Logo image
Logo image

7 syytä ja ratkaisua hiustenlähtöön

3 minuuttia
Hiustenlähtö voi olla oire monenlaisista asioista. Nyt kerromme kaikkein tavallisimmista tämän ongelman aiheuttajista sekä keinoista saada hiustenlähtö loppumaan.
7 syytä ja ratkaisua hiustenlähtöön
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Etsitkö sinäkin ratkaisua hiustenlähtöön? Nyt kerromme kymmenestä tavallisimmasta syystä siihen että hiuksia lähtee liikaa, sekä annamme neuvoja ilmiön karkottamiseksi.

7 helppoa ratkaisua hiustenlähtöön

Jos otat avuksesi nämä vinkit, onnistut tavoitteessasi paljon helpommin – jatka siis lukemista, jos olet huomannut hiustenlähdön lisääntyneen, mutta et tiedä mistä voisi olla kyse ja kuinka tilanne korjataan.

1. Kilpirauhasen ongelmat

Some figure

Yksi syistä siihen, että hiuksia lähtee liikaa, on kilpirauhasen toiminnan ongelma. Kun näin käy, keho kokee hormonaalisen epätasapainon, joka voi aiheutua vaihdevuosista tai sitten umpieritysjärjestelmän ongelmista tai diabeteksesta.

Kuinka tämä asia sitten ratkaistaan?

Jos epäilet, että omalla kohdallasi hiustenlähtö voi johtua näistä ongelmista, on tarpeen käydä asiantuntijalla, jotta sinulle voidaan tehdä oikeat kokeet ja siten saat tarvittaessa sopivan hoidon.

2. Liian tiukka ruokavalio

Joskus alamme syödä liian rajatusti siksi, että ryhdymme jollekin dieetille, ja tämä saa terveyden vaaraan. Pidä mielessä, että jos painoa pudotetaan paljon lyhyessä ajassa, tämä ei ole hyväksi kehon terveydelle, ja se tulee aiheuttamaan vastustuskyvyn heikentymisen.

Kaikki tämä saa sitten hiustenlähdön lisääntymään. Jos kärsit hengityselinten sairauksista ja tulehduksista kehossasi, hiusten saaminen entiseen kuntoon tulee viemään kauemmin.

Kuinka tämä sitten ratkaistaan?

Sen sijaan että valitset jonkin tiukan dieetin, valitse säännöllinen liikunta.

3.  Krooninen stressi

Some figure

Krooninen stressi voi myös saada aikaan hiustenlähtöä. Tämä johtuu siitä, että veren virtaus päänahkaan rajoittuu. Hyvä uutinen on se, että jos hiukset tippuvat stressin vuoksi, ne saa kasvamaan takaisin nopeasti.

Kuinka tämä ongelma ratkaistaan?

Varmista, että saat lepoa hyvän määrän päivässä. Etsi myös keino rentoutua, ja mitä tulee tunne-elämän ongelmiin, ota avuksesi terapeutti.

4. Huono päänahan hoito

Sopimaton päänahan käsittely on myös hiustenlähtöä aiheuttava asia. On monia välineitä ja tuotteita, joita ei tulisi käyttää muutoin kuin silloin tällöin, ja niihin kuuluvat hiustenkuivaaja ja kihartaja, ja samoin myös suoristaja.

Kuinka tämä ongelma ratkaistaan?

Rajoita kuivaajan käyttöä, kuten myös suoristajan ja kemikaalituotteiden. Ota yhteyttä asiantuntijaan, joka pystyy suosittelemaan sellaisia tuotteita, jotka ovat sen sijaan hyväksi hiuksillesi.

Sulfaatteja kannattaa välttää, mutta niiden haitallisuus ei kuitenkaan ole vahvistettua tietoa.

5. Eräät lääkkeet

Some figure

Jotkut lääkkeet voivat myös saada aikaan hiustenlähtöä. Näihin tuotteisiin kuuluvat muun muassa korkean verenpaineen hoitoon käytetyt lääkkeet.

