Makeuta elämääsi terveellisellä kookosöljyllä

Kookosöljystä saa energiaa. Se myös pitää verensokeriarvot tasaisina.
Makeuta elämääsi terveellisellä kookosöljyllä

Viimeisin päivitys: 11 helmikuuta, 2019

Miten makeutat aamukahvisi? Käytätkö sokeria kenties? Sokerin lisääminen kahviin voi tuntua mitättömältä teolta, mutta todellisuudessa energiatasosi nousevat nopeasti ja laskevat kuin lehmän häntä puolen tunnin kuluttua. Yllättääkö tämä?

Jos taas lisäät sokerin sijasta teelusikallisen kookosöljyä kahviin, aloitat aamusi huomattavasti terveellisemmin. Kookoksen maku on makea, joten se toimii sokerin tavalla mutta ei nostata verensokerin tasoa. Samalla saat enemmän energiaa. Kookosöljy saadaan prosessoimalla kookoksen hedelmäliha, ja se on täysin luonnollinen terveystuote, jolla on monia hyödyllisiä vaikutuksia.

Tutustu kookosöljyyn lähemmin tässä artikkelissa ja lisää makeutta elämääsi terveellisesti.

Miten paljon sokeria käytät päivittäin?

 

hieno sokeri ja sokeripalat

On vaikeaa poistaa sokeri kokonaan elämästä, sillä sitä esiintyy monissa ruoka-aineissa. Sokeria käytetään etenkin kuumien juomien, kuten teen ja kahvin makeuttamiseen. Sokerin vastustaminen voi olla vaikeaa, mutta vaivan arvoista, sillä sokeri voi vahingoittaa kehoa pitkällä aikavälillä etenkin suurissa määrissä nautittuna.

  • Valkoinen sokeri on pitkälle prosessoitua ruokaa. Se ei ole lähelläkään mitään luonnollista tuotetta, eikä se myöskään ole terveellistä. Sokeri aiheuttaa vaarallisia piikkejä veren glukoosissa, ja kertyy rasvakudokseksi ympäri kehoa, etenkin vatsan ja reisien alueelle. Vaarallisimmillaan rasvakertymät ovat kuitenkin verisuonissa.
  • Jos kehosi on tottunut sokerin nauttimiseen, kohoaa kolesterolin määrä veressä ja voit kärsiä muita herkemmin sydämen toimintaongelmista. Onko sokerin nauttiminen sen arvoista? Tuskin.
  • Sokeri on “makeaa myrkkyä”, joka heikentää vastustuskykyä ja aiheuttaa sairauksia kuten diabetesta ja korkeaa verenpainetta. Sokeri voi nostaa myös riskiä sairastua syöpään.

Jos päätät lopettaa sokerin käyttämisen, millä voit sen korvata? Kookosöljyllä!

Terveellinen kookosöljy on paras makeuttaja

 

kookosrasvaa lusikassa

Kookosöljyä on helposti saatavilla ruokakaupoista. Kookosöljy on usein hiukan kalliimpaa kuin sokeri tai muut öljyt, mutta se on täysin rahan arvoinen tuote. Kookosöljyä käytetään vain pieniä määriä, joten purkki riittää pitkälle.

1. Kookosöljy on herkullista, eikä se sisällä yhtään sokeria

Kookos on luonnollisesti makeaa, mutta kookosöljy ei sisällä yhtään sokeria, ei edes fruktoosia. Öljyn maku on herkullinen, trooppinen ja makea, ja se sopii yllättävän hyvin makeuttajaksi. Kookosöljy sopii jälkiruokien valmistukseen, ja sitä voi käyttää myös ruuan kypsentämiseen sekä makeuttajana smoothieissa ja mehujuomissa. Voit lisätä sitä huoletta mihin tahansa ateriaan, sillä se ei sisällä grammaakaan hiilihydraatteja.

