Kilpirauhasen toimintaa tasapainottava ruokavalio

Tasapainoisen ruokavalion noudattaminen on avain kilpirauhasen toiminnan ja yleisestikin elämänlaadun kohentamiseksi.
Kilpirauhasen toimintaa tasapainottava ruokavalio

Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Kilpirauhasen toiminta, ja siihen liittyvät terveysongelmat puhuttavat usein erityisesti naisten keskuudessa. Mikäli et ole aivan varma mistä kehon osasta oikein on kyse, kilpirauhanen on kaulasta löytyvä rauhanen, joka säätelee monia kehomme toimintoja.

Kilpirauhasen tärkeä tehtävä

Kilpirauhasen tehtävänä on tuottaa tyroksiinia (T4) ja trijodityroniinia (T3), jotka säätelevät elimistön aineenvaihduntaa ja vaikuttavat muidenkin elinten toimintaan. Kilpirauhasen toimiessa normaalisti, henkilö voi syödä mitä tahansa ilman erityisiä rajoituksia ruokavalion suhteen.

Mutta mikäli kilpirauhasesi kärsii jonkinlaisesta poikkeavuudesta, kuten esimerkiksi liikatoiminnasta (rauhanen tuottaa enemmän hormoneita kuin sen pitäisi) tai vajaatoiminnasta (sen tuottaessa liian vähän hormoneita), on erityisruokavalion noudattaminen erityisen tärkeää kilpirauhasen toiminnan ja yleisen elämänlaadun ylläpitämisen kannalta.

Seuraavaksi käymme läpi erilaisia ruokia, jotka voivat luontaisesti auttaa säätelemään kilpirauhasen toimintaa.

Ja muistathan, että jos sinulla on tai epäilet olevan poikkeavuuksia kilpirauhasen toiminnassa, käy tarkistuttamassa asia lääkärilläsi.

Kilpirauhasen liikatoimintaa hillitsevät ruuat

kilpirauhasen liikatoiminta1-2

Henkilön sanotaan kärsivän kilpirauhasen liikatoiminnasta kun hänen kilpirauhasensa käy ylikierroksilla ja tuottaa enemmän hormoneita kuin se normaalisti toimiessaan tuottaisi.

Tämän hormonien “ylituotannon” vuoksi elimistön aineenvaihdunta on erittäin nopeaa, mikä saattaa johtaa painonmenetykseen ja lihasmassan kuihtumiseen. Tästä ongelmasta kärsivien ihmisten ruokavalion on syytä olla erityisen energiapitoinen ja tietysti tasapainoinen. 

Maitotuotteet: maito, jogurtti ja juusto

 • Juo runsaasti maitoa, syö jogurttia säännöllisesti tai valmista maitopohjaisia smoothieita.
 • Voit valmistaa juomia jogurtista, maitotiivisteestä tai täysmaitojauheesta tai käytä niitä jälkiruuissa ja myslin kera.
 • Lisää maitoa ja jogurttia smoothiejuomiisi lisätäksesi niiden kalori- ja energiapitoisuutta.
 • Lisää juustoa keittoihin, salaatteihin, pastoihin ja voileipiin.

Proteiinipommit: kananmuna, liha ja kala

 • Lisää kovaksikeitettyjä kananmunia salaatteihin, pastaan, keittoihin ja vihannesruokiin. Samoin lihaa ja kalaa voi lisätä pieninä annoksina.
 • Vatkaa raa’an munan rakenne rikki ja lisää sitä pyreisiin, keittoihin, kastikkeisiin tai jopa smoothiejuomiin niin huomaat, kuinka olosi paranee.
 • Kokeile eri lihojen, kalojen ja vihannesten yhdistelmiä tai valmista omeletteja ja voileipiä näistä aineksista.

Öljyt ja rasvat

 • Yritä välttää kerman, voin, majoneesin, oliiviöljyn ja muiden rasvojen käyttämistä.

Pähkinät

 • Älä unohda lisätä pähkinöiden määrää ruokavaliossasi. Niitä voi laittaa salaatteihin, keittoihin, smoothiejuomiin tai vaihtoehtoisesti herkutella sellaisenaan.