Masennuslääkkeet ovat myös tässä ryhmässä. Ne aiheuttavat usein sivuvaikutuksia, joihin sisältyy hiustenlähtö.

Kuinka tämä ongelma ratkaistaan?

Jos lakkaat ottamasta näitä lääkkeitä, tulet näkemään että päänahkasi toipuu. Älä kuitenkaan koskaan lakkaa käyttämästä tällaisia lääkkeitä ilman, että kysyt asiasta lääkäriltäsi.

6. Anemia

Anemia aiheuttaa myöskin hiustenlähtöä. Näin käy siksi, että veren virtaus päänahkaan vähentyy raudan puutteen vuoksi.

Jos itselläsi on anemia, tulet huomaamaan useamman oireen. Niihin kuuluvat unettomuus ja yleinen heikkous ja apatia, ja jos huomaat näitä merkkejä, on aika muuttaa hemoglobiinin määrää veressäsi.

Kuinka tämä sitten ratkaistaan?

Jos verikoe näyttää, että sinulla todella on anemia, on tarpeen alkaa nauttia enemmän sellaisia ruokia, jotka sisältävät rautaa. Näihin kuuluvat granaattiomena, punainen liha ja omena.  

7. Vitamiinipuutos

Some figure

Yksi syy hiustenlähtöön saattaa olla vitamiinipuutos.

On tärkeää, että selvität onko kyseessä C-vitamiinin puutos. Tämä vitamiini toimii elintärkeässä roolissa raudan imeytymisessä, ja se stimuloi kollageenin tuotantoa – kollageeni vahvistaa päänahkaa. Jos sen sijaan on kyse B-vitamiinipuutoksesta, hiuksista tulee hauraammat.

Kuinka tämä ongelma ratkaistaan?

Ota ruokavalioosi mukaan sellaisia tuotteita, joissa on runsaasti B- ja C-vitamiinia, kuten myös muita terveellisiä mikroainesosia.

Oletko huomannut hiustenlähdön lisääntyneen, ja mietitkö mikä tähän saattaisi olla syynä? Selvitä, voisiko omalla kohdallasi kyse olla tässä artikkelissa mainitsemistamme ongelmista, ja ota avuksesi nämä neuvot, kun etsit ratkaisua hiustenlähtöön.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Jackson, A. J., & Price, V. H. (2013, January). How to Diagnose Hair Loss. Dermatologic Clinics. https://doi.org/10.1016/j.det.2012.08.007
  • Guo EL, Katta R. Diet and hair loss: effects of nutrient deficiency and supplement use. Dermatol Pract Concept. 2017;7(1):1–10. Published 2017 Jan 31. doi:10.5826/dpc.0701a01
  • Peters EMJ, Müller Y, Snaga W, et al. Hair and stress: A pilot study of hair and cytokine balance alteration in healthy young women under major exam stress. PLoS One. 2017;12(4):e0175904. Published 2017 Apr 19. doi:10.1371/journal.pone.0175904
  • Lee Y, Kim YD, Hyun HJ, Pi LQ, Jin X, Lee WS. Hair shaft damage from heat and drying time of hair dryer. Ann Dermatol. 2011;23(4):455–462. doi:10.5021/ad.2011.23.4.455
  • Etminan, M., Sodhi, M., Procyshyn, R. M., Guo, M., & Carleton, B. C. (2018). Risk of hair loss with different antidepressants: A comparative retrospective cohort study. International Clinical Psychopharmacology33(1), 44–48. https://doi.org/10.1097/YIC.0000000000000191
  • Almohanna HM, Ahmed AA, Tsatalis JP, Tosti A. The Role of Vitamins and Minerals in Hair Loss: A Review. Dermatol Ther (Heidelb). 2019;9(1):51–70. doi:10.1007/s13555-018-0278-6

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.