Apua kilpirauhasen vajaatoimintaan

Kilpirauhasen vajaatoiminnan kanssa voi sopeutua elämään jos lääkityksen lisäksi muuttaa elämäntapoja terveellisemmiksi sekä omaksuu paremman ruokavalion. Lisäksi hyvänä apuna voivat olla haudukkeet ja teet, kuten myös päivittäinen liikunta.
Apua kilpirauhasen vajaatoimintaan

Viimeisin päivitys: 19 helmikuuta, 2022

Kilpirauhasen vajaatoiminta ja kilpirauhasen ongelmat ovat monimutkaisia, ja vaativat ihmiseltä vaivannäköä tilanteen kohentamiseksi ja oireisiin sopeutumiseksi. Painonnousu, uupumus ja muut oireet ovat tavallisia, ja lääkeavun lisäksi on olemassa muitakin keinoja lievittää sairauden aikaansaamia haittoja. Kilpirauhasen ongelmat ovat suuresti yleistyviä ja vaikeuttavat yhä useamman ihmisen päivittäistä elämää. Tässä artikkelissa kerromme siis kolmesta helposta tavasta tehdä eläminen kilpirauhasen vajaatoiminnan kanssa kevyemmäksi. 

Kilpirauhasen ongelmat ja vajaatoiminta

nainen lääkärissä

 

Joka vuosi moni ihminen saa diagnoosin kilpirauhasen vajaatoiminnasta. Tämä on sairaus, jonka aiheuttaa kilpirauhasessa ilmenevä häiriö, jolloin elimistö ei yhtäkkiä tuotakaan enää oikeaa määrää kilpirauhashormonia. Kehossa on siis puutostila, ja tällöin ihminen alkaa huomata myös siitä seuraavia oireita.

Näihin oireisiin kuuluvat hiusten irtoaminen, painonnousu, uupumus, unen häiriintyminen ja pienet ihomuutokset – iho tuntuu kuivemmalta kuin ennen. Kilpirauhasen vajaatoiminnasta kärsivän oireisiin kuuluvat myös vaihtelut mielialassa, ja tämä voi ilmetä esimerkiksi lisääntyneenä surullisuutena ja apaattisuutena.

Ihmisellä ei tällöin enää ole entisen kaltaista innostusta tarttua asioihin, ja kun tähän lisätään fyysiset oireet ja niiden aikaansaama huono olo, saa tämä sairaus ihmisen usein hyvin huolestuneeksi ja alakuloiseksi. Vartalo on turvonnut ja paino lisääntyy, mikä on monelle vaikea paikka. Kaikki nämä oireet kuuluvat kilpirauhasen vajaatoiminnan tavalliseen ilmenemiseen, ja jos huomaat ne itselläsi, mene lääkäriin, jotta sinulle voidaan tehdä täydet verikokeet.

Yleisin lääke tällaisissa tapauksissa on nimeltään Levothyroxine. Jotkut ihmiset toipuvat hyvin, mutta toisten taas täytyy sopeutua tilanteeseen enemmän. Kilpirauhasessa tapahtunutta muutosta voidaan hoitaa päivittäisen lääkityksen lisäksi terveellisellä elämäntavalla ja ruokavaliolla. Siten suosittelemme kaikille kyseisestä sairaudesta kärsiville seuraavien ohjeiden noudattamista.

5 neuvoa kilpirauhasen vajaatoiminnan hoitamiseksi

Hyvä ruokavalio

ruokavalio ja kilpirauhanen

 

Suositeltavia ruokia niille, jotka kärsivät kilpirauhasen vajaatoiminnasta ovat ennen kaikkea sellaiset, jotka sisältävät jodia. Tämän aineen ansiosta elimistömme pystyy tuottamaan tyroksiinia sekä saamaan puutoksen aiheuttaman häiriötilanteen tasapainoon.

Mitkä ruoat sitten sisältävät jodia? Äyriäiset, kananmunat, kala ja jodipitoinen suola. Suolan suhteen on kuitenkin tärkeää muistaa, että sitä ei tulisi syödä suurissa määrissä. Levä on myös eräs hyvin terveellinen tuote, mutta sitäkään ei ole hyvä syödä äärettömän runsaasti.

  • Tuotteet, joissa on Omega-3 -rasvahappoja ovat hyvin hyödyllisiä kilpirauhasen vajaatoiminnan kanssa painivalle. Tonnikala, makrilli, rasvainen kala, pellavansiemenöljy ja saksanpähkinät ovat suureksi avuksi. Älä siis missään nimessä jätä näitä tuotteita pois ruokavaliostasi!
  • B-vitamiinit: ala syömään paljon kaikkia niitä lehteviä vihanneksia, joista erityisesti pidät. Myös oluthiiva tasapainottaa tyroksiinin tasoa elimistössäsi. Pinaatti, kukkakaali ja vehnänalkiot saavat myös olosi tuntumaan paremmalta.
  • Tietyt hedelmät: on olemassa sellaisia hedelmiä, jotka voivat tehostaa kipirauhasen toimintaa sekä mahdollistaa sen tasapainottumisen itsestään. Esimerkiksi sitruunamehu edesauttaa tyroksiinin parempaa jakautumista elimistössä, kuten myös appelsiinimehu. Avokadot – joiden suurista terveyshyödyistä olemme kertoneet monissa muissakin artikkeleissa – tarjoavat hyvän määrän B-vitamiinia. Sinun olisi tärkeää myös aloittaa juomaan aamuisin greippimehua.

