Tunnista kilpirauhasen toimintahäiriöt

28 tammikuun, 2019
Jos painosi putoaa tai nousee yhtäkkiä ilman mitään näkyvää syytä, kärsit jatkuvasti lihaskivuista, keskittymiskykysi on heikentynyt tai kärsit ahdistuksesta ja masennuksesta, saattavat oireet liittyä kilpirauhasen toiminnan häiriöihin.

Kilpirauhasella on tärkeä osa kehon toiminnassa, sillä se vaikuttaa moniin toimintoihin, kuten aineenvaihduntaan. Tämä perhosen muotoinen rauhanen sijaitsee kurkussa, aivan solisluun yläpuolella.

Jos kilpirauhasen toiminta häiriintyy, se voi johtaa monimuotoisiin oireisiin ja ongelmiin. Tässä artikkelissa autamme sinua tunnistamaan kilpirauhasen toimintahäiriöt ja keskitymme niiden oireisiin.

Tärkeä mutta usein unohdettu: kilpirauhanen

Et välttämättä ole suonut ajatustakaan kilpirauhasellesi elinvuosiesi aikana. Usein kilpirauhasta ei tule mietittyä kuin silloin, kun se vaikuttaa päivittäiseen elämään ja aiheuttaa hankalia oireita. Kilpirauhanen on vastuussa monien hormonien tuotannosta, jotka kontrolloivat kehon toimintoja. Kilpirauhasen toimintahäiriöt voivat ilmetä monissa eri kehonosissa, eikä oireita osaa välttämättä heti yhdistää rauhaseen.

Yleisimmät kilpirauhasen toimintahäiriöt ovat nämä kaksi:

Kilpirauhanen voi myös kärsiä erilaisista sairauksista:

 • Kilpirauhasen struuma
 • Kilpirauhassyöpä
 • Kilpirauhasen kyhmyt
 • Kilpirauhastulehdus

Jopa 12 % maailman väestöstä kärsii jostakin kilpirauhasvaivasta elämänsä aikana, ja monet kohtaavat kilpirauhasen toimintahäiriöistä aiheutuvia oireita.

Lue lisää kilpirauhasesta: 8 kilpirauhaselle vaarallista kodin tuotetta

Merkkejä kilpirauhasen toimintahäiriöstä

Keho lähettää signaaleja toiminnastaan jatkuvalla syötöllä, mutta emme aina pysähdy kuuntelemaan niitä. On tärkeää kiinnittää huomiota poikkeaviin oireisiin, jotka voivat olla merkki kilpirauhasen ongelmista tai häiriöistä. Näistä oireista yleisimpiä ovat:

Uupumus ja univaikeudet

Virkeystilaan ja uneen liittyvät oireet ovat yleisimmät kilpirauhasen toimintahäiriöt. Jos tunnet olosi rättiväsyneeksi ja haluaisit vain torkkua ja nukkua jatkuvasti, kaipaat enemmän kuin 10 tuntia yhtäjaksoista unta tai kärsit energiavajeesta, saatat kärsiä kilpirauhasen vajaatoiminnasta.

Jos koet nukahtamisen vaikeaksi tai kärsit ahdistuksesta ennen nukkumaanmenoa, voi kyseessä olla kilpirauhasen liikatoiminta, joka kiihdyttää sydämen sykettä ja pitää energiatason korkealla.

kilpirauhasen toimintahäiriöt aiheuttavat unettomuutta

Muutokset painossa

Jos kyseessä on kilpirauhasen vajaatoiminta, saatat huomata, että painosi kohoaa, etkä pääse ylimääräisistä kiloista eroon millään. Jos taas laihdut ilman näkyvää syytä, etkä saa painoa kohoamaan, voi kysessä olla kilpirauhasen liikatoiminta, joka kiihdyttää aineenvaihduntaa ja polttaa rasvaa.

Muutokset ja heilahtelut mielialassa

Psyykkiset muutokset ja muutokset mielialassa ovat yleisiä niillä ihmisillä, joiden kilpirauhanen ei toimi normaalisti. Liikatoiminta johtaa usein ahdistukseen, paniikkikohtauksiin, keskittymisvaikeuksiin ja ylivireyteen.

Vajaatoiminnassa yleisiä oireita ovat masennus, surullisuus ja kova väsymys. Tämä johtuu siitä, että heikosti toimiva rauhanen nostaa serotoniinin määrää elimistössä. Tämä voi johtaa keskittymisvaikeuksiin ja unohteluun.

Ruuansulatuksen ongelmat

Kilpirauhasen vajaatoiminnasta kärsivä potilas voi usein kärsiä myös ummetuksesta, sillä muuttunut hormonitoiminta johtaa ruuansulatuksen hidastumiseen.

Liikatoiminnassa taas suolisto voi toimia ylikierroksilla, mikä johtaa ripuliin tai ärtyvän suolen oireyhtymään.

