14 yllättävää käyttöä voille

14 yllättävää käyttöä voille

Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Yleensä voi säilytetään jääkaapissa vain kokkaamista ja leipomista varten. Et ehkä ole tietoinen kaikista niistä tavoista, joilla voita voi käyttää muuhunkin kuin ruuanlaittoon.

Voi soveltuu moneen eri käyttöön, kitisevien saranoiden öljyämisestä nahan kiilloitukseen, ja tiukan paikan iskiessä on hyvä tietää, että voilla pystyy korvaamaan monet muut tuotteet. Tässä artikkelissa kerromme sinulle 14 yllättävää tapaa hyödyntää arkinen voi, jotta sinäkin voit hyötyä sen monipuolisuudesta!

Voi poistaa vesitahrat puupinnoilta

voi poistaa tahrat puupinnoilta

Kosteusvauriot puupinnoilla ovat yleinen vaiva: ruokailupöytä, sohvapöytä ja muut pinnat ovat alttiita veden aiheuttamille tahroille. Epähuomiossa pöydälle laskettu märkä vesilasi voi syövyttää pöydän pintaan vaikeasti poistettavan renkaan.

Vesitahrojen käsittelyyn on monia eri vaihtoehtoja, ja yksi niistä on voi. Hieraise nokare voita tahralle ja anna sen imeytyä puuhun yön yli, aamulla voit pyyhkäistä voin pois rätillä tai liinalla, ja tahra katoaa sen mukana.

Kaulakorujen selvitys

Jokaisen koruja käyttävän kauhu: kaikki korut ovat yhdessä läjässä laatikon pohjalla, ketjut toisiinsa kietoutuneina ja edessä on selvitysprosessi. Ketjut vääntyvät helposti solmuille toistensa ympärille ja niiden selvittäminen voi viedä aikaa.

Skipataksesi tämän ärsyttävän puuhan, hiero ketjuihin voita solmujen kohdalle. Voi liukastaa ketjut ja niiden selvittäminen ja erottaminen toisistaan käy helpommaksi.

Sipulin säilytys

leikattu sipuli

Joskus sipulista tulee käytettyä vain puolikas ja toinen puoli jää odottamaan seuraavaa kokkauskertaa. Estääksesi puolikkaan pilaantumisen ja versomisen, levitä voita leikkauskohtaan. Voi estää ilman mädättävän vaikutuksen ja sipuli säilyy käyttökelpoisena.

Voi kiillottaa nahan

Nahka-asusteet ja kengät kaipaavat huoltoa ja kosteutusta samaan tapaan kuin elävä ihokin. Jos nahkaa ei kosteuta ja hoida, se kuivuu ja halkeilee. Nahan kiillottaminen poistaa myös lian ja saa nahkatuotteet säilymään kauniina ja käyttökelpoisina vuosikausia.

Hieraise liinaan nokare voita ja hinkkaa sillä läpi kengät, vyöt, laukut, nahkahuonekalut ja muut nahkatavarat. Voi saa nahan kiiltämään ja näyttämään uudelta.

Estä veden roiskuminen kattilasta

Joskus vettä roiskuu kattilasta liedelle ruokaa laitettaessa. Estääksesi veden roiskumisen, upota nokare voita veteen ja heitä hyvästit ärsyttäville tahroille liedellä.

Mustetahrojen poistaminen muovista

Mustetahrat ovat inhottavia, sillä ne on todella vaikea poistaa. Olipa tahra sitten vaatteessa tai muoviesineessä, sen poistaminen voi aiheuttaa päänvaivaa, ja usein päädymmekin heittämään tahraantuneen esineen roskiin.

Jos muste on tahrinut jonkin muoviesineen, on se onneksi vielä pelastettavissa. Hiero voita tahralle – voi pehmentää mustetta ja voin sisältämä suola syövyttää sitä. Paras keino on asettaa nokare suoraan tahralle ja jättää esine seisomaan suoraan auringonvaloon päivän ajaksi, illalla voit pyyhkäistä voin ja tahran sen mukana pois.