Yrttihoitoja kilpirauhasen vajaatoimintaan

hoida kilpirauhasta

 

  • Inkivääri: pidätkö inkiväärin mausta? Jos näin on, erittäin hyvä, sillä inkivääristä on sinulle suurta hyötyä kilpirauhasen vajaatoiminnan hoidossa. Se parantaa verenkiertoa ja aktivoi siten kilpirauhasta. Tämä kasvi on vaikutukseltaan hyvin stimuloiva, ja se sopii siksi tällaisen sairauden hoitoon erinomaisesti. Itse asiassa kaikki maultaan kitkerät kasvit ovat hyväksi tämän terveysongelman lievittämiseksi.
  • Mäkikuisma (Hypericum perforatum): oletko jo kuullut tästä kasvista? Se on mahtava tuote kilpirauhasen vajaatoiminnan sivuvaikutusten hoidossa. Se tehoaa uupumukseen, antaa voimaa sekä sopii erinomaisesti aamulla käytettäväksi, jotta voisit aloittaa päiväsi hyvissä merkeissä. Kysy kuitenkin ensin lääkäriltäsi, voitko käyttää tätä kasvia muun lääkityksesi yhteydessä, sillä se ei välttämättä sovi kaikkien lääkkeiden kanssa.
  • Kärsimyskukka: tämä on myös yksi mahtava kasvi kilpirauhasen vajaatoiminnan hoitamiseksi. Mitä se sitten tekee elimistössä? Kärsimyskukka parantaa mielialaa, auttaa torjumaan väsymystä ja päänsärkyjä sekä lievittää apaattisuutta. Sitä voi nauttia maksimissaan kaksi kupillista päivässä juoman muodossa.
  • Cayenne: saattaa kuulostaa erikoiselta, mutta cayennepippuri aktivoi elimistöä sekä tehostaa verenkiertoa. Se vähentää viluisuutta, joka on hyvin yleinen tuntemus kilpirauhasen vajaatoiminnasta kärsivillä. Riittää, että lisäät hiukan cayennepippuria jauheen muodossa kupilliseen kiehuvaa vettä. Hyvin pienikin määrä riittää! Sekoita juoma hyvin ja juo se sitten hitaasti.

Miten kilpirauhasen vajaatoiminnan oireisiin tulisi suhtautua?

iloinen nainen

 

On yleistä tietoa, että kilpirauhasen vajaatoiminta on sairaus, jonka hoito vaatii aikaa. Moni ihminen onnistuu pääsemään tilanteeseen, jossa sairaus ei ole enää ongelma ja elämänlaatu on taas hyvä. Kilpirauhasen ongelmat ja niiden hoito vaativat kärsivällisyyttä ja pitkäjänteisyyttä.  Joillakin hoito kuitenkin vaatii pitkän ajan lääkkeitä apuna käyttäen, ja painonpudotus ei välttämättä tunnu onnistuvan, mikä tietysti muuttaa ihmisen käsitystä omasta kehosta.

Mikäli kärsit tästä sairaudesta, älä missään nimessä heitä toivoasi! Jos pystyt, sinun kannattaa suhtautua sairauteen siten, että se on omalle kohdallesi tullut kestävyystesti. Lääkärissä täytyy kuitenkin käydä jatkuvasti, ja jotkut joutuvat myös läpikäymään leikkauksen. Tämän sairauden hoidossa kannattaa kuitenkin tehdä kaikkensa, sillä hoito on sen arvoista. Sairaudet voidaan usein voittaa kannustuksella, sitkeydellä ja toivolla.

Jos saat diagnoosin kilpirauhasen vajaatoiminnasta, on tosiasiana siitä lähtien se, että joudut muuttamaan syömistottumuksiasi sekä jättämään pois monia sellaisia asioita, joista olet ennen ehkä nauttinut: makeiset, valkoinen jauho, pikaruoka… Sinun tulee alkaa syödä enemmän kasviksia, juoda enemmän nesteitä sekä liikkua enemmän. Esimerkiksi uinti on hyvin soveltuva vaihtoehto, kuten myös vaikka kävely puolen tunnin ajan joka päivä. Myös esimerkiksi tanssi tai aerobic ovat sopivia. Nouse siis joka päivä ajatellen, että kaikki näkemäsi vaiva tulee kyllä palkitsemaan sinut, ja näitä neuvoja seuratessasi huomaat olosi paranevan.

Tulee tietysti sellaisia päivä, jolloin tunnet isesi väsyneemmäksi kuin toisina. Katso silloin peiliin ja sano itsellesi, että kilpirauhasen vajaatoiminta on sairaus, jota voidaan kontrolloida. Saat takaisin entisen painosi, tulet tuntemaan olosi paremmaksi, ja kaikki tulee olemaan vaivan arvoista. Ansaitset paremman olon!


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.