Sokeri, hunaja, leivät ja keksit

 • Voit lisätä raakasokeria tai kaikista mieluiten hunajaa smoothieihin, mehuihin, maitoihin ja jälkiruokiin pieninä määrinä.
 • Leipiä ja keksejä (kokojyvä!) voi syödä aamiaisella tai välipalaksi.
 • Mikäli mieli tekee, voit kokeilla leivän nauttimista keiton kyytipoikana.

Kilpirauhasen vajaatoimintaa ehkäisevät ruuat

Kilpirauhasen vajaatoiminta

Kilpirauhasen vajaatoiminta on toinen kilpirauhaseen liittyvä toimintahäiriö, joka saa alkunsa sen T3- ja T4-hormonien tuotannon hidastuessa. Tämä saa aikaan kehossa monenlaisia oireita kuten väsymystä, voimattomuutta, hiustenlähtöä, uneliaisuutta ja jopa painonnousua.

Tämänkaltaisissa tapauksissa on ensiarvoisen tärkeää käydä endokrinologiaan erikoistuneen lääkärin vastaanotolla, jossa voidaan seurata tarkemmin kilpirauhashormonien tuotantoa ja jotta saa tarvittavan lääkityksen sekä ohjeistuksen oikeanlaiseen ruokavalioon.

Mikäli kärsit kilpirauhasen vajaatoiminnasta, on sinun noudatettava tiukkaa ja tasapainoista ruokavaliota, joka sisältää mahdollisimman monipuolista ravintoa: maitotuotteita, vihanneksia, hedelmiä, proteiineja, viljatuotteita, rasvoja ja paljon muuta.

Kuitupitoiset ja vähärasvaiset ruuat

kilpirauhasen toimintahäiriöt
 • Kokeile vähärasvaisia lihavaihtoehtoja kuten kanaa, naudanlihaa, kalkkunaa tai jänistä. Erilaiset kalat sekä kananmunat ovat myös hyvä vaihtoehto. Näitä ruoka-aineita tulee syödä pienissä annoksissa ja noin 3-4 annosta viikkoa kohden.
 • Mikäli haluat sisällyttää ruokavalioosi maitotuotteita, valitse joko rasvaton tai vähärasvainen vaihtoehto jogurteista ja juustoista.
 • Kokeile steviaa tai hunajaa makeutusaineena sokerin sijaan.
 • Lisää erilaisten hedelmien ja vihannesten kulutustasi ja suosi erityisesti raakana syötäviä vaihtoehtoja.
 • Syö sopivassa määrin erilaisia vilja- ja jauhotuotteita kuten leipää, perunoita, riisiä ja pastaa.
 • Käytä ruuanvalmistuksessa oliiviöljyä, mutta vältä kuitenkin sen liikakäyttöä.
 • Lisää nesteiden kulutusta juomalla simppeliä vettä, teetä ja luonnonmehuja.
 • Lisää ruokiisi sitruunamehua ja mausteita, jotka saavat sinut tuntemaan olosi kylläisemmäksi.

Lopuksi vielä muutama vinkki kilpirauhasen toiminnan ylläpitämiseen

 • Koska kilpirauhasen vajaatoimintaa on hankalampi hoitaa, tästä sairaudesta kärsivien henkilöiden suositellaan käyttävän hellävaraisempia ruuanlaittotapoja kuten uunissa paistamista, höyryttämistä, keittämistä tai mikroaaltouunissa valmistamista. Aina kun mahdollista, yritä välttää paistettuja ja leivitettyjä ruokia sekä einesruokia.
 • Lisäksi on tärkeää lisätä liikunnan määrää, oli kyse sitten kävelemisestä, hölkkäämisestä, portaiden kapuamisesta, pyöräilystä tai voimaharjoittelusta. Kaikki liikunta on hyväksi!
 • Yritä jakaa ateriasi päivän aikana 4-5 annokseen, äläkä mutustele aterioiden välissä.
 • Älä milloinkaan jätä väliin yhtä päivän aterioistasi, sillä säännöllinen syöminen on ehdottoman tärkeää aineenvaihdunnan toiminnan tasapainoisuuden kannalta.
Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Kotihoidot munuaisten puhdistamiseksi
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Kotihoidot munuaisten puhdistamiseksi

Munuaisista tulee pitää huolta jo ennen kuin ne alkavat oireilemaan. Tässä artikkelissa annamme helppoja luontaishoitoja munuaisten puhdistamiseksi...


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.