joogasta saa hyötyjä, joista kerromme lisää seuraavaksi.

Joogan hyödyt lapsille

He oppivat kehittämään itseään ilman kilpailua

Lapset hyötyvät joogasta

Jooga on yksi harvoista lajeista, joissa ei voita eikä häviä. Joogakilpailuja ei myöskään näe televisiosta. Jos joogaa siis vertaa muihin liikuntalajeihin, se on ainoa laatuaan.

Tämän oppiminen on oleellista lapsille. Se edistää itsensä kehittämistä ilman tarvetta olla muita parempi tai voittaa jokin palkinto.

Onnellisuuden kannalta oleellista on tieto siitä, että tyytyväisyys tulee sisältä eikä riipu muiden antamasta tunnustuksesta.

Jooga edistää lasten itsetuntemusta

Kun puhumme itsetuntemuksesta, ajattelemme usein sisäistä maailmaa. Vaikka se onkin oleellinen osa, tiedostava suhde omaan kehoon voi myös auttaa paljon.

Omien rajojen tiedostaminen ja tunne kyvystä voittaa ne antaa vallantunteen, joka tarkoittaa parempaa itsetuntoa.

Joogaamalla tunnemme jokaisen lihaksen, jokaisen luun ja jokaisen hengenvedon.

Tämä lisää sen todennäköisyyttä, että pidämme huolta itsestämme ja kunnioitamme kehomme toimintoja. Lisäksi opimme kunnioittamaan muiden tilaa samalla vakavuudella, sillä tiedämme jo etteivät he ole vihollisiamme, vaan kanssamme samanveroisia.

Lapset oppivat tunnistamaan ja hallitsemaan stressiä

Jooga auttaa hallitsemaan stressiä

Ehkä tärkeintä on “tunnistaminen”, sillä ilman stressin havaitsemista sitä ei voi alkaa hallita. Rentoutuminen on joogaan liittyvä filosofia, ja sen harrastaminen itsessään vaatii rentoutumista. Jos et ole psyykkisesti rento, havaitset eron alkaessasi harrastaa joogaa.

Tämän eron huomaamalla ymmärrät, että sisälläsi oli tunne joka teki olostasi kehnon. Samalla löydät joogasta keinon käsitellä tuon tunteen.

Aikuisina, joiden nuoruudessa jooga ei ollut muodissa, tiedämme kuinka vaikeaa se on oppia vanhempana. On aivan eri asia oppia tämä taito jo lapsena. Se on perustavanlaatuinen työkalu, joka auttaa lasta kasvamaan mieli tyynenä ja valitsemaan itselleen parasta.

Nämä ovat pääpiirteissään joogan hyödyt lapsille. Kuten näet, jooga auttaa heitä kasvamaan paremmissa olosuhteissa ja kunnioittamaan itseään sekä ympäristöään.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


    • Dai C, Nabors LA, Vidourek RA, King KA, Chen C. Evaluation of an afterschool yoga program for children. Int J Yoga 2015;8(2):160-161.
    • Hagen I, Nayar US. Yoga for children and young people’s mental health and well-being: research review and reflections on the mental health potentials of yoga. Frontiers in psychiatry 2014;5:35.
    • Galantino ML, Galbavy R, Quinn L. Therapeutic effects of yoga for children: a systematic review of the literature. : Centre for Reviews and Dissemination (UK); 2008.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.