2. Kookosöljy on täynnä terveellisiä rasvoja

Kookosöljy sisältää paljon lauriinihappoa, joka on yksi terveellisimmistä rasvahapoista. Lisäksi öljystä saa antioksidantteja, jotka ovat hyväksy sydämelle. Kookosöljystä tekee erityisen mielenkiintoisen se, että sillä on antibakteerinen ja sieniä tappava vaikutus. Tämä ehkäisee öljyn pilaantumista ja hapettumista, öljy säilyy siis pitkään huoneenlämmössä.

3. Kookosöljyä sisältävät ruuat antavat enemmän energiaa

Kookosöljy on täynnä terveellistä energiaa, joten se on valkoisen sokerin vastakohta: valkoisesta sokerista kun ei saa mitään ravintoaineita. Sokeri nostattaa verensokeria nopeasti, mutta se myös laskee nopeasti: sokeripiikki johtaa väsymykseen ja saamattomuuteen.

Kun valikoit kookosöljyn sokerin sijasta, pidät verensokeriarvot ihanteellisella tasolla, sillä kookosöljy ei muunnu glukoosiksi elimistössä. Öljy muuntuu sen sijaan suoraan energiaksi, joten se sopii oivallisesti sokerin korvaamiseen.

4. Kookosöljyn mukautuvaisuus

Olet ehkä kohdannut tämän ongelman jälkiruokia valmistaessasi: monet reseptit vaativat, että käytetään sulatettua sokeria. Sokeri sulatetaan lämmittämällä se kattilassa, mutta samalla kun sokeri sulaa, se hapettuu ja vapauttaa vapaita radikaaleja, jotka ovat haitallisia terveydelle.

Sama ei päde kookosöljyn käyttöön. Kookosöljy on yleensä jähmettynyttä purkissa seistessään, mutta kun se lämpenee, se muuttuu nestemäiseksi. Öljy ei kaipaa korkeita lämpötiloja lämmittämiseen, vaan jo 20 astetta riittää pehmittämään öljyn. Öljyä voi siis sekoittaa helposti muihin aineksiin, eikä sitä tarvitse kiehauttaa kattilassa tai sulattaa mikrossa.

5. Kookosöljy on terveydelle hyödyllinen aines

Kookosöljy sopii kilpirauhasen vajaatoiminnasta kärsiville, sillä se sisältää runsaasti B-vitamiinia, kalsiumia, foolihappoa ja monia muita hyödyllisiä yhdisteitä. Kookosöljyä käytetään usein osana laihduttajan ruokavaliota, sillä se tehostaa aineenvaihduntaa ja nopeuttaa kaloreiden palamista. Uskomatonta, eikö vain?

 

kookoksen hedelmälihaa

Kookosöljy on luonnon ihme, joka soveltuu nautittavaksi päivittäin. Lisää tilkka öljyä aamusmoothieen, kahviin, teehen tai valmista sitä käyttämällä herkullisia jälkiruokia. Se soveltuu myös ruuan paistamiseen, joten kokeile vaikka kanan ja kasvisten kypsennystä kookosöljyssä. Kookosöljy antaa makeutta ja trooppisen elementin moneen eri ruokaan. Kookosöljyä voi käyttää myös ulkoisesti kauneudenhoidossa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Eyres, L., Eyres, M. F., Chisholm, A., & Brown, R. C. (2016). Coconut oil consumption and cardiovascular risk factors in humans. Nutrition Reviews. https://doi.org/10.1093/nutrit/nuw002

  • Nevin, K. G., & Rajamohan, T. (2006). Virgin coconut oil supplemented diet increases the antioxidant status in rats. Food Chemistry. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2005.06.056

  • Arunima, S., & Rajamohan, T. (2012). Virgin coconut oil improves hepatic lipid metabolism in rats-compared with copra oil, olive oil and sunflower oil. Indian Journal of Experimental Biology. https://doi.org/10.1139/Y09-045

  • Intahphuak, S., Khonsung, P., & Panthong, A. (2010). Anti-inflammatory, analgesic, and antipyretic activities of virgin coconut oil. Pharmaceutical Biology. https://doi.org/10.3109/13880200903062614


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.