7 syytä ja ratkaisua hiustenlähtöön

toukokuu 2, 2019
Hiustenlähtö voi olla oire monenlaisista asioista. Nyt kerromme kaikkein tavallisimmista tämän ongelman aiheuttajista sekä keinoista saada hiustenlähtö loppumaan.

Etsitkö sinäkin ratkaisua hiustenlähtöön? Nyt kerromme kymmenestä tavallisimmasta syystä siihen että hiuksia lähtee liikaa, sekä annamme neuvoja ilmiön karkottamiseksi.

7 helppoa ratkaisua hiustenlähtöön

Jos otat avuksesi nämä vinkit, onnistut tavoitteessasi paljon helpommin – jatka siis lukemista, jos olet huomannut hiustenlähdön lisääntyneen, mutta et tiedä mistä voisi olla kyse ja kuinka tilanne korjataan.

1. Kilpirauhasen ongelmat

kilpirauhanen naisella

Yksi syistä siihen, että hiuksia lähtee liikaa, on kilpirauhasen toiminnan ongelma. Kun näin käy, keho kokee hormonaalisen epätasapainon, joka voi aiheutua vaihdevuosista tai sitten umpieritysjärjestelmän ongelmista tai diabeteksesta.

Kuinka tämä asia sitten ratkaistaan?

Jos epäilet, että omalla kohdallasi hiustenlähtö voi johtua näistä ongelmista, on tarpeen käydä asiantuntijalla, jotta sinulle voidaan tehdä oikeat kokeet ja siten saat tarvittaessa sopivan hoidon.

2. Liian tiukka ruokavalio

Joskus alamme syödä liian rajatusti siksi, että ryhdymme jollekin dieetille, ja tämä saa terveyden vaaraan. Pidä mielessä, että jos painoa pudotetaan paljon lyhyessä ajassa, tämä ei ole hyväksi kehon terveydelle, ja se tulee aiheuttamaan vastustuskyvyn heikentymisen.

Kaikki tämä saa sitten hiustenlähdön lisääntymään. Jos kärsit hengityselinten sairauksista ja tulehduksista kehossasi, hiusten saaminen entiseen kuntoon tulee viemään kauemmin.

Kuinka tämä sitten ratkaistaan?

Sen sijaan että valitset jonkin tiukan dieetin, valitse säännöllinen liikunta.

3.  Krooninen stressi

estä stressi - ratkaisua hiustenlähtöön

Krooninen stressi voi myös saada aikaan hiustenlähtöä. Tämä johtuu siitä, että veren virtaus päänahkaan rajoittuu. Hyvä uutinen on se, että jos hiukset tippuvat stressin vuoksi, ne saa kasvamaan takaisin nopeasti.

Kuinka tämä ongelma ratkaistaan?

Varmista, että saat lepoa hyvän määrän päivässä. Etsi myös keino rentoutua, ja mitä tulee tunne-elämän ongelmiin, ota avuksesi terapeutti.

4. Huono päänahan hoito

Sopimaton päänahan käsittely on myös hiustenlähtöä aiheuttava asia. On monia välineitä ja tuotteita, joita ei tulisi käyttää muutoin kuin silloin tällöin, ja niihin kuuluvat hiustenkuivaaja ja kihartaja, ja samoin myös suoristaja.

Kuinka tämä ongelma ratkaistaan?

Rajoita kuivaajan käyttöä, kuten myös suoristajan ja kemikaalituotteiden. Ota yhteyttä asiantuntijaan, joka pystyy suosittelemaan sellaisia tuotteita, jotka ovat sen sijaan hyväksi hiuksillesi.

Sulfaatteja kannattaa välttää, mutta niiden haitallisuus ei kuitenkaan ole vahvistettua tietoa.

5. Eräät lääkkeet

ratkaisua hiustenlähtöön - tarkista lääkitys

Jotkut lääkkeet voivat myös saada aikaan hiustenlähtöä. Näihin tuotteisiin kuuluvat muun muassa korkean verenpaineen hoitoon käytetyt lääkkeet.

Masennuslääkkeet ovat myös tässä ryhmässä. Ne aiheuttavat usein sivuvaikutuksia, joihin sisältyy hiustenlähtö.

Kuinka tämä ongelma ratkaistaan?

Jos lakkaat ottamasta näitä lääkkeitä, tulet näkemään että päänahkasi toipuu. Älä kuitenkaan koskaan lakkaa käyttämästä tällaisia lääkkeitä ilman, että kysyt asiasta lääkäriltäsi.

6. Anemia

Anemia aiheuttaa myöskin hiustenlähtöä. Näin käy siksi, että veren virtaus päänahkaan vähentyy raudan puutteen vuoksi.

Jos itselläsi on anemia, tulet huomaamaan useamman oireen. Niihin kuuluvat unettomuus ja yleinen heikkous ja apatia, ja jos huomaat näitä merkkejä, on aika muuttaa hemoglobiinin määrää veressäsi.

Kuinka tämä sitten ratkaistaan?

Jos verikoe näyttää, että sinulla todella on anemia, on tarpeen alkaa nauttia enemmän sellaisia ruokia, jotka sisältävät rautaa. Näihin kuuluvat granaattiomena, punainen liha ja omena.  

7. Vitamiinipuutos

vitamiinipillerit

Yksi syy hiustenlähtöön saattaa olla vitamiinipuutos.

On tärkeää, että selvität onko kyseessä C-vitamiinin puutos. Tämä vitamiini toimii elintärkeässä roolissa raudan imeytymisessä, ja se stimuloi kollageenin tuotantoa – kollageeni vahvistaa päänahkaa. Jos sen sijaan on kyse B-vitamiinipuutoksesta, hiuksista tulee hauraammat.

Kuinka tämä ongelma ratkaistaan?

Ota ruokavalioosi mukaan sellaisia tuotteita, joissa on runsaasti B- ja C-vitamiinia, kuten myös muita terveellisiä mikroainesosia.

Oletko huomannut hiustenlähdön lisääntyneen, ja mietitkö mikä tähän saattaisi olla syynä? Selvitä, voisiko omalla kohdallasi kyse olla tässä artikkelissa mainitsemistamme ongelmista, ja ota avuksesi nämä neuvot, kun etsit ratkaisua hiustenlähtöön.

Esper, R. C., Córdova, J. R. C., & Córdova, L. D. C. (2011). Efluvio de telógeno. Medicina Interna de Mexico.

Harfmann, K. L., & Bechtel, M. A. (2015). Hair loss in women. Clinical Obstetrics and Gynecology. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25517757

Kanti, V., Messenger, A., Dobos, G., Reygagne, P., Finner, A., Blumeyer, A., … Blume-Peytavi, U. (2018). Evidence-based (S3) guideline for the treatment of androgenetic alopecia in women and in men – short version. Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology. https://doi.org/10.1111/jdv.14624