Höyläämisen helpottamiseksi

ota voi avuksi hölyläämiseen

Suurin osa meistä ajelee karvat höylällä vähintäänkin yhdestä ruumiinosasta: miehet ajelevat usein kasvot ja kaulan, naiset ovat tottuneet ajelemaan kainalonsa. Karvojen poisto höylällä katkaisee karvan ja jättää jälkeensä sileän ihon.

Monet turvautuvat erilaisiin ajelua helpottaviin voiteisiin, joilla höylääminen on helpompaa ja höylä liukuu iholla esteettä. Kokeile seuraavalla kerralla voita kalliiden voiteiden sijaan: levitä voita ajelukohtaan ja ajele karvat normaalisti. 

Purkan poistaminen hiuksista

Jokainen muistaa lapsuudestaan sen kauhun, kun purkka tarttui hiuksiin ja liiskaantui tiiviiksi palloksi, jonka poistaminen tuntui mahdottomalta. Joskus purkan poistamiseen ei auta muu kuin hiusten leikkaaminen.

Seuraavalla kerralla, kun joku on onnistunut saamaan purkan jumiin hiuksiinsa, kokeile voita. Hiero runsas määrä voita kohtaan, johon purkka on tarttunut – voin rasvat liukastavat hiusta ja voivat auttaa purkan poistamisessa. Anna voin vaikuttaa muutaman minuutin ajan ennen poistoa.

Juuttuneen sormuksen poistaminen

voi poistaa juuttuneen sormuksen

Käsien turpoaminen, kova helle ja muut seikat voivat saada kädet turpoamaan sen verran, että sormusta on vaikea poistaa. Hieraise nokare voita sormeen ja liu’uta sormus pois.

Juuston säilyttäminen

Juuston ‘parasta ennen’- päiväys tulee usein yllättävän nopeasti. Juuston säilyttäminen jääkaapin kylmässä voi itse asiassa jopa nopeuttaa juuston vanhenemisprosessia. Helppo tapa pitkittää juuston säilyvyyttä on hieroa juuston pintaan voita ja säilyttää se ilmatiiviissä muoviastiassa. Voi estää ilman pääsyn juuston pinnalle.

Kitisevien saranoiden hiljentäminen

Nitisevätkö saranat jokaisella oven aukaisulla? Tämä ärsyttävä ilmiö vaivaa monia vanhoja ovia ja taloja, mutta sen saa hoidettua nopeasti. Hieraise voita oven saranoihin ja huomaat, että ovet aukeavat ja sulkeutuvat hipi hiljaa.

Tahmeiden jäämien poistaminen

Tahmeita tahroja voi ilmestyä lähes mille tahansa pinnalle: keittiön kaappeihin, vaatteisiin, sohvaan, pyyhkeisiin… Eräs helppo keino päästä eroon tahmeista ruoka- tai juomajäämistä on hieroa voita siihen kohtaan, jossa tahra on ja huuhdella se saippuavedellä.

Tahmeiden ruokien leikkaaminen

Jotkin ruuat ovat koostumukseltaan tahmeita ja paksuja ja niiden leikkaaminen voi olla hankalaa. Levitä voita leikkuuveitseen, ja viipalointi ja hienontaminen onnistuu huomattavasti helpommin.

Lääkkeiden ja pillereiden ottaminen

Jos lääkkeet tuntuvat jäävän jumiin kurkkuun tai kitalakeen, hieraise niihin voita ennen nauttimista ja huuhtele alas lasillisella vettä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Engel, S., & Tholstrup, T. (2015). Butter increased total and LDL cholesterol compared with olive oil but resulted in higher HDL cholesterol compared with a habitual diet. American Journal of Clinical Nutrition.
  • https://doi.org/10.3945/ajcn.115.112227
  • Mallia, S., Escher, F., & Schlichtherle-Cerny, H. (2008). Aroma-active compounds of butter: A review. European Food Research and Technology.
  • https://doi.org/10.1007/s00217-006-0555-y
  • Stilling, R. M., van de Wouw, M., Clarke, G., Stanton, C., Dinan, T. G., & Cryan, J. F. (2016). The neuropharmacology of butyrate: The bread and butter of the microbiota-gut-brain axis? Neurochemistry International.
  • https://doi.org/10.1016/j.neuint.2016.06.011

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.