Nivel- ja lihaskivut

 

kilpirauhasen toimintahäiriöt aiheuttavat lihaskipua

Jos lihaksesi muuttuvat yhtäkkiä tunnottomiksi, kärsit lihaskivuista tai huomaat, että kätesi ja jalkasi puutuvat jatkuvasti, voi tämä olla merkki kilpirauhashormonin vähäisestä määrästä elimistössä. Samalla voit kokea seuraavia oireita lihaksissa ja nivelissä:

 • Jäykkyys
 • Kipu
 • Tulehdus
 • Heikkous
 • Jännetulehdus

Jos sinulla on vaikeuksia pitää kiinni esineistä ilman tärinää, pudottelet tavaroita helposti tai koet portaiden nousemisen tai kukkuloiden kiipeämisen vaikeaksi, voi kyseessä olla kilpirauhasen liikatoiminta.

Sukuelinten toimintamuutokset

Kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavat naiset voivat kärsiä myös pitkistä, runsaista ja kivuliaista kuukautisista. Heillä saattaa ilmetä myös lapsettomuutta ja hormonaalista epätasapainoa, kuten rajuja PMS-oireita. Vajaatoiminnasta kärsivillä miehillä ja naisilla ilmenee libidon eli seksuaalisen halukkuuden alenemista.

Kilpirauhasen liikatoiminnasta voi aiheutua naisille lyhyet ja kevyet kuukautiset, ja heidän hedelmällisyytensä voi olla alhainen.

Hiusten ja ihon ongelmat

 

kilpirauhasen toimintahäiriöt aiheuttavat hiustenlähtöä

Jos hiuksesi ovat kuivat ja heiveröiset, helposti katkeilevat ja ohuet, voi kyseessä olla kilpirauhashormonin puute elimistössä. Jos kärsit kuivien hiusten lisäksi iho-ongelmista, kuten ihon kuivuudesta ja katkeilevista kynsistä, voi kyseessä olla kilpirauhasen vajaatoiminta.

Liikatoiminta voi puolestaan aiheuttaa hiustenlähtöä ja ihon yliherkkyyttä.

Muutokset kehon lämpötilassa

Ihmiset, joiden kädet ja jalat ovat jatkuvasti kylmät, tai joiden kehon lämpötila on alle 36 astetta, saattavat kärsiä kilpirauhasen vajaatoiminnasta. Jos taas hikoilet jatkuvasti ja tunnet olosi kuumaksi talvisinkin, voi kyseessä olla liikatoiminta.

Kolesteroliarvojen muutokset

Kun kilpirauhanen toimii laiskanlaisesti, voi veren LDL- tai HDL-kolesterolimäärä olla korkealla, riippumatta siitä miten terveellisesti syöt. Kun kilpirauhanen toimii ylikierroksilla, voi kolesterolin määrä olla todella alhainen.

Muutokset verenpaineessa

 

kilpirauhasen toimintahäiriöt aiheuttavat muutoksia verenpaineessa

Tutkimukset ovat osoittaneet, että kilpirauhasen vajaatoiminnasta kärsivillä on korkeampi riski kehittää korkea verenpaine. Liikatoiminnasta kärsivillä puolestaan ilmenee päinvastainen vaikutus, sillä vaikka systolinen paine voi kohota, on diastolinen paine yleensä alhaisempi.

Lue lisää verenpaineesta: 4 tapaa hoitaa korkeaa verenpainetta valkosipulilla

Sydämen syke

Potilailla, joilla on todettu kilpirauhasen vajaatoiminta, on usein tavallista hitaampi sydämen lyöntiheys (noin 20 lyöntiä vähemmän minuutissa kuin tavallisesti). Liikatoiminnasta kärsivät potilaat kokevat sydämen tykyttävän lujaa tahtia jatkuvasti, ja usein sydämen lyöntiheys onkin kasvanut.

Kaulan alueen turpoaminen

Kilpirauhasen toimintahäiriöön liittyy usein rauhasen turpoaminen ja näkyvä möykky kaulalla. Turpoaminen voi aiheuttaa paineen tunteen kurkkuun ja saada äänen käheäksi. Sekä liikatoiminta että vajaatoiminta voivat johtaa rauhasen turpoamiseen.

Millaiset ihmiset ovat herkempiä kilpirauhasen toiminahäiriöiden esiintymiselle?

On olemassa kolme pääriskitekijää kilpirauhasongelmille altistumisessa:

 • Perhehistoria, jossa läheinen perheenjäsen on kärsinyt kilpirauhasen toimintahäiriöistä.
 • Sukupuoli ja ikä. Kilpirauhasongelmat ovat yleisempiä yli 40-vuotiailla naisilla.
 • Tupakointi (tupakka sisältää aineita, jotka ovat haitallisia ja myrkyllisiä kilpirauhaselle).
 • Gilbert, J. (2017). Hypothyroidism. Medicine (United Kingdom). https://doi.org/10.1016/j.mpmed.2017.05.009

 • Imam, S. K. (2016). Hyperthyroidism. In Thyroid Disorders: Basic Science and Clinical Practice. https://doi.org/10.1007/978-3-319-25871-3_8

 • Kim, B. (2008). Thyroid Hormone as a Determinant of Energy Expenditure and the Basal Metabolic Rate. Thyroid. https://doi.org/10.1089/thy.2007.0266